MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 9:04 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Wydaje mi sie, że cena jest super. Ktoś ma pojęcie czy to nie jest jakiś wałek?
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=41562919&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Nie znam cen ale to cena za kawałek 10cm x 10cm. Jak policzysz ile ma np zderzak to troche tego wyjdzie. Co nie oznacza ze drogo...
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Futrzak pisze:
Nie znam cen ale to cena za kawałek 10cm x 10cm. Jak policzysz ile ma np zderzak to troche tego wyjdzie. Co nie oznacza ze drogo...
Pozdrawiam
Futrzak

W Poznaniu jest chyba drożej. Pytanie jak z jakością. W Sz-nie był (jest?) taki, co robił tanio, ale wystarczało to na b. krótko [hehe]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Czyżby tam między tymi rurami leżało takie coś od gazu w 123 dieselu :roll: (chodzi o fotke) [zlosnik]

weteran
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Wydaje mi sie, że cena jest super. Ktoś ma pojęcie czy to nie jest jakiś wałek?
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=41562919&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

Ciekawe jak z twrałością tego chromu, cenz jest dość atrakcyjna.
Chyba trzeba cos oddac na próbe.

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus senior

"Tanie chromowanie" brzmi jak oksymoron. W oparciu o moje skromne doświadczenie i jako taką znajomość technologii renowacji powłoki chromowanej mogę powiedzieć, że to po prostu musi kosztować (niestety). Inaczej dostaje się jako produkt końcowy "fale Dunaju" (czyt: powierzchnia nie jest gładka jak lustro tylko pofalowana) lub wżery pojawiają się po kilku miesiącach. Pracując z "moim" chromiarzem widziałem masę przykładów roboty z innych warsztatów renowacji chromów (różne części do 190SL, Pagód, Adenauerów czy Pontonów), która wracała do niego do poprawki, albo w zasadzie do zrobienia od nowa. Zalecałbym dużą ostrożność przy używaniu słów "tanie chromowanie".

W tej aukcji na Allegro swoją drogą napisane jest o cenach zaczynających się od 3 zł za dm2.

Pozdrawiam!

Tytuł:
wiarus junior

Cóż moge powiedziec, dla mnie to drogo bo u sibie w Rawiczu w Spółdzielni Inwalidó mam za 1.70 za dm2, ma zrobiony zderzak przedzni i grill i jak naraize jestem zadowolony, technika wygląda tak ze najpierw wrzucają do jakiegoś kwasu a potem metoda natryskową. Wszystko powinno byc raczej nie skorodowana, poniewaz kwas do któeg wrzcają jest silny i miejsca gdzie wydobywa sie korozja poporstu wyzera i powastaja dziurki.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Gruu pisze:
Cóż moge powiedziec, dla mnie to drogo bo u sibie w Rawiczu w Spółdzielni Inwalidó mam za 1.70 za dm2, ma zrobiony zderzak przedzni i grill i jak naraize jestem zadowolony, technika wygląda tak ze najpierw wrzucają do jakiegoś kwasu a potem metoda natryskową. Wszystko powinno byc raczej nie skorodowana, poniewaz kwas do któeg wrzcają jest silny i miejsca gdzie wydobywa sie korozja poporstu wyzera i powastaja dziurki.

Z cały szacunkiem dla Inwalidów i ich spółdzielni - ... sam się zmoderuję, w końcu nie wypada kląc.
Możesz powiedzie z czego jestes zadowolony? Bo że jest lepiej niż było to w to nie wątpię, ale jak długo już masz ten nowy chrom? Masz porównanie do nowego oryginału? IMO za te pieniądze nie da się nawet przygotowac do chromowania (czego nie robią jak wynika z Twojego opisu).

Powoli ręce mi opadają - FTR (forum tanich rozwiązań), wszyscy ostatnio wykazują tendencje do stosowania najtańszych patentów. Przykro, bo za rok/dwa cała renowacyjna robota pójdzie na marne.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
postmajtek

Witam!!!!Co racja to racja chromowanie musi kosztować.Ja w zeszłym roku zleciłem w pewnej galwanizerni (na terenie byłych zakładów ROMET w Bydgoszczy) chromowanie tylnego zderzaka do mojego jaguara. To były 3 elementy.Gość skasował mnie ponad 300 zeta za chrom tzw. dekoracyjny jak sie potem okazało :(((.TRAGEDIA!!!Nie dość że chrom nie ma głębi to jeszcze widać wżery.Ale żeby tego było mało środkowa częśc z boczkami była połączona też pochromowanymi łacznikami ale te łączniki były wykonane z .....mosiądzu czego pan "fachowiec" nie sprawdził. Teraz jestem mądrzejszy ale frycowe musiałem zapłacić.Przede wszystkim bardzo ważne jest przygotowanie do chromowania.Stare elementy po wytrawieniu posiadaja wżery które najpierw sie miedziuje i szlifuje tak aż powierzchnia stanie sie gładka.Podobno jest w Poznaniu jakiś dobry zakład który specjalizuje sie wyłącznie w renowacji elementów do oldtimerów.Mówie podobno do mialem okazje porozmawiać z właścicielką panią Mroczek ale może któryś z formumowiczów zlecał tam chromowanie jakiegoś elementu....

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Gruu pisze:

Z cały szacunkiem dla Inwalidów i ich spółdzielni - ... sam się zmoderuję, w końcu nie wypada kląc.
Możesz powiedzie z czego jestes zadowolony? Bo że jest lepiej niż było to w to nie wątpię, ale jak długo już masz ten nowy chrom? Masz porównanie do nowego oryginału? IMO za te pieniądze nie da się nawet przygotowac do chromowania (czego nie robią jak wynika z Twojego opisu).

To w ogóle jest chrom, czy błyszcząca farbka ;)

Kupiłem parę detali z oryginału - wcale nie jest rewelacyjnie.

Bukol pisze:
Powoli ręce mi opadają - FTR (forum tanich rozwiązań), wszyscy ostatnio wykazują tendencje do stosowania najtańszych patentów. Przykro, bo za rok/dwa cała renowacyjna robota pójdzie na marne.

Cichaj, spokojnie. Nie każdy Ci uwierzy, a część pomysli, że się czepiasz.

MercManiak pisze:
Witam!!!!Co racja to racja chromowanie musi kosztować.

Dokałdnie tak. Same materiały nie leżą pod płotem a i robocizna nie pies.

MercManiak pisze:
Ja w zeszłym roku (...) Teraz jestem mądrzejszy ale frycowe musiałem zapłacić.

Ja bym zabił, a forsę to nawet od trupa wyegzekwował [zlosnik]

MercManiak pisze:
Przede wszystkim bardzo ważne jest przygotowanie do chromowania.Stare elementy po wytrawieniu posiadaja wżery które najpierw sie miedziuje i szlifuje tak aż powierzchnia stanie sie gładka.

... robocizna ;)

MercManiak pisze:
Podobno jest w Poznaniu jakiś dobry zakład który specjalizuje sie wyłącznie w renowacji elementów do oldtimerów.Mówie podobno do mialem okazje porozmawiać z właścicielką panią Mroczek ale może któryś z formumowiczów zlecał tam chromowanie jakiegoś elementu....

Dobry to on jest, a może nawet bardzo dobry. Tylko:
1. Jakość jest dobra
1. Ceny są jeszcze lepsze (czyt. drogo)
2. Terminy są już nalepsze (czyt. beznadziejne)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
To w ogóle jest chrom, czy błyszcząca farbka ;)

Właśnie :roll: ...

Wookee pisze:
Kupiłem parę detali z oryginału - wcale nie jest rewelacyjnie.

Niestety jakość nowych oryginalnych części i akcesoriów pozostawia trochę do życzenia. Ostatnio zamówiłem kluczyk do W 116 i gwiazdka na nim nie jest wygrawerowana zbyt starannie (nie tak jak bym sobie tego życzył). Może ja zbyt wiele wymagam albo za bardzo marudzę :-? :roll: , ale pomyślcie teraz, że zamówiliście zderzaki za kilka(naście) tysięcy złotych :cry: ... i co :-? :o :( :x :roll: ?

Wookee pisze:
Bukol pisze:

Cichaj, spokojnie. Nie każdy Ci uwierzy, a część pomysli, że się czepiasz.

A ja się zgadzam z Bukolem i uważam, że trzeba o tym mówic na głos [krzyk] .

Wookee pisze:
MercManiak pisze:
Witam!!!!Co racja to racja chromowanie musi kosztować.

Dokałdnie tak. Same materiały nie leżą pod płotem a i robocizna nie pies.

Wszystko odbije się na jakości i trwałości :roll: ...

Wookee pisze:
MercManiak pisze:
Przede wszystkim bardzo ważne jest przygotowanie do chromowania.Stare elementy po wytrawieniu posiadaja wżery które najpierw sie miedziuje i szlifuje tak aż powierzchnia stanie sie gładka.

... robocizna ;)

Dokładnie. Bez odpowiedniego przygotowania efekt końcowy będzie marny.

Wookee pisze:
MercManiak pisze:
Podobno jest w Poznaniu jakiś dobry zakład który specjalizuje sie wyłącznie w renowacji elementów do oldtimerów.Mówie podobno do mialem okazje porozmawiać z właścicielką panią Mroczek ale może któryś z formumowiczów zlecał tam chromowanie jakiegoś elementu....

1. Jakość jest dobra

Wookee widzę, że masz jakieś doświadzczenia z tym zakładem z Poznania. Napisz coś więcej, proszę.

Widziałem tylko jednego chromiarza i jego robotę która zasługiwała na uznanie, jednak ceny takie jak nowe z oryginału. Teraz trzeba się zastanowić. Lepiej kupić oryginał i liczyć na dobrą jakość czy lepiej oddać do chromowania i liczyć na to, że gościowi ręka się nie powinie :-? . Koszty te same, więc trzeba się dobrze zastanowić :roll: .

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Wookee pisze:
MercManiak pisze:

1. Jakość jest dobra

Wookee widzę, że masz jakieś doświadzczenia z tym zakładem z Poznania. Napisz coś więcej, proszę.

Widziałem tylko jednego chromiarza i jego robotę która zasługiwała na uznanie, jednak ceny takie jak nowe z oryginału. Teraz trzeba się zastanowić. Lepiej kupić oryginał i liczyć na dobrą jakość czy lepiej oddać do chromowania i liczyć na to, że gościowi ręka się nie powinie :-? . Koszty te same, więc trzeba się dobrze zastanowić :roll: .

Stanąłem wtedy (lato 2004) przed podobnym dylematem.
Mój kolega prowadził z nimi jakieś interesy. Widziałem u niego robotę tej firmy i byłem pod korzystnym wrażeniem. Niemniej powiedział, że nie weźmie żadnej odpowiedzialności za terminowość, bo już się musi tłumaczyć z ich powodu. Wtedy trzymali klamoty po pół roku. Cenowo też nie był to Eden - dokładnych proporcji nie pamiętam :oops:
Postanowiłem wziąć nówkę z oryginału i zachwycony nie byłem, ale czekałem tydzień czy dwa.

Tytuł:
swój chłop

a może kolega PK-2 poda nam namiary
na "swojego " chromiarza , którego anonsował
to go sprawdzimy [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

krzysztof dobosiewicz pisze:
a może kolega PK-2 poda nam namiary
na "swojego " chromiarza , którego anonsował
to go sprawdzimy [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Pan Marek Keksuła
Milanówek
694-668-580

mistrz polerki

Pozdrawiam

PS. W kontekście roboty i cen p. Marka, tytuł tego wątku jest dość zabawny :-)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
PS. W kontekście roboty i cen p. Marka, tytuł tego wątku jest dość zabawny :-)

Tym bardziej interesujący namiar [hehe]
Jak myślisz, ile by kosztowało chromowanie lusterka do II serii?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00