MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 10:11 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

AMG pisze:
P.S. Wójek Tomek* twierdzi, że to działa ale on ma z 30 tych magnesów.

Rozumiem, że jak wjeżdża do serwisu to wyciąga mechanikom klucze z kieszeni?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
AMG pisze:
P.S. Wójek Tomek* twierdzi, że to działa ale on ma z 30 tych magnesów.

Rozumiem, że jak wjeżdża do serwisu to wyciąga mechanikom klucze z kieszeni?

Sam naprawia swoja 116-tke 450SE jest mechanikiem i myśle, że nawet bradzo dobrze sie zna na tych autach a o gazie nie wspomne .

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
Oczywiście, że reaguje

Aurea dicta! [cool]

Wookee pisze:
trzeba wsadzić kwarcówkę przed/w dolot

„Qualis vir, talis oratio.” [oczko]

Wookee pisze:
- wtedy zaistnieje szansa na ładne zjonizowanie powietrza - et voila, lepsze parametry i jeszcze satysfakcja estetyczna, może nawet szybkie sobie jaką założę i będę oglądał nocami to widowisko [zlosnik])

- et alors?

“Rediit ad plures - ignotum per ignotum.”

D'autant que - l'essentiel est invisible pour les yeux!

Wookee pisze:
Zazwyczaj słabo reaguję na komunikaty wygłaszane ex catedra ;)

Et moi itou !!! - à tout le moins - “tempora mutantur et nos mutamur in illis” !

S1 :)

p/s

„Eci, quod potui, faciant meliora potentes” [szalone]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Będzie (prawie) bez francuskiego. Accusare nemo se debet , lecz należało mi się może za "et voila", cóż błądzić jest rzeczą ludzką. Mea culpa ;)
Przyjmuję komunikaty po polsku, angielsku rosyjsku i łacinie (dwa ostatnie "z czuciem")

Samsung1 pisze:
Wookee pisze:
Oczywiście, że reaguje

Aurea dicta! [cool]

Świetnie. Zarzucałeś postępowanie w myśl zasady "damnant quod non intelligunt" - cały czas natomiast nie potępiam, choć niewątpliwie stroje sobie czasem żarty - taka natura.
Uczono mnie (a szkoła była nawet przyzwoita), że rzeczą podstawową zasadą jest "Post hoc non est propter hoc", chciałbym więc się dowiedzieć "jak" i "dlaczego".
"Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo / sic homo doctus fit non vi sed saepe studendo" i ja pragnę poszerzyć swe horyzonty, czemu dałem wyraz w 1 poście, który to traktuj proszę jako najistotniejszy.

Samsung1 pisze:
Wookee pisze:
trzeba wsadzić kwarcówkę przed/w dolot

„Qualis vir, talis oratio.” [oczko]

Samsung1 pisze:
Wookee pisze:
- wtedy zaistnieje szansa na ładne zjonizowanie powietrza - et voila, lepsze parametry i jeszcze satysfakcja estetyczna, może nawet szybkie sobie jaką założę i będę oglądał nocami to widowisko [zlosnik])

Et alors?

“Rediit ad plures - ignotum per ignotum.”

D'autant que - l'essentiel est invisible pour les yeux!;)

No więc:
1. Jeszcze żyję
2. Odnosiłem się (może zbyt sowobodnie? :roll: ) do zasady powstawania zorzy polarnej. Tyle, że tam idzie energia liczona w milionach megawatów, stąd moja, utworzona ad hoc, koncepcja "udomowienia" tego pięknego zjawiska.
3. Za dużo francuskiego na raz, ale nie (o ile dobrze zrozumiałem) nie widzę sedna - nie muszę. Wystarczy, że ujrzę źródło ;)

Samsung1 pisze:
Wookee pisze:
Zazwyczaj słabo reaguję na komunikaty wygłaszane ex catedra ;)

Et moi itou !!! - à tout le moins - “tempora mutantur et nos mutamur in illis” !

Znowu, chętnie a nawet bardzo chętnie zmienię poglądy - z niepewności podszytej pewną dozą ostrożności - na nawet baaaardzo pozytywne.

Samsung1 pisze:
„Eci, quod potui, faciant meliora potentes” [szalone]

Szanuję zasadę "audiatur et altera pars", Konsulu ;) i jesze bardziej szanuję dużą zawartość "argumentatio" w "oratio" :)

Skoro się mylę, chętnie się dokształcę. W tzw. międzyczasie, znalazłem sobie dane odnośnie tlenu (faktycznie jest paramagnetykiem) i azotu (dia-), lecz benzyny ani jej składników nie znalazłem. Przyjmijmy koncepcję roboczą, że całość się już poddała działaniu pola...
Dalej pozostaje kwestia poruszona prze Ciebie kwestia - "Et alors?" ;)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
Dalej pozostaje kwestia poruszona prze Ciebie kwestia - "Et alors?" ;)

Ubi concordia, ibi victoria [ok]

Pozdrawiam - S1 :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Absum concordia donec argumentatio absentis est, że tak sobie pozwolę.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dobra Panowie - pogadaliście już sobie, może teraz przejdziecie do tematu Magnetyzerów ?? [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Dobra Panowie - pogadaliście już sobie, może teraz przejdziecie do tematu Magnetyzerów ?? [oczko]

Nieustająco proszę o rzeczowe argumenty i nie tracę nadziei, że je uzyskam, albo namiar "źródła" stosownej wiedzy. :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Ja rozumiem, że HP to generalnie rzecz biorąc wolna amerykanka, ale nie jest to chyba miejsce na lingwistyczne popisy. Panowie; wolnego z dyszlem i gadajcie po polsku jeśli łaska.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Ja rozumiem, że HP to generalnie rzecz biorąc wolna amerykanka, ale nie jest to chyba miejsce na lingwistyczne popisy. Panowie; wolnego z dyszlem i gadajcie po polsku jeśli łaska.

Tak jest Szefie, ale ten Pan tak ładnie napisał, że nie mogłem się powstrzymać :D
Jeszcze tylko część merytoryczna ;) i jesteśmy w domu. Obiecuję już bez zbędnego krasomówstwa.

P.S. Idzik już nas "wygonił z lasu".

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Idzik pisze:

Bukol pisze:

Wookee pisze:
Idzik już nas "wygonił z lasu".

Roma locuta, causa finita - Rzym przemówił, sprawa skończona.

S1 :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

jestem se technikiem elektrykiem zwykłym normalnym z 10 dooświadczeniem (tak mi sie wqydaje) i cały czas czekam na jakieś konkrety , argument z cyklu załóż se to sie przekonasz g... prawda a nie argument, jaskiś link do poważnej instytucji , schemacik a może wykresik :o a nie aukcja producenta zabawek , a tak dla wiedzy magnes neodymowy 1 szt na giełdzie kosztuje 5zł a JA MAM BULIĆ ZA 3 40 złociszy ? bzdura [zlosnik]

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

mycha pisze:
jestem se technikiem elektrykiem zwykłym normalnym z 10 dooświadczeniem (tak mi sie wqydaje) i cały czas czekam na jakieś konkrety , argument z cyklu załóż se to sie przekonasz g... prawda a nie argument, jaskiś link do poważnej instytucji , schemacik a może wykresik :o a nie aukcja producenta zabawek , a tak dla wiedzy magnes neodymowy 1 szt na giełdzie kosztuje 5zł a JA MAM BULIĆ ZA 3 40 złociszy ? bzdura [zlosnik]

Racji trochę masz. Co prawda nie do wszystkich przemawiają wykresy i wyliczenia. Niemniej jednak, skoro jest pewne (dość liczne) grono zadowolonych użytkowników, to trzeba ich brać na poważnie. A na wykresie można i tak przedstawić wszystko jak się chce. Tak z ręką na sercu: bardzo niewiele akcesoriów może się "wylegitymować" wiarygodnymi badaniami, n.p. V-power, Militec czy inne preparaty.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No z tym V powerem to tez tak jest-niby ma 100 oktan auto powinno chodzic jak wsciekłe a tu niektorzy mowia ze to nic nie daje ,ba nawet niektore testy na chamowni nie wykazały jakis nadmiernych przyrostow...sam nic nie mowie bo nie ma zadnych benzyniakow....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
No z tym V powerem to tez tak jest-niby ma 100 oktan auto powinno chodzic jak wsciekłe a tu niektorzy mowia ze to nic nie daje ,ba nawet niektore testy na chamowni nie wykazały jakis nadmiernych przyrostow...sam nic nie mowie bo nie ma zadnych benzyniakow....

Po wielkich namowach zalalem do berlingo 1.4 v powera 4 razy na pelen bak. Podobno po 1 tankowaniu komp nie wie, jaki sklad itp... Cudow nie bylo. Tak samo jak na 95 jesli chodzi o osiagi, jedynie albo az troszke cichsza praca silnika.

Natomiast obecnie licze juz 2 bak jesli biega o spalanie. Po robocie z hamplami spalanie spadlo do 7 w trasie jadac okolo 120-130 ido 8.5 w miescie. Przy ciezkim bucie miejskim do 9. (240TD)

Jutro nabede magnesy (jesli jakies odpowiednie Pan jeszcze posiada) i zrobie magnetyzer po wroclawsku. ParkingMade. Wszystko OK z technologia, problem jedynie z powietrzem. W w123 240D nie ma rury prowadzacej powietrze do kolektora, co komplikuje montaz.
Na stronkach wyczytalem, ze mozna zamocowac magnesy na spodzie puszki z filtrem.

Zrobim testa i sie okaze. Nie wiem czy pojade na analize spalin, ale mam nadzieje, ze ilosc substancji stalych przy pewnych zakresach obrotow nieco sie zmniejszy.

Inkwizycje prosze o troszke czasu, zobacze czy to plywa czy tonie...

Mam sprawdzone jedno dzialanie magnetyzera, w starym ukladzie CO. Kamien bardzo ladnie sie zmniejszyl w rurach i ni narasta.

Pozdrawiam.

Ps. Z tym gazem w piwnicy to dziala...

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00