Będzie (prawie) bez francuskiego. Accusare nemo se debet , lecz należało mi się może za "et voila", cóż błądzić jest rzeczą ludzką. Mea culpa
Przyjmuję komunikaty po polsku, angielsku rosyjsku i łacinie (dwa ostatnie "z czuciem")
Samsung1 pisze:
Wookee pisze:
Oczywiście, że reaguje
Aurea dicta!
![[cool]](./images/smilies/cool.gif)
Świetnie. Zarzucałeś postępowanie w myśl zasady "damnant quod non intelligunt" - cały czas natomiast nie potępiam, choć niewątpliwie stroje sobie czasem żarty - taka natura.
Uczono mnie (a szkoła była nawet przyzwoita), że rzeczą podstawową zasadą jest "Post hoc non est propter hoc", chciałbym więc się dowiedzieć "jak" i "dlaczego".
"Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo / sic homo doctus fit non vi sed saepe studendo" i ja pragnę poszerzyć swe horyzonty, czemu dałem wyraz w 1 poście, który to traktuj proszę jako najistotniejszy.
Samsung1 pisze:
Wookee pisze:
trzeba wsadzić kwarcówkę przed/w dolot
„Qualis vir, talis oratio.”
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
Samsung1 pisze:
Wookee pisze:
- wtedy zaistnieje szansa na ładne zjonizowanie powietrza - et voila, lepsze parametry i jeszcze satysfakcja estetyczna, może nawet szybkie sobie jaką założę i będę oglądał nocami to widowisko
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
)
Et alors?
“Rediit ad plures - ignotum per ignotum.”
D'autant que - l'essentiel est invisible pour les yeux!;)
No więc:
1. Jeszcze żyję
2. Odnosiłem się (może zbyt sowobodnie?

) do zasady powstawania zorzy polarnej. Tyle, że tam idzie energia liczona w milionach megawatów, stąd moja, utworzona ad hoc, koncepcja "udomowienia" tego pięknego zjawiska.
3. Za dużo francuskiego na raz, ale nie (o ile dobrze zrozumiałem) nie widzę sedna - nie muszę. Wystarczy, że ujrzę źródło
Samsung1 pisze:
Wookee pisze:
Zazwyczaj słabo reaguję na komunikaty wygłaszane
ex catedra 
Et moi itou !!! - à tout le moins - “tempora mutantur et nos mutamur in illis” !
Znowu, chętnie a nawet bardzo chętnie zmienię poglądy - z niepewności podszytej pewną dozą ostrożności - na nawet baaaardzo pozytywne.
Samsung1 pisze:
„Eci, quod potui, faciant meliora potentes”
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
Szanuję zasadę "audiatur et altera pars", Konsulu

i jesze bardziej szanuję dużą zawartość "argumentatio" w "oratio"
Skoro się mylę, chętnie się dokształcę. W tzw. międzyczasie, znalazłem sobie dane odnośnie tlenu (faktycznie jest paramagnetykiem) i azotu (dia-), lecz benzyny ani jej składników nie znalazłem. Przyjmijmy koncepcję roboczą, że całość się już poddała działaniu pola...
Dalej pozostaje kwestia poruszona prze Ciebie kwestia - "Et alors?"