MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 5:47 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Samsung1 pisze:

No nie sądzę, aby z prostoty można było czynić zarzut.

Albo coś jest proste, i działanie jest w miarę proste do wytłumaczenia i udowodnienia, albo coś jest hiperskomplikowane, i przeciętny człowiek nijak nie zakuma dlaczego to działa w ten sposób w jaki akurat ma działać. Albo jedno, albo drugie.

TrickyKid pisze:
... Jeśli jakaś firma nie potrafi przeciętnego użytkownika przekonać, że jej produkty są coś warte, to problem ma firma, a nie potencjalny konsument.

Samsung1 pisze:
I tu także popełniasz wielki błąd w rozumowaniu.

Jeżeli coś jest typowym g… które wprowadzasz na rynek (np. fosforyzujący długopis) – to musisz konsumentowi wmówić, że on tego właśnie potrzebuje.

Wmawiają, tylko że w przypadku magnetyzerów wszystko jest szyte na tyle grubymi nićmi, że wiele osób wybucha śmiechem słysząc o magnetyzerach. Większość reklam czy artykułów kryptoreklamowych które czytałem n/t magnetyzerów skutecznie mnie zniechęciło do wydania choćby złotówki na ten cudowny wynalazek. Z tych materiałów tryskała desperacja producentów, którzy próbowali kompensować na różne sposoby fakt, że naukowo przeprowadzone badania tego urządzenia mogą wpłynąć conajmniej niekorzystnie na sprzedaż.

Samsung1 pisze:
Jeżeli coś jest jednak przydatne i OK (np. łopata) – to broni się samo – liczy się wtedy dostępność, wykonanie i cena.

Wiem jak działa łopata, ale nadal nie wiem w czym mógłby mi pomóc magnetyzer. Naprawdę chętnie poczytałbym na ten temat coś wiarygodnego.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja też, bo powiem, Wam że mnie to zaintrygowało. Aż mnie kusi, żeby kupić go i założyć, dla draki, a jakby jakimś cudem zadziałał to chyba na pielgrzymke na kolanach pójdę ;-)

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

And a sproboj!!! co Ci szkodzi???? podobno własnie ma LPG własnie dobrze działa.....tylko nie kupuj tych z obejmek od rur do wody..... najwyzej bedzie mniej palił -zaszkodzi cnie zaszkodzi najweyzej nic sie nie zmieni.... [oczko]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
zaszkodzi cnie zaszkodzi najweyzej nic sie nie zmieni.... [oczko]

Nie wypowiadalem sie bo nigdy tego nie probowalem, tak samo jak nie probowalem zakladac CD na lusterko, stosowac Fantastycznych Eksperymentow, ktore wspomagaja rozruch silnika i zabezpieczaja go przed szybszym zuzyciem.

Jak dla mnie to bajka. Dlaczego zadna znana firma tego nie testowla, dlaczego producent nie zadbal o to, zeby przetestowac to na oczach milionow telewidzow w znanych programach motoryzacyjnych. Naocznie bylibysmy swiadkami, ze to dziala, a producent zwiekszylby zyski kilkudziesieciokrotnie.

Mercedes 4 ever, skad wiesz, ze nie szkodzi. Twoj samochod przejechal nie mniej jak 200 000, zmagnetyzerem przejechales moze z 5 000. Nie wiesz co sie stanie gdy dystans ten zwiekszy sie 20 krotnie. Szczerze mowiac, poczekam, az kozly ofiarne sprawdza to na swoich samochodach. Jezeli faktycznie po 100 000 stwierdza, ze nic sie nie dzieje, i zamiast strat maja same zyski, wtedy rozwaze kupno tego wynalazku.

Jak na razie ja rowniez pozostaje na nie

Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

WeebShut a skad wiesz ze moj MB przejechał na tym 5000???? wiec tak.Moje MB ma u mnie przejchane 105 tys km nie pamietam kiedy to załozyłem bo nie spisałem licznika ale jakos niedługo po kupnie-tak wiec na tym ma przejechane jakos 80-90 tys....Nie bardzo rozumiem dlaczego silnik miałby wysiasc? ludzie to paranoja! wiec jak ktos twierdzi ze to nie działo bo nie i nic to nie daje a potem twierdzi ze silnik moze padnac to mi rece opadaja.U mnie sa nastepujace efekty na poczatku bez tego auto paliło mi 10l/100km.Do zbiornika wchodzi mi 55 ltr i zawsze przejezdzałem 540-550 km i koniec.Teraz na tym samym paliwie moge zrobic 600-650 czasami 670 km.Przy silniku zmieniam tylko olej.Wtryski i pompa to nawet nie dotykałem palcem wiec co przeregulowały sie????? dawka sie obcieła czy co bo nie rozumiem????? jak zaczoł palic mi mniej i troche silnik jest elastyczniejszy to co mam zrobic zdjac to?Szczerze mowiac to mnie wogole nie obchodzi jak to działa-u mnie pomogło bo wiem jak to auto chodziło i ile paliło na pocztku.Inni jak nie wieza ich sprawa.......Acha auto praktycznie wogole mi nie kopci a silnik jest taki jak w 123 czyli zimny lubi kopcic na niebiesko u mnie praktycznie nic co na poczatku nie było takie oczywiste.... [oczko]

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
And a sproboj!!! co Ci szkodzi???? podobno własnie ma LPG własnie dobrze działa.....tylko nie kupuj tych z obejmek od rur do wody..... najwyzej bedzie mniej palił -zaszkodzi cnie zaszkodzi najweyzej nic sie nie zmieni.... [oczko]

A jakie jeszcze są?? Szkodzi, mojemu portwelowi ;-), chyba że za darmo do testów dostane.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Che che w dzisiejszych czasach za darmo to nawet po pysku dostac nie mozna...... [zlosnik] [oczko]

MB 308 automatic

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Po kilku rozmowach na PW z właścicielami oraz po przeczytaniu postów S1 postanowiłem przetestować to na sobie. Zainstaluję mag'i do 116, a wiem, że jest na forum i w klubie kolega, który posiada ten sam silnik z tym samym gaźnikiem i mag'ów używa (i jest zadowolony). Ale nie powiem kto to, bo go zaraz na stosie spalicie [hehe]

Trichy - szkoda Ci 40zł na eksperyment, a kupując 115 nie spojrzałeś nawet po podwozie??? Gdzie tu konsekwencja?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Trichy - szkoda Ci 40zł na eksperyment, a kupując 115 nie spojrzałeś nawet po podwozie??? Gdzie tu konsekwencja?

Wiesz, jeśli mają to być koszta tego kalibru, to też się pobawię. A jak zadziała, to będę pierwszym orędownikiem w imię stosowania magnetyzerów :) Nie mam możliwości sprawdzenia auta na hamowni, ani też nie pilnuję poziomu spalania, ale na sondę zawsze można pojechać, i za kierownicą też pewnie zmiany daję radę wychwycić [jeśli takowe się pojawiają].
A porównanie zakupu W115 do zakupu magnetyzera jest trochę nonsensowne, trudno być miłośnikiem magnesików na rurce, ale za to można uprzeć się by kupić ten konkretny egzemplarz samochodu, choćby miał być totalną ruiną.

Tytuł:
wiarus senior

TrickyKid pisze:
Popey pisze:
Nie chodzi o nabijanie sie ale o czysto praktyczne spostrzeżenia: auto po pierwsze pracuje ciszej, jest szybsze-lepsze przyspieszenie a po paru zrobionych kilometrach palio ok 1 litra mniej, jeśłi nie wierzycie sami spróbujcie.

Mówisz, że można sobie w domowy zaciszu zbudował "na oko" magnetyzer metodą Slodowego, i wypróbować jego działanie, czy może zostaje nabicie ciężkiej kasy Multimagowi lub innym tłusto rozreklamowanym "producentom"? Aż chyba spróbuję :)
Jak na razie szum wokół magnetyzerów to czysta papka marketingowa, dorabianie kosmicznych mydlących oczy historii wokół zabawki która składa się z kilku elementów o stopniu skomplikowania porównywalnym z łopatą. Nie każdy kończył studia związane z fizyką czy chemią, ja akurat kończyłem takie które pozwalają na rozłożenie każdej reklamy na czynniki pierwsze i szczegółowym podaniu niecnych technik które zostały użyte aby przeciętnemu zjadaczowi chleba zrobić kisiel z mózgu, dlatego sceptycznie podchodzę do magnetyzerów, żadnych wiarygodnych informacji na temat źródła ich dobroczynnego wpływu nie znalazłem. Jeśli jakaś firma nie potrafi przeciętnego użytkownika przekonać, że jej produkty są coś warte, to problem ma firma, a nie potencjalny konsument.

tricky spróbowałeś? jezdziłes ? jeśłi nie to zachęcam do próby..pózniej bedziesz pisał czy jest to papka marketingowa itp
Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Popey pisze:
tricky spróbowałeś? jezdziłes ? jeśłi nie to zachęcam do próby..pózniej bedziesz pisał czy jest to papka marketingowa itp
Pozdrawiam

Papka marketingowa wokół magzetyzerów płynie szerokim strumieniem bez względu na to, czy one faktycznie działają, czy też nie. A to dlatego, że w materiałach promocyjnych są albo mało konkretne zapewnienia [tak jak w tym skeczu kabaretu Animrumru - po prostu "zapłać pan, będziesz pan zadowolony"], albo fantazyjne liczby [dwucyfrowe wartości procentowe wzrostu mocy i spadku zużycia paliwa - co dla każdego normalnie myślącego człowieka jest oczywistym przegięciem]. Fundamentalne wątpliwości co do działania magnetyzerów są podcinanie tekstami które można skrócić do "co? to pan jeszcze nie wie, jak działają magnetyzery? nooo... to pan jakiś zacofany jesteś". Na mnie to nie działa, żadnych porządnych produktów się tak nie reklamuje.
Jeśli natomiast zabawa ze zbudowaniem własnego magnetyzera porównywalnego z "firmowymi konstrukcjami typu Multimag [które notabene kosztują kilkakrotnie więcej] wygląda tak prosto i tak tanio, to dla czystego eksperymentu wypróbuję to. Po jakim czasie od montażu powinny być zauważalne jakieś pozytywne efekty?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
TrickyKid pisze:
- w szkole nauczono mnie, że ani powietrze, ani benzyna nie reaguje w żaden fizyczny sposób na pole magnetyczne. .

Cóż można rzec na takie dictum? - po prostu fatalna szkoła!

Naprawdę serdecznie współczuję.

Ale zawsze jeszcze można te luki edukacyjne nadrobić – są różne kursy, wolne wykłady czy grupy dyskusyjne. Jak człowiek się zmobilizuje to efekt może być naprawdę zdumiewający.

Myślę, że naprawdę warto!

Pozdrawiam :) – S1

p/s I wtedy może się okazać, że nie tylko reaguje, ale jeszcze, w jaki różny sposób (zależny np. od natężenia tego pola, swojej gęstości, jonizacji … czy też innych czynników) - no, ale jak ktoś widzi płaski horyzont …to może być jednak ciężko. :roll:

Oczywiście, że reaguje a ja zawsze chciałem mieć zorzę polarną do własnej dyspozycji. Co prawda z braku wiatru słonecznego będzie trzeba wsadzić kwarcówkę przed/w dolot - wtedy zaistnieje szansa na ładne zjonizowanie powietrza - et voila, lepsze parametry i jeszcze satysfakcja estetyczna, może nawet szybkie sobie jaką założę i będę oglądał nocami to widowisko [zlosnik]

Jesli ktoś ma linki do opracowań mających choć pozory eksperymentu naukowego, to bardzo poproszę o podzielenie się nimi. Zazwyczaj słabo reaguję na komunikaty wygłaszane ex catedra ;)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Po kilku rozmowach na PW z właścicielami oraz po przeczytaniu postów S1 postanowiłem przetestować to na sobie. Zainstaluję mag'i do 116, a wiem, że jest na forum i w klubie kolega, który posiada ten sam silnik z tym samym gaźnikiem i mag'ów używa (i jest zadowolony). Ale nie powiem kto to, bo go zaraz na stosie spalicie [hehe]

Jak wyprubujesz to napisz mi na PW albo na forum, bo mnie to interesuje. Jestem bardzo zdziwiony tym ze ok 50% z Was twierdzi zo to działa, może faktycznie cos w tym jest (choć chciałbym wiedziec co ;-), ale wdze ze na naukowy opis sposobu ich dzialania nie mam co liczyc )

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jak wyjadę 116 i polatam trochę bez magnesów to zanotuję spalanie itp oraz zrobię analizę spalin (i tak było w planach). Potem zamagnesujemy autko i zobaczymy co się będzie działo. Dla mnie koszty instalacji nie są tak bardzo istotne, jak bezinwazyjny montaż - bez uszczerbku na oryginale. Jeżeli trzeba będzie wiercić lub coś dziurawić to ni chu chu. Oczywiście podzielę się uwagami. Za darmo! [hehe]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Jak wyjadę 116 i polatam trochę bez magnesów to zanotuję spalanie itp oraz zrobię analizę spalin (i tak było w planach). Potem zamagnesujemy autko i zobaczymy co się będzie działo. Dla mnie koszty instalacji nie są tak bardzo istotne, jak bezinwazyjny montaż - bez uszczerbku na oryginale. Jeżeli trzeba będzie wiercić lub coś dziurawić to ni chu chu. Oczywiście podzielę się uwagami. Za darmo! [hehe]

Maciek jak u Ciebie zadziała to ja tez zakladam .

P.S. Wójek Tomek* twierdzi, że to działa ale on ma z 30 tych magnesów.

*dla wtajemniczonych [zlosnik]

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00