MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 11:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: "MAGNETYZER"
Swoja BABA

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39380341

zastanawia mnie czy coś takiego ma prawo działać , bo jakoś w to wątpię

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Kotku, to jedna z bajek, którą można wsadzić miedzy tą o "CD na lusterku" i inne.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zajeb*ste:

[zlosniki]
Cytuj:
10. Dlaczego magnetyzery nie są montowane fabrycznie w nowych samochodach?

Odpowiedz jest prosta. Magnetyzery sprawdzają się w samochodach z większymi przebiegami. Chodzi tutaj o stan naszego silnika, im większy przebieg tym większy nagar w silniku – czyli jest co usuwać. Dzieje się to dzięki poprawie kompresji w cylindrach silnika, co możemy osiągnąć usuwając zbędny osad - nagar. W przypadku silników jeszcze nie dotartych i tych z małym przebiegiem (DO 40 TYŚ KM), magnetyzery nie ograniczą spalania. Więcej na ten temat można przeczytać na naszej stronie internetowej.

A wczesniej pisali, że magnetyzer służy do lepszego mieszanai mieszanki paliwowej [oczko]

Chyba się goscia podpytam o dokładniejsze działanie tego sprzetu. [zlosnik]

PS
I dlaczego na tym rysunku (zacxzerpniety z aukcji) magnetyzer założony jest na odmie [zlosniki] i nie na przewodzie dolotowym powietrza ;-)
Obrazek

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

oj And 6412 dałes ciała-to nie jest odma! poldolot czerpie tamtedy ciepłe powietrze znad kolektora :lol: odma ma pod filtrem powietrza praktycznie nie widoczna z zewnatrz!!! to mowie ja były uzytkownik poldolota dawno temu........

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

weteran
Awatar użytkownika

A ja znam czlowieka który ma w W116 450SE załozonych wiele magnetyzerów i twierdzi, że to działa a ja mu wieże.

U niego megnetyzery ograniczaja apetyt na gaz.

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
oj And 6412 dałes ciała-to nie jest odma! poldolot czerpie tamtedy ciepłe powietrze znad kolektora :lol: odma ma pod filtrem powietrza praktycznie nie widoczna z zewnatrz!!! to mowie ja były uzytkownik poldolota dawno temu........

oj faktycznie, nie przyjżałem się dobrze (faktycznie bez sensu, żeby powietrze z odmy było filtrowane)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Kolega Popey może się na ten temat wypowiedzieć. Sam zrobił taki magnetyzer i widzi postępy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

ej ja tez mam :lol: i efekty sa- oczywiscie nie ma dodatkowych wielu koni mech ani jakis cudow ale silnik ładniej pracuje -praktycznie wogole nie kopci i mniej pali-dzisaj zauwazyłem ze na koło 100 -105 litrach przejechałem 1300 km policzcie sobie ile wychodzi zuzycie -a jest to bus 307D silnik taki jak w 123 240 D masa własna od 1800 plus ładunek....Ogolnie w naszych autkachstarej generacji cos to daje.Moim zdaniem to warto bo nie zaszkodzi a chocby paił 0,5 litra mniej to juz sukces-przy dzisiejszych cenach paliwa to jest sporo-a cena zakupu nie jest wysoka.Słyszałem ze w silnikach na LPG bardzo poprawia prace na tym paliwie i przeciwdziała strzałom-ale czy to prawda?Gdyby to nic nie dawało to by to znikło \z rynku dawno temu-działa alr nie w takim stopniu 5 jak to niektorzy opisuja + 30% lub -30%
[zlosnik]

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja jestem słabo techniczny człowiek i fizykę miałem dawno, więc nie rozumiem:

1. Co jest w końcu magnetyzowane paliwo, czy komora silnika?
2. Jeśli paliwo, to jakie "ładunki" są aktywowane?
3. Jeśli komora silnika, to co to ma do paliwa? W trakcie suwu ssania i/lub sprężania ma się lepiej ustawiać?

Generalnie uczono mnie, ale się nie upieram, że są ferro-, dia- i paramagnetyki.
Uczono mnie, że:
1) Ferromagnetyki magnesują się silnie i trwale.
2) Diamagnetyki mają zerowy moment magnetyczny.
3) Paramagnetyki mają "nieznikający moment magnetyczny" i faktycznie ich "momenty magnetyczne atomów lub cząsteczek ustawiają się zgodnie ze zwrotem indukcji pola" (tak se znalazłem)
4) Podatność magnetyczna substancji zawsze maleje ze wzrostem jej temperatury.

Ergo:
I. Żeby ustrojstwo działało, trzeba żeby etylinka, ON, LPG lub NCS były paramagnetykami - są?
II. Wraz ze wzrostem temp. wszystko, o ile działa, zacznie się rozjeżdżać.

III. Silniki z blokiem z żelaza będą cudownie współpracować [zlosnik]

Jeżeli chodzi o blok, to proponuję go zwyczajnie namagnesować. Da to następujace korzyści:
a) wszystkie wymienione przez sprzedawcę [ok] ,
b) w trakcie prac wreszcie nie będą nam spadać śrubki a i narzędzia będzie można wygodnie przyłożyć do bloku zamiast rozrzucać po okolicy [hehe]

Hmmm, tylko żeliwo chyba nie jest porządnym ferromagnetykiem? Lepsza jest stal, czy żelazo wodorowe, czy inna cholera.

Mamy na pokładzie jakiegoś inżyniera? :roll:

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior

Magnetyzer posiadam i sobie chwale budowa prosta jak budowa cepa i wyniki są .Magnetyzery pewnej firmy nie bede mówił jakiej były testowane na stanowisku badawczym Politechniki Wrocławskiej wydziału mechanicznego i przeszły je pozytywnie.Zachęcam do prób i wniosków.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

mnie jakos mało obchodzi jak to działa-robia to w USA robiaw Japonii to cos musi w tym byc..... poza tym nie sa drogie i za te pieniadze sa warte swojego efektu.....

MB 308 automatic

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
mnie jakos mało obchodzi jak to działa-robia to w USA robiaw Japonii to cos musi w tym byc..... poza tym nie sa drogie i za te pieniadze sa warte swojego efektu.....

A mnie jednak troszkę tak. Pomijając tę częśc powyższego tekstu, kótra była wyłącznie wynikiem zabawy słowami, to chciałbym wiedzieć nie tylko na co takie ustrojstwo robi dobrze - sprzedawca już to szeroko omówił - ale także czy i na co robi źle.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Ja nie miałem bliższych kontaktów z tym tematem, wiec nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć tego że mają jakieś pożyteczne działanie - ciekawią mnie za to 3 rzeczy :

1. Dlaczego nigdzie poza Polską nie natknąłem się na żadne wzmianki o tych wynalazkach? [a bywałem w różnych miejscach na świecie, i dość regularnie kupuję różne europejskie pisma motoryzacyjne]

2. Dlaczego magnetyzery nie są stosowane w rajdach "o kropelce"?

3. Dlaczego magnetyzery nie są fabrycznie montowane w samochodach?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
MERCEDES 4 EVER pisze:

A mnie jednak troszkę tak. Pomijając tę częśc powyższego tekstu, kótra była wyłącznie wynikiem zabawy słowami, to chciałbym wiedzieć nie tylko na co takie ustrojstwo robi dobrze - sprzedawca już to szeroko omówił - ale także czy i na co robi źle.

Jak narazie to omówił, że to usuwa z silnika nagar. Jak dla mnie to jest to działalność niepożądana.

PS.
Jak mi wmówicie, że to daje cokolwiek, ale nie "bo mi sie wydaje że czuję różnice" tylko dlaczego, jak, kiedy itp. to ..... się zdziwie [zlosnik]
Niemniej jednak zawsze bylem zdania (nie poparte wiedzą, lecz zdrowym rozsadkiem) ze to bajer dla tunerów maluchów

Ostatnio zmieniony pt sty 14, 2005 8:05 pm przez and6412, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Tricky -ja czytałem taka pewna gazete i był tam własnie opisany rajd o kropelce i były stosowane magnetyzery-.Sa robione tez te magnetyzery w USA i chyba w Japonii.trzeba miec tez na uwadze ze one działaja lae skutki nie sa jakies piorunijace-troche lepsza praca ,minimalnie nizsze zuzycie paliwa,troche lepszy moment obrotowy.... to nie jest jakies 30% mocy wiecej czy cos

MB 308 automatic

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00