MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw wrz 04, 2025 10:41 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Wookee pisze:
Opcja posrednia jest taka, że zobacz co się popaliło i tylko to powymieniaj z innego kompletu.

Nie jestem pewien jak to chodzi w W123, ale w W107 jest tak:
1) całe dzikie mnóstwo żaróweczek
2) regulacja jasności oświetlenia, bodaj 4° - ustawiłem sobie na 2 od dołu

Ad 1) Ja mam ochotę robebeszyc moje liczniki, bo są jakieś takie 'stare' w środku, tzn: trochę pyłu, trochę brudu, białe detale poszarzałe, i co najbardziej mnie wkuża prawie nie widac białych napisów na obu licznikach kilometrów. Rozbierałeś to kiedyś? Czy to dużo roboty? Czy tam jest jakas plomba (w końcu przebieg)?

Ad 2) Jakie stopnie, u mnie jest płynna regulacja (potencjometr chyba), coś to dziwne [cool] [oczko]

Ad 1. Akurat tę część roboty (podobnie jak wiekszość) zostawiłem fachowcom, ale dymu z tym nie było, bo bym wiedział o tym. Rozbierali na pewno, przynajmmniej na tyle żeby podkleić kapturek jedego ze wskaźników.

Ad. 2 Wersja max fluent de luxe.... ;)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

postmajtek
Awatar użytkownika

ja mjałem ten sam problem w 126 też mi się te nieszczęsne plastiki przewodzące światło powypalały i nie bylo widać światła najprościej wymienić obudowe z innego zegara nie jest to trudne do 123 są one dośc łatwo dostępne na szrotach, pląb nie ma jeżeli chodzi o przebieg a z niefabrycznymi modyfikacjami jest więcej babrania niz to warto

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

N0o i chyba mnie szlag trafi :evil:
Rozebralem te cholerne zegary, a tu co??
Faktycznie potencjometr jest, tyle ze zmostkowany :evil:
Przypomnialo mi sie ze lata temu padlo podswietlenie i tak teraz to powiazalem z tym ze pewnioe tamten "fachman" musial pojsc po najprostrzej linii oporu i zamiast wymienic, lub naprawic potencjometr to zwyczajnie zmostkowal styki i tyle, podswietlenie jest caly czas jednostajne i se moge krecic :evil:
A te szkielka sprawdzalem, wydaja sie byc ok, zalozylem nowe zaroweczki 3W i dalej wydaje mi sie ze slabo swieci, mimo ze w moim przypadku powinno chyba swiecic na maxa?? chyba ze sie myle??
Jednym slowem, musze szukac nowego "cyferblatu" i przelozyc potencjometr [oczko]

I jeszcze pytanie, bo juz chyba nic mi nie swieci na kosoli srodkowej(jedynie przerywacz i lampka ogrzewania tylnej szyby), jak rozebrac cala te konsole i co moze byc powodem nieswiecenia, ktos pisal ze sa tam swiatlowody gietkie, i jakies zaroweczki, ja podejrzewam ze sie zaroweczki popalily, tylko jakie kupic, bo wolalbym juz miec je zanim to rozkopie, czy to sa takie same jak w przypadku oswietlenia zegarow?? czy moze te mniejsze, jak w przypadku np. podswietlenia lamki od swiatel "dlugich"???

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Xytras pisze:
I jeszcze pytanie, bo juz chyba nic mi nie swieci na kosoli srodkowej(jedynie przerywacz i lampka ogrzewania tylnej szyby), jak rozebrac cala te konsole i co moze byc powodem nieswiecenia, ktos pisal ze sa tam swiatlowody gietkie, i jakies zaroweczki, ja podejrzewam ze sie zaroweczki popalily, tylko jakie kupic, bo wolalbym juz miec je zanim to rozkopie, czy to sa takie same jak w przypadku oswietlenia zegarow?? czy moze te mniejsze, jak w przypadku np. podswietlenia lamki od swiatel "dlugich"???

Wyciągnij pokrętła od sterowania ogrzewaniem i tam w środku zobaczysz małe żarówki ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Post ten zmobilizował mnie do spędzenia kilku chwil w garażu :)
Po wymienieniu jakiś 9-10 spalonych żaróweczek (łącznie z tą od światłowodów) nastała jasność [zlosnik] Całość pięknie się komponuje z oryginalnym beckerem. Jedyne co mnie zastanawia, to że nie świeci mi nic przy pokrętle od świateł, mimo że podświetlone jest nawet ustawianie wysokości oświetlenia ... :-?

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Bader pisze:
Post ten zmobilizował mnie do spędzenia kilku chwil w garażu :)
Po wymienieniu jakiś 9-10 spalonych żaróweczek (łącznie z tą od światłowodów) nastała jasność [zlosnik] Całość pięknie się komponuje z oryginalnym beckerem. Jedyne co mnie zastanawia, to że nie świeci mi nic przy pokrętle od świateł, mimo że podświetlone jest nawet ustawianie wysokości oświetlenia ... :-?

Jak włączysz przeciwmgielne tylne, to się żaróweczka zaświeci, o ile nie jest przepalona ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cem pisze:
Bader pisze:
Jak włączysz przeciwmgielne tylne, to się żaróweczka zaświeci, o ile nie jest przepalona ;)

Po włączeniu przeciwmgielnych tylnych się zapala, tylko po prostu dziwię się, że nie podświetlili w żaden sposób samego przełącznika, skoro świeci wszystko inne...

BMW E32 '89

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Dobra to sie bede bawil [oczko]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zabralem sie, teraz pytanie, posciagalem jak Cem kazal pokretla, i trzy zaroweczki do wyzucenia, zaraz jade kupic nowe, i potem sciagnalem ten panel z wlacznikiem od tylnej szyby i anteny aby zajzec do srodka konsoli, z lewej strony zonaczylem owego "pajaczka" odchodzi od niego pelno swiatlowodow, wyciagnalem z jego wnetrza spalona zarowke, taka jak w pokretlach, (czyli razem 4) teraz pytanie czy jezcze gdzies sa zaroweczki ktore sa do wymiany?? Bo nad pokretlami od ogrzewania, te strzalki tez byly podswietlane, co z tym?? Bo nie wiem szczerze jak to wszystko rozebrac i przejzec, jezeli wiecie co ia jak to prosze o info,a tym czasem jade kupic zaroweczki [oczko]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Xytras pisze:
Zabralem sie, teraz pytanie, posciagalem jak Cem kazal pokretla, i trzy zaroweczki do wyzucenia, zaraz jade kupic nowe, i potem sciagnalem ten panel z wlacznikiem od tylnej szyby i anteny aby zajzec do srodka konsoli, z lewej strony zonaczylem owego "pajaczka" odchodzi od niego pelno swiatlowodow, wyciagnalem z jego wnetrza spalona zarowke, taka jak w pokretlach, (czyli razem 4) teraz pytanie czy jezcze gdzies sa zaroweczki ktore sa do wymiany?? Bo nad pokretlami od ogrzewania, te strzalki tez byly podswietlane, co z tym?? Bo nie wiem szczerze jak to wszystko rozebrac i przejzec, jezeli wiecie co ia jak to prosze o info,a tym czasem jade kupic zaroweczki [oczko]

Nic nie kazałem [zlosnik].
Jeśli chodzi o pokrętła, to między nimi, troche wyżej niż na środku, są dwie żaróweczki, ale żeby do nich się dobrać to musisz odkręcić trzy nakrętki które są pod pokrętłami i wyjąć cały panel. Od razu zobaczysz żarówki ;)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Rozumie, dzieki za info, nie wpadlem na to by te nakretki odkrecic [cool]

I pytanie, bo najpierw wolalbym skoczyc po te zarowki, te 2 co teraz opisales sa takie same jak te w pokretlach?? I jakies specjalne zalecenia, bo ja np. zauwazylem ze jedne byly takie jakby matowe, a reszta gladkie, i co do ilosci "watów" wszystko jedno??

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Xytras pisze:
Rozumie, dzieki za info, nie wpadlem na to by te nakretki odkrecic [cool]

I pytanie, bo najpierw wolalbym skoczyc po te zarowki, te 2 co teraz opisales sa takie same jak te w pokretlach?? I jakies specjalne zalecenia, bo ja np. zauwazylem ze jedne byly takie jakby matowe, a reszta gladkie, i co do ilosci "watów" wszystko jedno??

Te dwie wewnętrzne są inne, ale nie powiem ci dokładnie jakie :-?
Napewno są troche większe ;)
A co do żaróweczek przy pokrętłach, to uważaj żebyś nie kupił za mocnych, bo wtedy mogą ostro nagrzewać plastiki.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Dobra ok to na szybciora to rozbiore i zobacze co tam siedzi, postaram sie kupic raczej slabsze te zaroweczki, zeby mi potem dziur nie wypalilo [zlosnik]

I dam znac jak kupie i zaloze, jaki jest efekt, ale cos czuje ze bedzie jasno jak w dzien [cool]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Xytras pisze:
Dobra ok to na szybciora to rozbiore i zobacze co tam siedzi, postaram sie kupic raczej slabsze te zaroweczki, zeby mi potem dziur nie wypalilo [zlosnik]

I dam znac jak kupie i zaloze, jaki jest efekt, ale cos czuje ze bedzie jasno jak w dzien [cool]

Tylko jak będziesz z powrotem zakładał to nie wkręcaj tych nakrętek zbyt mocno, bo możesz połamać plastikowe obwódki ;)

swój chłop

Witam ja to troche zrobiłem u siebie MESIA mam zielonego wiec podswietlanie zrobiłem też zielone na LED"ach Dłuzsze świecenie i mniejsze zużycie prądu .A oto efekt mojej pracy
ObrazekObrazek
Wrazie czego słuze pomocą ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00