MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 16, 2025 10:27 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

To jest jakis skaj lub jak to nazywaja " skora ekologiczna", ale ma tą zalete ze jest prawie niezniszczalna i nie da sie tego zaplamic,zamoczyc itp

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
To jest jakis skaj lub jak to nazywaja " skora ekologiczna", ale ma tą zalete ze jest prawie niezniszczalna i nie da sie tego zaplamic,zamoczyc itp

No nie wiem, co ona ma wspolnego z ekologia.. jest niezniszczalna, rozlozy sie moze za 300 lat [hehe] Skajka - niepekajka..

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
Klubowicz

JareG pisze:
Skajka - niepekajka..

to MBTex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Che che ekologiczna jest bo cielaczki i krowki swoja mają na grzbiecie a nie na siedzeniu MB [zlosnik]

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior

wczoraj oglądałem MB W201, 2L z LPG po taxi za 5000zł '86r - powiem jedno ruina.
Z zewnątrz tak wyglądnie to się jeszcze trzymał, ale było więcej rdzy niż na mojej W123 [zlosnik] , silnik - robiony rozrząd - i co z tego jak jest tak skopany że chodzi jak Dielsel - hle kle kel...pompa wspomagania już lata świetności ma zasobą, cieknie ile wejdzie, wyje pompa wodna, , jedynie alternator i rozrusznik po regeneracji... (tak mówil, ale w takim szumie od pomp to i tak nie było go słychać )
Wnętrze - tam nei było wnętzra - caly środek do wymiany, o tylnej kanapie nawet nei wspomne bo jej nie było [szalone] , tylko worek z gąbką w środku [zlosniki] - koleś mnei rozbroił.
przebieg - on sam nei wie ale nieżle ma natłuczone

silnik calutki zalany olejem - nawet na wolnych obtrotach zewsząd ciekło [zlosnik]

Taxi - nigdy w życiu ( no chyba że wersje niemiecką, w full taxi wypasie [zlosnik] )

Tytuł:
Klubowicz

Marcin S pisze:
Taxi - nigdy w życiu ( no chyba że wersje niemiecką, w full taxi wypasie [zlosnik] )

W Niemczech nie bylo taxi benzynowych [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

laudan pisze:
Marcin S pisze:

W Niemczech nie bylo taxi benzynowych [zlosnik]

nie mówie tu o benzynce - oryginał z grzechotnikim może być ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
JareG pisze:
Skajka - niepekajka..

to MBTex

Wiem [hehe] - chodzilo mi o podkreslenie, ze to mocna skajka [usmiech]
BARDZO mocna..
Ja bym to raczej nazwal odpowiednio (i dlugotrwale) przezutym plastykiem [zlosnik]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73

jareg@mb.org.pl

http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
wiarus senior

ojtam ale w ogloszeniach dumnie brzmi taxi leder :lol:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Skajka - niepekajka..

niepowiedział bym że taka niepękajka, mam w swoim MB taką tapicerkę, na fotelu kierowcy popekała na szwach i na bokach też popękała,
jakiś debil poplamił tylną kanapę czymś białym [zlosnik] ;) :P i za cholere nie chce puścić - musiałem pozakładać pokrowce :cry:

a co do taxi z DE to znajomy mi mówił że opłaca się kupować te auta bo jak takie taxi zrobi daną ilość km to silnik odrazu wymieniają na nowy ,

można się skusić na takie auto bo one jak wiadomo są atrakcyjne cenowo
ale jak piszecie wcześniej to niezłe odpały są ale nieraz na okazje można trafić
mnie osobiście odstrasza kolor takiego auta hehe[/url]

Tytuł:
wiarus senior

a wiesz jaka to wartosc?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

1. Informacja z przedwczoraj: W124 250D '92 kombi Ex Taxi, silnik 130.000, skrzynia automat 15.000 km - 1600 EUR czyli poniżej 12.000 zł na gotowo. Kilkaset Euro więcej za E200 D z pierwszego roku produkcji.
2. Auta mają wypierdziane wnętrza w standardzie. Za otarcia i wgniecenia na karoserii też nie trzeba dopłacać extra, za to kolor ten łatwo się kładzie.
3. Do Tax nikt nie wrzuca nowych silników i skrzyń. Albo firma ma warsztat i modzi we własnym zakresie, albo oddając stary, kupuje zregenerowany.
4. Ex-Taxom prawie zawsze coś dolega. Trzeba sobie zadać tylko pytanie jak bardzo to przeszkadza i czy warto z tym walczyć, bo że będzie jechać, to prawie pewne. Ale cywile z tak małym przebiegiem jak 300.000 na tacho są również zmęczone jeżdżeniem i niedoinwestowane, a Taxa musi wozić i zarabiać, więc jest w ruchu. Ma drugi silnik, trzecią skrzynię, piąty rozrusznik itd. itp. Jeśli są kwity, to można się ładnie wstrzelić w zbiór zregenerowanych podzespołów i nowych części przykręconych do kremowej karoserii.
5. Kremówki nadają się wybitnie dla osób, które chcą jechać za mniejsze pieniądze i nie przeszkadza im, że auto nie jest metalic, albo, że trzeba zrobić kolejną zaprawkę. Zawsze można położyć inny lakier, a kompletne wnętrze z młodszego rocznika w nienagannym stanie kosztuje 1200 zł.
6. Inaczej wygląda Taxa z Hamburga, a inaczej z miateczka w Schwarzwaldzie.
7. Właściciele Tax twierdzą, że jest szansa, że złodzieje mniej interesują się ich autami. I jest w tym trochę prawdy.
8. Taxy w DE przestają powoli być już kremowe. Na początku niemrawo owijane folią lub lakierowane tylko z zewnątrz, teraz pełną gębą są już w cywilnych kolorach. Powód oczywiście ekonomiczny: strata dla firm przy sprzedaży.

Tytuł:
Klubowicz

(me: how) pisze:
8. Taxy w DE przestają powoli być już kremowe. Na początku niemrawo owijane folią lub lakierowane tylko z zewnątrz, teraz pełną gębą są już w cywilnych kolorach. Powód oczywiście ekonomiczny: strata dla firm przy sprzedaży.

MB taxi jest sporo drozsze od wersji cywilnej na wejsci i do tego trzeba sporo czekac, a wiec wersje cywilne sa atrakcyjniejsze tez dla korporacji przy kupnie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam
na wstepie pozdrawiam przedmowców- sporo jest racji w tym co mowia.
z wlasnego dosiwiadczenia. mialem 190 2.0 diesel z 90 roku manual (teraz jezdzi tesc), brat ma ten sam rocznik automat, teraz sprowadzilem 124 combi 2,5 diesel, manual.

W190 mierzylem cisnienie sprezania od 26,5 do 30,5 na cilindrach przebieg przy zakupie 480tys. (2001 rok), poza wymiana paru gumek - niezawodny, zima odpala w najwieksze mrozy- awarie- wymiana swiec zarowych w tym roku i tulej na wahaczach, obecny przebieg ok 550 tys.
cisnieni oleju spada do okolo 1,5 (musi byc naprawde rozgrzany)

W190 brata- licznik przekrecony (kupiony w Polsce) jezdzi nim jakies pol roku- zero inwestycji, bezawaryjny przeglad- bez zadnych machlojek.

W 124 nowy zakup (combi 2,5 1992) cisnienia jeszcze nie mierzylem, troche pobijany, ciśnienie rozgrzanego 1,5 na starym oleju (stal w niemczech okolo 5 roku), wszystko sprawne, siefdzenie pasazer ytrche popekane. na przegladzie - wymiana telejek na drazku stabilizacyjnym.
odkrecalem kola zeby sprawdzic stan tarcz i klocków. tyl - lekki rant, przod NOWE.

co do badań w Polsce taxówki badane sa tylko raz w roku, oraz badanie (legaliazcja taxometrow) w Niemczech dwa razy w roku.

z własnych doswiadczen jesli nie przeszkadza ci MB tex jak najbardziej polecam, sa tansze(i to sporo) nie dojechane jak polskie, złodzieje sie tak nie ogladaja. i niezawodne :D
P.S. i maja ładny kolor :D

Tytuł:
wiarus senior

(me: how) pisze:
1. Informacja z przedwczoraj: W124 250D '92 kombi Ex Taxi, silnik 130.000, skrzynia automat 15.000 km - 1600 EUR czyli poniżej 12.000 zł na gotowo. Kilkaset Euro więcej za E200 D z pierwszego roku produkcji.
No takim bym byl zainteresowany 8)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00