MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 04, 2025 1:56 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja np. jak mi padnie silnik w W124 to kupię u szwaba na szrocie następny będzie to trzeci silnik M103 o takim samym numerze. Podkreślam, że kupię a nie ukradnę, i kupię go na szrocie a nie w dziupli. Nie mam nic więcej do powiedzenia na ten temat.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Antoni Janikowski pisze:
Ja np. jak mi padnie silnik w W124 to kupię u szwaba na szrocie następny będzie to trzeci silnik M103 o takim samym numerze. Podkreślam, że kupię a nie ukradnę, i kupię go na szrocie a nie w dziupli. Nie mam nic więcej do powiedzenia na ten temat.

To ja powiem. Chyba nie będziesz musiał. Nowe wzory dowodów rejestracyjnych nie przewidują już podobno rubryki pt: "nr silnika".

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Panie Antoni i inni ... Polskie Prawo nie jest takie złe, przewiduje mozliwosc wymiany silnika w samochodzie, o ile silnik ten ma UDOKUMENTOWANE pochodzenie, tak więc, jesli kupujesz silnik na szroncie bez papierów to możliwe (a nawet bardziej prawdopodobne) że jest to silnik z Mercedesa który np mi ukradziono 3 lata temu.

Można przywiezc sobie silnik z niemiec i go oclic po czym zamontowac do mercedesa bez potrzeby przebijania numerów.Można włożyc silnik od innego mercedesa który był zarejestrowany i legalnie poruszał się po polskich drogach, wystarczy FV zakupu i dowód rejestracyjny dawcy silnika o ile sie nie mylę.

A co do tego ze nikogo nie okradasz kupując silnik bez papierów, zgadza się , ty nie kradniesz, tylko nakręcasz koniunkturę części zamiennych .... bo chyba nie myslisz ze żółta beczka którą mi ukradli jeździ w całości po polskich drogach ? Bądź świadomym kierowcą ;)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A ja sie ciesze ze mozna kupic czesci taniej i nie obchodzi mnie ich pochodzenie , poprostu mi to wisi czy kupie je z Twgo kradzionego czy innego .Swiat nie jest idealny ,puki nie stać mnie na nowego SL tak jak jest , jest swietnie ! Zawsze sa ofiary i zdobywcy , zwyciezcy i przegrani i nikt tego nie zmieni chocby nie wiem co!
Po to są ubezpieczenia od kradziezy by z nich kozystac !kto tego nie zrobił ten gapa , za stare auto ?? cóż masz pecha ze takim jezdzisz !to wina systemu . nie moja ! [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

bodo pisze:
A ja sie ciesze ze mozna kupic czesci taniej i nie obchodzi mnie ich pochodzenie , poprostu mi to wisi czy kupie je z Twgo kradzionego czy innego .Swiat nie jest idealny ,puki nie stać mnie na nowego SL tak jak jest , jest swietnie ! Zawsze sa ofiary i zdobywcy , zwyciezcy i przegrani i nikt tego nie zmieni chocby nie wiem co!
Po to są ubezpieczenia od kradziezy by z nich kozystac !kto tego nie zrobił ten gapa , za stare auto ?? cóż masz pecha ze takim jezdzisz !to wina systemu . nie moja ! [zlosnik]

Pozostawie to bez komentarza, bo znowu bedzie sie toczyc bezsensowna dyskusja [szalone] [szalone] Ciekawy jestem co Ty bys powiedzial, jezelibys zobaczyl moja MB na Twoich aluminiowych felgach [szalone] Dalej twierdzilbys, ze Cie to nie obchodzi ?? [szalone]

Czasem brak mi slow [szalone]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Brak słów wynika z niemoznosci wpływu na sutuację! [oczko]
Co bym powiedział ? ze miałem tym razem ja pecha !
Ale ja też nie kupuje takich felg które by interesowały złodzieja , wiec spie spokojnie bo mam garaż [oczko] A co do felg , to jak juz bym kupował to tylko z faktura ! albo nie oszczedzał na zabezpieczeniach , lubo tez ubezpieczył je ! [zlosnik]
miałbym tez je odpowiednio zaznaczone , albo spisane numery , wiec jesli bym Cie zobaczył na moich felgach ... wezwał bym gliny ! :lol:

BMW 730 IL automatic + LPG

Tytuł:
postmajtek

bodo pisze:
Brak słów wynika z niemoznosci wpływu na sutuację! [oczko]
Co bym powiedział ? ze miałem tym razem ja pecha !
Ale ja też nie kupuje takich felg które by interesowały złodzieja , wiec spie spokojnie bo mam garaż [oczko] A co do felg , to jak juz bym kupował to tylko z faktura ! albo nie oszczedzał na zabezpieczeniach , lubo tez ubezpieczył je ! [zlosnik]
miałbym tez je odpowiednio zaznaczone , albo spisane numery , wiec jesli bym Cie zobaczył na moich felgach ... wezwał bym gliny ! :lol:

twoj światopogląd zmienia się chyba w zależności od tego w jakie auto dziś wsiądziesz (patrz podpis bodo) dlatego proponuje czesciej mercedesem bejca żle na ciebie wpływa :roll: :roll: :roll:

niech ktoś zamknie temat bo miało być niewinnie o przerabianiu silnika

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Mój swiatopogląd sie zmienia wraz z wiekiem niestety , a nie czym jezdze (masz cos przeciwko marce BMW??) JAK MIAŁEM 20 LAT INCZEJ MYSLAŁEM teraz ma prawie 40 wiec po przejsciach zyciowych jestem lajtowo do zycia nastawiony , wszystko jest dobre z czego ja mam kozysc ! reszta mnie nie interesi , swiata nie zmienisz ,a kto chce niech zmienia ! powodzenia ! [oczko]
Moja mama zawsze mówi NIE CZYN NIKOMU DOBRZE SYNU , A NIE BEDZIE CI ZLE ! Jakzesz sie to sprawdza w naszym zyciu [szalone]

Tytuł:
wiarus senior

Myślę, że ta dyskusja niepotrzebie zahaczyła o kwestie światopoglądowe, niekoniecznie godne pochwały, a ponieważ to forum przegląda dużo młodych ludzi, nie psujmy młodzieży i zakończmy ten wątek. Taka prywatna prośba :-)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
PK2 pisze:
Myślę, że ta dyskusja niepotrzebie zahaczyła o kwestie światopoglądowe, niekoniecznie godne pochwały, a ponieważ to forum przegląda dużo młodych ludzi, nie psujmy młodzieży i zakończmy ten wątek. Taka prywatna prośba :-)

Prześledziłem cały wątek i stwierdzam, że kolejny raz dyskusja zeszła na bagniste tory - w ramach walki z rozprzestrzenianiem się w Polsce "syndromu Kalego" uważam, że lepiej by było zamknąć ten topic.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

NO COMMENT [oslabiony]
Futrzak

swój chłop
Awatar użytkownika

Webastoman pisze:
Witam

Mam pytanko czy da się przerobić w W 123 silnik 200 D na 240 D ? I czy gra jest warta zachodu [zlosnik] ? A przy okazji czy ktoś może miał doczynienia z taką zabawą ? Chodzi mi głównie oto czy przy okazji remontu silnika 200 D nie dałoby się przerobić go na 240 D [zlosnikz] . Jeżeli było to na forum może ktoś wie kiedy i pod jakim tematem :lol: ?
Pozdrawiam

Witam,

Śledząc wątek, jak do tej pory, to chłopaki jakoś zbyt odbiegają od właściwego tematu. [szalone]
A odpowiedź brzmi oczywiście TAK. Pytanie pozostaje jednak jakim kosztem? Jeśli robisz kapitalkę silnika to być może się to trochę opłaci, ale i tak to nie będzie to co oryginalny 240D z fabryki. No bo w zasadzie wszystko jest w jakimś stopniu inne w 200D niż w 240D. Na pewno musisz zacząć od wymiany wału, bo 200D ma mniejsze wykorbienie (mniejszy skok tłoka), potem trzeba zrobić z cylindra 200D cylinder 240D, czyli rozwiercić „trochę” tuleję (z 87 mm do 90,9 mm). Jak już będziesz po tym etapie to teoretycznie masz już 240D – dajesz nowe tłoki i korbowody (chociaż korbowody być może są takie same – teraz już nie pamiętam) i jest pozamiatane. Możesz złożyć motor i będzie chodził, ale jest jeszcze pompa wtryskowa od 200D, która ma inne dawki paliwa niż do 240D i jest jeszcze głowica od 200D, która ma mniejsze o 1 mm średnice zaworów niż 240D. W sumie może to dać nie wiem jaki efekt...
Ja skończyłem przeróbki na wymianie wału i mam teraz z 200D zrobione 220D i to BEZ rozwiercania PSZCZOŁA! [zlosnik] [zlosnik] A to dlatego, że 200D i 220D ma taką samą średnicę tłoków – różni się tylko skokiem tłoka, czyli wałem, a 220D i 240D ma taki sam skok tłoka, a różni się średnicą cylindra. Mój silniczek chodzi bardzo dobrze, a czemu nie zrobiłem 240D – ano nie miałem tłoków pasujących do mojego rozwierconego bloku, a na nowe szkoda mi było kasy. Ponieważ w garażu były jeszcze 3 inne bloki zmontowaliśmy z ojcem 220D bo mój 200D się nie nadawał do użytku – pił bagatelka 1 litr oleju na 100 km...
A zapomniałbym o dyfrze – 200D i 220D ma przełożenie przekładni głównej 3,92, a 240D 3,69 – więc w sumie, żeby się poczuć jak w 240D to musiałbyś wymienić dyfer. Ja mam 3,69 w swojej 114 jeszcze po silniczku 230 i powiem szczerze, że chyba z przełożeniem 3,92 lepiej by moje autko latało. Na szczęście w końcu będę wywalał tego diesel’a i wstawiał benzynkę jak w oryginale, chociaż ceny paliw są dobijające... [chory]

No i tyle jeśli chodzi o jakiś merytoryczny post w tym wątku. [zlosnik] [smiech]

Pozdrawiam.

S202 C250T TurboDiesel Sport ASB '97
W202 C180 Esprit ASB '93 - ex

Tytuł:
swój chłop

Witam...co do przeróbek, to jest możliwe wszystko ,ja przerobiłem swoje 300D na 240D ....ale tylko w dowodzie rejestracyjnym :lol:
a sprawy prawa i sądów??? Sąd jest tylko po to żeby orzec która ze stron posiadała lepszego adwokata....Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No to na przeglady na lewo jezdzisz?? [oczko] czekaj niech Cie tylko kumaty Glina bedzie kontrolował , to Ci sie humorek popduje ! [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] ;)

swój chłop

Pioterek pisze:
Webastoman pisze:
Witam

Mam pytanko czy da się przerobić w W 123 silnik 200 D na 240 D ? I czy gra jest warta zachodu [zlosnik] ? A przy okazji czy ktoś może miał doczynienia z taką zabawą ? Chodzi mi głównie oto czy przy okazji remontu silnika 200 D nie dałoby się przerobić go na 240 D [zlosnikz] . Jeżeli było to na forum może ktoś wie kiedy i pod jakim tematem :lol: ?
Pozdrawiam

Witam,

Śledząc wątek, jak do tej pory, to chłopaki jakoś zbyt odbiegają od właściwego tematu. [szalone]
A odpowiedź brzmi oczywiście TAK. Pytanie pozostaje jednak jakim kosztem? Jeśli robisz kapitalkę silnika to być może się to trochę opłaci, ale i tak to nie będzie to co oryginalny 240D z fabryki. No bo w zasadzie wszystko jest w jakimś stopniu inne w 200D niż w 240D. Na pewno musisz zacząć od wymiany wału, bo 200D ma mniejsze wykorbienie (mniejszy skok tłoka), potem trzeba zrobić z cylindra 200D cylinder 240D, czyli rozwiercić „trochę” tuleję (z 87 mm do 90,9 mm). Jak już będziesz po tym etapie to teoretycznie masz już 240D – dajesz nowe tłoki i korbowody (chociaż korbowody być może są takie same – teraz już nie pamiętam) i jest pozamiatane. Możesz złożyć motor i będzie chodził, ale jest jeszcze pompa wtryskowa od 200D, która ma inne dawki paliwa niż do 240D i jest jeszcze głowica od 200D, która ma mniejsze o 1 mm średnice zaworów niż 240D. W sumie może to dać nie wiem jaki efekt...
Ja skończyłem przeróbki na wymianie wału i mam teraz z 200D zrobione 220D i to BEZ rozwiercania PSZCZOŁA! [zlosnik] [zlosnik] A to dlatego, że 200D i 220D ma taką samą średnicę tłoków – różni się tylko skokiem tłoka, czyli wałem, a 220D i 240D ma taki sam skok tłoka, a różni się średnicą cylindra. Mój silniczek chodzi bardzo dobrze, a czemu nie zrobiłem 240D – ano nie miałem tłoków pasujących do mojego rozwierconego bloku, a na nowe szkoda mi było kasy. Ponieważ w garażu były jeszcze 3 inne bloki zmontowaliśmy z ojcem 220D bo mój 200D się nie nadawał do użytku – pił bagatelka 1 litr oleju na 100 km...
A zapomniałbym o dyfrze – 200D i 220D ma przełożenie przekładni głównej 3,92, a 240D 3,69 – więc w sumie, żeby się poczuć jak w 240D to musiałbyś wymienić dyfer. Ja mam 3,69 w swojej 114 jeszcze po silniczku 230 i powiem szczerze, że chyba z przełożeniem 3,92 lepiej by moje autko latało. Na szczęście w końcu będę wywalał tego diesel’a i wstawiał benzynkę jak w oryginale, chociaż ceny paliw są dobijające... [chory]

No i tyle jeśli chodzi o jakiś merytoryczny post w tym wątku. [zlosnik] [smiech]

Pozdrawiam.

Dzięki za wyczerpujący wywód. Oto właśnie mi chodziło
Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00