MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 14, 2025 8:10 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam,

mój problem wygląda następująco: obydwa suwaki przy do regulacji temperatury chodzą bardzo ciężko, a momentami praktycznie w ogóle nie można ich przesunąć lub odbijają. Domyślam się, że w związku z tym należy zdemontować panel i pokombinować przy cięgnach sterujących. Czy dysponuje ktoś jakimś schematem, wg którego można byłoby to zrobić bez rozbierania całego środka? Drugie pytanie dotyczy samego nawiewu, a mianowicie od strony pasażera powietrze zawsze jest nieco chłodniejsze niż od strony kierowcy, nie wspominając już o nawiewie na nogi, gdzie powietrze prawie zawsze jest chłodne. Domyślam się, że problemem może być np. niedrożny jakiś przewód idący do nagrzewnicy. I teraz pytanie: czy jeżeli należałoby wypłukać nagrzewnicę to czy jest możliwość, podobnie jak powyżej, zrobienia tego bez rozbierania wszystkiego?

Z góry dzięki i pozdrawiam
Marek

Ostatnio zmieniony ndz lis 24, 2013 7:35 pm przez mastercook, łącznie zmieniany 1 raz.

swój chłop
Awatar użytkownika

Zanim zabierzesz się za nagrzewnicę a nie wiem czy wiesz, że wtedy czeka cię wyjęcie praktycznie całej konsoli i deski sprawdź proszę zawór w komorze silnika. Jeżeli tam masz bałagan to nie ma sensu rozbebeszać wnętrza.
Zdejmij cięgna przy zaworze i zobacz z jaką siłą one się zamykają i otwierają. Jeżeli nie bardzo to czeka cię nasmarowanie/oczyszczenie lub wymiana linek. Tam nie ma nic więcej do zepsucia i nie ma potrzeby ładować się w rozbieranie wszystkiego (wiem bo rozbierałem:)
Jeśli chodzi o różnice temp. lewa i prawa strona to sprawdź czy rura z nagrzewnicy nie spadła pod deską.

swój chłop

Super dzięki :) mam nadzieję, że wszystko obędzie się jak najmniej inwazyjnie :)

swój chłop
Awatar użytkownika

Ja się dołączę przy okazji do tematu. Jak ustawić suwaki żeby grzało na całości? tzn, z okrągłych wlotów kierowcy i pasażera
prawy i lewy ma ciepłe powietrze, a ze środkowej konsoli leci zimne???

Załączniki:
thumb.jpg
thumb.jpg [ 29.19 KiB | Przejrzano 3915 razy ]
swój chłop
Awatar użytkownika

Leci bo trzeba zamknąć dopływ czarnym suwakiem nad kratką nawiewu (lewo/prawo). Nawiew centralny jest osobno sterowany.

250CE 1970r

swój chłop
Awatar użytkownika

Aha, myślałem że ten czarny u góry jest do ustawiania kierunku nawiewu...
Czyli reasumując oprócz ustawienia kierunku nawiewu - regulacja kratek / zamyka i otwiera dopływ ciepłego i zimnego powietrza???.

swój chłop
Awatar użytkownika

Kratki regulujesz palcami. Suwak zamyka i otwiera nawiew tylko zimny z tego panelu.

250CE 1970r

swój chłop
Awatar użytkownika

Wielkie dzięki !!!!

nowy
Awatar użytkownika

Numer GG: 4691754
Witam, mam następujący problem z nawiewem. Przy włączaniu nawiew zaczyna pracować po czym wydobywa się straszny hałas i przestaje dmuchać. Dźwięk wydobywa się centralnie z kratki nad regulacja nawiewu. W okresie zimowym brak nawiewu jest trochę uciążliwe dlatego zwracam się z prośbą o podpowiedź jak najprościej usunąć usterkę. Z góry dziękuję za poradę. Pozdrawiam Pressapl

[color=#00BF80][i]TWARDYM TRZEBA BYĆ A NIE MIĘTKIM !!![/i][/color]

weteran
Awatar użytkownika

PRESSAPL pisze:
Witam, mam następujący problem z nawiewem. Przy włączaniu nawiew zaczyna pracować po czym wydobywa się straszny hałas i przestaje dmuchać. Dźwięk wydobywa się centralnie z kratki nad regulacja nawiewu. W okresie zimowym brak nawiewu jest trochę uciążliwe dlatego zwracam się z prośbą o podpowiedź jak najprościej usunąć usterkę. Z góry dziękuję za poradę. Pozdrawiam Pressapl

najprawdopodobniej szlak trafił łożysko w wentylatorze, ewentualnie zjadło szczotki przy silniczku. Masz dwie metody a) męska - rozbierasz i naprawiasz, b) damska - sprzedajesz to co masz i kupujesz inną 115tkę ,

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

wiarus senior
Awatar użytkownika

Trzeba dostać się do wiatraka, bo się zaciera.

nowy
Awatar użytkownika

Numer GG: 4691754
Czy ktoś posiada schemat jak dobrać się do wiatraka. Auto było sporadycznie użytkowane dlatego pewnie się zatarło jak ostatnio zapodałem rozmrażanie szyb. Jak będzie to misja z naprawą to pewnie skorzystam z metody damskiej z tą różnicą, że zawiozę na warsztat - W115 jest prezentem gwiazdkowym a prezentów się zazwyczaj nie pozbywam.

[color=#00BF80][i]TWARDYM TRZEBA BYĆ A NIE MIĘTKIM !!![/i][/color]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00