MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 04, 2025 7:52 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Witam,
Mój ojciec wypatrzył sobie ładną coupejke 124, ale stety,niestety jest sprowadzona ze stanów i nie wie czy się w to pakować. Oczywiście chodzi o sprawy celne itp. Jeśli ktoś wie jak jest w tej chwili i ewentualnie co się zmieni od maja to będę wdzięczny. Dla ułatwienia dodam że auto jest z 88 rocznika. :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Na pewno będzie lepiej.

W tej chwili na wszystkie auta spoza UE jest 35% cła. Po ocleniu jeszcze 65% akcycy i 22% VAT-u.

Przy imporcie z USA do PL, już na wspólny obszar celny, zmniejszy się stawka celna z 35 do 10%. Co z Vatem, nie wiem, a na akcyzę czekają wszyscy, ale zasada:
"65% dla >8 lat" chyba nie ma szans być już korzystniejsza.

Do tego pytania, które męczą laweciarzy od pół roku: ile za kartę pojazdu i/lub pierwszy krajowy przegląd. I czy tu nie ukryty zostanie haracz zwany do tej pory cłem. Bruksela wymusi zniesienie cła na MF, a wysokość opłat za przegląd wyznacza MI zwykłym rozporządzeniem.

Jeśli auto jest na kontynencie, to już jesteś do przodu jakieś 1000 baxów.

Interesujące jest jeszcze jakie dokumenty trzeba będzie przedłożyć przy rejestracji. Np takie zaświadczenie o wyrejestrowaniu w kraju pochodzenia. Z jakiegoś urzędu w miasteczku w Północnej Karolinie.[zlosnik]

Odprawa ma się uprościć, nie będzie wstęnej i oststecznej, nie będzie "metody oststniej szansy" i pojęcia "towarów podobnych", ale jak znam pomysły tych patafianów to przynajmniej na początku będzie sajgon.

A na koniec: Jeżeli Niemcom reimport MB z USA się opłaca (im droższe auto tym bardziej), to musi coś w tym być.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

A czy to nie jest tak, ze bierze się pod uwagę miejsce produkcji ??? Czy W124 były robione również w Stanach ?? Bo jeżeli to jest import ze Stanów auta wyprodukowanego w Niemczech to jest to objęte stawką celną jak za auto z Unii...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Klubowicz

Numer GG: 267496
oldik pisze:
Witam,
Mój ojciec wypatrzył sobie ładną coupejke 124, ale stety,niestety jest sprowadzona ze stanów i nie wie czy się w to pakować. Oczywiście chodzi o sprawy celne itp. Jeśli ktoś wie jak jest w tej chwili i ewentualnie co się zmieni od maja to będę wdzięczny. Dla ułatwienia dodam że auto jest z 88 rocznika. :)

Szczegółów nie znam, ale dobrze poczekać chyba do 1 maja, a cła być nie powinno, bo to przecież MB, czyli Niemcy [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
A czy to nie jest tak, ze bierze się pod uwagę miejsce produkcji ??? Czy W124 były robione również w Stanach ?? Bo jeżeli to jest import ze Stanów auta wyprodukowanego w Niemczech to jest to objęte stawką celną jak za auto z Unii...

A i może tak być. Pamiętam, że jak wiozłem Golfa, to śledziłem fachową prasę i piasli tam o Daewoo Nexii składanym chyba w Hiszpanii (tam zwie się Cielo) , który mógł wejść z pieczątką: "Importer oświadcza, że towar wyprodukowany został w UE... itd i stosuje się w związku z tym preferencyjne stawki celne"

No a co jak np w USA składają jakąś tam M-Klasę?? Po VIN'ie?? Nie wierzę... będzie taka sama jazda jak z EURO2, gdzie Stuttgart mówił swoje, Zasada swoje. A wydział komunikacji śmiał się z wszystkich i interpretował tak jak chciał naczelnik.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
(me: how) pisze:
Idzik pisze:

A i może tak być. Pamiętam, że jak wiozłem Golfa, to śledziłem fachową prasę i piasli tam o Daewoo Nexii w Hiszpanii (tam zwie się Cielo) składanym chyba w Hiszpanii, który mógł wejść z pieczątką:
'Importer oświadcza, że towar wyprodukowany został w UE...itd."

No a co jak np w USA składają jakąś tam M-Klasę?? Po VIN'ie?? Nie wierzę...

Znaczenie ma udział części pochodzenia UE. Przerabiałem to na aparaturze nagłaśniającej. Miałem kolumny składane/produkowane w Niemczech na komponentach USA i ich udział wyniosił powyżej 50%, zatem były pochodzenia USA. Ale dzis na kilka dni przed wejściem do UE zwisa mi to [zlosnik] Poza tym najlepiej sprowadzić auto do UE w innym kraju niż nasz i tam ewentualnie oclić, a dopiero potem przetransportować do Polski [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dzięki za te informacje, wiem trochę wiecej i nie pozostaje nic więcej niż poczekać do maja. Jeśli chodzi o auto to jest ono w Polsce już jakiś czas i raczej w stanach nie zostało wyrejestrowane bo są na nim jeszcze blachy stamtąd. Samochód jest w świetnym stanie i jest do wyrwania za grosze w porównaniu do naszych cen. Jeszcze jedna rzecz, co rejestracją auta powyżej 10 lat ( to jest 88`).

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

oldik pisze:
. Jeszcze jedna rzecz, co rejestracją auta powyżej 10 lat ( to jest 88`).

Z tym nie ma problemu teraz i nie będzie także po 1 maja [cool] Jedyną zaporę stanowi akcyza :(

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Mam jeszcze jedną wątpliwość dotyczącą ceny od której te urzędy będą naliczały te wszystkie opłaty, czy będzie to cena z umowy sprzedaży czy cena jakiegoś rzeczoznawcy czy jeszcze jakiś inny kosmos. :-?

Tytuł:
wiarus senior

Pierwszym produkowanym seryjnie mercedesem w usa byl ml wiec cla w wypadku 124 nie bedzie na bank!

Tytuł:
Klubowicz

krzstian pisze:
Pierwszym produkowanym seryjnie mercedesem w usa byl ml wiec cla w wypadku 124 nie bedzie na bank!

ale trzeba miec papier EUR cos tam, z urzedu celnego, z kraju z ktorego sporowadzasz

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00