MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 2:28 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol no co Ty. :lol:
Jakby tak było jak myślisz odnośnie obciążenia na m2 stropu żelbetowego to by ludzie bali się stawiać mebli na stropie.
żelbet to 500kg/m2 plus jeszcze spory zapas.
Wiem co pisze bo troszkę się na tym znam z racji zawodu i wykształcenia.
Ja osobiście po swoim stropie żelbetowym(który zresztą sam wykonałem) w budowanym prze zemnie domu ciągałem palety po 600kg z bloczkami lub i więcej miały, to strop nawet nie jękną ani nie zadudnił. Zbrojony tylko dołem plus koniki.
Taka płyta żelbetowa w wielkiej płycie to ma zbrojenie z dołu i z góry więc można tam czołgiem pomykać.

postmistrz
Awatar użytkownika

kuboxxx pisze:
A co do ścianek 4 centymetrowych w wielkiej płycie ? One podobno też przenoszą obciążenia i usztywniają konstrukcję... [swiety]

Jak sa z zelbetu to moze tak byc, nie beda stricte nosne, ale moga pelnic funkcje pomocnicze, uwzglednione w projekcie konstruktora.

W starym, plytowym budownictwie, wystepowaly zelbetowe prafabrykaty. N.p. lazienke wsadzano dzwigiem jako jeden element (sciany, strop, podloga). Byl to bardzo cienki zelbet. Dzis nikt juz specjalnie nie pamieta tych technologii. A scianka na pierwszy rzut oka cieniutka, dzialowka do wywalenia. I mozna zrobic solidne kuku. U moich rodzicow sa tak zrobione wc i lazienka. Budynek z 1-szej polowy lat 70-tych, W-wa, Zoliborz. Nie do ruszenia!

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

postmistrz
Awatar użytkownika

kompressor pisze:
Bukol no co Ty. :lol:
Jakby tak było jak myślisz odnośnie obciążenia na m2 stropu żelbetowego to by ludzie bali się stawiać mebli na stropie.
żelbet to 500kg/m2 plus jeszcze spory zapas.
Wiem co pisze bo troszkę się na tym znam z racji zawodu i wykształcenia.
Ja osobiście po swoim stropie żelbetowym(który zresztą sam wykonałem) w budowanym prze zemnie domu ciągałem palety po 600kg z bloczkami lub i więcej miały, to strop nawet nie jękną ani nie zadudnił. Zbrojony tylko dołem plus koniki.
Taka płyta żelbetowa w wielkiej płycie to ma zbrojenie z dołu i z góry więc można tam czołgiem pomykać.

Nie pisze tu o monolitycznych, bo poza takimi sa jeszcze stropy gestozebrowe. Te, w starszym budownictwie mieszkaniowym, nierzadko mialy do 250kg/m2. 500kg/m2 to daja teraz centra handlowe, tak wiec tez szalu nie ma. Tylko strefy na gastronomie maja wzmacniane dodatkowym zbrojeniem.

Obiazenie jest liczone na kazdy m2, meble i inne ciezkie przedmioty stawia sie zazwyczaj przy scianach, gdzie z zalozenia strop jest najmocniejszy.

Ja nie wiem jaki kolega tito ma strop. Pisalem jedynie o slusznosci przepisow kontrolujacych wyburzanie scian w budynkach.

Pamietam kiedys jak mielismy projektowac restauracje w centrum W-wy. Po inwentaryzacji z konstruktorem odpuszczono temat, bo trzeba by wzmacniac strop pod lodowki z wsadem. Jak projektowalem placowki bankowe dla jednego z najwiekszych w Polsce to czesto trzeba bylo wzmacniac istniejace stropy pod glupi bankomat. Obecnie zajmuje sie realizacja inwestycji w centrach handlowych. Niejednokrotnie musze robic pelen projekt konstrukcyjny magazynu, bo istnieje ryzyko, ze strop nie przeniesie ragalow z ciuchami i butami sportowymi. W starszych czasach, gdy jeszcze zajmowalem sie drobnymi robotami dla klientow indywidualnych, mialem kilka przypadkow nakazu wstrzymania prac, wykonania projektow konstrukcyjnych i pozyskania PnB - mino, ze usuwane byly tylko dzialowki i byly opinie konstruktorow. Warto jednak miec pewne rzeczy na uwadze, zanim wezmie sie do reki mlot i przecinak. Bo zbyt wielki luzik przy budowlance konczy sie potem uwolnieniem znacznej liczby golebi.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

swój chłop

Cytuj:
Ja nie wiem jaki kolega tito ma strop.

wedlug zapewnien architekta: strop Kleina.
Generalnie to wyglada tak, ze mieszkanie jest dwustronne i dokladnie przez srodek mieszkania leci nosna 45cm. Ta dzialowka wyodrebnia pokoj z tej jednej polowki. W projektach, ktore uzyskalem ze spoldzielni, te dwie scianki ktore chce wyburzyc, nie sa zwymiarowane. Konstruktor z biura powiedzial dwukrotnie ze mozna wyburzac.

Cytuj:
Pisalem jedynie o slusznosci przepisow kontrolujacych wyburzanie scian w budynkach.

W pelni popieram.

postmistrz
Awatar użytkownika

No prosze, strop Kleina. A niektorzy chcieli Ci radzic jazde czolgiem po tym. Te stropy ledwie nosza 250/mkw. Duza wanna jest juz problemem. To sa wynalazki z przelomu XIX i XXw. Nie dziwie sie, ze spoldzielnia tak alergicznie reaguje.

Jezeki zdecydujesz sie na demolke, a spoldzielnia Cie przyhaczy, to jedyna mozliwa sankcja jest info do PINB. Ci byc moze przyjda, zobacza ze masz opinie inzyniera, ewentualnie naloza mandat kilka stowek i nakaza legalizacje. Wtedy papiery skladasz do urzedu i spoldzielnia tego juz przyblokowac nie moze.
Na obecnym stadium spoldzielnia tez nie ma mozliwosci zablokowania wydania PnB, lecz ma mozliwosc zablokowania uprawomocnienia sie decyzji. A to jest rownoznaczne z brakiem zgody. Urzad ma 60 dni na wydanie PnB i potem jest 14 (cholera, albo 30) na uprawomocnienie.

Kolejny aspekt sprawy: w budynku ktory ma juz dziesiat lat, a dzialowki stoja od zawsze, nagle zdjecie obciazenie powoduje naprezenia stropow. Zarowno tego na ktorym scianka stala, jak i tego ktory na tej sciance przez lata sie opieral (sasiad powyzej moze tam tez miec scianke, pianino etc). Nie mowie tu oczywiscie o mozliwosci zawalenia sie stropu, ale o peknieciach na starym juz tynku, a w bardziej ekstremalnych przypadkach o mozliwosci wypadniecia wypelnienia stropu, czyli cegiel. Wszak maja one wraz z zaprawa kilkadziesiat lat. A to juz robi sie niebezpieczne, n.p. dla dzieci bawiacych sie pietro nizej.

swój chłop

Jak widac, mozna tu spotkac ludzi różnych specjalizacji zawodowych :)

Kolego Bukol, poruszyłeś ponownie ciekawą kwestię
Czyli w niektórych przypadkach, łatwiej jest zalegalizować samowolke niż legalnie wyburzyć ścianę działową? :)

No i co dla takiego stropu oznacza wyburzenie tej działówki. W końcu pare ton obciążania mniej będzie na stropie.

postmistrz
Awatar użytkownika

W praktyce latiwej zalegalizowac. PINB ma prawo karac mandatami, nakazywac przywrocenie do stanu poprzedniego lub rozbiorke, ale nie ma instrumentow prawnych aby to egzekwowac. Poza mandatami. Nie ma w Polsce ekipy na zlecenie PINB robiacej wyburzenia samowolek :)

Dlatego dla pewnych budowli wprowadzono wyjatek i nie wymagaja ani PnB ani zgloszenia, n.p. wiaty, ogrody zimowe, mala architektura. Oczywiscie sa obostrzenia i ograniczenia.

A co do zdjecia obciazenia - tak jak pisalem, nie zawsze wychoszi to dobrze. Cos jak z palaczem, ktory po 60 latach nagle rzuci. Niby odciazenie dla pluc, a jednak lekarze nie radza :)

wiarus junior
Awatar użytkownika

tito pisze:

Kolego Bukol, poruszyłeś ponownie ciekawą kwestię
Czyli w niektórych przypadkach, łatwiej jest zalegalizować samowolke niż legalnie wyburzyć ścianę działową? :)

No i co dla takiego stropu oznacza wyburzenie tej działówki. W końcu pare ton obciążania mniej będzie na stropie.

Załatw opinię rzeczoznawcy abyś miał "dupokrytkę".
Wyburz ścianę, zrób podłogę, tynki i sufit.
Wstaw lekką ściankę działową z GK. Pomaluj.
Wpuść komisję do odbioru.
Jak wyjdą zdemontuj ściankę.

Powodzenia.

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
PanKot pisze:
tito pisze:

Wstaw lekką ściankę działową z GK. Pomaluj.
Wpuść komisję do odbioru.
Jak wyjdą zdemontuj ściankę.

Powodzenia.
Ścianę z GK stawiasz na profilu U montowanym do podłogi i sufitu, wszelkie łączenia z sufitem obrabiasz taśmą kątową, po zdemontowaniu musisz obrobić sufit i ścianę prostopadłą do GK, nie pomyliłeś Panie Kocie scianki GK z kotarą? :)

wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie pomyliłem.
A co to za robota i koszty - jak chodzi o zadowolenie z mieszkania.
Ważne aby komisja się odczepiła skoro sprawa jest już tak rozdmuchana.
Projekty, zatwierdzenia to prócz czasu kosztuje masę pieniędzy.

postmistrz
Awatar użytkownika

PanKot pisze:
Nie pomyliłem.
A co to za robota i koszty - jak chodzi o zadowolenie z mieszkania.
Ważne aby komisja się odczepiła skoro sprawa jest już tak rozdmuchana.
Projekty, zatwierdzenia to prócz czasu kosztuje masę pieniędzy.

No. A scianki sa za darmo, w dodatku w komisji bedzie zapewne fryzjer, grabarz i wizazystka i sie nie zorientuja, ze scianka jest z gk. Rozumiem, ze zamiast prostej ekspertyzy konstrukcyjnej polecasz 2x remoncik + nikomu nie potrzebna scianke. Czad!

wiarus junior
Awatar użytkownika

To jest Twoje zdanie a co na to tito.
Koszt ścianki GK w stosunku do kosztów projektu to pikuś.
No, bo ile? 500zł za ściankę 12m2.
a ile za projekt?
Komisja fachowców a nie fryzjerów wchodzi i co robi? Kuje ściany?
Kurde, nie przesadzaj.
W administracji spółdzielni pracuję od 10 lat.

postmistrz
Awatar użytkownika

PanKot pisze:

A gadasz jakbyś pracował w RSM Ursus od 1958, pił fusiastą kawę ze szklanki i temperował ołówki codziennie do 15tej.

wiarus junior
Awatar użytkownika

_me: how_ pisze:
PanKot pisze:

A gadasz jakbyś pracował w RSM Ursus od 1958, pił fusiastą kawę ze szklanki i temperował ołówki codziennie do 15tej.

No, i jak zwylke masz rację.
Pozdrawiam

wiarus junior
Awatar użytkownika

_me: how_ pisze:

W RSM Ursus to raczej nie, bo moje mieszkanie jest w RSM Ursus, właśnie skończyłem remont, przy okazji wymieniłem m.in. stare, gówniane, żeliwne kaloryfery, których teoretycznie nie wolno wymieniać i nikt się nie czepiał ;)

Ex: 85' Oldsmobile Delta 88 Royale Brougham V8 307ci
Ex: W123 240D 84' 459 maroonbraun
Ex: 86' Chevy Caprice Wagon 5,0 V8 - moja pierwsza miłość...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00