MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 2:36 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam forumowych kolegów i koleżanki.

Chciałbym Was zapytać o radę w kwestii budowlano-prawnej, może ktoś już przerabiał podobną sprawę.
Zakupilem niedawno mieszkanie (spoldzielcze prawo wlasnosci). Mieszkanie jest lekko mówiąc stare i od momentu wybudowania , to chyba słabo z remontami było, a i aranżacja wnętrz 50 lat temu też była trochę kiepska (ciemny mini korytarz, ale dwa pokoje są).
Wymyśliłem sobie, żeby wyburzyć ściane działową i zrobić sobie jadalnio-kuchnio-pokój. Ściana, jak ściana, zbudowana z cegieł dziurawek stojących pionowo (6cm grubości). Jako że lubie mieć raczej legalne rzeczy, udałem się do spółdzielni i pytam ich co mam zrobić. Kazali napisać podanie i pójść do MAJSTRA spytać o tę ścianę. Tak też zrobiłem. Majstra nie było do tej pory, ale na podanie odpisali: NIE ZEZWALAMY. I że jak wyburze bez ich zgody to wykreślą mnie z listy członkowskiej spółdzielni (sam się wypiszę tak przy okazji) i zawiadomią inspektora budowlanego. Nie podali żadnej podstawy prawnej więc papier do du*y jest raczej.
Zadzwoniłem do tego inspektora, którym mi grożono i ten mi powiedział, że mam się udać do urzędu miasta - wydział urbanistyki (...).
Tam też się udałem...Powiedziano mi że muszę robić _PROJEKT BUDOWLANY_ Projekt budowlany wykonuje pan/pani z uprawnieniami, a jak już zostanie zrobiony, to jest wymóg aby kolejny pan/pani z uprawnieniami sprawdziła czy aby na pewno jest wszystko w porządku.
Coś mi mówi, że będzie to kosztowało kilka tysięcy i że będe chyba jedynym pacjentem który zgłasza wyburzenie ściany działowej EVER. Sprawa zabrnęła jednak za daleko, bo MAJSTER odgrażał się że przyjdzie na wizje odebrać remont...
Więc pokazałem konstruktorowi plany i rzuty tego bloku/piętra/mieszkania i ten stwierdził, że można wyburzać - wszak ściana działowa obciąża strop sąsiadom poniżej i nie jest żadną formą usztywnienia, o której to telefonicznie zapewniała mnie pani w spółdzielni zaciągając po litewsku (zastępca prezes). Z tą informacją udałem się do urzędu miasta.. Zapytałem się wprost - czy z takimi papierami dostane zezwolenie - "tak". "ale spółdzielnia może skutecznie blokować procedure". 'Czyli spółdzielnia prawnie ma więcej do powiedzenia niż urząd miasta?' "nie". Pomijam już fakt, że w 2007 roku sąd administracyjny w wawie orzekł, że na wyburzenie ściany działowej nie potrzeba pozwolenia ani nawet nie należy zgłaszać chęci wyburzenia. No ale wiadomo, co urzędnik to inne prawo, a zawsze tak jest jak regulacje prawne czyta pani Zdzisia a nie prawnik. No ale z wiatrakami się nie walczy...

Po tym wprowadzeniu należy zadać właściwe pytanie:
Czy ktoś z Was przerabiał podobną sprawę? Chodzi głównie o to, czy ten wydział urbanistyki może być ostatecznie zablokowany przez SPÓŁDZIELNIE? Oni administrują budynkiem, nie moim mieszkaniem. A ja nie przenosze balkonu z jednego pokoju do drugiego, chce wyburzyć ściankę, która sama odpadnie jak skuje tynki (na to dostałem pozwolenie :D). Może jak dodam w jakimś tam piśmie, że odtworze stan oryginalny przed opuszczeniem (sprzedażą) lokalu, to to coś da?

Pozdrawiam serdecznie.

Miałem identyczną sprawę. Ścianka działowa (6 cm) nie będąc konstrukcyjną nośną nie podlega przepisom nadzoru budowlanego.
Możesz sobie takie wstawiać, kasować, wedle uznania. Jest tylko jedno ale: jak będziesz sprzedawał to teoretycznie powinieneś
przywrócić stan początkowy, ale przecież jak kupiłeś to ściana ledwo stała, napisałeś nawet podanie o wyburzenie, ale odmówili,
i jak mebel stawiałeś to się przewróciła więc wziąłeś zmiotkę i wiaderki i szufelkę i nawet fotek nie masz więc dla Ciebie to stan
początkowy był takie bez ścianki, potem poprzedni sobie dobudował wbrew zasadom, źle znaczy się, to i samo się wywróciło.

Zapomnij o sprawie jako i ja zapomniałem a mam właśnie większy pokój niż te dwa co wynikało z nieformalnego podziału.

Powtórzę: jak coś nie jest konstrukcyjne (min. 12 cm) to zapewne dobudowano w trakcie zamieszkania i można się pozbyć.

swój chłop

No właśnie... niby nie podlega a podlega i projekt musi być.
(Tak mi powiedzieli w urzędzie miasta - wydział architektury urbanistyki blablabla...)
I bądź tu mądry Panie w naszym kraju.

postmistrz
Awatar użytkownika

Panowie - nie kazda scianka 12cm jest tylko dzialowka. Czasami pelnia funkcje usztywniajace itp. Przepis dotyczacy wyburzania scianek dzialowych wprowadzono, bo zbyt wielu pseudo-majstrom wydawalo sie, ze jak cos ma 12cm (!) to niczego nie przenosi. A potem pekniecia stropow niewiadomo skad. Oczywiscie szostka niczego raczej nie podtrzymuje.

Bledem bylo, ze zapytales sie od razu spoldzielni. Gdybys po cichu usunal scianke to by Ci mogli naskoczyc, wszak nie sadze aby byla robiona inwentaryzacja przed zakupem i stanowila czesc umowy kupna. Teraz niestety juz masz problem, bo jak usuniesz i Cie sprawdza, moga nakazac przywrocenie i nakladac mandaty (urzad - nie spoldzielnia).

Mozesz opracowac projekt konstrukcyjny wyburzenia zgodnie z wymogami prawa, zlozyc do urzedu o pozwolenie na budowe, ale spoldzielnia jako strona moze sie nie zgodzic. Takie prawo - ich budynek, nie Twoj.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

swój chłop

Bukol - dokładnie jak piszesz... Trzeba było wywalać, nie pytać.

Czyli jednak ostateczne zdanie należy do spółdzielni ?!
Co za syf.

postmistrz
Awatar użytkownika

tito pisze:
Bukol - dokładnie jak piszesz... Trzeba było wywalać, nie pytać.

Czyli jednak ostateczne zdanie należy do spółdzielni ?!
Co za syf.

Syf jak syf - ja tam wole takie prawo, gdzie to wlasciciel ma najwiecej do gadania :) Auto jak masz w leasingu to tez nie zetniesz dachu, bo cabrio fajniejsze.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

kombatant
Awatar użytkownika

Wykup mieszkanie na pełną własność.

W124 230E '87
Drink Beer!

postmistrz
Awatar użytkownika

TReneR pisze:

To tez niewiele da.

Z przepisami czesto jest tak, ze teoretycznie sa do bani. Ale gdybym mial mieszkac w bloku z sasiadem, ktory samowolnie postanawia usuwac sciany, bo ktos na forum golfa mu napisal, ze mozna ... Dla mnie masakra. Nie wiem czy bym nie zadal w takiej sytuacji pytania o pozwolenie na budowe. Widzialem juz wiele szkod w blokach, gdzie uprawiano samowolke.

Oczywiscie przypieprzanie sie spoldzielni do sciany 6cm do idiotyzm.

Ale popatrzcie co sie stalo po katastrofie w Katowicach. Na gwalt zaczeto odsniezac dachy obiektow wielkopojemnosciowych. I co? Skrajna glupota. Robiono to bez konsultacji z inzynierami. Zwalano haldy sniegu na jedno miejsce aby potem zepchnac na dol. nikt qfa nie pomyslal o punktowym obciazeniu, o konsekwencjach. A tu mowa jedynie o odsniezaniu. A w starszych blokach, zwlaszcza tych z cegly, wystepuja dosc czesto scianki 12cm wsporcze.

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
TReneR pisze:
zapewne masz na mysli wyodrebnienie lokalu, ale w przypadku położenia lokalu w wiezowcu lepiej jest z przyczyn ekonomicznych pozostać przy spółdzielczym własnosciowym prawie do lokalu np. przy awarii windy nie partycypujesz w kosztach jej napraw, lecz pokrywane jest to z funduszu remontowego na który tez płacisz comiesięcznie.
A co ścianki to Bukol wyczerpał materię.

To też na początku napisałem, że ścianki od 12 cm w górę bywają (prawie zawsze) konstrukcyjne, te cienkie 6 cm nie mogą być obciążane boby się wypaczyły i wypchły na bok. Ale znam przypadek, kiedy dwie ścianki po 6 cm połozone w odległości 18 cm od siebie, przewiązywane co 4 cegły tworzyły ściany nośne (3 piętrowy budynek), tyle że całość była dodatkowo związana bednarką co 2 warstwy cegieł. Niemniej ja nigdy do działowych nie przykładałem wagi. Bo tego uczą na architekturze i budownictwie.

postmistrz
Awatar użytkownika

A ja sie bede upieral. Taka dajmy na to scianka gr 6cm o wymiarach 300/260 bedzie wazyc ok pol tony, same cegly, plus tynk. Stropy w blokach, zwlaszcza tych starych, maja bardzo niskie maksymalne obciazenie, nawet rzedu 250kg/mkw. Nieumiejetne rozbieranie takiej sciany w polaczeniu ze zwaleniem gruzu na tzw kupe moze spowodowac uszkodzenia stropu. Zapewne nie bedzie grozilo katastrofa, ale popekanie sufitu, odpadanie starego tynku ... Wszystko mozliwe.

Podobniemdziala to w druga strone, czyli stawianie talich scianek gdzie popadnie bez odpowiedniego rozlozenia obciazen na slabym stropie.

A wiesz, że ludzie czasem wstawiają do mieszkań pianino ? Takie cóś waży około 400 kg, strop popęka ? A jak dwie pary zatańczą obok siebie, takie 90 x 60 kg, w sumie 300 kg to strop pod nimi zaskrzypi i odpadnie sufit jak w ZOZie w Trzebnicy ? Czy zatem powinienem spytać właściciela domu czy mogę prywatkę zrobić ? A jak Dzidek z Maciusiem naszym postanowią na środku pokoju wznieść toast ? To ta norma 250 kg / m2 jest mocno naciągnięta w dół. Tnij ściankę, gruz uprzątaj na bieżąco, więcej szkody zrobić może szanowna komisja 6.osobowa badająca sprawę i stojąca obok ściany.

postmistrz
Awatar użytkownika

Pianino to nie problem, zazwyczaj stawia sie przy scianach. Tanczacych czy wznoszacych toasty nie ma sensu komentowac, bo temat z zalozenia ma byc powazny.

Ja wiem ze kazdy Polak to wynitny fachowiec w 3 dziedzinach: medycyna, budownictwo i pilka nozna. Ostatnio doszla nam czwarta - katastrofy lotnicze. Alevczasem warto pomyslec zanim zacznie sie doradzac nie w swojej dziedzinie.

Tito, na chwile obecna widze dwa wyjscia: albo olac temat i zostawic scianke. Albo zrobic projekt lub opinie konstruktora (dla wlasnego bezpieczenstwa) i po cichu usunac scianke, bez zglaszania gdziekolwiek i tak aby nie uprzykrzyc zycia sasiadom (coby niedoniesli). Jak by kiedys ktos cos do Ciebie mial, to masz dupokrytke w postaci opinii konstruktora.

swój chłop

Cytuj:
Ja wiem ze kazdy Polak to wynitny fachowiec w 3 dziedzinach: medycyna, budownictwo i pilka nozna. Ostatnio doszla nam czwarta - katastrofy lotnicze. Ale czasem warto pomyslec zanim zacznie sie doradzac nie w swojej dziedzinie.

Ja wiem, ze nasz jedynak tymczasowo na urlopie, ale jest jeszcze jedna: F1 8)

Wracając do tematu, robię tak jak Bukol nakazał (i zdrowy rozsądek). Konstruktor to konstruktor - on się na tym znać powinien i zrobi mi projekt.
Dupokrytka całkiem niezła, ale czy wystarczająca? Inspektor mówił, że projekt musi być podklepany przez urząd miasta.
Generalnie to dupa jest nadal, ale z papierem od konstruktora to chyba inna grzywna się należy w przypadku kontroli nie ? :D

swój chłop
Awatar użytkownika

A co do ścianek 4 centymetrowych w wielkiej płycie ? One podobno też przenoszą obciążenia i usztywniają konstrukcję... [swiety]

Ex: S210 420E 1996

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00