MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 4:12 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Numer GG: 5261898
Gdzie moge dostać rurkę miedzianę fi 4,75 w otulinie, taką jak mają rurki do LPG, wszedzie, gdzie widziałem to wszystkie bez otuliny, dopiero od fi 6 do LPG mają.
Zamierzam wymienic wszystkie przewody hamulcowe i znalazłem producenta w Pruszkowie:
http://pwpnet.pl/index.php?l=pl&s=prod&co=sp
Jednak wolałbym rurki w otulinie zawsze to ochroni przed warunkami atmosferycznymi i nie będzie za jakiś czas zielona.
Czy taki patent: rurka na wymiar z odpowiednimi końcówkami, ale np. w otulinie termokurczliwej (kolor możnaby było dobrać ciekawy), bawić się w takie coś tylko zostawić gołą miedź???
Spróbuje zrobić próbę na jednej rurce na weekendzie jeżeli mi tylko przyrząd dojdzie do zarabiania.

swój chłop

mi też chodzi po głowie wymiana przewodów.
Chętnie podłączę sie pod zakupy rurki lub nerzędzi.
jak będziesz miał wiecej info pisz.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja chyba stamtąd zamawiałem i wg życzenia dostarczają od razu z końcówkami (cięte na wymiar). Chyba nie ma sensu robić otuliny, miedź nie skoroduje, pomaluj po prostu dowolną farbą do metalu. Otulina ma sens jedynie w miejscach, gdzie przewód mógłby dotykać do elementów podwozia. Termokurczliwa koszulka zmniejsza średnicę mniej więcej dwukrotnie, trzeba ją podgrzać nad gazem na kuchence, albo lutlampą (uwaga, by się nie stopiła). Jak wymieniiłem przewody rok temu, to w przedziale silnika dalej mają kolor miedzi, pod podwoziem pomalowałem środkiem do konserwacji(gravit 600) razem z blachą. Jak na razie się trzyma :lol:

swój chłop

Numer GG: 5261898
Trochę postudiowałem i sprawa ma się następująco:
jak ktoś ma blisko do Pruszkowa to bezpośrednio u nich można kupić, lub na allegro znalazłem sprzedawce o nicku Moto-Komplex, który ma ofertę WP. Z katalogu albo z długości dobierzemy przewód jaki nas interesuje. W moim przypadku sprawa przedstawia się następująco i koszt ok. 150zł przez allegro:
Załącznik:
126hamulc..JPG
126hamulc..JPG [ 25.03 KiB | Przejrzano 897 razy ]

Druga opcja dla ambitnych:
inwestujemy w przyrząd do zarabiania i oglądamy film instruktażowy
http://pwpnet.pl/index.php?l=pl&s=filmi&f=ftd250
kupujemy ok. 10m bieżących odpowiedniej rurki fi 4.7, złączki, końcówki, trójnik. WP ma przejrzysty katalog i dla większości aut europejskich i w moim przypadku będą potrzebne następujące elementy złączne:
Załącznik:
złączki.JPG
złączki.JPG [ 24.24 KiB | Przejrzano 897 razy ]

opcja druga jest kosztowniejsza, ale dla tych co grzebią wieczorami, to wiedzą ile razy przewody były skorodowane i tylko po dotknięciu się urywały. Sam wczoraj zmieniałem w Micrze brata cylinderki z tyłu i obie rurki poszły spać przy próbie odkręcenia. Jak by był przyrząd i kawałek rurki to nawet stare złączki możnaby wykorzystać, jeżeli tylko nie są obrobione a tak auto stoi a jest potrzebne.
Trzecia opcja: to dorobić u lokalnego sprzedawcy (już mają praski do zarabiania). Tylko czasami rurka jest potrzebna o godzinie 21 i gdzie ją kupić???
Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00