Ocet pisze:
SAE (Society of Automotive Engineers) Organizacja zajmujaca sie miedzy innymi normalizacja, dziala przedewszystkim w Stanach, ale na przyklad na PW mamy oddzial, w Technikum lotniczym w Warszawie jest, i chyba gdzies jeszcze w Polsce. Obecnie chyba najbardziej znane jej normy to te na oleje, np. SAE 10W40
Niestety nie znalazłem żadnych iformacji, ale wiedziałem, że będziesz wiedział
Ocet pisze:
DIN (Deutsche Industrie Norme) organizacja zajmujaca sie przedewszystkim normalizacja, odpowiednik polskich PN. Ostatnio chyba zostala sprywatyzowana... Znana chyba w Polsce najbardziej ze stopniowej skali czulosci filmow, np 21 DIN
Zgadza się to z informacjami, które znalazłem. To Niemiecki Instytut Normalizacyjny.
Ocet pisze:
Jedne moce od drugich, jesli dobrze pamietam roznily sie miejscem pomiaru - w jednej na kolach, w innej bezposrednio pomiar na wale
Możliwe, nie wiem niestety. Myślę, że różnica zmierzonych mocy, może wynikać z tego, że ci normalizatorzy moce mierzą przy różnych obrotach. DIN zawsze przy niższych i dlatego moce też podaje niższe.
Ocet pisze:
pozdro, i jak widac wcale nie napewno
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
A jednak wiedziałeś

. Ciągle nie mogę Cię zagiąć i chyba mi się nie uda
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
. Żartuję oczywiście. Miło jest, że jesteś osobą, która dużo wie i dzieli się tym z innymi (m.in. młodszymi zarówno wiekiem jak i doświadczeniem - co z reguły idzie w parze, ale nie zawsze). Serdeczne pozdrowienia dla Octa!!!
![[cool]](./images/smilies/cool.gif)