MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 9:13 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam :)
Problem dotyczy zachowania sie oleju w W124 300TD kombi automat.
Otoz wyglada to nastepujaco, po dluzszej jezdzie (jazda rewelacyjna, silnik, skrzynka pracuja swietnie) po sprawdzeniu stanu oleju jest on w polowie calego bagnetu!! wystarczy odkrecic wlew oleju albo chwile poczekac po wyjeciu bagnetu i olej spada do wlasciwego poziomu (ubytku zarowno oleju jak i plynu chlodzacego czy wyciekow brak), odma z pokrywy zaworow do dolotu Turbo drozna, filtry i olej nowe (olej castrol gtx high mileage 15W40)

w czym moze lezec problem ?

W124 300 TDT 89r ex

wiarus junior
Awatar użytkownika

A gdzie tu problem?

Rozumiem, że wyciągasz bagnet i masz oleju jakby za dużo tak? Wycierasz, wkładasz ponownie i jest tak jak powinno być..?

Jak tak to normalne, właśnie dlatego zawsze trzeba odczekać ze 3 min. po zgaszeniu zanim sprawdzasz olej i wytrzeć bagnet, inaczej wychodzą właśnie takie cuda, bo nieraz olej lubi 'trzymać się' w rurce bagnetu i nie od razu spływa...

swój chłop
Awatar użytkownika

z calym szacunkiem ale czy ja wygladam na (*******) ? troche do czynienia mam z tymi modelami,,, nawet do kilku godzin godzin po nagrzaniu/trasie utrzymuje sie taki stan dopoki tak jakby sie go nie odpowietrzy, odkreceniem korka na przyklad... w pokrywie zaworow jest mały zaworek, zauwazylem go tylko w TD, moze z nim cos nie tak...

W124 300 TDT 89r ex

wiarus junior
Awatar użytkownika

No szczerze mówiąc nie wyglądasz mi na "pięć gwiazdek" cokolwiek to u Ciebie oznacza i nie wiem też ile to dla Ciebie "trochę" do czynienia, ale szczerze mówiąc jakby abstrakcyjne jest dla mnie to Twoje pytanie. Jeżeli ciśnienie w skrzyni korbowej nie wzrasta, olej nigdzie nie ubywa, ani nie ma nadmiernego zużycia to jaki jeszcze masz problem..? Sorry, ale ja nie widzę żadnego.

Jak masz już tyle do czynienia to może rozpoznawczo wymontuj ten zaworek i 'obadaj' jak się miewa.

Może jeszcze ktoś się wypowie i mnie oświeci, bo szczerze mówiąc zagadkowo się zrobiło, nie..? ;)

swój chłop
Awatar użytkownika

zdecydowanie zagadkowo, gdyby tak nie bylo nie zakladalbym tematu...

W124 300 TDT 89r ex

swój chłop
Awatar użytkownika

A tak dokładnie o który olej Ci chodzi? ten z ASB czy ze silnika? Bo z Twojego tekstu nie wynika to jednoznacznie.

Skoro nie można być uniwersalnym i wiedzieć wszystkiego, co się da wiedzieć o wszystkim, to trzeba wiedzieć wszystkiego po trochu. O wiele bowiem piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym.

wiarus junior

Nemo no raczej castrola gtx 15w40 nie leje do asb :P ;)

swój chłop
Awatar użytkownika

Frytejro pisze:
Nemo no raczej castrola gtx 15w40 nie leje do asb :P ;)

Hi, hi nie takie rzeczy się już widziało [jezyk4] ;)

a tak na poważnie to rzeczywiście dziwna sprawa i prośba do kolegi aby kiedy już odkryje przyczynę podał ją nam ku uwadze innych. Mnie kiedyś CAŁY olej ze skrzyni (w123) wyleciał do komory silnikowej przez rurkę w której jest osadzony bagnet. Przyczyną było zatkanie się gumowego połączenia zwrotnego silnika z filtrem powietrza (to ta rurka, która biegnie nad silnikiem (motor 115... benz. 230). Skutkiem tego było zatrzymanie się silnika (zatarcie). Ponieważ jednak odbyło się to przy prędkości około 10/km i 15stopniowym mrozie. Udało się uniknąć poważniejszych konsekwencji (co Mercedes to Mercedes). Po ostygnięciu silnika (aż taki gorący to on wtedy nie był) i nalaniu jakiegoś oleju kupionego na pobliskiej stacji benzynowej. Udało mi się ostrożnie dotrzeć do ASO gdzie w ciągu godziny nie tylko wymieniono olej, usunięto zapchaną rurę ale także umyto komorę z gęstej mazi olejowej. Być może nasz kolega ma jakiś podobny przypadek? U mnie też było wszystko O.K. poza podnoszeniem się oleju w osadzie bagnetu a w końcu wywaleniem całej zawartości miski olejowej na zewnątrz. Podr.
P.S.
Przyczyną zapchania się rury było zamarznięcie wody (Kondensatów) które często (zawsze) są w tej zwrotnej rurze.

Skoro nie można być uniwersalnym i wiedzieć wszystkiego, co się da wiedzieć o wszystkim, to trzeba wiedzieć wszystkiego po trochu. O wiele bowiem piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Nemo pisze:
Mnie kiedyś CAŁY olej ze skrzyni (w123) wyleciał do komory silnikowej

Rozumiem, że ze skrzyni korbowej, bo też niejednoznacznie wyszło... 8)

Nemo pisze:
Przyczyną było zatkanie się gumowego połączenia zwrotnego silnika z filtrem powietrza

...czyli po prostu "odmy". A keraj akurat napisał, że w jego przypadku odma jest drożna i innych objawów brak, dlatego właśnie ja obstawiam, że nic się nie dzieje...

swój chłop
Awatar użytkownika

DJ MAKU pisze:
Nemo pisze:
Mnie kiedyś CAŁY olej ze skrzyni (w123) wyleciał do komory silnikowej

Rozumiem, że ze skrzyni korbowej, bo też niejednoznacznie wyszło... 8)
...

Złośliwiec jeszcze większy ode mnie :o :( :)

No dobrze ale jednak COŚ musi być inaczej by nie napisał tematu [totalszok]

P.S.
Jeszcze wpadło mi do głowy. a może ( przecież tak jak napisałem) ta odma NIE zawsze bywa drożna? u mnie kiedy wieczorem stawiałem gorący samochód na parkingu pod chmurką też było wszystko O.K. ale kiedy rano po mroźnej nocy przyszedłem go uruchomić nie wiedziałem, że w rurce odmy mam jeden wielki sopel lodu. Może "keraj" sprawdzał w innych warunkach niż jeździł? No jakaś przyczyna Musi być! W cuda nie wierzę (w bakterie też bo ich nie widać).

kombatant
Awatar użytkownika

Przedmuchy spore?

swój chłop
Awatar użytkownika

ohoho widze zrobil sie temat na dluzsza debate :)

temperatura nie ma na to wplywu, czy mroz czy cieplo, generalnie silniczek jest b.zadbany, taka igielka, ale... co z tym olejem... wrazenie jest jakby sie zapowietrzaj i nie splywal do miski, moze jest to przyczyna turbinki ? usterka dalej nie usunieta... pozostaje maly zaworek w pokrywie, zdejme ja i sprobuje go przeczyscic jak sie uda...

W124 300 TDT 89r ex

swój chłop
Awatar użytkownika

keraj pisze:
............ moze jest to przyczyna turbinki ? ...

Jaaka turbinka? :o

swój chłop
Awatar użytkownika

turbina, to jest doladowany dieselek, nie wiem, tak glosno mysle juz sobie :P moze cisnie jakos do odmy cholera wie...

W124 300 TDT 89r ex

wiarus junior
Awatar użytkownika

keraj pisze:
Temat postu: Re: w124 300TD dziwne zachowanie sie oleju...
Tu wpisales, że to trzylitrowe kombi.

300DT (turbo) albo 300TD (kombi) albo 300TDT (kombi + turbo).

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00