Dzięki za wskazówki i informacje.
Zestaw Febi za 5 stowek robi wrazenie, ale skłaniałbym sie jednak chyba w strone oryginału.
Dzis rozmawiałem telefonicznie z ojcem, który zrobił rozeznanie u gościa w PL, który sprzedaje oryginalne graty do MB. Oryginalny łańcuch to 590 PLN, a ślizgi coś ok. 50 PLN za sztuke, o napinacz nie pytał. Jutro po robocie podjadę u nas do MB i zapytam u żródełka co i za ile, no i oczywiście dlaczego tak drogo
Kurcze, nadal nie wiem, kto robi oryginały
![[smutne]](./images/smilies/smutne.gif)
, chyba niczego nie przeoczyłem tutaj z tego, co koledzy napisali
Mój SEC ma już 240 tkm i raczej nie był rozrząd robiony. W sumie jak na razie nie słychać łańcucha przy starcie zimnego silnika, ale wolałbym prewencyjnie zadziałać. Czytałem już gdzieć, że powinno się właśnie po przebiegu ok. 150 - 200 tkm albo 15 latach skontrolować rozrząd, a najlepiej wymienić, bo problemem nie jest sam łańcuch, a napinacz, który ma tutaj co robić i ślizgi (podobno z bardzo kruchego plastiku). Ile w tym prawdy może powiedzieć ten, kto już niejeden taki silnik robił.
Ogólnie przyjęło sie, że łańcuch daje znać o sobie grzechotaniem. Ale słyszałem już o przypadkach, kiedy to przy uruchamianiu auta łańcuch po prostu przeskoczyL i....

Co jednoznacznie świadczy o padniętym napinaczu. Nie chciał bym przeżywać tego na własnej skórze, a ponieważ kroi mi się też być może wymiana uszczelki pod głowicą, więc przy okazji zrobiłbym i to. Tyle, że jeśli kupię zestaw oryginalny za powiedzmy 1,2-1,5 kPLN i się okaże, że "wsio w pariadkie" (przynajmniej wzrokowo), to raczej mi tego nie wezmą z powrotem.
No ale nie dzielmy skóry na niedźwiedziu, jutro albo w sobotę napiszę coś więcej.
Ale i tak będę się cieszył z kolejnych rad / wskazówek / spostrzeżeń
No ale trzeba jeszcze przeżyć jutrzejszy dzień w robocie - dobrze, że to piątek

, a prosto z pracuni do MB odebrać modelik i rozeznać się w cenach
PZDR