MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 1:30 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

No to teraz pojechałeś chłopie. Skasuj luz na skręconych kołach, to zobaczysz co będzie na środku... Metoda mega nieprawidłowa, a nawet niezbepieczna. Dodatkowo na środku, już nawet w W126 były dodatkowe hydrauliczne kasatory luzu przekładki. Ustawia się jak najmniejszy luz na środku.
A tak przy okazji, poczytałeś o zasadach pracy tej przekładni. Ona zawsze będzie miała spory luz na skręconych kołach, nawet jeśli nie będzie go na środku.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

wiarus junior

NO ja to opisalem z moich obserwacji na wyjetej przekladni i ustawianiu sruby regulacyjnej, i jej zachowaniu.. skoro na aucie jest inaczej to ja juz nie wiem. Ewidetnie po skasowaniu luzu na srodku, nie moglem skrecic przekladni calkiem w lewo czy w prawo bo sie blokowala.. [totalszok]

wiarus senior
Awatar użytkownika

Wejdz do auta i porównaj jaki jest luz na kierownicy jak są koła na wprost, a jaki jest jak są koła skręcone.
Przy skręconych w tych przekładniach jest wyczuwalnie większy luz. Dlatego ważne jest, żeby kierownica na wprost pokrywała się z ustawieniem przekładni w centralnym punkcie.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja chyba wiem o co chodzi - głuchy telefon ;-)
Przy kołach na wprost i zaraz w tej okolicy przekładnia się wyrabia - jak zlikwidujemy luz na środku to przy lekkim odchyleniu koła ona się będzie przykleszczała bo tam nie ma wyrobienia a jeszcze luz wynikły z zasady pracy się nie zwiększa zbytnio. Więc istnieje szansa, że mechanik mówił o kasowaniu luzu dla kierownicy lekko skręconej? Problem w tym, że pewnie trzeba mieć doświadczenie i wyczucie aby nie zafundować sobie zablokowanego koła kierownicy.
Ja teraz ze 3 tyg jeździłem pierdkiem z przekładnią zębatą o stałym przełożeniu - taka nowoczesna - zwykła ;-) Wsiadłem do MB i nie mogłem się nadziwić ile się musze nakręcić aby skręcić a ile kierownica chodzi bez zdecydowanie wyraźnej reakcji samochodu. W przekładni nie mam luzu...

wiarus senior
Awatar użytkownika

Ogólnie, to cytuję doświadczonego kolegę

"wg danych serwisowych MB maksymalny opor na walku po skasowaniu luzu ma wynosic 110-160 Ncm. do pomiaru tego momentu najlepiej uzyc klucza dynamometrycznego, mozna tez posilkowac sie przyrzadem specjalnym 116 589 03 21 00"

Klubowicz
Awatar użytkownika

Dopiero teraz zerknąłem, że Frytejro napisał to co i ja, on wcześniej :-)
Tak małego oporu to chyba się kluczem nie za bardzo da zmierzyć, lepiej kijek i cieżarek na sznurku.

wiarus senior
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
lepiej kijek i cieżarek na sznurku.

Tak też właśnie kolega uczynił.

ukaniu pisze:
Dopiero teraz zerknąłem, że Frytejro napisał to co i ja

Frytejro pisze:
nie moglem skrecic przekladni calkiem w lewo

Zależy jak to zdanie zinterpretować :)
Czy nie mógł skręcić całkiem, bo już na początku go blokowało czy blokowało go na końcu jak chciał całkiem skręcić [zlosnik]

wiarus junior

ani na koncu ani na poczatku nie blokowalo.. tak w polowie hehe - poprostu po zmniejszeniu luzu na wprost nagle poczulem przy skrecaniu blokowanie.. :D o to mi wlasnie chodzilo co powiedzial Ukaniu :D jak skrecilem za mocno to poczulem opor w pewnym momęcie, dalo się za pomocą sily przejsc opor, a ppozniej szło lzej. Im mocniej skreciłem tym opor dluzej trwal ;) a krecilem luczem w reku - mozliwe ze za pomocą kierownicy opor bylby mniej odczuwalny.. tego nie wiem.. a w necie wyczytalem przypadki ze wlasnie po mocnym skreceniu czasem kierwonica zostawala w polozeniu skretu po ustawianiu.. :D

ukaniu pisze:
Ja teraz ze 3 tyg jeździłem pierdkiem z przekładnią zębatą o stałym przełożeniu - taka nowoczesna - zwykła Wsiadłem do MB i nie mogłem się nadziwić ile się musze nakręcić aby skręcić a ile kierownica chodzi bez zdecydowanie wyraźnej reakcji samochodu. W przekładni nie mam luzu...

to ja teraz rozumiem Blache jak w wywiadzie mowil na temat seca ktorym jezdzil w Odwróconych.. on wlasnie tam mowil o tym co zauwazyles - ze zanim auto zareagowalo na skret keirownica to troche musial jej skrecic, w porownaniu z nowymi autami ;) - myslalem ze mial luz, ale widac ze jednak niekoniecznie :D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00