MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 1:29 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zgodzę się w 100% z kolegą Bukolem. Ja akurat równolegle ujeżdżam C180 i C280, czyli R4 i R6. Między nimi istnieje przepaść w wyposażeniu, jak i sposobie jazdy. Stoosiemdziesiątka jest na patyku, a 2.8 z automatem. Róźnica w spalaniu jest większa oczywiście na korzyść C280, ale nie jest to różnica zabijająca, tak jak myślałem bo póki co cykl miejski wyszedł mi koło 13 czyli tak jak w instrukcji ( mniej niż na skrzyni ręcznej !!, przy której podają 14,4)

Ale patrząc na dane:

C180 6,4/8,1/11,0 l 122 konie
C280 8,1/9,8/12,9 l 193 konie
C43 7,6/9,2/13,1 l 306 koni

Jakby nie patrzeć, następną furą, którą zanabędę będzie C43. Nie opłaca się męczyć z małymi silnikami, owszem mogą relatywnie mniej spalić, ale większe spalanie w kilkunastu procentach odwdzięczy się większymi możliwościami w ..... no właśnie, z pewnością więcej niż kilkanaście procent.

Bierz S500, żadne 320. :)

kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Nie wiem skad oni to biora :) Ale faktem jest, ze nigdy nie udalo mi sie utrzymac 90km/h tak dlugo, aby zmierzyc spalanie [hehe] Ale wynik V8 dla 120km/h moge spokojnie potwierdzic.

Ja moge potwierdzić! [zlosnik]
Wracając z Opola do Warszawy przy tej pogodzie jaka jest za oknami i na łysych oponach nie przekraczałem 90. Spalanie wyszło ... 9.1l !

Ale już w Warszawskich korkach nie zeszło poniżej 18 [zlosnik]

postmistrz
Awatar użytkownika

AndyS pisze:
Bukol pisze:
Bo to, ze na LPG jezdza gorzej (mniej lub bardziej) (...) to wiadomo.
A z tym już nie - ja jak nie spojrzę na kontrolkę to praktycznie nie wyczuwam czy mój silnik w danym momencie zasila Pb czy LPG (instalacja I generacji). :)
LPG to tak samo dobre paliwo jak Pb o podobnej wartości opałowej i zapotrzebowaniu na powietrze czyli różnic prawie nie ma. Oba ze zbiornika "idą" w płynie a do cylindra w postaci lotnej zmieszane z powietrzem. No może ciutko różnią się liczbą oktanową (na korzyść LPG oczywiście). :lol:

Tak jest - ale to jest wyjatek potwierdzajacy regule. Zazwyczaj instalacje sa po prostu spartolone. I dlatego auta zle jezdza, strzelaja, prychaja...

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

postmistrz
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Ja moge potwierdzić! [zlosnik]
Wracając z Opola do Warszawy przy tej pogodzie jaka jest za oknami i na łysych oponach nie przekraczałem 90. Spalanie wyszło ... 9.1l !

Ale już w Warszawskich korkach nie zeszło poniżej 18 [zlosnik]

I jak wrazenia z jazdy bawarka?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

postmistrz
Awatar użytkownika

Ej, a o co chodzi z tymi "warszawskim korkami"?

Ja jak stoję w korku, to palę tyle samo co jakbym stał u siebie pod garażem na włączonym silniku, a jak w korku nie stoję, tylko wolno jadę, to tak jadę, zeby ani nie hamować, ani nie dodawać gazu (obojętne, czy manualem, czy automatem) i wtedy też mi nie pali 18.

postmistrz
Awatar użytkownika

_me: how_ pisze:
Ej, a o co chodzi z tymi "warszawskim korkami"?

Wpadnij kiedys, najlepiej w piatek w okolicach 16-17tej [zlosnikhihi] Jest czad! Poza tym Lukasz pisal o 18/100 dla 4-ro litrowej V8 (540).

Jak bys w W-wie zastosowal technike 'bez hamulca i bez gazu' to bys mial dwa mozliwe wyjscia: walnal bys w dupe auta ktore wlasnie wladowalo sie przed Ciebie, albo bys nie ruszyl z miejsca bo co chwile ktos by sie przed Ciebie wpychal. Oczywiscie to sa sami "przyjezdni" [hihi]

postmistrz
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Wpadnij kiedys, najlepiej w piatek w okolicach 16-17tej Jest czad!

Na pewno wpadnę pooglądać. Pono da się tylko chińskim skuterem w zimę.

Bukol pisze:
Jak bys w W-wie zastosowal technike 'bez hamulca i bez gazu' to bys mial dwa mozliwe wyjscia: walnal bys w dupe auta ktore wlasnie wladowalo sie przed Ciebie, albo bys nie ruszyl z miejsca bo co chwile ktos by sie przed Ciebie wpychal. Oczywiscie to sa sami "przyjezdni" [hihi]

Nie twierdzę, że da się zawsze & wszędzie, ale coś w tym jest i działa jakaś psychologia tłumu. Większość gawiedzi jeśli widzi w lusterku 100 samochodów, to wydaje się im, że jak nie będzie pałowała silnika dojeżdzając do poprzedzajacego ich zderzaka po to tylko, żeby trzydziesty raz znowu gwałtownie hamować, to będzie po prostu gorsza. Szczyt obciachu w Warszawie - dać wyprzedzić się w korku.

Na zlocie w Szczecinie 115tki otwierające kolumnę jechały 50 km/h, bo prowadził je radiowóz. Ja jechałem sześćdziesiąty i miejscami miałem na liczniku 100/h. Dlaczego? Bo zamiast trzymać dystans i jechać swoje, ludzie robili głupoty.

PS: Łukasz kupił sobie w końcu duże BMW? Boże, taki grzeczny chłoptaś był jeszcze kilka lat temu. Pamiętam ten jego avatarek: w wyprasowanej koszuli w kratkę i taki uczesany. A teraz? Język pokazuje do kamery, to jak sobie ma pozwolić, żeby go ktoś zrobił w korasie?

postmistrz
Awatar użytkownika

Nie do konca chodzi o wyscigi w korach, tylko o rzesze cwaniaczkow wpychajacych sie na sile. Ja najmilej wspominam korki jak jezdzilem Defenderem - zawsze ubloconym i solidnie opancerzonym. Jakos wtedy nikt mi sie nie wpychal przed zderzak [hehe]

kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
I jak wrazenia z jazdy bawarka?

Całkowicie inna jazda niż Mercedesem. Zapewne jest to też dlatego, że jakby nie patrzeć to konstrukcja z lat 90, a nie jak W124 z 80 ;)
Ale zawieszenie i ten pomruk no i w końcu jedzie jak samochód, a nie jak traktor. A co najważniejsze - całkowita cisza w środku!
Na skrzyżowaniu jakby nie wskazówka obrotomierza, zapewne kręciłbym rozrusznikiem w celu ponownego odpalenia ;)

Jest kilka mankamentów, które trzeba doprowadzić do porządku, ale to już nie kwestia marki, a poprzedniego użytkownika.

_me: how_ pisze:
Nie twierdzę, że da się zawsze & wszędzie, ale coś w tym jest i działa jakaś psychologia tłumu. Większość gawiedzi jeśli widzi w lusterku 100 samochodów, to wydaje się im, że jak nie będzie pałowała silnika dojeżdzając do poprzedzajacego ich zderzaka po to tylko, żeby trzydziesty raz znowu gwałtownie hamować, to będzie po prostu gorsza. Szczyt obciachu w Warszawie - dać wyprzedzić się w korku.

PS: Łukasz kupił sobie w końcu duże BMW? Boże, taki grzeczny chłoptaś był jeszcze kilka lat temu. Pamiętam ten jego avatarek: w wyprasowanej koszuli w kratkę i taki uczesany. A teraz? Język pokazuje do kamery, to jak sobie ma pozwolić, żeby go ktoś zrobił w korasie?

Różnie z tymi korkami bywa, ale tak jak napisał Bukol, piątek o 16 trasy wylotowe z Warszawy to niekończący się sznur samochodów. Pewnie tam w Ciecinie to tylko wloty zapchane, bo Warszawiaki przyjeżdżają ;)
A poza tym, nie urządzaj sobie tu pyskówek i nie nasmiewaj się z moich koszul, bo pamiętają jeszcze czasy pradziadów.
Teraz jak przystało na kierowcę BMW - jestem łysy i muszę pod choinkę zakupić kij do bejzbola ;)

wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Teraz jak przystało na kierowcę BMW - jestem łysy i muszę pod choinkę zakupić kij do bejzbola ;)

Ja już zamówiłem taką rózgę u mikołaja, bo wygląda na to, że też mi będzie do twarzy ;)

kombatant
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Ja już zamówiłem taką rózgę u mikołaja, bo wygląda na to, że też mi będzie do twarzy ;)

Szkoda, że do tych Katowic nie jedziesz - z chęcią bym se pooglądał ;)
Poza tym kuruj się - pokażę Ci jak Vanosy klekoczą [hihi]

postmistrz
Awatar użytkownika

Lukasz - a juz Ci kiedys mowilem zebys sobie V8 kupil [hehe] Nawet jakas lekka awanturka przy okazji byla ;) No i masz. I git [ok]

Wlasnie wrocilem z Istanbulu - przy korkach w tym miescie W-wa w piatkowe popoludnia jest niemal wyludniona :) Na 4-ro pasmowej obwodnicy samochody stoja w 6 kolumnach a miedzy autami chodza handlarze. Predkosc max 5km/h :)

kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Lukasz - a juz Ci kiedys mowilem zebys sobie V8 kupil [hehe] Nawet jakas lekka awanturka przy okazji byla ;) No i masz. I git [ok]

Taaaa i jak sobie przypomnę swoje słowa, to nie wiem czy wszedłem już w ten wiek, żeby sobie przedłużać motorem pod maską, czy po prostu za mało wydatków ostatnio miałem i mi na łeb padło ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00