MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 1:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

M100 pisze:
2) Pierwszy dom buduje się dla wroga [zlosnikz] I tu podpiszę się dwoma rękami [zlosnikz]

pierwszy dla wroga - czyli na sprzedaż i niech się męczy [zlosnik]
drugi dla teściowej - też nie będzie łatwy [zlosnik]
trzeci dla siebie - wiesz co i jak zrobić żeby dwa razy nie poprawiać

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

wiarus junior
Awatar użytkownika

M100 pisze:
(...)Ogólne wnioski jakie mam po budowie to
1) Jeszcze się taki nie narodził co by się dobrze pobudował [zlosnikz]
2) Pierwszy dom buduje się dla wroga [zlosnikz] I tu podpiszę się dwoma rękami [zlosnikz]

Masz rację w obu punktach.
A przede wszystkim nie rozbudowuje się starych domów - to wychodzi drożej niż wyburzenie i pobudowanie wszystkiego od nowa.
Kupę kasy wsadziłem w remont parteru aby dobudować piętro.
A później te ograniczenia przy nadbudowie. MASAKRA.
A jak chciałbym opisać ekipy "fachowców" (czytaj: partaczy) to wyszedłby z tego niezły horror.
Jednego, czego się nauczyłem to:
NIE PŁACIĆ ZA ROBOTĘ PRZED SKOŃCZENIEM I ODBIOREM WYKONANYCH PRAC!!!!!!!
I przyzwyczaić się trzeba do tego, że każda nastepna ekipa skrytykuje robotę poprzedniej ekipy.
I jeszcze taki drobiazg:
- jeśli fachowiec sam coś wymyśli to napewno to będzie zle dla Ciebie,
- jeśli fachowiec mówi Ci o lepszym rozwiązaniu - to znaczy, że będzie to dla Ciebie droższe a dla niego łatwiejsze do zrobienia.
- jeśli fachowiec mówi, że przyjedzie i zacznie robotę na przykład : od 15-tego - to dopytaj dokładnie jaki miesiąc ma na mysli.
Niejednego chciałem zastrzelić ale żona mi nie pozwalała tego zrobić bo jest prawnikiem i twierdziła, że odpowiadałbym jak za człowieka.

swój chłop
Awatar użytkownika

Co do ekip to prawie wszystkie miałem z polecenia i budowa szła jak po maśle tylko panowie od karton gipsu nie posprzątali po sobie co mnie bardzo zdenerwowało gdyż poprzednie ekipy nawet sortowały śmieci [zlosnikz] Generalnie nie można się też za bardzo mądrować i spierać większość z nas pierwszy raz buduje dom i na pytanie jak to ma być zrobione zawsze odpowiadałem ze się nie znam i że ma być tak zrobione jak dla siebie a jak coś będzie źle to sobie porozmawiam z tym od którego dostałem namiar i w sumie bardzo się starali i z czystym sumieniem mogę ich polecać. U nas znana jest historia pewnego pana który wszystko wiedział najlepiej i murarze postawili mu dom bez komina [zlosnikz] Budując dom starałem się na wszystkim nie oszczędzać za wszelką cenę. Mój pradziadek na którego ziemi jest mój dom zawsze powtarzał że nie stać go na kupowanie byle czego. Wiele prac wykonałem sam deskowanie dachu, montaż drzwi wew, montaż bramy garażowej, kafelki w gospodarczym i malowanie wnętrz, kontakty gniazdka i takie tam inne pierdoły. Dla niektórych osób budowa to koszmar a mi się bardzo podobało i teraz mi nawet tego brakuje [zlosnikz] h

ex S124 300 24V
ex 300sel 6.3
ex 300sel 3.5 (dawca)
ex s123 300tutbo
ex s123 300
ex s123 300turbo
ex 280se 3.5
trzech braci 3 kombi....

wiarus junior
Awatar użytkownika

M100 pisze:
(...)
Budując dom starałem się na wszystkim nie oszczędzać za wszelką cenę. Mój pradziadek na którego ziemi jest mój dom zawsze powtarzał że nie stać go na kupowanie byle czego. Wiele prac wykonałem sam deskowanie dachu, montaż drzwi wew, montaż bramy garażowej, kafelki w gospodarczym i malowanie wnętrz, kontakty gniazdka i takie tam inne pierdoły. Dla niektórych osób budowa to koszmar a mi się bardzo podobało i teraz mi nawet tego brakuje [zlosnikz] h

Tak jest. Na zasadniczych rzeczach nie ma co oszczędzać. Też tak robiłem. Teraz oszczędzam na duperelach przy wykończeniu. Wbrew pozorom wykonczeniówka jest równie kosztowna co zasadnicza budowa. Oszczędziłem na kinkietach. Kupiłem z IKEA za 7zł, 29zł ale żarówki do środka poszły energooszczędne lub diodowe, które były znacznie droższe od opraw.
To co trwałe musi być solidne i odpowiedniej jakości.
Samozielne roboty przynoszą wiele frajdy - to prawda.
Przed rozpoczęciem budowy miałem "rozgrzewkę" przy remoncie pomieszczeń sąsiadujących z domem. Przerabiałem stare warsztaty na pomieszczenia typu mieszkalnego. Sam zrobiłem hydraulikę, unstalację elektryczną, glazurę i terakotę, panele i sufity. Niestety w dniu, w którym przyjechała pierwsza ekipa budowlańców miałem zawał. Tak więc początki budowy znam tylko ze zdjęć a poźniej nie wskazane było abym czynnie uczestniczył w budowie.
Teraz, za to wyżywam się przy wykończeniówce.

swój chłop
Awatar użytkownika

Na a teraz ważne spostrzeżenia.
Ekipy muszą być dobrze wyposażone i na pytanie czy coś jest potrzebne właściwa odpowiedź to Prąd, woda, i dobre chęci.
Skład czy przyjmuje zwroty ja wybrałem jeden i odbyłem szczerą rozmowę że chce zbudować cały dom u nich. Towar pod koniec otrzymywałem na W-Z czego nie użyłem zwracałem dzięki czemu nie mam graciarni na działce.
Dach w miarę możliwości kup zimą. Zamiast czeskiej matowej mam niemiecką glazurowaną dachówkę i parę złotych w kieszeni.
Styropian na jesień zawsze jest droższy
Pamiętaj internet twoim przyjacielem jak wybierałem wyposażenie łazienki, w salonach tylko oglądałem jak dana rzecz wygląda a potem google i do dzieła.
Staraj się żeby ekipy nie wchodziły na siebie np jak u mnie hydraulik w środku dekarze wiadomo gdzie [zlosnikz]
Jedna z podstawowych rzeczy: Umiesz liczyć licz na siebie. Jeśli masz projekt gotowy to wyliczenia materiałów możesz już wywalić do kosza u mnie zabierano trzy palety bloczka stali zostało jeszcze na płot. Osoba ze składu zrobi to lepiej. Płyta karton gips został mi jedna na 134 metry sufitu. Obliczenie pola prostokąta czy kwadratu nie jest chyba żadną filozofią.
Kup sobie miarkę i jej używaj mierz wszystkie otwory w ścianach u mnie akurat nie wiem czemu murarz otwór na drzwi do większej łazienki zrobił za mały o 10cm ale dowiedziałem się o tym dopiero jak założyłem kafle i ustawiałem drzwi.
Śmieci usuwaj na bieżąco, w bardzo krótkim czasie możesz w nich zaginąć.

ex S124 300 24V
ex 300sel 6.3
ex 300sel 3.5 (dawca)
ex s123 300tutbo
ex s123 300
ex s123 300turbo
ex 280se 3.5
trzech braci 3 kombi....

wiarus junior

Trochę nie w temacie (bo nie o ogrzewaniu ale w sumie o wykorzystaniu nowych technologii) ale przed zimą będę dokładał 3 panele słoneczne i zbiornik buforowy 300 litrów (do bojlera gazowego 150litrów) na ciepłą wodę. Liczę na zwrot za jakieś 6-7 lat.

kombatant
Awatar użytkownika

6-7lat po uwzglednieniu doplat?

W124 230E '87
Drink Beer!

postmistrz
Awatar użytkownika

A po 6-7 latach urządzenia do wymiany. A czy uwzględniasz koszty serwisowania urządzeń?

Tak mi się wydaje, że w naszym klimacie to gadżet dla osób z proekologicznym nastawieniem. I żeby była jasność - w pełni popieram tego typu przejawy troski o planetę (o odróżnieniu od pseudo-ekologów szantżujących n.p. budowy lub blokujących rozbudowy infrastruktury, ale to inny temat).

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

wiarus junior

6-7 lat bez dopłat bo mam zniżki [zlosnik] a ostatnio robiono badania dla 10-cio letnich paneli Wiessmana i wyszło, że jedyną oznaką starzenia jest spadek skuteczności o ok 10%. Tak że bez przesady. Płyn wymienia się wg instrukcji co 5 lat koszt: ok 200zł. Ja liczę na zwrot ok 1000zł rocznie (płacę ok 150zł miesięcznie za gaz do bojlera) więc dość szybko powinieniem zarobić.

swój chłop
Awatar użytkownika

ja będe monotematyczny, ale zamiast solarów lepszym rozwiązaniem jest pompa ciepła do grzania ciepłej wody użytkowej. koszt w zasadzie jest ten sam, a grzeje wode przez cały rok ( i w dzień i w nocy). solary owszem, ale do pensjonatów , hoteli, .....
np. PC firmy Nibe netto 10000 zbiornik 225l

ex W201 2,0D, ex W124 2,5D,

kombatant
Awatar użytkownika

Ale pompa ciepła to spory wydatek - kupno i później przy serwisowaniu. W dodatku chyba w zimie przydałby się wymiennik zakopany w gruncie albo studnia głębinowa?

W124 230E '87
Drink Beer!

swój chłop
Awatar użytkownika

jeżeli chodzi o PC do podgrzewania wody, to zasilana jest ona powietrzem z wentylacji.
serwis jak wszędzie, woln wybór. gwarancji jest w Nibe 2 lata z możliwością przdłużenia.
wymiennik - kolektor jest potrzebny do PC tzw solanka-woda

ex W201 2,0D, ex W124 2,5D,

wiarus junior
Awatar użytkownika

Mimo, że dopiero co wybudowałem a już przerabiam łazienkę. W zasadzie to taka mała kosmetyka. Zmieniam meble w łazience, umywalkę i baterię. I znów problem, którego nie dostrzegłem na etapie budowy a w zasadzie układania instalacji wodnej. Hydraulik zrobil mi za nisko wyjścia wody cieplej i zimnej oraz odpływy. Nie zauważyłem tego. Połozono glazurę i dopiero przy instalowaniu umywalek i baterii to wyszło. Z bateriami standardowo dają wężyki ale 30cm więc do każdej musiałem dokupować dodatkowe wężyki - dłuższe 40-50cm.
I teraz znów ta sama sytuacja. Nowa bateria - z wężykami za krótkimi, więc trzeba dokupić bo wcześniej dokupione do poprzedniej bateri mają inne podłączenie z baterią. Tak samo sytuacja się przedstawia z syfonami odpływowymi - do standardowych musiałem dokupować przedłużki.
Tak więc - UWAGA - na ulokowanie podłaczeń hydraulicznych.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00