MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 5:25 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior

Sokol pisze:
niektórzy lubią kominek i wszystko co z nim związane

Kominek też mam ale otwarty i palę w nim kilka-kilkanaście razy w roku dla przyjemności (szczególnie w święta) gdyż nie ma to jak trzask polan i ciepło od ognia (ale nie od szyby!!!!!) oraz ujemna jonizacja powietrza przy tym (jonizacja przy szybie leci do komina :lol: ). 1m3 drewna starcza mi na 3 sezony [zlosnik]

postmistrz
Awatar użytkownika

Wit - a jak godzisz rekuperację, wentylację itp z otwartym kominem? Zamykasz szybrem gdy nie używasz? Szyber to w sumie rewelacyjny mostek termiczny, a wcześniej pisałeś, słusznie z resztą, o konieczności docieplania budynku ponad normy i standardy obowiązujące w PL.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

kombatant
Awatar użytkownika

A moze fundament grzewczy? Zdaje sie, ze dosyc popularne w skandynawii. Caly fundament jest izolowany i pracuje jako wielki piec akumulacyjny.
http://www.priebe.pl/moja_przygoda_z_go ... wczy.html#

W124 230E '87
Drink Beer!

swój chłop
Awatar użytkownika

wszystko, to rzecz gustu, a legalet to fajna sparawa.
tylko jest to też ogrzewanie podłogowe

ex W201 2,0D, ex W124 2,5D,

kombatant
Awatar użytkownika

Tak i nie - przy zwyklej podlogowce podloga robi sie bardzo ciepla (w lazience jest to bardzo przyjemne) a przy tym rozwiazaniu ledwie ciepla, stad tez prady konwekcyjne sa bardzo slabe.

W124 230E '87
Drink Beer!

swój chłop
Awatar użytkownika

jeżeli podłogówka jest odpowiednio ułożona i zasilana czynnikiem o niskim parametrze, to prądy będą ok.
w takim razie pytanie: jaką temperaturę powinna miec podłoga, aby prądy były słabe?

ex W201 2,0D, ex W124 2,5D,

kombatant
Awatar użytkownika

Cytuje "Temperatura podłogi 22C do 24C zapewnia brak prądów konwekcyjnych
powietrza. Dzięki temu kurz nie podnosi się i pozostaje na poziomie podłogi, co jest dużą zaletą w przypadku chorób na tle alergicznym."

W124 230E '87
Drink Beer!

wiarus junior

Bukol pisze:
Wit - a jak godzisz rekuperację, wentylację itp z otwartym kominem? Zamykasz szybrem gdy nie używasz? Szyber to w sumie rewelacyjny mostek termiczny, a wcześniej pisałeś, słusznie z resztą, o konieczności docieplania budynku ponad normy i standardy obowiązujące w PL.

Rekuperatora jako takiego nie mam bo w moim systemie się nie opłaca - mam częściowe mieszanie powietrza z powrotu z powietrzem zaciąganym z zewnątrz - taki pseudo rekuperator, gotowe urządzenie zwracało by się jakieś minimum 20 lat a tyle to raczej nie pociągnie [zlosnik]
Kominek jest otwarty jak się pali, a jak się nie pali to zamykam bardzo szczelny szyber obrotowy ze stali nierdzewnej oraz zamykam dolot powietrza pod ruszt (z kotłowni). Po za tym odpowiednią robotę robi prawidłowe wykonanie kominka z tzw. półką przed szybrem, która zapobiega wdmuchiwaniu powietrza przez komin i tworzeniu ciągu odwrotnego. Na pewno jakieś ciepło ucieka przez blachę szybra ale są to ilości nieodczuwalne (idealnie nie da się tego pogodzić) a ciągu przy zamkniętym szybrze nie stwierdziłem. Zastanawiam się nad zrobieniem klapy na kominie otwierającej komin razem z szybrem.
Po rozpoczęciu sezonu grzewczego wentylację grawitacyjną zamykam (kratki z żaluzją-coś tam minimalnie ucieka) a świeże powietrze mam z domieszania przed piecem oraz z mikrowentylacji w oknach. Ogólnie zauważyłem takie zalety grzania powietrzem:
- dość równomierny rozkład temperatury w pomieszczeniach góra-dół gdyż zimne powietrze jest wyciągane kratkami powrotnymi i nie czuć takiej różnicy przy podłodze jak przy grzejnikach
- powyższe powoduje możliwość utrzymania w domu niższej średniej temperatury przy takim samym odczuwanym komforcie cieplnym: utrzymuję temperaturę 20-21 stopni, a wszyscy wchodząc mówią, że u mnie bardziej gorąco niż u nich przy grzejnikach i wyższej temperaturze na ścianie np. 23-24 stopnie, a co za tym idzie obniżam znacznie koszty ogrzewania,
- wyraźnie wyczuwalna świeżość w powietrzu w porównaniu do tradycyjnych grzejników (wielokrotnie potwierdzone przez licznych gości) nie czuć typowego zaduchu i przegrzanego powietrza z grzejników
- dużo mniej kurzu w domu (żona sobie chwali) bo powroty wyciągają go mnóstwo na filtry (co tydzień-dwa czyszczenie filtrów)
- możliwość nastawiania temperatur na cztery okresy dobowe (w nocy np. niższa) oraz osobno parter i piętro
- w ciągu pół godziny mogę podnieść w domu temperaturę o dwa-trzy stopnie lub nastawić, żeby nagrzało przed powrotem z pracy a jak chcę nagrzać w garażu przed dłubaniem to otwieram żaluzję i za piętnaście minut chodzę w koszulce [zlosnik]
- ustawiam wilgotność jak mi pasuje
- filtr jonizacyjny (w uproszczeniu gęsty zestaw płyt aluminiowych z wysokim napięciem) wytrąca z powietrza nawet cząsteczki zapachów kuchennych - sprawdzone doświadczalnie przy włączonym i wyłączonym filtrze, nie mówiąc o roztoczach, kurzu itp.
To tak na szybko co pamiętałem [zlosnikhihi]

wiarus junior
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
W domach z rekuperacją istniejącą kilka lat ja - dostaję alergii - co zdarza mi się jedynie tylko jeszcze jak wchodzę do pomieszczenia gdzie było odkurzane a wór w odkurzaczu był stary.
Nie ma takiej siły aby wyczyścić porządnie kanały wentylacyjne z rekuperatora i nikt mnie jeszcze, że to się da zrobić nie przekonał.

teoretyzujesz.
czerpnie maja filtry, ktore sie wymienia. Filtry maja klase G3, co oznacza ze wiekszosc pylkow pozostaje na nich. co do wietrzenia - tez tak myslalem. teraz ciesze sie z ciszy oraz swiezego i odpowiednio nawilzonego powietrza przez cala dobe. Okno mozna sobie otworzyc, zeby ptakow posluchac.

i z kominkiem daje rade - mam kominek z nawiewem z zewnatrz, caly ten system dosc skutecznie rozprowadza cieplo po domu. Mimo, ze w nocy jest 2 stopnie od dobrego tygodnia, wystarczy spalic 5-6 pienkow co wieczor i mam ok. 21 stopni caly czas.

i jeszcze jedno: alergie mogly wynikac z ogrodu botanicznego w rurach nawiewnych. Tak sie dzieje, jesli uklad jest zle zaprojektowany lub wykonany (slaba izolacja na rurach = wykraplanie = wilgoc = plesn). Sytuacje komplikuje dodatkowo GWC lub modul klimatyzacji. U mnie tego nie ma.

Ostatnio zmieniony śr paź 06, 2010 8:52 pm przez sneer, łącznie zmieniany 1 raz.

postmistrz
Awatar użytkownika

W kwestii kominkowej:

duzo w tym prawdy, że odechciewa się go po pierwszym sezonie. Mi też trochę siadła ochota, mimo, że chodzi w sezonowym mieszkaniu nad morzem, czyli nie ma nas w zimie, chyba, że nam akurat odpieprzy. Ale podejrzewam, że większośc kominkowiczów wierzy w hasło: pan Stefan jest bohaterem we własnym domu i sam zrobił kominek, no ewentualnie zrobił pan Heniek, też niezły bohater. Wczoraj byłem w domu, w którym kominek kosztował 6,5 tysiąca euro, na oko nic specjalnego. Funkcja dekoracyjna i grzanie przez szybę i kawałek rury. Ale po odpaleniu w chałupie grama smrodu & brudu, jakby telewizor stał a nie żywy ogień. Nawet po otwarciu drzwi. Normalnie testament można spalić bez śladu jak w Dynastii.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Mnie tam nie stać 6,5 tys. euro, ba - nawet na 6,5 tys.zł.
Kupiłem żeliwną "kozę" 14kW. Kształtem przypomina wielkie jajo.
Kosztowała 2 tys. złociszy a grzeje jakby za 5 tys.zł.
A tak na serio to faktycznie, dobrze grzeje i to nie tylko przez szybę bo całą swoją powierzchnią. Na dodatek zafundowałem sobie jeszcze ok 2 metrów rury kominowej, która również daje sporo ciepełka. Komin dobrze ciągnie więc dym nie wychodzi na mieszkanie a zatem i smrodku nie ma. Założyłem 2 szybry spięte łańcuszkami - na górze rury i na dole. Jak zamknę to nie ciągnie przez komin.
Pewnie nie bez znaczenia dla zapachów jest fakt, że koza stoi w salonie a salon ma wysokość 3,8m.
Ot i tyle.
Jeśli chodzi o ogrzewanie domu to prócz kozy mam ogrzewanie podłogowe wodne i grzejniki płytowe pod oknami w sypialniach. Wszystko to jest w układzie mieszanym zasilanym z kotła gazowego 24kW 2-funkcyjnego z zamkniętą komorą spalania. Kocioł też nie był drogi - ok. 2,3 tys.zł. To mi wystarcza do nagrzania 106m2 domu.
Zawory termoregulacyjne mam tak ustawione, że na podłogę nie dadzą więcej niż 24st.C a na grzejniki max 56st.C. Grzejniki dodatkowo mają własne regulatory.
Zamiast wydawać kasę na jakieś zmyślne i drogie systemy ogrzewania zainwestowałem w izolację domu i dobre okna. Według projektu miałem dać na ściany 10cm - dałem 15cm, dach miał mieć 18cm - dałem 27cm. W podłogę (dobudowywałem piętro) miałem dać tylko to co pod podłogówkę - czyli 3cm a ja wsadziłem 10cm, później wylewka i dopiero to co pod podłogówkę ale też nie 3cm a 5cm.
Wyszedłem z założenia, że ocieplenie domu będzie na długie lata a piec to może nawalić zaraz po okresie gwarancji więc nie będzie żal wyrzucić takiego za 2 tys.zł. i kupić następny nowy.
W mieszkanku jest cieplutko a obecnie robione kotły wcale nie są takie rozrzutne jeśli chodzi o spalanie gazu.
Dołożenie izolacji budynku do tej co i tak miała być podniosło mi koszt ocieplenia około 5 tys.zł.
Kocioł i koza kosztowała mnie 4,3 tys.zł. Za rurki do podłogówki, grzejniki, zawory, mieszacze, pompę i robociznę zapłaciłem 6 tys.zł więc moja inwestycja w ogrzewanie to nie całe 16 tys.zł.
Wiem, ze niektórzy więcej zapłacili za kominki z płaszczem wodnym.

wiarus junior
Awatar użytkownika

PanKot pisze:
Mnie tam nie stać 6,5 tys. euro, ba - nawet na 6,5 tys.zł.
Dołożenie izolacji budynku do tej co i tak miała być podniosło mi koszt ocieplenia około 5 tys.zł.
Kocioł i koza kosztowała mnie 4,3 tys.zł. Za rurki do podłogówki, grzejniki, zawory, mieszacze, pompę i robociznę zapłaciłem 6 tys.zł więc moja inwestycja w ogrzewanie to nie całe 16 tys.zł.
Wiem, ze niektórzy więcej zapłacili za kominki z płaszczem wodnym.

no to uwazaj: u mnie w domu sa wylacznie sterowane wlasnymi termostatami konwektory elektryczne.

sezon grzewczy 2004/2005 - 7073 kWh - 2375,24 zł
sezon grzewczy 2005/2006 - 6447 kWh - 2322,08 zł
sezon grzewczy 2006/2007 - 3703 kWh - 1349,33 zł

w 2006 roku dzialal rekuperator...dom 140 m2.

wiarus junior
Awatar użytkownika

_me: how_ pisze:
duzo w tym prawdy, że odechciewa się go po pierwszym sezonie. Mi też trochę siadła ochota, mimo, że chodzi w sezonowym mieszkaniu nad morzem, czyli nie ma nas w zimie, chyba, że nam akurat odpieprzy.

probowales uzyc dobrego brykietu? pinikay z leroy merlin, wychodzi taniej niz jakiekolwiek drewno, a juz na pewno taniej niz geste drewno sezonowane (prawie nie wystepuje na rynku...). 1% popiolu, cichutki, ladny, ale niezbyt ostry plomien, jeden wsad starcza na 2-3h.

_me: how_ pisze:
Funkcja dekoracyjna i grzanie przez szybę i kawałek rury. Ale po odpaleniu w chałupie grama smrodu & brudu, jakby telewizor stał a nie żywy ogień. Nawet po otwarciu drzwi.

Do tego nie trzeba 6.5 kilo euro, chyba na obudowe. ZADEN kominek nie grzeje przez szybe, tamtedy wydobywa sie moze 10% ciepla. Zeby to dzialalo niezbedna jest duza komora rozprezna i kanaly wentylacyjne ją oplywajace. Mam malutki kominek, zadnego smrodu, zadnego syfu, duzo dobrego ciepla. Mam porownanie, bo w lesnej hacjendzie mialem otwarty kominek: tego nawet nie ma co porownywac. Owszem, otwarty jest ladniejszy, ale to koniec zalet. Brud, smrod i wydajnosc z 10x mniejsza.

wiarus junior
Awatar użytkownika

No to ładnie Ci wychodzi. Oszczędnie.
Nie mogę się pochwalić takimi wyliczankami bo nie przeżyłem jeszcze w tym domu sezonu zimowego ale mam to samo co teściowie na parterze. Oni mają tylko inny typ kozy.
Zima 2009/2010 kosztowała ich 3.200,-zł za gaz ale w tym jest również gotowanie.
Kozę rozpalali sporadcznie jesienią i na wiosnę.

swój chłop
Awatar użytkownika

To teraz ja [zlosnikz] Mój dom ma 134m tylko parter od wjazdu i w całym domu zero schodów. Piec z podajnikiem na wszystko, eko groszek, miał, a głównie na drewno. Drewno zbierałem sam metr sześcienny 12zł nie opłaca się kraść w większość jesion. Za 350zł tu są koszty paliwa do piły samochodu, oleju itd, palę od lutego do teraz na opał wydałem 1300zł w czym zawierają się dwie tony miału Dom mam ocieplony styropianem 15cm strop wełna 20cm podłoga styropian 10cm ogrzewanie podłogowe wszędzie pod kaflami i w garażu osobna linia z możliwością zamknięcia wiem że to nie zdrowe dla auta ale tam parkuje obecnie 6.3 i praca pod nim lub innym autem gdy w plecy ciepło a na dworze zimno jest nie do przecenienia [zlosnikz]
Generalnie mogłem sobie pozwolić na ogrzewanie drewnem gdyż prawie całą zimę byłem w domu. Moja babcia mieszka obok mnie i ta sama zima a ma dom piętrowy około 260 metrów kosztowała ją około 8 tysięcy więc myślę że warto zainwestować w dobrą izolację.
Ogólne wnioski jakie mam po budowie to
1) Jeszcze się taki nie narodził co by się dobrze pobudował [zlosnikz]
2) Pierwszy dom buduje się dla wroga [zlosnikz] I tu podpiszę się dwoma rękami [zlosnikz]

ex S124 300 24V
ex 300sel 6.3
ex 300sel 3.5 (dawca)
ex s123 300tutbo
ex s123 300
ex s123 300turbo
ex 280se 3.5
trzech braci 3 kombi....

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00