MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 4:05 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

danielos95 pisze:
odpusc sobie ta lubre juz lepiej zrobisz kupujac ta alfe. kolega mial to auto i naprawde byl to niesamowity szmelc.

Kolega kolegi miał, czy słyszał od wujka swojego chłopaka?
Tak najsawprzód zobacz jak się model Lancii nazywa, poczytaj, popytaj, sam sobie kup i pojeździj a później przyjdx przemyśl swoje zachowanie przeproś i wyjdź.

Prezeslaw - silniki takie same jak w Fiatach, z kosztem i dostępnością części nie ma najmniejszego problemu.
Części zawieszenia są w normalnych cenach jak do Niemieckich wynalazków typu Ford.

Jeździłem ponad rok Lancia Kappą, kolega Kubitus po przejechaniu się moją kupił dla swojej kobiety i jeżdżą bez większych problemów. Zalety Lancii są też takie, że ma bardo dobre zabezpieczenie antykorozyjne. W Kappie z 97 nie było grama rudego!

Poszukaj - porwnaj części nawet na stronie inter-carsu - będziesz miał mniej więcej pogląd jak to działa. Generalnie samochody bardzo niedocenione, a tak jak napisałem wczesniej wyposażeniem i jakością użytych materiałów do wykończenia przeskakują o klasę swoich konkurentów ;)

Jesteś z Bydgoszczy więc poszukaj sobie dobrych sztuk tutaj: http://www.lanciateam.pl/
Zadzwoń popytaj - jak dla mnie w niskiej cenie dobry samochód.

swój chłop
Awatar użytkownika

przejezyczylem sie z ta lybra. zastanawiam sie dlaczego tak zacheczasz do zakupu tej lanci. Ja swojego zdania nie zmienie. Widzialem co sie dzialo kumplowi z tym autem. Zreszta sam sobie pomysl dlaczego to takie tanie. Opinie uzytkowników tez nie zaciekawe. Masz ochote to sobie kup a nie namawiaj innych na ten badziew. takie wlasnie jest moje zdanie

Honda CX500 '82
Honda Civic 1.5 VTEC '98 mój ulubiony plastik
Honda Accord 2.0 i-VTEC Sport '06

Wszystko inne mamy w nosie, gdy pod maską jest V8.

kombatant
Awatar użytkownika

danielos95 pisze:
przejezyczylem sie z ta lybra. zastanawiam sie dlaczego tak zacheczasz do zakupu tej lanci. Ja swojego zdania nie zmienie. Widzialem co sie dzialo kumplowi z tym autem. Zreszta sam sobie pomysl dlaczego to takie tanie. Opinie uzytkowników tez nie zaciekawe. Masz ochote to sobie kup a nie namawiaj innych na ten badziew. takie wlasnie jest moje zdanie

Jakbyś wykazał się choć odrobiną używania szarych komórek to zajrzałbyś do linku w podpisie.
Półtorej roku jeździłem Lancią i nie działo się absolutnie NIC!

Miałem się witac w warsztatach z innymi użytkownikami Włoszczyzny, miało być jakościowo jak Fiat, miało być w ogóle be. Do dziś wspominam bardzo miło i na parkingu na pewno zagości swojego czasu Thesis.

Także, swoją opinię opartą o audycje w radiu Maryja i jęczenie przekup na Halach Banacha możesz oczywiście wyrażać, ale ile warta jest możesz odpowiedzieć sobie sam :)

weteran

WeebShut pisze:
Zalety Lancii są też takie, że ma bardo dobre zabezpieczenie antykorozyjne

Lepsze od Fiatów?

wiarus senior

Kolega uzytkuje lancie, co prawda kappe z 95', benzyna+gaz sekwencja bez turbiny. Absolutnie bezawaryjne auto, przez 3 lata wiadomo jakies tam klocki, uszczelke pod pokrywa zaworów, ostatnio wysprzęglik. Zero korozji, w środku wiecej miejsca niż w mercedesie 124, bogate wyposażenie. W srodku razi mnie tylko imitacja drewna, no , ale cóż w bmw 5 z 2001r drewno też nie jest drewnem.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

kombatant
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Lepsze od Fiatów?

wojz nie jeździłem Fiatem więc nie wiem. Prawdą jest, że jedynym słąbym punktem korozyjnie był ... szyberdach. Reszta jeżeli nie tłuczona - nie miała grama rudego. I tak jest we wszystkich modelach.

weteran

Tak tylko pytałem... [zlosnik] przechodziłem dzisiaj obok jednego:

Załączniki:
11092010115a.JPG
11092010115a.JPG [ 43.37 KiB | Przejrzano 762 razy ]
Kiedyś oglądałem w salonie małą Alfę 156 ale podobała mi się 166, jeździłem 146 ale tylko miesiąc, potem ukułem stwierdzenie Alfa albo zdrowie, wybór należy do Ciebie.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Koledzy. Po pierwsze: proszę mi się tu nie kłócić w moim temacie. A druga sprawa: Alfy nie będzie, Lancii też nie. Zbyt duże ryzyko (podzielone opinie). Alfą jeździłem i bardzo mi się podobała ale koszty eksploatacyjne muszą być znikome. Dzisiaj z Panną przejechaliśmy się Saabem 95 z 2003 r. full opcja. Bardzo fajne auto, niestety my musimy ograniczyć się do 12-13 tys. zł. (OT. Komis przy Modlińskiej 158 wyposażony jest w dość uczciwego sprzedawcę).
Jak dotąd wygrywa Octavia. Wpadłem na pomysł, żeby oferty sprzedaży takowego auta szukać na forach Skody. Byłem na kilku ale chciałem zapytać: Może ktoś wie, które z for Skody jest najbardziej aktywne i ma dział giełdy najbardziej godny uwagi?

A może Mercedes? Tylko jeśli Mercedes, to musi mieć:
- klimę
- skórę z drewnem (ładną imitacją i ew. zamiast skóry ładny welur)
- musi być sedanem
- palić mniej niż 8,5l ropy w mieście
- poduszkę pow.
- kosztować mniej niż 13 000zł

Jakieś propozycje?

A. I powinien być czarny ;)

kombatant
Awatar użytkownika

Prezeslaw pisze:
Lancii też nie. Zbyt duże ryzyko (podzielone opinie).

[...]

A może Mercedes? Tylko jeśli Mercedes, to musi mieć:
- klimę
- skórę z drewnem (ładną imitacją i ew. zamiast skóry ładny welur)
- musi być sedanem
- palić mniej niż 8,5l ropy w mieście
- poduszkę pow.
- kosztować mniej niż 13 000zł

Jakieś propozycje?

A. I powinien być czarny ;)

Podziel opinie na tych co im sie o uszy obiło, a na użytkowników, którzy mieli z tym styczność.

Nie mam zamiaru Cię namawiać, bo to Twoja decyzja, ale za tą kwotę właśnie znajdziesz nie dobitą w dieslu Lybrę, która spełni Twoje wszystkie warunki z nadwyżką. Jak znajdziesz MB w takiej opcji jak sobie wypisałeś za mniej niż 13 000 i nie będzie to zgnity trup - to gratuluję już z góry szczęścia ;)

kombatant
Awatar użytkownika

Co du uzytkownikow, to ja dziele na tych co dbaja i na tych co leja i jezdza i sobie glowy niezawracaja schyleniem pod auto; ci to zawsze mowia, ze auto bezawaryjne, tyle lat i sie nie zepsulo... tylko, ze jak sie czlowiek przejedzie takim pojazdem, to sie zastanawia jak sie udalo przejsc badanie techniczne!!

W124 230E '87
Drink Beer!

weteran

WeebShut pisze:
znajdziesz nie dobitą w dieslu Lybrę, która spełni Twoje wszystkie warunki z nadwyżką

Strasznie chodzi za mną Lancia, nie wiem co mi się w głowę stało. Kappa kombi, albo Lybra Kombi. Lybra trochę maława jakaś, ale wnętrza piękne i to wyposażenie. Ale też się ich boję... nie wiem co to za silniki itd. Wiec dalej jeżdżę gównianym, beznakładowym Oplem. [zlosnik]

kombatant
Awatar użytkownika

wojz pisze:
WeebShut pisze:
Strasznie chodzi za mną Lancia, nie wiem co mi się w głowę stało. Kappa kombi, albo Lybra Kombi. Lybra trochę maława jakaś, ale wnętrza piękne i to wyposażenie. Ale też się ich boję... nie wiem co to za silniki itd. Wiec dalej jeżdżę gównianym, beznakładowym Oplem. [zlosnik]

Zależy czego oczekujesz od Włoszczyzny.
Ja chciałem ich zajebistych wysokoobrotowych benzyniaków. Niestety w Kappie trzeba się liczyć z tym, że jest to model wyprodukowany raptem w około 110 000 egzemplarzy, także tu wiele części dostępnych jest tylko jako oryginały. Taki przykład, tłumik końcowy do Kappy 3.0 V6 kosztuje raptem ... 900 PLN :/ - zamienniki z Niemcowni czy innych Państw trzeba szukać na forach i czeka się na nie około miesiąca ;)

Ale 2.4 JTD czy 1.9 JTD to są tak popularne silniki, że i części zamienne i utrzymanie tego samochodu nie jest wiele wyższe jak poczciwego W124 (tym bardziej, że spalanie jest dużo mniejsze, a osiągi nieporównywalne).

W Kappach SW (kombi) trzeba uważać na NIVO z tyłu - podobnie jak w Mercedesie droga (a nawet bardzo) sprawa. Były też modele z amortyzatorami, w których mozna było zmieniać twardość w zalezności od potrzeb, z tym, że jeden taki amor kosztował w granicach 2500 - 3000 PLN.

Podałem kilka postów wyżej firmę, od której ja kupiłem samochód i byłem zadowolony, ze względu na to, zę dawali na samochód swego rodzaju gwarancję, jak coś się spieprzyło, czego nie przewidzieli w przygotowaniu samochodu - zwracali koszty części, proponowali nowe od siebie i do tego jak przyejchałeś do nich na wymianę, to odbywała się za darmo. Właśnie dzięki temu, kupiłem sprzęgło Valeo za minimalną kwotę, bo zaczynało szwankować ;)

Tu masz ich Sw przygotowane już na sprzedaż: http://www.lanciateam.pl/samochod/1/214/1/1/
Właśnie z silnikiem 2.4 już po lifcie. Samochód komfortem spokojnie może konkurować z W124.

Uturbione silniki, takie jak ma Kubitus, trzeba uważać, bo w silnikach pierwszej generacji lubił strzelić pasek rozrządu i trzeba dość często wymieniać. Jedyne niepolecane to 2.4 benzyna ze względu na problemy z wałkami.

Lybra ma za to wyposażenie rewelacyjne, a szczególnie nagłośnienie BOSE, które jest w większości jej modeli.

Saab ! Superauto.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Kappa coupe , to zawsze było moje marzenie. Kiedyś za drogie , a teraz już nie ma miejsca w stajni [zlosnikz]

Załączniki:
coupe.jpg
coupe.jpg [ 47.84 KiB | Przejrzano 715 razy ]

Ex - S123 200D W124 E200T W126 560SEC ,W123 240D ,W124 230CE ,W124 300D , W123 200D u.v.a. :)
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00