Witam,
Dobre w123 to nie taka prosta sprawa:) Trudno znalezc sensowny egzemparz, ale takie bywaja. Ja bym sie nie kierowal rocznikiem, a stanem samochodu. Zmiany z grubsza sa opisane w watku o seriach w w123.
Co sprawdzic - elementy nosne, blacha, chyba ze chcesz zaczac od remontu. Patrz pod wszystkie wycieraczki, czy nie ma dziur w podlodze, poza tym standartowe miejsca jak w MB.
Silnik, najtaniej wyjdzie diesel, czy 200, 240, 300 to juz rzecz gustu. Regula jest taka, ze kolejna pojemnosci to okolo 1l wiecej spalania (jak oczywiscie wszystko jest tak jak nalezy w ukladzie wtryskowym). Najszybsza jest 300. Ja jezdze 240 i mozna sie sprawnie poruszac, przy zuzyciu paliwa 8 (max. 9 miasto zimo, 8 trasa 120-130). Tutaj tez kierowalbym sie stanem silnika, a nie pojemnoscia. Jak znajdziesz auto z 5 biegowa skrzynia (240, 300) to spalanie w trasie okolo 1 litr mniej:), ale to rzadka sprawa. Automat to nie wiem, nie mialem i nie jezdzilem. 4 biegowe skrzynie biegow manualne sa praktycznie nie zniszczalne (jak jezdzi na oleju klasy ATF).
Auto wogole nie paruje, o ile nie jest wilgotno w srodku, a moze byc z roznych przyczyn.
Co do wyposazenia, mozna znalezc i z ABS i ele. szybami, podgrzewanymi siedzeniami, ale to najczesciej bedzie 280E. W dieslu zdarza sie dosc rzadko.
Nie wiem, czy swiatla prostokatne lepiej oswietlaja w nocy niz okragle, ale jak juz pewnie nie jest to olbrzymia roznica.
Ja bym na Twoim miejscu przyjrzal sie doklanie:
1 karoseria, blachy
2 silnik
3 uklad przeniesienia napedu (halas - tylny most - wycie przy wiekszych predkosciach lub glosna praca pod obcjazeniem; luzy)
4, a zasadzie 0 - numerki - tutaj mozna wszystko spotkac, od kundli (diesel w benzynie - co nie jest szczesliwym rozwiazaniem, bo karoseria diesla jest mocniejsza, a przy okazji zmieniony byl tylko silnik, bez tylnego mostu), po 4 auta w jednym.
Numery silnika i nadwozia znajdziesz pod maska, ale czesto jest karteczka w bagazniku (pod tylna polka), na ktorej jest tez numer nadwozia - dobrze, aby sie zgadzal. Poza tym Vin mozna sprawdzic w EPC.
Ja swoim w123 przejechalem 70tkm w 2,5 roku, do normalnego codziennego uzytku jest dobry, ale musisz sie liczyc ze auto bedzie pochlaniac kase
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
proporcjonalnie do stanu i przebiegu
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
i nawet jesli znajdziesz w123 w przyzwoitym stanie to tez.