MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 30, 2025 12:44 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam
Czy opłaca się kupować Merca z 94' C36 AMG z 98' C43 AMG ? Dlatego właśnie te modele bo 1. automat 2. moc . Szukam merca nie drogiego z automatem ale żeby miał troche koników . Dlatego pytam bo nie wiem czy lepiej kupic nowszego i go podrasowac ( nowszy znaczy 96'99' ) .I jak to będzie po 1 maja z tą akcyzą bo cła o ile wiem to albo już nie ma albo nie będzie . Orientuje się ktoś ile wyniesie akcyza na takie samochody z takimi silnikami ?? I czy ktoś wie jak wygląda taki prywatny import od strony formalnej ?? Troche jestem zielony w tym temacie . Może jakieś linki ?? Z góry dziękuje .

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

U nas znajdziesz info dotyczące starszych MB, raczej zabytkowych. Dla nas 124 to już jest za nowy sprzęt ;)

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Co do importu po 1 maja, to tak naprawdę nikt nic jeszcze nie wie, nawet ci co to wymyślają nie wiedzą jeszcze co wykombinują [zlosnik] .

Mogę Ci powiedzieć jak jest teraz:
cło = 0%
akcyza = w zależności od wieku auta im starszy tym wieksza ( tak naprawde to pow. 3 lat już jest na granicy opłacalności, nie mówiąc o starszych :cry: )
VAT = 22%
i wymagana norma EUR2

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

chcesz miec pod maską i automat ........... polecam W116 6.9l [zlosnik]

GMail: anwojcik (at) gmail.com

wiarus senior
Awatar użytkownika

seabeast pisze:
Witam
Czy opłaca się kupować Merca z 94' C36 AMG z 98' C43 AMG ? Dlatego właśnie te modele bo 1. automat 2. moc . Szukam merca nie drogiego z automatem ale żeby miał troche koników . Dlatego pytam bo nie wiem czy lepiej kupic nowszego i go podrasowac ( nowszy znaczy 96'99' ) .I jak to będzie po 1 maja z tą akcyzą bo cła o ile wiem to albo już nie ma albo nie będzie . Orientuje się ktoś ile wyniesie akcyza na takie samochody z takimi silnikami ?? I czy ktoś wie jak wygląda taki prywatny import od strony formalnej ?? Troche jestem zielony w tym temacie . Może jakieś linki ?? Z góry dziękuje .

Zastanów się nad kosztami eksploatacji tych aut! Nie chodzi o zużycie paliwa, ale o ceny części. Tak jak napisał kolega o W 116 6,9, choć w żarcie to ma rację. Pomimo, że to smok i do tego stary i choć szybki to "nie powąchałby dymu" za tymi sprzętami które wymieniłeś, ale i tak eksploatacja tego auta wyniesie taniej. Wersje tuningowane mogą służyc jako drugi lub dalszy samochód, ale nie jako jedyny. "Głupi" komplet klocków hamulcowych może kosztować 2000 PLN!!! W 116 6,9 też raczej nie nadaje się na auto do codziennych jazd, chyba że w USA. Pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00