MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 9:15 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Weteran Szos
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cześć,
własnie na Garbusowym forum dowiedziałem sie że od tego roku juz nie ma znizki w PZU 50% na weterana szos [beksa2] . Mogą ja tylko dostac auta na zółtych tablicach.
Pozdrawiam
Futrzak

wiarus junior

Hello
Futrzak pisze:
Cześć,
własnie na Garbusowym forum dowiedziałem sie że od tego roku juz nie ma znizki w PZU 50% na weterana szos [beksa2] . Mogą ja tylko dostac auta na zółtych tablicach.

No coz, pisalem o tym w listopadzie [zlosnik]

Tytuł: PZU
postmajtek

PZU ,jest przedziwna firmą .Wiadomo wszystkie firmy chcą zarobić jak najwięcej ,a tu nagle takie coś ?!? .Wiadomo ,że nie jest to firma najtańsza ,ani też najsolidniejsza .To kto u nich zostanie ? Ja nie !
Może zbyt wiele było przekrętów z ubezpieczeniami ,typu lewe dzwony itp , natomiast jaki był w tym procderze udział nasz ,czyli posiadaczy aut pow 25 lat ,a nie zarejestrowanych jako zabytek - myślę ,że znikomy .
Dla mnie PZU to syf i tylko ze względu na zniżkę ubezpieczałem u nich .
Szukam teraz innej bardziej przystępnej cenowo firmy i walę tam ,jak tylko skończy mi sie polisa .
Czy ktos próbował opłacić AC na Mercedesa w PZU ? Ciekawostka Mercedes i BMW +30% ze względu na markę !
Ps .Poprzednio korzystałem z usług ,,Samopomocy" i tam było najtaniej ,przy pojemności pow 2300ccm .Przy wypłacie odszkodowania nie było żadnych problemów .Czego nie można powiedzieć o PZU -Facet rozwalił mi cały tył .Szkodę zrperowałem bezgotówkowo w warsztacie poleconym przez PZU ,natomiast niespodzianka spotkała mnie przy opłacaniu składki na następny rok ZWYŻKA 160% .Mam ponad 24 (33 ,a w momęcie wypadku 31) lata ,prawo jazdy ponad 5(12) lat ,bezszkodowa jazda ponad 10 lat ,a zostałem potraktowany jak jakis gnojek ,któremu trzeba przyrzeć uszu ,żeby nie zrobił tego jeszcze raz .
Troczhe zszedłem z tematu .Sorry . [hehehe]
Ale mnie wkurzyli :x :evil: !!! [zlosliwy] [zly] [zly2]
I jeszcze z podziękowaniami ,specjalnie dla PZU- [palec3]

Ostatnio zmieniony wt sty 13, 2004 12:14 pm przez B-z-y-k, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Nie znam dokladnie przyczyn ale moze to jakis wymóg UE albo naszego rzadu. Dali zaporową cene na ubezpieczenia bo moze stwierdzili ze za duzo jezdzi starych aut i jesli nie sa zabytkowe to nalezy je oddać na zlom?
To tylko takie przypuszczenie.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł: Zabytki
postmajtek

Ja osobiście trochę bym się wachał zarejestrowac samochód jako zabytek .Wystarczy przeczytać treść ustawy o ochronie zabytków ,a szczególnie obowiązki nałożone na posiadaczy takowych .
A oddawać na złom ? Jeśli co rok robię przegląd ,to chyba mam auto sprawne ?
Bardziej obawiał bym się samochodów 15-20 letnich ,bo to chyba w nich ,nadchodzi czas kapitalki .Oczywiście są wyjątki ,ale raczej niewiele .
No chyba ,że ochrona rodzimej produkcji ...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hej
a ja zasieje watpliwosci [zlosnik]
ubezpieczam sie w PZU.
w tym roku przestalem miec zwyzke za wiek (do 25) oraz dostalem kolejne 10% znizki za kontynuacje (w sumie 40%)
rezultat jest taki:place mniej niz rok temu
wtedy z weteranem placilem 450zl na pol roku (900/rok)
teraz (teoretycznie bez weterana) place 315 zl na pol roku (630/rok)
oczywiscie jest to OC + NW
i co Wy na to?
czy to ubezpieczenia tak potanialy(ponoc taniej powyzej 2200ccm), ze mimo braku weterana (plus brak zwyzek) jest taniej, czy moze go jednak nie wycofano (choc nie mam na wydruku)?
bo tak sobie liczac:
weteran -50%
zwyzka za wiek +30%
bezszkodowosc (1 prog) +10%
daje to w sumie 10% zwyzki wzgledem ubieglego roku (liczac ogolnie,bo wiadomo,ze to nie do konca tak jest-te poszczegolne procenty sie liczy od roznych kwot)
nawet jesli da to 0%, to czemu tegoroczna skladka to 70% zeszlorocznej (30% mniej)?
ja w sumie sie za duzo nie zastanawiam, bo place mniej :)
a na PZU nie narzekam (i na zaden inny zaklad), bo nie mialem nigdy wypadku. [zlosnik]

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł: OC
postmajtek

No brawo ! Ja płaciłem OC ok 2000 pln ,za poj 2300 .Natomiast za W114 2800 ,tylko ok 1000pln .Różnica jest .Natomiast teraz mimo znizki wynikającej z kontynuacji- zapłacę sporo więcej .
Podobno ubezpieczenia potaniały .Może i PZU coś tam obniżyło .Ja w każdym bądź razie idę tam gdzie taniej .
A odnośnie wypadku (to do Łysego2) gratulacje ! Mi facet wjechał w tył na światłach ,na jego szczęście w mitshubishi a nie w mercedesa . [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Hej, wiem też że pzu robi sobie rozróżnienie ze względu na miasto, gdybym chciał sobie ubezpieczyć samochód we Wrocku (a mogę) to zapłaciłbym zdecydowania więcej niż w Jelonce (co też mogę i co ninejszym czynię...). A i tak mam już maksymalną możliwą zniżkę, więc nie potrzebuję tego 50% za weterana... (ponoć nie można płacić mniej niż 30% składki, a tyle płacę...) [zlosnikz]

Tytuł: pzu
postmajtek

Ja-cku .Znizka na weterana szos ,polegała na tym ,że składka automatycznie była dzielona na pół i dopiero od tej kwoty naliczane były zniżki .W Twoim przypadku 30% z 50% .A to sporo .
No ale oczywiście to nie był przymus i jak ktoś chciał (lub nie wiedział) to płacił całość .I tyle .
[rollhehe]

Tytuł:
kombatant

Jak pamietam to zawsze byla to znizka uznaniowa. Trzeba bylo napisac co roku podanie, a najlepiej pojsc na spotkanie z naczelnikiem oddzialu. Jak nie wychodzilo to sie przenosilo do innego oddzialu i powtarzalo procedure. Czy teraz zniesli znizke uznaniowa?

Tytuł:
wiarus junior

Hello
Ocet pisze:
Jak pamietam to zawsze byla to znizka uznaniowa. Trzeba bylo napisac co roku podanie, a najlepiej pojsc na spotkanie z naczelnikiem oddzialu. Jak nie wychodzilo to sie przenosilo do innego oddzialu i powtarzalo procedure. Czy teraz zniesli znizke uznaniowa?

Dokladnie tak.

<font size=-2 color=00BB00>W116 280SE</font>

<font size=-2> http://mb.vsa.com.pl </font>

Tytuł: Re: pzu
wiarus senior
Awatar użytkownika

B-z-y-k pisze:
Ja-cku .Znizka na weterana szos ,polegała na tym ,że składka automatycznie była dzielona na pół i dopiero od tej kwoty naliczane były zniżki .W Twoim przypadku 30% z 50% .A to sporo .
No ale oczywiście to nie był przymus i jak ktoś chciał (lub nie wiedział) to płacił całość .I tyle .
[rollhehe]

Nie taka jest procedura wyliczania wysokosci skladki OC.
Znizki za bezszkodowosc, za weterana szos, zwyzki za wiek wlasciciela czy inne zwyzki - sumuje sie. Jednak maksymalna znizka to 70%.

Occie, nie spotkalem sie jeszcze z uznaniowym traktowaniem 50-procentowej znizki dla weteranow szos. Przynajmniej w sopockiej delegaturze nie bylo z tym problemow, znizka ta byla naliczana automatycznie.

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł: Re: pzu
wiarus junior

Hello
misiek pisze:
Occie, nie spotkalem sie jeszcze z uznaniowym traktowaniem 50-procentowej znizki dla weteranow szos. Przynajmniej w sopockiej delegaturze nie bylo z tym problemow, znizka ta byla naliczana automatycznie.

Ale w w-wie, zawsze (co roku) trzeba bylo pisac o nia podanie do lokalnej dyrekcji.

<font size=-2 color=00BB00>W116 280SE</font>

<font size=-2> http://mb.vsa.com.pl </font>

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

we Wrocku i pod Wrockiem jest jak na wybrzezu- automatyczne naliczanie znizek za cokolwiek.
teraz sie ubezpieczam pod Wrockiem i skladka jest tansza (100%) o 200zl
tzn. normalnie 2000zl, a pod Wrockiem 1800zl
teraz mam taniej, a weterana faktycznie nie ma uwzglednionego na druku (wczesniej byl)
z kolei nie mam tez 5% znizki za kontynuacje, a wczesniej bylo
jak ktos jest madry to niech wyjasni mechanizmy tym wszystkim rzadzace, bo ja nie potrafie (ale jak pisalem nie narzekam)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
postmajtek

Witam serdecznie

A u mnie w Gliwicach jest jak najbardziej .
Ubezpieczałęm dwa tygodnie temu 115 "69 , napisałem podanie do pani dyrektor ( bardzo miła osoba ) i bez problemu dostałęm znizke na weterana . Pani powiedziała równiez ze nic nie słyszała o odgórnym zakazie " dawania " takowych znizek . Wszystko oczywiscie w gliwickim oddziale PZU . 30% za bezszkodowosc 5 % kontynuacja 50 % " weteran "
składka na pół roku 211,- :-))))
Dla mnie rewelacja :-))
Polecam gliwicki odzdział PZU

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00