MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 1:00 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nowy

Witam, mam pewnien problem, dostałem beczke od dziadka ktory ją kupił za 1300 zl a na umowie jest 900 Zl i ostatni raz OC było opłacone rok temu(czyli nie ma ciagłosci) oraz nic nie było zgłaszane w urzedzie skarnowym, tablice sa jeszcze po starym właścicielu, dziadek nie zarejstrował auta na siebie. Teraz z chwilą kiedy chce tym autem jezdzic musze opłacic OC, ale co z tą ciagłością ? bede musial zaplacic za tok wstecz? mam auto zarejestrowac w urzedzie skarbowym? Boje sie tego ze z chwila zarejestrowania auta na siebie bede obciazony karami za dziadka... Co mam w takim przypadku zrobic? pozdrawiam! <br>Dodano po 2 minutach.:<br> dowiedziałem sie ze dziadek spcialalnie sporządził umowe na ktorej jest kwota zakupu 900 zl, poniewaz przy zakupie auta ponizej 1000zl nie trzeba tego zgłaszac w Urzedzie skarnowym. to prawda?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

od umowy cywilno-prawnej poniżej 1tys zł nie odprowadzasz podatku 2%. Z ubezpieczeniem najwyżej będą ścigać z urzędu jeśli się dopatrzą (nie pamiętam nazwy tej instytucji)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Urząd skarbowy nic Ci nie zrobi, możesz o nim zapomnieć. Jedyna lipa to OC w tym przypadku, jeżeli chcesz jeździć tym samochodem musi być ciągłość. Z tego co pamiętam to na przerejestrowanie auta jest 30dni , ale nie słyszałem żeby ktoś miał problemy z powodu przekroczenia tego terminu. Pogadaj z dziadkiem niech opłaci tą zaległą składkę OC, a Ty opłacisz aktualną i będziesz śmigać beczkolotem.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Ludzie ale pierdzielicie i to w święta jeszcze....
Primo - każdą umowę należy zgłosić do US, kwestia tego czy jest opodatkowana czy nie
drugie Primo - to dziadek będzie miał problem za oc a nie ty...ty w momencie kupna masz mieć oc (a więc tego samego dnia)...każdy odpowiada za siebie.
Tyle w temacie

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
Primo - każdą umowę należy zgłosić do US, kwestia tego czy jest opodatkowana czy nie

Nie jest to takie oczywiste jak piszesz:

Postanowienie Pierwszego Urzędu Skarbowego w Kaliszu z dnia 7 marca 2007 r. , znak: PM/436-1/07
Pytanie podatnika: Czy powstaje obowiązek zapłaty podatku od umowy sprzedaży samochodu, którego cena sprzedaży nie przekracza 1.000 zł?
Uzasadnienie
W grudniu 2006 r. sprzedany został na części samochód osobowy za kwotę 300 zł nabyty w 1980 r. Pojazd wnioskodawca użytkował wraz z synem, który był wpisany w dowodzie rejestracyjnym jako współwłaściciel.
(...)
Umowy sprzedaży oraz zamiany rzeczy i praw majątkowych na podstawie art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 9 września 2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych (Dz. U. 2005 r. Nr 41 poz. 399 ze zm.), zwanej dalej upcc podlegają temu podatkowi. Natomiast ustawodawca przewidział zwolnienie od podatku w art. 9 pkt 6 upcc, który stanowi, iż zwalnia się z podatku sprzedaż rzeczy ruchomych, jeżeli podstawa opodatkowania nie przekracza 1.000 zł. W analizowanym stanie faktycznym umowa sprzedaży samochodu o wartości 300 zł będzie zwolniona z podatku od czynności cywilnoprawnych. Wnioskujący nie ma obowiązku złożenia deklaracji PCC-1 dokumentującej dokonanie transakcji, ponieważ zgodnie z brzmieniem art. 10 ust. 1 upcc tylko podatnicy są zobowiązani bez wezwania organu podatkowego, złożyć deklaracje w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych oraz obliczyć i wpłacić podatek w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego, z wyłączeniem przypadków, gdy podatek jest pobierany przez płatnika.

Brak obowiązku złożenia deklaracji potwierdza również Informacja Izby Skarbowej w Gdańsku z dnia 5 listopada 2004 r., znak: PO/005/0047/04.

Wszędzie wywodzi się to z treści art. 10 ust. 1 ustawy o pcc, gdzie mowa z jednej strony o obowiązku podatkowym, z drugiej zaś o obliczeniu i wpłaceniu podatku (czyli o zobowiązaniu podatkowym), a w Twoim przypadku zobowiązanie nie powstaje.

Muszę jednak przyznać, że nie jest to takie jednoznaczne. Spotkać się można również z odmiennymi poglądami na to zagadnienie, gdyż kontrola prawidłowości zastosowania zwolnienia (w tym przypadku sprawdzenia wartości rynkowej pojazdu) należy do organu podatkowego.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Mor nie bardzo wiem jak to się ma do tego o czym ja piszę.

Primo - przytaczasz obowiązek składania deklaracji PCC1 , ja piszę o obowiązku zgłoszenia umowy do Skarbówki.
Zawsze gdy idę do skarbówki dostaje miśka bez wypełniania deklaracji jeśli Pan uzna że ma podstawę albo każe wypełniać deklaracje jeśli kwota z taryfikatora jest wyższa...wtedy się kłócę
Po drugie bez miśka na umowie nie chcą rejestrować auta.
Po trzecie to jest decyzja indywidualna ...i informacja - nic wiążącego dla innych podatników.

Kwestia ciężaru problemu leży tu: kto decyduje o tym czy obowiązek powstaje czy nie? w mojej ocenie decyduje urząd na podstawie swoich taryfikatorów a nie każdy sam bo by patologia była i królestwo oszukańców.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5048999
Jeżeli umowa OC nie została wypowiedziana to wystarczy opłacić zaległą składkę za zeszły rok (wraz z odsetkami, jeżeli ubezpieczyciel naliczył) opłacić auktualną i jeździć. Natomiast jeżeli umowa ubezpieczenia została wypowiedziana, tu może być problem, bo swoje prawa może rościć Fundusz Gwarancyjny.

CHRYSLER SEBRING 2.7 V6 2004r. - ex
JEEP GRAND CHEROKEE LTD 4.7 V8 1999r. - ex

BEZ GWIAZDY NIE MA JAZDY!!!

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex
W124 200E 1991r. / E220 1994r. - SZCZEPAN - ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
Kwestia ciężaru problemu leży tu: kto decyduje o tym czy obowiązek powstaje czy nie? w mojej ocenie decyduje urząd na podstawie swoich taryfikatorów a nie każdy sam bo by patologia była i królestwo oszukańców.

tak, ale oni posilkuja sie ksiazka typu Inoexpert, gdzie ceny sa do 1994 roku, wiec nie robia wstretow do aut starszych z lat 70-80
i kwestia wydzialu komunikacji, czy potrzebuja pieczatke czy nie
u mnike US nie daje nic - daje z buta i do komunikacji - teoretycznie komunikacja weryfikuje czy faktycznie podatnik musial byc w skarbowce

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

To z czym się Oni posiłkują znam z autopsji, w moim US są starsze auta bo kumpel był z gofrem II 87 i była wycena na 2tyś (w 2008 roku stało 1800)
u mnie niestety taka praktyka jak powyżej opisałem z prostego względu- jeśl byłby brak miśka to ktoś mógłby na umowie celowo wpisać 900zł za stare ale cenne auto - a Komunikacja nie ma żadnej podstawy prawnej by dokonać takiej weryfikacji

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
Zawsze gdy idę do skarbówki dostaje miśka bez wypełniania deklaracji jeśli Pan uzna że ma podstawę albo każe wypełniać deklaracje jeśli kwota z taryfikatora jest wyższa...wtedy się kłócę
Po drugie bez miśka na umowie nie chcą rejestrować auta.

A co to jest ta miśka?

Skoro nie zawsze przytaczasz przepisy, to też pozwolę sobie na opisanie sytuacji za pomocą chcą/nie chcą.

Otóż w US w moim mieście nie chcą, żebym im zawracał gitarę umowami z kwotami poniżej 1.000, a w WK chcą rejestrować na podstawie umowy bez pieczątki z US.

Tytuł:
nowy

panowie, ale zbytnio nie wiem co mam zrobic, moze jakies rady? jestem z Poznania -wiecie jak tu wyglada sprawa z US? Nikt nic nie pisze co mam z robic z zarejestrowaniem, dziadek nie zarejstrował mietka po kupnie(poprzedni własciciel pewnie go wyrejstrowal, czyli wychodzi na to ze auto jak gdyby nie istnieje? ) i jezdzil tak przez ok. 3 lata, i co mam teraz zrobic? jak zarejestruje na siebie to pewnie przyjda jakies kary...
Na temat OC juz wszystko wiem, znajde jakiegos taniego ubezpieczyciela, i po sprawie,
Ps. jestem tak ciemny w tych sprawach bo mam 19 lat i to bedzie moje I auto :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Miśka to pieczatka...misiek
To co my tutaj teraz klepiemy to jest życzliwologia urzędowa.
pewnie przykładów można by mnożyć z różnymi konfiguracjami...
ciąg logiczny nakazywałby żeby ktoś te umowy kontrolował, ..zresztą co ja tłumaczę.
Jeśli chodzi o zagrożenia płynące z braku weryfikacji o tym mówić nie trzeba.
WK nie ma możliwości prawnych sprawdzenia wartości auta, u mnie żada za to umowy z pieczatką...bez pieczątki odsyłają do Us - i w mojej ocenie z którą zgodzić się można lub nie działa to wszystko ok - fakt że czasem trzeba się trochę kłócić ale skoro nie chodzę na bazar to tam trenuje.

Jak widać po przykładzie Mora, stanowisko wyrażone przez US w konkretnej indywidualnej sprawie jest odmnienne od tego jakie ja przedstawiam.
Ty znowu znasz podobne - wniosek:
brak szczegółowych przepisów co w tej sytuacji robić ...dla nas - dostosować się <br>Dodano po 6 minutach.:<br>
peja pisze:
panowie, ale zbytnio nie wiem co mam zrobic, moze jakies rady? jestem z Poznania -wiecie jak tu wyglada sprawa z US? Nikt nic nie pisze co mam z robic z zarejestrowaniem, dziadek nie zarejstrował mietka po kupnie(poprzedni własciciel pewnie go wyrejstrowal, czyli wychodzi na to ze auto jak gdyby nie istnieje? ) i jezdzil tak przez ok. 3 lata, i co mam teraz zrobic? jak zarejestruje na siebie to pewnie przyjda jakies kary...
Na temat OC juz wszystko wiem, znajde jakiegos taniego ubezpieczyciela, i po sprawie,
Ps. jestem tak ciemny w tych sprawach bo mam 19 lat i to bedzie moje I auto

Jeśli auto wyrejestrowane to musisz to wiedzieć na 100% - fakty będą takie że nie ma wtedy dowodu rejestracyjnego ważnego - masz przecięty rogiem prawym.
Ale wątpie w to co piszesz, bo ówczesne prawo (3 lata wstecz) nie dopuszczało ponownej rejestracji zwykłej osobówki.
Jeśli auto jest wyrejestrowane to go nie zarejestrujesz.
Oczywiście facet musiałby 3 lata bez oc i przeglądu śmigać - więc uznaje że to było nadużycie słowne z twojej strony.

Robisz tak:
Spisujesz jeszcze raz umowę z dziadkiem od którego kupiłeś auto, z datą nową i jednocześnie tego samego dnia zdobywasz OC (to ważne)
Kar nie będzie - czytaj uważnie poprzednie posty.
Potem US lub nie , ale lepiej się tam udaj i zapytaj i rejestracja
Inaczej możesz kiedyś zostać zaczepiony i pociągnięty do odpowiedzialności za czas od zakupu auta do opłacenia OC.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

3/4 tematów na podobne tematy kończy się taką konkluzją, jaką przedstawił mojojo. Nawet jak już wydaje się, że jest jakiś przepis, to okazuje się, że inaczej do niego podchodzą nad morzem a inaczej w górach.

peja pisze:
Nikt nic nie pisze co mam z robic z zarejestrowaniem, dziadek nie zarejstrował mietka po kupnie(poprzedni własciciel pewnie go wyrejstrowal, czyli wychodzi na to ze auto jak gdyby nie istnieje? ) i jezdzil tak przez ok. 3 lata

Nie wyrejestrował, a zgłosił sprzedaż. Musisz zastanowić się z jaką umową idziesz do WK. Czy rejestrujesz auto na dziadka, czy na siebie.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

sory nie zauważyłem że to twój Dziadek - w takim razie opcje są takie, rejestrujesz na dziadka i przy każdej kontroli może mieć problemy jeśli nie opłacisz OC wstecz (do 3 lat) potem jest przedawnienie
2- rejestrujesz na siebie, przepisujesz umowę...ty jeździsz spokojnie, nic ci nie grozi jeśli opłacisz OC z datą na umowie (chyba że to będzie darowizna)
a dziadek w strachu jakoś 3 lata pociągnie i się przedawni

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

reasumujac
:
1. podpisujesz umowe z dziadkiem na zakup pojazdu (jesli dziadek zyje)
2. wykupujesz w tym samym dniu ubezpieczenie OC PM (na numer nadwozia pojazdu)
3. robisz przeglad techniczny
4. wykrecasz tablice rej.
5. idziesz do Starostwa do Wyd. Kom. i rejestrujesz auto z tablicami, z pieniedzmi na oplaty - max. 300 zl

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00