MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 5:56 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Blazey pisze:
Ta "renowacja" to po prostu brutalny gwałt na motocyklu.

Tylko po co cholerę się tak unosisz? Nie Twoja maszyna. A szkody na materiale nie wykonano. Powrót do lakieru wojskowego i zamalowanie chromów to pestka. A o tym jak ma być "coś" odrestaurowane/wyremontowane decyduje klient, a nie pieniacze na forach wszelakich.

A tak przy okazji: zastanawiam się co autor tematu miał na myśli? Jak znowu przestroga? Przed czym? Bo na pewno nie przed renowacją auta w tej firmie, bo do takowej nie doszło. Czyżby przestroga w stylu: jak masz ochotę podjechać i miło pogawędzić marnując cudzy czas to nei polecam? Bo nie sądzę, a na 100% nie wynika to z postu, że autor (aegm) chciał zlecić przeprowadzenie konkretnych prac przy konkretnym samochodzie. Więcej luzu - ludzie czasami mają poważniejsze sprawy niż dywagacje które i tak do niczego nie doprowadzą. Zwłaszcza ludzie prowadzący biznes.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop

No nie ucz ojca dzieci robić! :P Ja bardzo dokładnie wiem, jaka jest rola tej pokrywy! Też mi się marzył taki sprzęt, ale jak się okazało, ze musiałbym sprzedać obie nerki i płuco i trochę jeszcze dołożyć, to sobie odpuściłem :D
Niemniej dalej twierdzę, że ładny, rzadki ZABYTKOWY pojazd został z zbezczeszczony!
W wersji cywilnej, te motocykle występowały po wojnie...jak je sobie ktoś przemalował, bo lata produkcji motocykla, czyli 1941 - 1944 mówią same ze siebie. Niemieckie fabryki nie miały wtedy innego rynku zbytu.
Tutaj trochę o modelu:
http://de.wikipedia.org/wiki/BMW_R75
niestety pisane drutem kolczastym.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Blazey - tylko gwoli sprostowania: absolutnie się z Tobą zgadzam, że takie maszyny należy "robić" najbardziej zgodnie z oryginałem. Chodziło mi tylko o fakt nadmiernego "pieniactwa" na temat cudzego żelaza.

POdobnie jak WL wojskowa, które zbyt często "idą do cywila".

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Blazey pisze:
No nie ucz ojca dzieci robić! :P Ja bardzo dokładnie wiem, jaka jest rola tej pokrywy!

Po pierwsze, to trochę grzeczniej.
Do drugie, to jakbyś wiedział jak jest rola tej pokrywy, to nie pisał byś w pierwszym swoim poście w pieniaczym szale "od kiedy robiono błyszczące hełmy na front" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
wiarus senior

Bukol pisze:
Czyżby przestroga w stylu: jak masz ochotę podjechać i miło pogawędzić marnując cudzy czas to nei polecam? Bo nie sądzę, a na 100% nie wynika to z postu, że autor (aegm) chciał zlecić przeprowadzenie konkretnych prac przy konkretnym samochodzie.

Problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego?!Wyraznie napisalem, ze pojechalem jako klient z kolega, ktory tez od lat siedzi w klasykach.W prawdzie innych marek, ale tez mialby cos do roboty i gdybym nie mial nic do zrobienia to od tak sobie ,na pogawedke jak to stwierdziles na pewno bym tam nie pojechal.
:roll:

Bukol pisze:
A tak przy okazji: zastanawiam się co autor tematu miał na myśli? Jak znowu przestroga? Przed czym? Bo na pewno nie przed renowacją auta w tej firmie, bo do takowej nie doszło.

Nie doszlo owszem i sie z tego nadzwyczaj ciesze.A dlaczego to opisalem powyzej. Brak kompetencji, brak mozliwosci dogadania sie z wlascicielem firmy, ktora chyba tylko na www istnieje sa wg.mnie wystarczajacymi powodami by tam nic nie oddac. Jesli tobie powyzsze kryteria nie przeszkadzaja to droga wolna! Tym postem chcialem ostrzec wielu innych kolegow, ktorzy na pewno maja inne podejscie niz ty i podobne jak ja. I cieszyl bym sie, gdyby inni opisywali tu swoje doswiadczenia z podobnymi firmami, by uniknac w przyszlosci niemilych niespodzianek.

pozdr i milej niedzieli

Tytuł:
swój chłop

Jakbyś nie zauważył, to tam był wstawiony ryjek...
Na ten pokrywy, z racji kształtu mówi się hełmy. Trochę nadużycie, ale...
Zamalowanie chromów to nie taka prosta sprawa, by to się nie łuszczyło.
A zrobienie tego w chromie, to jak założenie antenki rekina na dach mercedesa W115.
Odpowiedzialny restaurator powinien uzmysłowić zakres robót i ich zasadność. A nie robić wszystko w imię pieniędzy...

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

aegm pisze:
Brak kompetencji, (...)

pozdr i milej niedzieli

Rozumiem, że brak kompetencji oceniłeś po krótkiej, niemiłej rozmowie nie oglądając na żywo ANI JEDNEJ pracy tego warsztatu? Gratuluję.

I także miłej niedzieli (w zasadzie tego, co z niej pozostało o 20:00).

Tytuł:
wiarus senior

Bukol pisze:
Rozumiem, że brak kompetencji oceniłeś po krótkiej, niemiłej rozmowie

tak dobrze rozumiesz! Bo przynajmniej mi nie trzeba zbyt wiele by sie dowiedziec z rozmowy, bo z takowej mozna najwiecej wnioskow wysunac, czy ktos jest kompetentny czy tez i nie. Jak ide do szewca i mowie mu by mi kafelki w lazience polozyl to owy biedny szewc nie bedzie mial bladego pojecia o czym do niego mowie i tym samym mi nie pomorze, bo nie jest kompetentny. Pojecie tego slowa jest chyba ci zrozumiale-sie domyslam. A ze przy tym nie trzeba byc zaraz niemilym i chamskim jak pan "ktos"pozostawiam bez komentarza.

Bukol pisze:
nie oglądając na żywo ANI JEDNEJ pracy tego warsztatu?

nie ogladalem. I nie mialbym nic przeciwko, gdyby wlasciciel mi cokolwiek zaprezentowal, ale oprocz wspomnianych peugeotow nie zastalem tam NIC!

Bukol pisze:
Gratuluję

z jakiejs specjalnej okazji?! :roll:

pozdr

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Panowie dajcie spokoj. Ich strona www rzeczywiscie daje pewne zludzenie profesjonalnosci, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Jesli jednak laczy sie to z zupelnym brakiem kontaktu i zrozumienia z wlascicielami przybytku, a byc moze tez z brakiem wiedzy i umiejetnosci, to juz gorzej, choc wcale tak byc nie musi.
Osobiscie znam tez jeden warsztat mechaniczny, ktory podejmuje sie restauracji starych aut (widywalem u nich rozne stare amerykany, warszawe i inne), a tak na prawde sami sie zdradzili, ze oddaja auto komus innemu do roboty, a sami zajmuja sie tylko czescia mechaniczna i to tez w ograniczonym zakresie... Moze tutaj sprawa wyglada podobnie?
Co do tego nieszczesnego BMW, to ciagle wydaje mi sie, ze nie ma co plakac. Powrot do oryginalu jest w kazdej chwili mozliwy i duzo prostszy niz w przypadku domoroslych przerobek sprzetu na "czopera" czy innego "kruzera", jakie to mamy przyjemnosc podziwiac wykonane na wszelkiej masci junakach, awo, m-kach i innych zabytkach. Ktos postawil maszyne na nogi, dal jej drugie zdrowe zycie, moze i troche przesadzil ze swiecidelkami, ale maszyna nadal wyglada i jezdzi jak pol wieku temu..
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

aegm - widzę, żeś się chłopie zacietrzewił i wszelka dyskusja jest zbędna. Zostałeś potraktowany z buta i po chamsku. To wkurza, rozumiem to. Tylko nie masz PRAWA wypisywać o braku kompetencji, bo zwyczjanie nie miałeś okazji ich przetestować. O chamstwie, komunikatywności czy też sposobie traktowania innych to już inna sprawa.

Tytuł:
wiarus junior

jak to czytalem pierwszy raz to myslalem sobie ze ci ze 126 zrobili cabrio i wlozyli silnik od trabanta!

nie potrzebnie jedziesz po calej firmie dodatkowo wychodzi na to ze ujmujesz im kompetencji bo to salon peugota
nie zdziw sie jak ci ktos wytoczy sprawe o oczernianie bo jedziesz po calej firmie na podstawie jedego buca! a tak na prawde nie miales nic z nimi wspolnego oprocz tej niemilej rozmowy

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

aegm, a może wy z kolegą, jakby to powiedzieć, po prostu dobrze nie wyglądacie?

Tytuł:
wiarus senior

Cytuj:
nie potrzebnie jedziesz po calej firmie dodatkowo wychodzi na to ze ujmujesz im kompetencji bo to salon peugota

mysle, ze jestes na tyle bystry, ze zauwazyles, ze firma ta ma swoja wlasna nazwe i oprocz tego, ze ma siedzibe, jak wspomnialem w pierwszym poscie w/przy peugeocie, to nie mam absoltnie nic do koncernu PSA-wrecz przeciwnie. I jak juz napisalem wyraznie nie krytykuje tu francuskiego producenta lecz subfirme "Martin cos tam" i z rozmowy z wlascicielem/pracownikiem owej firmy wnioskuje to co napisalem.Wystarczy czytac ze zrozumieniem :roll:

blackmilk pisze:
a tak na prawde nie miales nic z nimi wspolnego oprocz tej niemilej rozmowy

I ciesze sie z tego bardzo! Owa wizyta i krotka rozmowa wystarczyly mi w zupelnosci by podjac wlasciwa decyzje.A mianowicie w przyszlosci nie miec z firma krzak nic wspolnego.
Z drugiej strony w ogole nie rozumiem dziwnej kontrreakcji. Opisalem tu swoje doswiadczenia i sie z nimi podzielilem tylko z mysla, ze sie to komus przyda,a nie zeby kogos oczernic klamstwami, bo w sumie nie mam w tym zadnego interesu.Poszedlam tam w dobrej mierze, by dac ewnetualnie nawet owej firmie, im pracownikom (o ile istnieja) i wlasciecielowi zarobic, by mialy ich rodziny co jesc itd.,a w nagrode zostalismy potraktowani jak przedstawilem.I wierze, ze ktos kiedys moze z tego krotkiego opisu skorzysta i wyciagnie wnioski. Moze nawet sam pan "ktos" i sie zastanowi nad podejsciem do swojego zawodu. Kogo temat nie interesuje niech nie czyta.Komu nie przeszkadza, ze jest traktowany jako klient zle i da sie "dymac" to tam pojdzie. Czy jestem czarny, czy gruby, czy pryszczaty czy mam odstajace uszy czy"po prostu dobrze nie wyglądam"jak tu mialem okazje przeczytac tez nie powinno miec wplywu na to jak czlowiek jest traktowany.To swiadczy tylko o drugiej osobie na jakim poziomie kulturalnym sie znajduje i z taka osoba nie chce miec absolutnie nic wspolnego.

pozdr

Ostatnio zmieniony pn lis 16, 2009 12:11 pm przez aegm, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

myślę że nie ma co się wczuwać - temat należy przenieść do polecanych warsztatów z odpowiednią adnotacją.
Dla mnie rada cenna - jeśli warsztat restaurujący to tylko z Polecenia.
Sam mam dużo do czynienia z klasykami i takie przypadki to normalka -pamiętajmy że komuna się skończyła ...klient nie jest już złem koniecznym.
ktoś oglądał ostatnie odcinki turbo kamery? - podobny warsztat, podobna jakość - tylko że tamci chcieli auto warte grube pieniądze opchnąć bez wiedzy właściciela za parę stówek.

To co - może zamknąć temat - niepotrzebne posty odstrzelić i do odpowiedniego działu?

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Ostatnio zmieniony pn lis 16, 2009 12:07 pm przez mojojojo13, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior

czytam ze zrozumieniem!

a nie przyszlo wam do glowy ze pan moze mial zly dzien a dodatkowo przed chwila piznal sie mlotkiem w palec? [zlosnik]

twoj post raczej powinen w skrocie brzmiec tak:
-bylismy tam
-nic nie widzielismy
-nie mile nas obsluzono

ot to tyle bo tak na prawde to nic innego zescie nie zweszyli i ciezko pisac w takim razie slowo "STANOWCZO ODRADZAM" ;)

nie tam zebym ich bronil i nie mam z nimi nic wspolnego
ale nie powinno sie w takim tonie pisac o firmie w ktorej "tylko" nas zle obsluzono - to tylko moje zdanie

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00