MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 5:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
A czy żółte blachy, w przypadku kolizji, nie będą pomocne? Bo słyszałem o skandalicznych wycenach szkód z OC sprawcy na staruszkach, które nie były formalnie zabytkami. Może to jest właśnie, poza jakimś prestiżem, ta jasna strona mocy żółtych blach?

no właśnie przez to samo przechodzę
oczywiście swoją 111-tke zarejestrowałem normalnie czyli białe blachy
(nie zależy mi na prestiżu z faktu posiadania zółtych tablic)
stwierdziłem ze żaden doopny urząd czy minister czy prezydent nie będzie decydował o mojej i tylko mojej własności
no ale tu zaczynają się schody chciałem ubezpieczyć auto na wypadek kolizji bądź kradzieży czyli chciałem wykupić tzw dobrowolne AC
no i niestety teraz ja jestem w czarnej dooopie bo żadna ubezpieczalnie nie ubezpieczy mi pojazdu o jakiejś tam wartości jeśli nie będę miał opinii rzeczoznawcy i konserwatora zabytków
czyli koło się zamyka
bo jeśli to zrobię auto automatycznie zostanie dodane do ewidencji pojazdów zabytkowych mimo iż nadal będzie zarejestrowane na białe blachy

w126 280SE 1984r
w124 200D aftomat 1993r "menczysłaf" ex
Audi A4 b7 2006 - żonowóz

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Co jest większym "prestiżem" to że ma się W111, W115 czy cokolwiek innego w świetnym stanie czy to, że ten samochód ma kawałek blachy w kolorze żółtym? Tym bardziej jeśli ten "prestiż" oznacza bycie stawianym w równym rzędzie obok Golfa II z gazem czy W123 240D o numerze VIN 123120... czy W107 z sinikiem Diesela z W124.

Tytuł:
wiarus senior

barpawel pisze:

no właśnie przez to samo przechodzę
oczywiście swoją 111-tke zarejestrowałem normalnie czyli białe blachy
(nie zależy mi na prestiżu z faktu posiadania zółtych tablic)
stwierdziłem ze żaden doopny urząd czy minister czy prezydent nie będzie decydował o mojej i tylko mojej własności
no ale tu zaczynają się schody chciałem ubezpieczyć auto na wypadek kolizji bądź kradzieży czyli chciałem wykupić tzw dobrowolne AC
no i niestety teraz ja jestem w czarnej dooopie bo żadna ubezpieczalnie nie ubezpieczy mi pojazdu o jakiejś tam wartości jeśli nie będę miał opinii rzeczoznawcy i konserwatora zabytków
czyli koło się zamyka
bo jeśli to zrobię auto automatycznie zostanie dodane do ewidencji pojazdów zabytkowych mimo iż nadal będzie zarejestrowane na białe blachy

Takie oraz podobne wypowiedzi coraz bardziej utwierdzaja mnie w przekonaniu, ze w moim przypadku nalezy zakupic 5 km za granica stodole i zameldowac sie tam. Spokojnie dostane 07-mki, to co nie bedzie jezdzic nie bedzie musialo byc oplacane i bede mial naszych gryzipiorkow gleboko w dooopie.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

barpawel pisze:
jeśli nie będę miał opinii rzeczoznawcy i konserwatora zabytków
czyli koło się zamyka

bzdura bzdura....aż żali mi sie to czyta...co ma konserwator do twojego AC? i myślisz że dyba na mercedesa produkowanego w setkach tysięcy egz. źeby go do ewidencji zaciągnąć?
Jaka opinie konserwatora....
Bez obrazy ale to urąga inteligencji...powtarzanie po tysiąckroć jakiś bzdur bez pokrycia...jak ja czegoś nie wiem to sprawdzam a nie ślepo powtarzam za kimś.
Skąd masz tą wiedzę?

Kupujesz jakieś pismo związane z klasykami? tam non stop się to wałkuje, a są jeszcze ustawy, przepisy...ale kto by to czytał

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
barpawel pisze:
jeśli nie będę miał opinii rzeczoznawcy i konserwatora zabytków
czyli koło się zamyka

bzdura bzdura....aż żali mi sie to czyta...co ma konserwator do twojego AC? i myślisz że dyba na mercedesa produkowanego w setkach tysięcy egz. źeby go do ewidencji zaciągnąć?
Jaka opinie konserwatora....
Bez obrazy ale to urąga inteligencji...powtarzanie po tysiąckroć jakiś bzdur bez pokrycia...jak ja czegoś nie wiem to sprawdzam a nie ślepo powtarzam za kimś.
Skąd masz tą wiedzę?

Kupujesz jakieś pismo związane z klasykami? tam non stop się to wałkuje, a są jeszcze ustawy, przepisy...ale kto by to czytał

jak kolego taki mądry i wszechwiedzący jesteś to uswadom mnie i innych jak uniknąć rozczarowania z wyceny ubezpieczalni w przypadku kolizji aut z przed 1980roku produkcji i nie zarejestrowanych jako zabytek

były ostatnio omawiane problemy z tym związane
dla przykładu
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=42821&highlight=rozbity
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=41120&highlight=rozbity

w126 280SE 1984r

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ale ty bzdury piszesz nie w tym jak odzyskać kase tylko że niby konserwator wydaje jakąś opinie - i nie myl AC z OC...

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

chyba źle mnie zrozumiałeś
na samej górze napisałem o ubezpieczeniu AC
chce swoją 111-tke ubezpieczyć od nieszczęśliwych przygód
napisz mi teraz która ubezpieczalnia ubezpieczy mi samochód z 1964 roku
na realna kwotę powiedzmy 30 czy 40tys zł
nie posiadając wpisu czy innych cudów od rzeczoznawcy
pytałem się w PZU i nie mogą wziąć wyceny z tabeli bo takich aut nie ma w nich i dlatego jest potrzebna opinia

w126 280SE 1984r

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

barpawel pisze:

Nie wiem, czy w tej kwestii masz rację.
Co do reszty Twojej wypowiedzi to istotnie tak jest: nie ma w Polsce ubezpieczyciela, który sprzeda Tobie polisę na stare auto na wartość 30-40 czy więcej tysięcy. Wiem także, że aby taką polisę kupić, trzeba mieć opinię rzeczonawcy. Taka opinia jest potrzebna przy ewentualnej likwidacji szkody z OC sprawcy (o ile nie chcemy, aby została ona wyceniona na 1.000zł) oraz przy zawarciu AC.
To są jedyne argumenty które sprawiają, że zastanawiam się nad "żółtymi papierami".

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

problem polega na tym że sa dwie wypowiedz Bukola i twoja tylko że on pisze tak jak jest a ty mieszasz...konserwator nie wydaje opinii, i wystarczy opinia uprawnionego rzeczoznawcy +jego wycena ..podkreślam uprawnionego

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
..podkreślam uprawnionego

Jest gdzieś taka lista?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

tak- u nas na stronie klubowej -pod tytułem rzeczoznawcy

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
tak- u nas na stronie klubowej -pod tytułem rzeczoznawcy

:oops: Thx - znalazłem. :oops:

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Ej, panowie, nie skaczcie sobie od razu do gardel :)

@ barpawel: podstawa do ustalenia wartosci ubezpieczanego przedmiotu jest:
a) w przypadku pojazdow popularnych ich wartosc rynkowa ustalana na podstawie srednich cen gieldowych (katalogi Schwacke, Eurotax, ect.)
b) w przypadkow pojazdow zabytkowych lub takich, ktorych podaz jest mala, nie ma odniesienia co ceny zakupu pojazdu nowego badz wystepuja duze wahania ceny wywolawczych/transakcyjnych podstawa jest wycena rzeczoznawcy.
Nie trzeba wciagac pojazdu do rejestru pojazdow zabytkowych zeby taka opinie zlecic i kazda ubezpieczalnia uwzgledni ja przy obliczaniu skladki (przy wyplacaniu odszkodowania napewno beda probowali swoich sztuczek ale wartosc podstawowa bedzie niepodwazalna). Wada takiego rozwiazania jest koniecznosc wykonywania takiej opinii przy kazdym przedluzaniu lub zawieraniu nowej umowy AC. Takie opinie ni esa tanie i najlepiej zlecac je rzeczoznawcom wpisanym na liste rzeczoznawcow sadowych. Wtedy jest ona automatycznie wiazaca dla sadu w przyadku gdyby doszlo do rozprawy.

@ mojojojo13: Nie kazdy musi orientowac sie i znac na pamiec wszystkie przepisy - z ich znajomosci i mozliwosci zastosowania zyja prawnicy (a Ty zdaje sie jestes jednam z nich ;). BTW: Stanislaw Lem powiedzial kiedys, ze najwiekszym swinstwem prawnikow jest to, ze od czasow starozytnych tak skutecznie skomplikowali Swiat, zeby nie mozna sie bylo bez nich obejsc. I niestety mial racje :evil:.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Jezeli ktos uwaza, ze Polskie Dziedzictwo Narodowe ponioslo wieka strate z powodu wywozu cennego zabytku jakim byl ksiendzowy to ma okazje te szkode naprawic bo oto ta kupa zlomu ponownie oferowana jest na licytacji [zlosnik]. Biorac pod uwage, ze zdjecia zrobione zostaly tak, zeby nic na nich nie bylo widac a wiekszosc mankamentow w opisie pominieto lub zmarginalizowano, kupujacego (i sprzedajacego zapewne tez) czeka baaardzo niemila niespodzianka. Ciekawe czy obecni wlasciciele to handlarze czy tylko przeliczyli sie co do ilosci rdzy w aucie? :P

'71 250 CE, angol

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Gdyby sprzedawali to Polacy to odpowiedź była by prosta...gdyby sprzedawali to panowie z Ciecierzyna to auto miałoby 40tyś przelotu i było przez całe życie perełką księdzową...ale że sprzedając Niemcy to nie mam pojęcia

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00