MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 8:26 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
barpawel pisze:
jaką masz pewność ze zainwestujesz w te ziemie i opłaty na ten krus jak po 4 latach wymyśla ze na krusie nie możesz prowadzić działalności
i cały pomysł i kasę szlag trafi

Dopóki PSL jest w koalicji rządzącej (a zawsze jest) to KRUSu nikt nie ruszy bo to bardzo wygodne płacić 250zł zamiast 850zł i stąd masz pewność ;)

zapomniałeś dodać ze 250 zł płacisz w krusie na kwartał a zus co miesiąc
tak wiec przelicznik masz
85 zł krus 850 zł zus/miesiąc
i gdzie tu logika
emerytura i ubezpieczenie w obu przypadkach jest taka sama

w126 280SE 1984r
w124 200D aftomat 1993r "menczysłaf" ex
Audi A4 b7 2006 - żonowóz

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

barpawel pisze:
i teraz powiedz mi jaką masz pewność ze zainwestujesz w te ziemie i opłaty na ten krus jak po 4 latach wymyśla ze na krusie nie możesz prowadzić działalności
i cały pomysł i kasę szlag trafi

Po prostu nie warto kombinować w "zabawę w rolnika". Przez kombinatorów reszta płaci więcej, taka prawda...

Gdyby połowa kombinujących się opamiętała to pewnie składki byłyby trochę niższe. Gdyby nie było kombinatorów to kontrole tez nie byłyby potrzebne, a więc możnaby było się obejść bez części urzędników... Sami zaciskamy sobie na szyi pętlę...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

blackmilk pisze:
kumpel ktory juz sie troche dorobil ulokowal dosc znaczna sumke u ludzi ktorzy to pomnazaja ma z tego 5k miesiecznie - szczerze mowiac jak bym tez mial zagwarantowane te 5k co miesiac do konca zycia to dawno bym to rzucil w diably...

I najlepsze jest to, ze nie musi juz placic ZUSu :-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior

placi bo tylko miesiac wytrzymal nic nie robiac :D
ale juz nie goni za kasa tylko pracuje sobie na spokojnie byle by na zus starczylo i sie nie nudzic ;)

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

[zlosnik] Taki dobroczynny czlowiek - wspomaga ZUS bezinteresownie

ps. Swoja droga - ja w CH place na emeryture tez jakies 1kzl miesiecznie... ale kwota przewidywalnej emerytury jest duuuuuuuuuuzo wyzsza - zaleta prywatnego systemu emerytalnego.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
TReneR pisze:
[zlosnik] Taki dobroczynny czlowiek - wspomaga ZUS bezinteresownie

ps. Swoja droga - ja w CH place na emeryture tez jakies 1kzl miesiecznie... ale kwota przewidywalnej emerytury jest duuuuuuuuuuzo wyzsza - zaleta prywatnego systemu emerytalnego.

Bo tak działa zdrowy system i jak przejdziesz na emeryturę to wskażesz konto spakujesz walizę i na Bahamy.
ZUS nam został w spadku po poprzednim systemie i dopóki będą żyli ludzie którym ZUS będzie musiał płacić jakieś eciepecie to ci co pracują będą się na to zrzucać. Od prawdziwej emerytury jest drugi i trzeci filar i inne fundusze.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
ech zanim sie dyskusja rozwinie to ja powiem tylko ze albo ja jestem głupi albo nierozumieM jak mozna płacis przez 40-50 lat składki po prawie 1000zł a potem dostawac po 600-800zł a w razie smierci w 39 roku płacenia składek wielkie gowno? i jeszcze nic mnie bardziej nie [(pipipi) brzydkie słowo wywalił Worek - wyluzuj M4E - emocje emocjami ale waż słowa] za przeproszeniem ze piernicza ze społeczenstwo sie starzeje i potem niebedzie wystarczajaca liczba młodych ludzi ktorzy bedą prawcowac na swiadczenia emerytów [totalszok] no przeciez to woła o pomste do nieba....Kazdy tyle lat pracuje i płaci składki to pracuje dla siebei a nie na kogos...

tu chce wyjasnic wszystkim pieniaczom i awanturnikom, zartownisiom i powaznie usposobionym, ze

ten system ZUS, na ktory sie wszyscy skladamy to jeden wielki worek - to, ze placimy 850-1000 zl miesiecznie to takze jest nie tylko na emeryture w przyszlosci, a takze jest to ryzyko w przypadku czyjegosc nieszczescia - czyli jakies ubezpieczenie sie na taka sytuacje
to takze taki worek bez dna gdzie skladamy sie wszyscy na te nieszczesliwe renty, na kogos kto nie uskladal wczesniej emerytury

to, ze ten system pozera mase pieniedzy, to ze jest w tym systemie rzesza pracownikow, ze siedza w palacach z marmuru to inna kwestia

kazdy chce placic mniej, nikt nie chce placic haraczu za frajer

moze znajda sie odwazni by to zreformowac?

dla przykladu, chetnie placilbym ubezpieczenie od utraty zdrowia i swiadczenia rentowe nawet po 300 zl/m-c (gdzie ubezpieczenie prywatne to koszt okolo cirka 300 zl/rok - patrz OWU) a reszte pieniedzy odkladalbym na emeryture - taki system musialby byc asekurowany przez Skarb Panstwa

to tylko taki szkic

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus senior

W Polsce jest tak,że płacimy np.obowiązkowe składki zdrowotne i w ramach tego powinniśmy mieć zagwarantowane leczenie .
Jednak mimo iż płacimy te składki , to i tak np. do dentysty nie chodzimy do państwowej przychodni ale do prywatnych gabinetów .
Przede wszystkim ze względu na różnicę w jakości usług i czas .
Tak to wygląda w praktyce .
Osobnym tematem na dyskusję jest kwestia " dziedziczenia składek " .
Jeśli w banku będę odkładał miesięcznie kwotę x i umrę, to po śmierci żona czy dzieci odziedziczą te pieniądze a w zusie ?
Dlatego nie dziwcie się,że wiele osób na zus mówi tak jak mówi :)
Moim zdaniem jakiś system być musi ale składki są zbyt wysokie w stosunku do pensji netto .
Moim zdaniem nie powinno to być proporcjonalne do zarobków ale stała kwota od jednego etatu ( pracownika ) np. 500 zł .
Tak uważam ale oczywiście nie trzeba się z tym zgadzać .
Pozdrawiam tych , którzy płacą "zus" na Litwie , w Niemczech , Czechach czy GB i mówię do nich "zaradni " a nie " złodzieje " .
Pozdro

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Piątal, masz babcię?

Postuluję na próbę wyłączyć Piątala z systemu ubezpieczeń razem z jego babcią. Mi to jest obojętne, czy Piątal łoży na swoją babkę odprowadzając składkę do marmurowego wieżowca, czy będzie jej kupował codziennie obiadek za własne pieniądze i woził do prywatnej przychodni.

Tytuł:
swój chłop

A z drugiej strony jakby zlikwidować ZUS, to nasze emerytury trafią do "biznesmenów" naszych na jakieś baleary. ZUS jest niestety jedynym gwarantem na wypłatę nam jakichkolwiek emerytur.
Bo przecież nie OFE co sie okazało przy tak zwanym kryzysie.
Tyle tylko ,że nasza narodowa cecha, to zwalczyć wszystko co nam przynosi jakąkolwiek nadzieje na przyszłość. ...hehe

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ZUS nie jest zadnym gwarantem wyplaty, jedynie instytucja do zbierania tych pieniedzy. Posrednio gwarantem jest nasze panstwo.
Myslisz kolego, ze gdzie te obecne nasze pieniadze na emerytury trafiaja? Czy rzeczywiscie myslicie ze kazdy grosik, ktorego ZUS nie przeznaczyl na wyplate emerytury, renty czy kuroniowki trafia na budowe kolejnego marmurowego palacu? Tak i nie. To w skali kraju sa na prawde ogromne pieniadze.
Prawda jest taka, ze malo ktory polityk mowi o tym otwarcie, a juz najmniej mowia oficjele z Zusu. Tylko co jakis czas sie ukradkiem dowiadujemy, ze cudowny interes na zachodzie, w ktory nasz Zus utopil (znaczy sie zainwestowal na wysoki procent) pieniadze, padl. Czy to normalne, zeby nasze w koncu pieniadze, bez jakiejkolwiek kontroli Zus inwestowal w, mowiac krotko i bez ogrodek, niepewne czy nawet nastawione na plajte i rozgrabienie interesy? Czemu nie inwestuje tych pieniedzy w Polsce? I czemu do cholery skladka zusowska wynosi 60% wynagrodzenia, kiedy w takiej Anglii jest ona kilkakrotnie nizsza? Czemu wysokosc skladki jest naliczana jako pochodna wyssanego z palca sredniego wynagrodzenia (3,5tys czy jakos tak)? Czemu, czemu, czemu...
Wale ten kraj w okreznice, tak jak nasi mocarze penetruja rok za rokiem nasz kakał... Na wlasne zyczenie rzadu tego i poprzednich buduja sie kolejne pokolenia bandytow, oszustow i kombinatorow (jak ich wszystkich ladnie teraz sie w mediach nazywa), czyli ludzi, ktorzy sa zmuszeni do takich czynow zeby zyc i nie zabijac by zyc.. Panowie i Panie, tu zadna reforma nie uzdrowi tego kraju, nam potrzebna jest albo potworna bieda albo wojna..
Pozdrawiam i na prawde nikomu tego nie zycze.

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Właśnie w wiadomościach usłyszałem, iż w roku 2010 ZUS-owi ,,zabraknie" 49 MILIARDÓW PLN.
Nie dość, iż płacimy tak wysokie składki, i nadal będziemy je płacić w 2010r. to żont zamierza z budżetu dofinansować deficyt ZUS-u, kwotą ponad 37 miliardów pln.

Jeszcze 2-3 lata i powiesimy na drzwiach kraju kartkę ,,zakryto na zimu".

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Worek pisze:
Bo tak działa zdrowy system i jak przejdziesz na emeryturę to wskażesz konto spakujesz walizę i na Bahamy.
ZUS nam został w spadku po poprzednim systemie i dopóki będą żyli ludzie którym ZUS będzie musiał płacić jakieś eciepecie to ci co pracują będą się na to zrzucać. Od prawdziwej emerytury jest drugi i trzeci filar i inne fundusze.

Jest tez system gwarantowanego ubezpieczenia emerytalnego - kwota na przezycie (chyba 2500CHF miesiecznie), ktora dostaniesz nawet jak nie zgromadziles wystarczajacych srodkow na swoim koncie. Jak zgromadzisz wiecej to dostaniesz wiecej. <br>Dodano po 5 minutach.:<br>
(me: how) pisze:
Mi to jest obojętne, czy Piątal łoży na swoją babkę odprowadzając składkę do marmurowego wieżowca, czy będzie jej kupował codziennie obiadek za własne pieniądze i woził do prywatnej przychodni.

Mysle, ze moglo by mu wyjsc taniej placic emeryture babci i odkladac na swoja - nie musialby placic na "rencistow" w wieku 30-35lat, rolnikow....
Nie mylmy dwoch roznych systemow walutowych - ZUS i ubezpieczen zdrowotnych - co ma jedno do drugiego?! <br>Dodano po 5 minutach.:<br>
Waciak pisze:
Właśnie w wiadomościach usłyszałem, iż w roku 2010 ZUS-owi ,,zabraknie" 49 MILIARDÓW PLN.

Jeszcze 2-3 lata i powiesimy na drzwiach kraju kartkę ,,zakryto na zimu".

Zauwaz, ze Polska ma najwyszczy odsetek w Europie ludzi niepracujacy a utrzymujacych sie ze swiadczen sojcalnych, wczesniejszych emerytur i rent. Trzeba ta patologie zlikwidowac! A nie dawac nowe przywileje coraz to innym grupom nacisku (gornicy, pielegniarki, kolejarze, nauczyciele...)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Piątal, masz babcię?

mam

Postuluję na próbę wyłączyć Piątala z systemu ubezpieczeń razem z jego babcią. Mi to jest obojętne, czy Piątal łoży na swoją babkę odprowadzając składkę do marmurowego wieżowca, czy będzie jej kupował codziennie obiadek za własne pieniądze i woził do prywatnej przychodni.

Moje babcie (obie) przepracowały ponad 30 lat i przez te ponad 30 lat płaciły swoje składki, to co ja mam im dopłacać?

Me:how i wiele jemu podobnych osób mają typowo komunistyczne poglądy mówiące, iż ktoś ma płacić za kogoś. Ja chcę, żeby każdy płacił za siebie a jak się nie ubezpieczy to niech ponosi odpowiedzialność za swoje czyny. Jeśli w wieku 25lat urwie mi ręce i nogi i nie będę mógł pracować, a do tego nigdzie się nie ubezpieczę, to trudno- moja wina. Naprawdę 100 osób nie musi płacić po 1000zł, żeby jednej osobie wypłacali co miesiąc 450zł renty.

I tak renty w tym kraju są tak marne, że prawdziwych rencistów już nie ma- umarli z głodu. Jeśli ktoś pobiera rentę 500-600-800zł to oczywistym jest, że gdzieś pracuje dodatkowo albo jest na garnuszku u rodziny bo za to wyżyć się nie da. Sam znam co najmniej 2 osoby, które dostają rentę a w pracy świetnie sobie radzą.
To samo policjanci... nikt mi nie powie, że 45letni facet pracujący 15lat za biurkiem na komisariacie jest niezdolny do podjęcia pracy i musi odejść na emeryturę.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
Me:how i wiele jemu podobnych osób mają typowo komunistyczne poglądy mówiące, iż ktoś ma płacić za kogoś.

Jesteś niereformowalny.

Piątal pisze:
Moje babcie (obie) przepracowały ponad 30 lat i przez te ponad 30 lat płaciły swoje składki, to co ja mam im dopłacać?

Naprawdę nie powiedzieli ci w szkole, że twoje babcie przez te 30 lat chlały w pracy, kradły i obijały się po kątach zużywając przy tym kupę energii, do tego zadłużyły się w latach 70-tych na coca-colę i licencje od fiata? Żeby zreformować system, który tak cię boli, chociaż znowu chyba nie dołożyłeś do niego jeszcze złotówki, a krzyczysz najgłośniej na tym forum, trzebaby zabić obie twoje babcie, a kto wie, czy jeszcze nie rodziców. Uwierz mi Piątal, że chyba nie jesteś jeszcze na to gotowy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00