MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 2:25 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Worek - trafnie napisane 8)

Ze tak od siebie dodam - kara nie musi byc surowa ale powinna byc nieuchronna! Wystarczy, ze za kazde, slownie kazde powazniejsze wykroczenie bdziemy placic 100zl a jazda w PL stanie sie przyjemnoscia (mimo dziurawych drog).

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Worek pisze:
Sprawiedliwość społeczna to taki twór, który defacto nie istnieje. Kompromisem jest traktowanie wszystkich równo wobec prawa. Ja swoja drogą czuje się mocno pokrzywdzony płacąc 30% podatku dochodowego kiedy inni płacą 19% i nie ma to nic wspólnego, moim zdaniem, ze sprawiedliwością społeczną.
Sprawiedliwością społeczną żonglują twory typu komunizm, socjalizm i inne Prawa i Sprawiedliwości i robią to tylko dlatego, że Ci którym wiedzie się gorzej mają pretensje do tych, którym wiedzie się lepiej.

nie znam żadnego kraju demokratycznego w którym podatek jest stały w kwocie dla wszystkich - więc chyba wycieczki po różnych systemach są tu bezzasadne...

zgadzam się że podatek progresywny nie jest sprawiedliwy, a liniowy owszem, ale dlatego oczekuję kar wg tego samego schematu...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Ostatnio zmieniony śr wrz 09, 2009 12:47 pm przez Janfocus, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
i tak by było gdybyś zapłacił manadat wg zarobków w CH [zlosnik]

Tak, ale ja chce sprawiedliwych kar a nie kar "sprawiedliwych spolecznie", ktore nie sa sprawiedliwe [oczko] Jakis taki sprawiedliwy swiat mi sie marzy...

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

dla mnie kara powinna być poza nieuchronnością równie dotkliwa, a nie teoretycznie równa dla wszystkich!

ex 353W'87

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
nie znam żadnego kraju demokratycznego w którym podatek jest stały w kwocie dla wszystkich - więc chyba wycieczki po różnych systemach są tu bezzasadne...

Ale swiat idzie do przodu, moze wiec czas, zeby taki system zaistnial ?! [cool]

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

biorąc pod uwagę jakie by stworzył kontrasty społeczne, skończyłby się szybko "rewolucją francuską" [zlosnik]

Wierz mi też by mi się żyło łatwiej wg Twojej definicji sprawiedliwości... tylko dla mnie to fikcyjna sprawiedliwość...

ex 353W'87

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
biorąc pod uwagę jakie by stworzył kontrasty społeczne, skończyłby się szybko "rewolucją francuską" [zlosnik]

Niesadze, np. w CH niektore kantony maja degresywny system podatkowy (niestety caly czas procentowy, ale to sa wielkosci rzedu 9-11%). Wysokosci stawek sa tez rozne w zaleznosci od kantonu. I o dziwo, tam gdzie podatki sa najnizsze, kantony sa najbogatsze i jest najwiekszy odsetek ludzi zadowolonych z zycia, kantony o wysokich podatkach sa najbiedniejsze. Ciekawe - prawda?!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Janfocus pisze:
Worek pisze:
Sprawiedliwość społeczna to taki twór, który defacto nie istnieje. Kompromisem jest traktowanie wszystkich równo wobec prawa. Ja swoja drogą czuje się mocno pokrzywdzony płacąc 30% podatku dochodowego kiedy inni płacą 19% i nie ma to nic wspólnego, moim zdaniem, ze sprawiedliwością społeczną.
Sprawiedliwością społeczną żonglują twory typu komunizm, socjalizm i inne Prawa i Sprawiedliwości i robią to tylko dlatego, że Ci którym wiedzie się gorzej mają pretensje do tych, którym wiedzie się lepiej.

zgadzam się że podatek progresywny nie jest sprawiedliwy, a liniowy owszem, ale dlatego oczekuję kar wg tego samego schematu...

Słowacja i Litwa mają podatek liniowy i to jest moim zdaniem sprawiedliwe rozwiązanie.
Liniowe traktowanie mandatem jest niesprawiedliwe.
Problem mandatów rozwiąże tylko i wyłącznie jazda zgodnie z przepisami i tyle. Nie chce robić z siebie aniołka, sam w czerwcu dostałem mandat za parkowanie na zakazie w Krynicy Morskiej ale jak wiedzą Ci, którzy tam bywają Krynica Morska ma wszędzie zakazy parkowania a ja chciałem sobie kupić browara i zaparkowałem na zakazie mając nadzieje na uniknięcie kary. Bez zmiłowania dostałem 100pln i 1 pkt karny z czym się skwapliwie zgodziłem bo nie chciało mi się dymać 2 km od miejsca gdzie mogłem zaparkować.
Masz jakieś pomysły jak "uliniowić" mandaty aby nie było to pole do nadużyć?

Tytuł:
wiarus senior

worek, chcesz nizszy prog to rozdziel dochody pomiędzy spółki jesli to mozliwe, to bedziesz w tej nizszej grupie jak cie to tak boli, ze jestes gdzie indziej :)

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

drwalu pisze:
worek, chcesz nizszy prog to rozdziel dochody pomiędzy spółki jesli to mozliwe, to bedziesz w tej nizszej grupie jak cie to tak boli, ze jestes gdzie indziej :)

Widzisz drwalu, ja wole być traktowany sprawiedliwie przez państwo, w którym mieszkam a nie kombinować jak obejść to co mi się w nim nie podoba. Taki ze mnie idealista.

Tytuł:
wiarus junior

Janfocus pisze:
czyli pospolita sprawiedliwość oznacza że człowiek majętny (będący jeszcze bardziej majetnym dzięki małym podatkom), staje się bezkarny w łamaniu prawa, bo punkty karne odkupi sobie, a mandaty są dla niego niczym...

Ja tylko o punktach - faktycznie w założeniu wprowadzenie punktów miało zrównać ludzi niezależnie od tego ile zarabiają. IMO - po części się to udało.

Punkty można sobie "odkupić" ale tylko 5 pkt raz na pół roku. Jeśli przekroczysz ich ilość, to niezależnie od zarobków tracisz prawo jazdy - i to jest jasne (znam ludzi nieźle zarabiających, którzy zdawali z powodu przekroczenia ilości punktów egzamin na prawo jazdy - znam też takich, którym się to nie udało).

Argument o tym, że ktoś kto dobrze zarabia może spokojnie pójść na kurs i sobie kupić te 5 pkt bo go stać też nie do końca jest postawiony uczciwie. Czas jest cenny (można go w łatwy sposób przeliczyć na pieniądze) - a u ludzi lepiej zarabiających czas poświęcony na kurs jest więcej warty niż u tych, którzy mniej zarabiają (koszt utraconych korzyści). To też warto wziąć pod uwagę.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Worek pisze:
Prawo musi traktować wszystkich równo i nie kombinować komu można więcej przyłożyć bo mu się lepiej powodzi.

Wiadomo że to się nie sprawdza. Tutaj np. podstawowy problem to jazda na rowerze pod wpływem: Ci którzy mają prawo jazdy tracą więcej niż Ci którzy go nie posiadają. Gdzie sprawiedliwość? Jak można w różny sposób karać za to samo?

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

voytas pisze:
Worek pisze:
Prawo musi traktować wszystkich równo i nie kombinować komu można więcej przyłożyć bo mu się lepiej powodzi.

Wiadomo że to się nie sprawdza. Tutaj np. podstawowy problem to jazda na rowerze pod wpływem: Ci którzy mają prawo jazdy tracą więcej niż Ci którzy go nie posiadają. Gdzie sprawiedliwość? Jak można w różny sposób karać za to samo?

Voytas - i tak i nie. Tą dyskusję powinniśmy zacząć od tego czy łamać prawo czy nie. O tym czy nie to z kierowcami dyskusja nie ma sensu bo mają 10000000000 usprawiedliwień na to, że łamać prawo nie tylko można ale o zgrozo trzeba.
Jazda pojazdem po spożyciu (rower też nim jest) jest przestępstwem, po dokonaniu którego tracisz uprawnienia do prowadzenia wszystkiego (motocykla, motorówki, żaglówki, samochodu, ciężarówki, motolotni, paralotni, samolotu, podwodnej łodzi atomowej i promu kosmicznego - jeśli coś pominąłem proszę o dopisanie). To twój wybór czy wsiądziesz po kielichu za kierownicę czy nie - co masz do stracenia stary to twoja sprawa. Sprawiedliwość nie ma tu nic do rzeczy bo to ty podjąłeś decyzję o łamaniu prawa i masz świadomość jej konsekwencji.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Worek pisze:
po dokonaniu którego tracisz uprawnienia do prowadzenia wszystkiego (motocykla, motorówki, żaglówki, samochodu, ciężarówki, motolotni, paralotni, samolotu, podwodnej łodzi atomowej i promu kosmicznego - jeśli coś pominąłem proszę o dopisanie)

A tu to mnie zaskoczyłeś, masz gdzieś na to paragraf?

Ogólnie potępiam jazdę nawet na "lekkim gazie", ale śmieszy mnie czasami jakość prawa które uchwalają nasi posłowie.

Śmieszy mnie też to co widzę w "Uwaga pirat" gdy obcokrajowiec dostaje 500zł mandatu i zero punktów za jazdę prawie 200km/h. Czemu obcokrajowcy nie mieliby dostawać punktów, może jeden przejazd przez Polskę pozwoliłby im uzbierać komplecik?

Uważam też że każdy kolejny mandat za podobne wykroczenie powinien być sporo większy. Zgadzam się że punktu to fajny bat na piratów, chociaż czasami też nie do końca sprawiedliwy i łatwo zebrać komplet np. za niewinną zimową stłuczkę i np. ominięcie remontu drogi 50m od swojego domu jadą po zamkniętym odcinku drogi - to historia znajomego ;)

Jestem za mandatami uzależnionymi od zarobków. Jestem też za tym by karać wszystkich równo. Mam tu na myśli sytuację w której policjant kogoś zatrzymuje powiedzmy za brak świateł a potem w trakcie wypisywania mandatu mija ich kolejne 20 aut bez świateł...
Mandaty powinni wypisywać pracownicy biurowi, przecież to papierkowa robota. Ostatecznie z patrolem drogówki mogą jeździć 2 sekretarki i wypisywać mandaty w aucie. Najprościej to zrobić fotkę kierowcy i krótkie oświadczenie że potwierdza swoje przewinienie. Po cholerę tyle formalności?

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Nie chce mi się szukać paragrafów zwłaszcza jak odpaliłem butelkę piwa. :)
Mamy na forum prawników i ich proszę o pomoc w pokazaniu paragrafu.

Punkty należą się obywatelom polskim i nie mam nic więcej do powiedzenia w tej sprawie bo i gadać nie ma o czym.

Jestem za mandatami uzależnionymi od zarobków. Jestem też za tym by karać wszystkich równo.

Nie widzisz w tym zdaniu pewnej sprzeczności?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00