MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 2:20 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
marcinMB123200D pisze:
Jak się cieszę że nie mieszkam w Warszafce, uff.

Na prowincji jest jeszcze gorzej, W zeszłym roku byłem w Lubawie i przechodząc przez pasy, a w zasadzie będąc w połowie drogi po pasach, prawie po stopach przejechał mi taki 50-cio letni miszcz kierownicy patrząc mi prosto w oczy. Chwilę po tym jak przepuszczałem kobietę z dzieckiem na przejściu dla pieszych kolejny miszcz kierownicy za mną trąbił i się wsiekał na zbyt, wg niego, posuniętą uprzejmość.
Nie dalej jak na początku tego roku jakiś małolat kręcił bączki na wyścigach konnych czarnym MB kombi, Niestety kolejny manewr mu nie wyszedł, wpadł w poślizg i zatrzymał się jakieś 2 metry tyłem od mojej żony, która sobie tam spacerowała z Małym Workiem. Koleś zwiał. Moja żona zapisała numery i zadzwoniła po policje. Właścicielem MB okazał się właśnie taki 50-cio letni miszcz kierownicy który twierdził, że jego samochodem nikt nie jeździł. Koleś nie chciał przyjąć mandatu i darł się na moją żonę, że mu chce krzywdę zrobić "zgroza". Sąd Grodzki wziął sprawę w swoje ręce.
Zdecydowanie jestem za tym, żeby takich ludzi tępić do upadłego i zgadzam się z kolegą holyfido, że zwalanie wszystkiego na stan polskich dróg to głupie tłumaczenie się z własnej głupoty.

Tytuł:
wiarus junior

Worek pisze:
50-cio letni miszcz kierownicy....
właśnie taki 50-cio letni miszcz kierownicy....
"zgroza"....

A mnie kiedyś 25-letni miszcz kerownicy...
A innym razem własnie taki 18-letni miszcz kierownicy...
"zgroza"

Miszczowie kierownicy są płci i wieku wszelakiego. I każdy z nas, ani się obejży, będzie miał 50-tkę na karku.
Czego serdecznie życzy Leopold

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

leopold - masz racje, że miszczowie zdarzają się w każdym wieku i zależy to od tego co masz w łepetynie a nie w metryce. Odnoszę się tylko do przytoczonego artykułu. Notabene bliżej mi do 50 niż do 25 :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja powiem tak. To dobrze, ze o sytuacji na naszych drogach zaczyna sie publicznie mowic w taki sposob, jak opisany w artykule.
Zgodze sie w 100% z wymienionymi przyczynami.
Dodalbym jeszcze jednak tak ogolnie wymieniana brawure i nadmierna predkosc. Jedna i druga, w polaczeniu z brakiem przewidywania i nadzwyczajnym zbiegiem zdarzen powoduja tragiczne konsekwencje.
Podam przyklad, nawet kilka.
W piatek jade Lublinem pod Strzegom, pare km od domu srednio dluga prosta, mozna cos wyprzedzic. Z przeciwka kolumna pojazdow, z konca wyrywa sie bus i wyprzedza wszystko ciurkiem "na Otylie". Efekt jest taki, ze zmusza mnie do zatrzymania auta calkowicie na poboczu, prawymi kolami na skraju spadu do rowu. Udalo mu sie, na pewno jest zadowolony z siebie. Ruszylem i nie zdazylem sie nawet rozpedzic, na tej samej prostej dokladnie taka sama sytuacja. Gosc byl bardziej werbalny, bo po wielu ostrzezeniach migajacymi swiatlami pokazal mi srodkowy palec. Takze byl zadowolony z siebie. Ja oczywiscie stalem sobie na skraju rowu, bezpiecznie.
W srode wyjezdzam z wroclawia w kierunku walbrzycha, na bielanach dwupasmowa jezdnia zmienia sie w jeden pas. Jade Lublinem, daje sygnal na zmiane pasa na jedyny lewy, odpowiednio wczesniej, plynnie i z zapasem. Wczesniej patrze do tylu, jakies 20m za mna jedzie Alfa 159, jedzie z ta sama predkoscia. W momencie wlaczenia migacza Alfa blyskawicznie przyspiesza wjezdzajac mi pod zderzak i tylne lewe kolo. Dodam, ze wyprzedzanie mnie nie mialo wiekszego sensu, przed nami jechala kolumna aut z ciezarowkami wlacznie, wyprzedzenie tego calego syfu zajeloby szanownemu panu ladnych kilkanascie kilometrow. Oczywiscie pasa nie zmienilem, pan byl zadowolony z siebie, jechal caly czas przede mna. Trzy kilometry dalej w wiosce skrecil w lewo w drozke osiedlowa hamujac mnie i cala kolumne pojazdow za mna. Gdzie tu logika? ...
To tylko trzy takie dosyc banalne i niemedialne przypadki. Nic sie nikomu nie stalo, nikogo nie sklonilo to do refleksji bo i po co? Ciekawe jednak, jak by sie sytuacja potoczyla, gdybym w tych warunkach jechal nieco szybciej? Wystarczy uruchomic wyobraznie.
Nie jestem za tepieniem wszelkich przejawow niepoprawnosci, to nic nie da, powstana tylko szeregi niezadowolonych, uciesnionych i zgorszonych takim stanem rzeczy. Samymi zakazami niczego nie wskoramy, trzeba zmienic podejscie do tematu uczestnictwa w ruchu drogowym. Na drogach, oprocz wyspanych, trzezwych, swietnie wytrenowanych i obdarzonych niebywalym refleksem i percepcja kierowcow sa jeszcze ludzie bardzo mlodzi i niedoswiadczeni, starzy z opoznionym zaplonem, chorzy na grype, kierowcy rozkojarzeni po klotni z zona, dzieci biegajace po chodnikach, rowerzysci, kobiety w ciazy a nawet psy i wybiegajace w ostatnim momencie pod kola lisy, koty i sarny. Warto o tym pomyslec siadajac za kierownica i wprawiajac pojazd w ruch.
Jestem za tym, zeby sklonic kazdego kierowce do szczerej refleksji nad tym, czy chocby w powyzszych, przytoczonych przeze mnie sytuacjach zachowywal sie poprawnie. Moim zdaniem ludzie zamiast pracowac nad wlasnymi zachowaniami, mniej lub bardziej dosadnie wytykaja te zachowania innym. To rodzi agresje, brak zrozumienia a w efekcie brak jakichkolwiek zmian w stanie obecnym.. Nikt nie jest nieomylny, wazne jest jednak zebysmy wlasne bledy dostrzegali i mieli checi ich wiecej nie powodowac. Cholernie to ogolne...
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
Do tych wszystkich Waszych rozważań dodałbym jeszcze:

- chora chęć udowodnienia, że MOJE zawsze musi być u góry (wyprzedził, ale zaraz mu pokażemy!)
- czemu ON ma mieć lepiej niż JA (on jedzie, a ja stoję w korku)

Powiem Wam, że jazda 126 bardzo mnie uspokaja - przepuszczam pieszych, wpuszczam innych (ustępuję pierwszeństwa), nie szaleję, spokojnie i delikatnie. Czysta radość z jazdy z uśmiechem na ustach. Po co się napinać. :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Moim zdaniem trzeba w Polsce zdecydowanie zaostrzyć sankcje wobec "piratów drogowych". Dowalać takie mandaty, żeby się odechciało. Dorzucać jeszcze jakieś prace społeczne, typu sprzątanie przystanków przez 2 tygodnie itp. Żeby ci wszyscy, dla których mandaty nie stanowią problemów finansowych najedli się trochę wstydu w pomarańczowych kubraczkach z napisem "sprzątam, bo zap...dalałem". Jedynie dotkliwa i nieuchronna kara może zmusić do zdjęcia nogi z gazu i niewyprzedzania na trzeciego czy czwartego, na łuku i ciągłej.
Ostatnio kolega z internetowego forum HD opisywał, jak na łuku musiał awaryjnie hamować Electrą, bo gość w jakimś Ducato czy innym blaszaku wyprzedzał kolumnę aut. Skończyło się wywrotką, ślizgiem, uszkodzonym motocyklem i, na szczęście, tylko siniakami i obtarciami. Ale mogło znacznie gorzej. To, że kierowca nawet się nie zatrzymał, to oczywiste niestety.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Do tych ktorzy twierdza, ze to nie polskie drogi; przjezdzcie sie na autostrade A4 - wszyscy jada kulturalnie, spokojnie, moze troche szybciej niz przepis nakazuje (140-150) ale jest pelna kultura i nie ma szarpania. Najwyzej od czasu do czasu pojawi sie jakis czlowiek honoru, ktoremu tenze nie pozwala na poruszanie sie prawym pasem albo zagubieniu ludkowie, ktorzy nie wiedza, ze na drodze trzypasmowej mozna a nawet trzeba poruszac sie prawym pasem a nie srodkiem... a poz tym totalny brak akcji, sie zanudzic mozna.
Wystarczy, ze sie A4 za Krakowem skonczy i znow sie za czyna polski wyscig na DK4.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ten spokoj i sielanke na A4 burzy obraz tira wyprzedzajacego drugiego tira z predkoscia o 1km/h wieksza przez dobrych kilka minut, tarasujacego calkowicie lewy pas. Wszystko po to, zeby jechac dalej przed nim z ta sama co on predkoscia 90km/h. To sie nazywa honor! Testowane w ten weekend (trasa A4 wroclaw-katowice-wroclaw).

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No dobrze - tiry, ale w D masz to samo a nawet duzo gozej, bo tirow jest wiecej. Jedynie w CH sobie z tirami poradzili.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Borys - w 100% się z Tobą zgadzam.
Bukol - nie wysokie kary ale nieuchronność kary powoduje to, że tacy debile za kierownicą zaczynają kalkulować. Zauważcie, że Policja zatrzymuje od metra pijanych kierowców - pewnie każdy z nich myślał, że mu się uda. A ile jest takich, którym się udało?
Jechałem kiedyś na mazury z kolesiem, który wyprzedzał na podwójnej ciągłej, zakazie wyprzedzania, na skrzyżowaniu, pasach dla pieszych i na kawałkach jezdni wyłączonych z ruchu przekraczając prędkość o ponad 50 km/h. Jak na CB usłyszał, żeby wszyscy uważali bo jakiś debil jedzie to im odpowiedział "tak trzeba jeździć". I to jest to o czym Borys pisał.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
(...) się trochę wstydu w pomarańczowych kubraczkach z napisem "sprzątam, bo zap...dalałem" (...)

Ten napis to naprawdę w polskich realiach raczej nikogo do wstydu nie napawa. A już młodsi wiekiem będą koniecznie chcieli taką kamizelkę... Ale trzeba być kozakiem, żeby taki kubrak dostać. <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
Worek pisze:
(...)Jak na CB usłyszał, żeby wszyscy uważali bo jakiś debil jedzie (...)

Taaaaa. A na CB to ludzie siedzą, żeby powspominać ostatnie święta.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
swój chłop

Tak naprawdę to Wam trochę zazdroszczę bo tu gdzie mieszkam poniżej Wrocławia, byłe woj, wałbrzyskie sołtysi zwijają asfalt na noc i zapominają rozwinąć na dzień. Jest "tragedia" jeśli chodzi o jakość dróg . Nie mówiąc już o obwodnicy Wrocławia (Brochów)z którego dziś wyjeżdżałem na węzeł bielański 1 godzinę. :lol:

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Dowalać takie mandaty, żeby się odechciało.

wystarczy aby mandat był proporcjonalny do zarobków...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

http://wyborcza.pl/1,75480,6995398,Kolko_i_krzyzyk_na_droge.html?as=1&ias=4&startsz=x

O genezie naszego zachowania za kierownicą. Warto przeczytać.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
Bukol pisze:
Dowalać takie mandaty, żeby się odechciało.

wystarczy aby mandat był proporcjonalny do zarobków...

Tak?? I co taki miliarder co zyje z "oszczednosci" na kajmanach nie bedzie nic placil?! A gdzie konstytucyjna rownosc obywateli wobec prawa?!

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00