Fabrycznych opisów strojenia śrubą EHA nie ma - MB nie pisał nic na ten temat - znaczy mówi o sprawdzeniu ciśnień i jeśli nie są w normie - wymianę EHA. Z eksperymentów wywnioskowałem, że pośrednim testem prawidłowości ustawienia jest wypełnienie przy zwiększonych obrotach, a najlepiej pod zwiększonym obciążeniem - i prościuteńki algorytm ustawiania opisałem kilka postów powyżej.
Z szerokopasmową można eksperymnetować myślę w ten sposób:
Zobaczyć jak zmienia się AFR przy gazie do dechy, właczonym styku informującym o WOT. Przy obrotach maksymalnych powiniśmy uzyskać AFR optymalizowane dla maksynalnej mocy (nie pamiętam dokładnie ile).
Bo wtedy nie działa strojenie L a ukłąd wymusza prąd wg tabelki. I jesteśmy pewni, że cyciśniemy z silnika tyle ile sie da.
Można by też zerkać jak zachowuje się skład spali przy gwałtownym wduszaniu gazu - czy jedzie w stronę bogato czy ubogo i jakie korekcje wsprwadza sterownik. Optymalnie dla zrywności i dynamiki powinien jechać w stronę odrobinkę bogato.
Manewrowanie śrubką w kominku i nastawą eha potrafi ten stan zmieniać.
Prawda, że KE niestety nie daje sie zestroić superdokładnie - znaczy ja poległem

i już nie grzebię bo nie ma sensu.
I konieczne jest manewrowanie śrubką w EHA (chyba, że pokusimy się o pewne oszustwo elektroniczne na prądzie EHA ale to już temat na dłuższą dyskusję, no i nie zawsze daje radę).
Jak się chce mieć super wtrysk - łątwiej dajacy zmieniać swoje widzimisię i optymalizować w stronę moc/ekonomia to lepiej zamienić KE na jakieś EFI i jeźdźić z laptopem na kolanach.
Kolega Compile nie podał jakichkolwiek danych co do swojego samochodu ale już wiem że:
Jeśli bez kata to pewnie nie ma sondy L i nie ma możliwosci zestroić go na podstawie wypełnienia. Do tego wymagany będzie analizator spalin.