no to ja się wypowiem bo trochę tego sprzedaję a w drugiej firmie eksploatuję.
Jeżeli chodzi o
laserówki
Najlepiej wychodzi samsung (nawet w najtańszej opcji)
Ceny tonerów oryginalnych nie zabijają a podróbki to już tanioszka na poziomie 90-120zł (2000kopi tak z zapasem)
Awaryjność- w firmie mam 7 takich drukarek (ml-1610 ml-2010) i trzepią one średnio 3500 kopi miesięcznie każda
Jedyne co przez 3lata użytkowania zrobiłem to wymienione w 2 sztukach gumki pobierające papier (koszt 120zł)
Co do
atramentów
Proponuję urządzenia wielofunkcujne BROTHERA według mnie najtańsza w eksploatacji drukarka. (no i masz szybkie ksero)
np model dcp-145C
Cenu kpl tuszy oryginalnych ok 180zł (kupując zestaw) lub ok 40-45zł za sztuke i 60-70 czarny
Ceny tuszy wydają się drogie ale trzeba patrzeć na to że pojemność wszytkich pojemników z kolorami jest 3x większa niż tych w canonie czy HP o lexmarkach i epsonach nie wspominając a cena taka sama.
Jeżeli chodzi o podróbki tu jest eldorado bo kpl tuszy można mieć za 8-20 zł od sztuki w zależności od producenta. Kupiłem takie za 16zł za cały kpl i śmiga świetnie już 2 kpl
Awaryjność - na ok 100 sztuk sprzedanych w ciągu 2 miesięcy do reklamacji trafiły 2 (w tym 1 nie do końca z winy samej drukarki
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
)
żeby nie było nie pracuję w markecie a większość sprzętu sprzedajemy i serwisujemy w firmach także mają większe przebiegi niż domowe.
koszt laser samsunga to koszt koło 280-340zł
koszt urządzenia brothera w granicach 280-340 zależy jaki model.

tyle mojego zdania
uważaj z drukarkami za 160zł i podobnymi koszt tuszy kpl wyjdzie w granicach 140-160zł ale ich pojemność będzie w granicach 6-9 mml (żenada) awaryjność takich małych HP np czy canonów 50/50 % w pierwszym roku (mamy w firmie ale sprzedajemy desperatom którzy są mądrzejsi od naszego doświadczenia i upierają się na zakup:)
Acha zapomniał bym ... były takie drukarki canon IP 2000 tusze czy czasrny czy kolor w oryginale to koszt rzędu 15zł

może coś takiego gdzieś dorwiesz nawet na allegro.