MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 1:22 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

Witam, czy ktoś mi może udzielić conieco informacji na temat rejestracji jednośladu na zabytek. Motor ten nie ma papierów. Czy jest to możliwe ? Jakie są procedury ? Jakie są związane z tym koszta ?

z gory senx za informacje.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jeżeli jest zabytkowy to nie potrzebujesz papierów żeby go zarejestrować, potrzebujesz opinie rzeczoznawcy o tym ze to zabytek i o zgodności z oryginałem

Tytuł:
swój chłop

no ten przepis poalikota to chyba jeszcze nie funkcjonuje, na dzień dzisiejszy bez papierów tablicy niet. Jeśli to nie jakiś straszny okaz to kupisz papiery na allegro albo ebay a dalej to już sam sie domyśl. 50% zabytkowych junaków, shl-ek i bmw jest tak rejstrowanych.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no nie wiem ostatnio w tv słyszałem a propos złomowania ze jeżeli na złom trafia auto zabytkowe w dobrym stanie to należy to zgłaszać do konserwatora i on podejmuje decyzje o złomowaniu lub nie, i z tego wynikało ze zabytków nie wolno złomować tylko dzięki takiemu orzeczeniu można je zarejestrować (mowie oczywiście o sytuacji gdy auto trafia na złom bez papierów np zholowane przez policje, sytuacja konkretnie dotyczyła autokasacji)

Tytuł:
wiarus senior

richie: twoja odpowiedz mi się nie podoba bo popsuła mi koncepcje :P no ale jestli tak jest to mam kolejne pytanie :P

jak wyglądają procedury na rejestrowanie pojazdu jako SAM ?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Nie zgadzam się ...richie nie masz racji..optymizer tobie puściły wodze fantazji, rozumiem że życie jest szare i trzeba koloryzować...
moje pytanie jak zabytek może trafić na złom(bo co to jest zabytek) i na jakiej podstawie konserwator podejmie decyzje?

Drwalu - zarejestrujesz motor bez tablic i bez dowodu ale bez ciągłości umowy kupna sprzedaży nie i nie obejdziesz tego.
Musisz mieć ciągłość umów aż do właściciela który posiadał dowód rejestracyjny, jeśli to coś cennego zainteresuj się zasiedzeniem i sądowym stwierdzeniem nabycia własności w taki sposób.

Optymizer mam nadzieje że ton mojej wypowiedzi odbierasz z przymrużeniem oka bo tak trzeba ..ale żeby dalsza ewentualna polemika miała sens to podaj mi namiar na to orzeczenie (rozumiem że chodzi o sądowe) jeśli jednak o inny akt prawny to poproszę i namiar na niego.

Pozdrawiam

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a wie ktos jak z tym rejestrowaniem na SAM? czy np junaka bez papierow mozna zarejestrowac jako SAM? czy musi np spelniac nowe normy spalin itp czy wystarczy ze jest ladny, blyszczacy i sprawny :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
Nie zgadzam się ...richie nie masz racji..optymizer tobie puściły wodze fantazji, rozumiem że życie jest szare i trzeba koloryzować...
moje pytanie jak zabytek może trafić na złom(bo co to jest zabytek) i na jakiej podstawie konserwator podejmie decyzje?

Drwalu - zarejestrujesz motor bez tablic i bez dowodu ale bez ciągłości umowy kupna sprzedaży nie i nie obejdziesz tego.
Musisz mieć ciągłość umów aż do właściciela który posiadał dowód rejestracyjny, jeśli to coś cennego zainteresuj się zasiedzeniem i sądowym stwierdzeniem nabycia własności w taki sposób.

Optymizer mam nadzieje że ton mojej wypowiedzi odbierasz z przymrużeniem oka bo tak trzeba ..ale żeby dalsza ewentualna polemika miała sens to podaj mi namiar na to orzeczenie (rozumiem że chodzi o sądowe) jeśli jednak o inny akt prawny to poproszę i namiar na niego.

Pozdrawiam

nieno żadnych orzeczeń, namiarów itd nie mam, oglądałem program na TVN turbo o autokasacji i ściąganiu samochodów które stoją na ulicach i są "opuszczone" przez właścicieli, i było tam sporo warszaw, pierwszoseryjnych fiatów 125 itd, po jakimś czasie auta takie z parkingu depozytowego trafiają na złom (do zakładu autokasacji) i tam się wypowiadał facet z tego zakładu (jakiś szefu) ze generalnie jeżeli ewidentnie widać ze trafiło do nich auto zabytkowe np warszawa to nie wolno go im kasować tylko należy poinformować o tym konserwatora zabytków i jeżeli on podejmie decyzje ze auto warto ratować to auto nie jest złomowane. W ten sposób uratowano warszawę i fiata, bez papierów, umów, blach itd. Program to legendy PRL i dlatego się skupiali na tych autach, natomiast to ze każdy kto posiada taki sprzęt może go zarejestrować również powiedział ten człowiek, w wydziale komunikacji nie chciano im zarejestrować tego fiata i kobitka utrzymywała ze bez papierów umów itd to ona nie może i tak faktycznie jest ale ten przepis podobno nie dotyczy aut spełniających warunki auta zabytkowego tak wiec może w tym wypadku nasi prawodawcy już nam trochę podkoloryzowali to szare życie [zlosnik] , ja sam w żadnych przepisach nie grzebałem bo nie mam takiej potrzeby, napisałem to co tylko wiem z tv :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00