mojojojo13 pisze:
Nie zgadzam się ...richie nie masz racji..optymizer tobie puściły wodze fantazji, rozumiem że życie jest szare i trzeba koloryzować...
moje pytanie jak zabytek może trafić na złom(bo co to jest zabytek) i na jakiej podstawie konserwator podejmie decyzje?
Drwalu - zarejestrujesz motor bez tablic i bez dowodu ale bez ciągłości umowy kupna sprzedaży nie i nie obejdziesz tego.
Musisz mieć ciągłość umów aż do właściciela który posiadał dowód rejestracyjny, jeśli to coś cennego zainteresuj się zasiedzeniem i sądowym stwierdzeniem nabycia własności w taki sposób.
Optymizer mam nadzieje że ton mojej wypowiedzi odbierasz z przymrużeniem oka bo tak trzeba ..ale żeby dalsza ewentualna polemika miała sens to podaj mi namiar na to orzeczenie (rozumiem że chodzi o sądowe) jeśli jednak o inny akt prawny to poproszę i namiar na niego.
Pozdrawiam
nieno żadnych orzeczeń, namiarów itd nie mam, oglądałem program na TVN turbo o autokasacji i ściąganiu samochodów które stoją na ulicach i są "opuszczone" przez właścicieli, i było tam sporo warszaw, pierwszoseryjnych fiatów 125 itd, po jakimś czasie auta takie z parkingu depozytowego trafiają na złom (do zakładu autokasacji) i tam się wypowiadał facet z tego zakładu (jakiś szefu) ze generalnie jeżeli ewidentnie widać ze trafiło do nich auto zabytkowe np warszawa to nie wolno go im kasować tylko należy poinformować o tym konserwatora zabytków i jeżeli on podejmie decyzje ze auto warto ratować to auto nie jest złomowane. W ten sposób uratowano warszawę i fiata, bez papierów, umów, blach itd. Program to legendy PRL i dlatego się skupiali na tych autach, natomiast to ze każdy kto posiada taki sprzęt może go zarejestrować również powiedział ten człowiek, w wydziale komunikacji nie chciano im zarejestrować tego fiata i kobitka utrzymywała ze bez papierów umów itd to ona nie może i tak faktycznie jest ale ten przepis podobno nie dotyczy aut spełniających warunki auta zabytkowego tak wiec może w tym wypadku nasi prawodawcy już nam trochę podkoloryzowali to szare życie
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
, ja sam w żadnych przepisach nie grzebałem bo nie mam takiej potrzeby, napisałem to co tylko wiem z tv