MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 12:14 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mój pierwszy komputer to ATARI 520ST z dołożoną
pamięcią RAM (2048kb!) + Monitor monochromatyczny 640x480.

Ulubione gry: Rick Dangerous, Lotus I, II, III, Vroom, Lemmings,
Gunship, Goblins, Robocop, Xenon 2, Cadaver itd itd...

Fajne było też programowanie w BASIC'u
Osobiście Atari używałem do sterowania instr. klawiszowym
poprzez port MIDI, którego akurat AMIGA nie miała [oczko]

Tytuł:
wiarus junior

A co wy tam pamiętacie, dzieciaki... :)
Odra 1204 i 1305 to były komputery. Karty perforowane, listingi, pamięc na ferrytach, kapłani w białych fartuchach, wirujące tasmy, George 3. To były czasy!!!
Pozdrawia kopalny Leopold

Tytuł:
wiarus senior

MercBeginner pisze:
Mój pierwszy komputer to ATARI 520ST z dołożoną
pamięcią RAM
Osobiście Atari używałem do sterowania instr. klawiszowym
poprzez port MIDI, którego akurat AMIGA nie miała [oczko]

To fakt ale był interface midi .

A to :
Możliwości ma spectruma lecz to atarowców duma - ATARI ST ble,ble,ble :)

Pamięta to ktoś ? Na wstępie była chyba muza z programu tv " Technikum Rolnicze "

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Jezu Wika jakie technikum rolnicze.
To jest numer Raya Charlesa - Hit the road Jack.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Wika pisze:

A to :

Pamięta to ktoś ? Na wstępie była chyba muza z programu tv " Technikum Rolnicze "

- Przepraszam pana, co to jest Atari?
- Atari? Co pan, ja nie jestem rolnikiem!

Tytuł:
wiarus senior

a ja do dzisiaj nie mam komputera :(

Tytuł:
wiarus senior

(me: how) pisze:
Wika pisze:

A to :

- Przepraszam pana, co to jest Atari?
- Atari? Co pan, ja nie jestem rolnikiem!

Właśnie !
Teraz już wiem skąd miałem to skojarzenie :)
Chociaż dalej nie jestem do końca przekonany czy ta muza nie była z tego programu :)

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

leopold pisze:
A co wy tam pamiętacie, dzieciaki... :)
Odra 1204 i 1305 to były komputery. Karty perforowane, listingi, pamięc na ferrytach, kapłani w białych fartuchach, wirujące tasmy, George 3. To były czasy!!!
Pozdrawia kopalny Leopold

Zdziwilbys sie - mialem praktyki na tym komputrerze - zajmowal dwa pokoje; w jednym szafy zasilaczy i pamieci ferrytowe a w drugim szafy z tasmami magnetycznymi i cale ALU (stan ACC wyswietlal sie na bierzaco na LEDach :-) ). Najlepsza byla konsola typu maszyna do pisania + drukarka wieszowa!!
A obok stal 286XT, ktory byl dwa razy szybszy.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

a co to jest drukarka wieszowa? [zlosnik]

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Tytuł:
wiarus junior

TReneR pisze:
stan ACC wyswietlal sie na bierzaco na LEDach :-)

Nie na LED'ach. Tam były takie malutkie żaróweczki :)
Pracujące CPU w ciemnościach wyglądało naprawdę prześlicznie! I ta atmosfera pewnej tajemniczości i dostępu tylko dla wtajemniczonych :)
Pozdrawia retrospektywny Leopold

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

i PSPD90 z wiegasnymi stacjami dyskietek - niektore mialy jakies dyski twarde

http://pl.wikipedia.org/wiki/PSPD_90

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

leopold pisze:
TReneR pisze:
stan ACC wyswietlal sie na bierzaco na LEDach :-)

Nie na LED'ach. Tam były takie malutkie żaróweczki :)

A to bardzo mozliwe - chociaz to byly juz lata 90te, wiec mogli zrobic upgrade.

ps. Pewnego "srodka czyszczacego" do glowic masowej pamieci tasmowej strasznie duze ilosci sie zuzywalo :-D
ps1. No i byl tez jeden zewnetrzny dysk twardy 20Mb - taki 40x40cm i wysokosci 1m :-D

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cześć,
Ja z komputerami mam styczność też od bardzo dawna. Mój Ojciec jest informatykiem, od kiedy można mówić o informatyce. Z PCtem spotkałem się w czasach, kiedy nie był to sprzęt dostępny cenowo dla przeciętnego zjadacza chleba a na produkty IBM było embargo. Pewnie młode pokolenie nawet nie wie, co to jest ; -) Miałem styczność z Odrami, Elwro itp. Były na to nawet gierki… tekstowe. No jedna nawet była z jakaś grafiką tzn. strzelało się do znaczków za pomocą znaczków.
Pierwszym PCtem który pamiętam była Mazovia klon IBMa. Potem weszły do sprzedaży Meritum, ale było to w czasach już królowania ZX81 i Zx Spectrum, które były o niebo lepsze i mniejsze.
Wtedy można było kupić w Smyku (jedynym wtedy) konsole do podłączania do TV. Były tam 8 czy 16 gierek. Ale rodzice nie chcieli nam kupić, bo Ojciec wychodził ze słusznego założenia, że lepiej mieć jakiś komputer.

W moim klubie osiedlowym był pokaz komputerów. Były chyba ze trzy spectrum i jeden Commodore. Ależ to na mnie zrobiło wrażenie. Zupełnie jak Gwiezdne Wojny w realu.
Szczególnie Commodore z super grafiką i dźwiękiem. Potem był jeszcze taki sam pokaz na Polibudzie też, Spectrum i poczciwe Meritum.
O tym pokazie to chyba dowiedziałem się z Bajtka (o ile ktoś pamięta to czasopismo).
Każdy numer to była dla mnie kopalnia wiedzy i długo czekałem na kolejny., szczególnie na opisy gier.

Własnej Spectrumny nie miałem, ale pożyczone na wieczne nieoddanie od Wujka, który lubił różne nowinki techniczne. Od tego momentu dnie i noce były podobne do siebie.

Był epizod, że miałem w rekach protoplastę dzisiejszych notebooków a może nawet netbooków. Taki duży programowalny kalkulator/komputer firmy Sharp z graficznym ciekłokrystalicznym wyświetlaczem. Mój brat to nawet jakoś oprogramował i zrobił gierki w Basicu.

Potem dostaliśmy od Wujka z Ameryki na gwiazdkę ATARI 65XE. W rodzinie już były, Spectrum+, ZX Spectrum 2 (z wbudowanym magnetofonem i poszerzona pamięcią) a potem ZX Spectrum3 ze stacja dysków.
Niestety ATARI było takie sobie. Cholernie długo ładowały się gry. Norma to 25 czy nawet 40 minut bez gwarancji sukcesu. Mieliśmy monochromatyczny monitor i wszystko wyglądało słabo. Tzn. radocha była ogromna, ale rosła już w klasie konkurencja.
Kolega miał dzianych rodziców i kupili mu Commodore 64 z kolorowym monitorem. Gierki ładowały się raptem parę minut. Chodziłem do niego często, bo gier tez miał mnóstwo. A propos to były czasy Giełdy na Grzybowskiej i piracenia na maksa. W zasadzie gry były w cenie nośnika, czyli taśmy plus marża handlującego. Oryginały były drogie i po co je było kupować?
Poszedłem wtedy tez na pierwszy kurs komputerowy. Był robiony na Amstradach 6128 czyli klonach Spectrum 2.

Pod strzechy trafiły wreszcie prawdziwe IBMy. Mój wujek kupił za własne pieniądze (za specjalnym poręczeniem Polskiej Akademii Nauk) własnego IBMa 8086. Pamiętam, że na nim była fajna gierka z samolocikiem, który strzelał i zrzucał bomby. Grafika z takich delikatnych kreseczek nazywało się to Sopwith.
Ja pozbyłem się ATARI i zamieniłem na odkupionego od kolegi C64. W tym czasie on upgreadował go o stacje dysków 5,25 a potem 3,5 cala ale ja jej nie kupiłem, bo nie maiłem tyle kasy. Ale gry to ładowały mu się maksymalnie minutę a przeciętnie kilkanascie sekund. Zresztą w klasie zaczęła się wojna zbrojeń miedzy klanami ATARI i Commodore. Co wychodził jakiś nowy sprzęt albo była zapowiedź to prześcigaliśmy się w ilości pamięci, rozdzielczości grafiki, kolorach i dźwiękach.
Commodore wypuścił Amigę a ATARI, ATARI ST. To właśnie na ST zobaczyłem pierwszego Windowsa a nie na PCie. Ale znów Amiga bardziej mi się podobała od ATARI.

Potem sam nabyłem a właściwie mój brat pierwszego PCta do domu, czyli maszynę 286. Miał chyba 20 megowy dysk. A potem już poleciało szybciej kolejne PC 386 z 80 Mega dysku, 486, Pentium, itd.

Z ciekawostek jeszcze widziałem np. ploter stołowy za cenę pewnie ze dwu nowych beczek.
Płaszczyznę do rysowania miał jak stół bilardowy i ramie z pisakami jak robot w spawalni w fabryce samochodów. Pozycje na blacie określał za pomocą jakichś różnic indukcyjnych pomiędzy pisakiem a specjalnym szkłem, na którym leżał papier. Wiem, że ta szyba potem pękła i nie opłacało się zamawiać nowej. Pisaki tez kosztowały kupe kasy.
Dyskietki 8 calowe, taśmy papierowe czy karty do programowania (również papierowe gwoli wyjaśnienia).

Jak mi się cos jeszcze przypomni to napiszę.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
wiarus junior

TReneR pisze:
ps. Pewnego "srodka czyszczacego" do glowic masowej pamieci tasmowej strasznie duze ilosci sie zuzywalo :-D

Wciąż go sporo zużywamy, teraz do czyszczenia osi optycznych :)

Futrzak pisze:
karty do programowania

Tak. Stosy kart perforowanych!!! Czy ktoś młody uwierzy, że program przynosiło się do komputera w... walizce? Najlepsza zabawa była, jak się program dosłownie rozsypał na podłogę :) Teraz karty służą za wyśmienite zakładki i fiszki...

Pozdrawia Leopold

PS. Były też wymienne dyski twarde typu "przeciwpancerna mina talerzowa" o pojemności.... 5 MB. "Fi" tak na oko z pół metra i ładne pare kilo.

Ostatnio zmieniony czw cze 04, 2009 3:03 pm przez leopold, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A propos czasopisma BAJTEK to tez bylem zagorzalym fanatykiem tej gazetki. Mialem przez pewien czas wszystkie numery emitowane do 198x?
Nawet te 4 pierwsze numery bajtka (cz-biale na drukowane na papierze a la Trybuna Ludu. W tych numerach byly listingi gier w Basicu (niestety nie byl to re-print z dzialajacego programu tylko jakis zecer-cymbal skladal tekst i nie wnikal czy to dwukropek czy srednik, czy POKE czy PAKE itp. Zadna z tych gier nigdy nikomu nie odpalila,a co sie czlowiek naklal przy pisaniu.

A pamietacie konkurencyjne pismo Komputer (czy tez Komputery?).

Pamietam tez jak w programie (chyba) "Sonda" na koncu byl rodzial poswieconym kompom i zawsze byla pokazowka jakiejs gry. Czlowiek czekal na to caly tydzien. Ehhhhhhh te czasy

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00