MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 10:28 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 512 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Trzeba będzie spalić sec'a i W201 :cry: A do Doliny Rospudy to trzeba będzie wtedy zawieźć z 1000l przepracowanego oleju, żeby wyrównać rachunki z pseudoekologią.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Mor pisze:
A do Doliny Rospudy to trzeba będzie wtedy zawieźć z 1000l przepracowanego oleju, żeby wyrównać rachunki z pseudoekologią.

A co Ci zawiniły biedne ptaszki i rybki? Jak już to 1000l ropy i ten kurnik na wiejskiej w warszawie zjarać :evil:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A co Ci zawiniły biedne ptaszki i rybki?

ptaszki i rybki nic nie zawiniły.
Zawinili ekolodzy wymuszający konkretne zachowania pod pretekstem ochrony przyrody. Zachowania, póki kosztują tylko trochę pracy, czyli segregacja śmieci na plastiki, papier, odpady organiczne i szkło, są przeze mnie akceptowalne i wprowadzone w życie. Ale gdy siłą aparatu państwowego przymusza się mnie do wybierania konkretnych produktów, tutaj samochodów, których zupełnie nie zamierzam używać, to musi budzić sprzeciw.W tym systemie, który wymusza konkretne zachowania, nastąpiło pomieszanie pojęć. Bo oto człowiek zaczyna żyć dla systemu, człowiek zaczyna być przez system uciskany i system ten zaczyna wymuszać na człowieku konkretne zachowania. Zachowania te, być może wydają się być dobre, z jakiegoś konkretnego punktu widzenia, ale przy zastosowaniu ich w skali totalnej powodują, że tłamszą jednostkę. A społeczeństwo wszak, z jednostek się tworzy i dobro społeczeństwa winno być tworzone przez dobro jednostek, a nie odwrotnie. Odwrotnie tworzą się totalitaryzmy i z tego względu wszystkie takie projekty które wzmacniają elementy totalitaryzmu w systemie demokratycznym muszą budzić sprzeciw.

W rozpatrywanym przypadku, tj. podatku "ekologicznego", mam pewność, że nie o dobro ogółu nawet chodzi, ale o dobro firm produkujących samochody. Kwestie ekologiczne są wprowadzone do dyskursu, nawet jeśli jako zasadnicze, to jedynie po to aby ukryć prawdziwy cel. "Po owocach ich poznacie" powiada Mistrz. W tym przypadku owocem będzie zwiększenie sprzedaży nowych autek, których wyprodukowanie pochłonie tyle zasobów, że podnoszony wątek ekologii jawi się jako przykra hipokryzja. No tyle, chcę jeździć moim autem, na takich warunkach jak inni kierowcy. Przecież moje auto przechodzi przeglądy (legalnie) i spełnia warunki techniczne dla aut produkowanych w tamtych czasach. Dlaczego jestem karany, że wybieram jakość, która przetrwałą do lat dzisiejszych? <br>Dodano po 13 minutach.:<br> A i jeszcze dodam. Wszedłem dziś w dyskusje z kolegą, który powiedział, ze dobrze, że stare gruchoty opodatkowują bo może zniknie trochę tych aut z ulic. Na moje argumenta, które przedstawiłem powyżej był głuchy. Ale gdy przedstawiłem mu pomysł, hipotetyczny, nowego podatku, to zaczął się zastanawiać. Otóż kolega ten mieszka w nowo wybudowanym domu. Powiedziałem mu, żeby wyobraził sobie takie działania ekologów, które doprowadzą do wprowadzenia podatku od mieszkania w domach jednorodzinnych. Domy takie zabierają dużo przestrzeni w przeliczeniu na jedną osobę i z tego powodu trzeba wycinać lasy pod nowe budownictwo. Poza tym są przykładem marnowania zasobów naturalnych w przeliczeniu na jedną osobę, gdyż zużywa się ich sporo więcej niż w przypadku mieszkań w bloku. Akurat idealne argumenty za podatkiem od domów. Dlaczego by go nie wprowadzić? Kolega trochę spuścił z tonu. I słusznie, bo to się kupy nie trzyma. Ale rządzący chcą nas przymuszać do kupna nowych aut.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

...smierdzi mi to zamieszkami i rewolucja...

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

.. jak to przejdzie to wyjdzie na to że Rydzyk, Jarek i Kurski mieli racje:)

hmm wydaje mi sie jednak, ze jest to dobrze przeprowadzona pr-owsko akcja. Wiekszość ludzi piszących w tym wątku to pasjonaci, jednak jesteśmy tylko promilem w tym społeczeństwie. Myśle ,że ustawodawca miał na myśli pozbycie sie złomu jeżdzącego po drogach, aut wiązanych na sznurki ,stanowiących komunikacjne cuda. Miał też swiadomość ,że wąska grupa ludzi i tak sobie poradzi. Jednak chiał sie pozbyć, tego czego stacje diagnostyczne nie odsiewają. A najprostsza i skuteczniejszą ,rzeczą jest podatek. Myśle ,że w skali makro to nie jest tak tragiczne rozwiązanie, nie wróże mu jednak sukcesu ,PSL stracił by za jednym zamachem elektorat na najbliższe 50 lat ;).

Tytuł:
wiarus junior

sory ale gdzie ty widzisz na drogach samochody powiazane na sznurki
czesto i gesto jest tak ze samochod przywieziony z niemiec spelnia wyzsze wymogi ekologiczne niz nowszy zajechany w pl

nikt juz shitu nie wozi bo jest to nie oplacalne
kazdy chce kupic dobry samochod by go sprzedac a nie sie z nim bujac
wyjatkiem sa nowe i drogie samochody (nikt sie nie szczypie wspawujac cwiartke bo jest duza kasa do zarobienia a przy starych lumpach nie oplaca sie wspawywac cwiartek w gre nawet nie wchodzi wiazanie na sznurek bo kto to pozniej kupi)

udanego weekendu Panowie i Panie :)

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

dokladnie.. Zlom zaczal znikac sukcesywnie z ulic z naszym wejsciem do unii i rzeczywiscie dzisiaj widok rozkraczonego na poboczu poloneza czy dacii z maska w gorze to rzadki widok.. Ale jak dowalimy sobie jeszcze jeden zaporowy podatek, to wrocimy do samorobek, wydumek i innych wynalazkow, ktorych i tak nikt nam nie bedzie chcial zarejestrowac, ubezpieczyc i zalegalizowac, wiec tak czy inaczej nikt nie bedzie chcial placic za nie zadnych podatkow :) Wieje optymizmem!!! Panie i Panowie bedzie dobrze!!! Na pocieszenie macie benzyne za 3,80zl, przynajmniej na razie...

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 7505845
Takie rzeczy jak odsiewanie zlomu przechodzacego przeglady za odpowiednia oplata wkladana do kieszeni pana diagnosty sa glowna przyczyna niemalej ilosci smiertelnego zlomu na drogach - i to wlasnie na monitoringu dzialania stacji diagnostycznych powinnien sie skupic rzad chcac wyeliminowac tzw. "smierc na kolkach" - a nie na podatku, ktory odbierze wielu ludziom przyjemnosc jazdy klasycznym Mercedesem, BWM, Volvo itp. Cisnie mi sie na usta, ze niestety "jak zes sobie Polaku wybral, tako se mosz" - ludzie, ktorzy choc troche znaja historie najnowsza Polski powinni wiedziec skad sie wywodzi PO i co to za banda - a nie teraz budza sie z reka w nocniku i wielkie placze, ze co rusz to nowe obostrzenia i podatki... kiedys w rozmowie ze znajomymi na tematy polityczne stwierdzilismy, ze jesli w najblizszych latach nie bedzie jakiejs wojny to kiepsko widzimy przyszlosc w tym kraju... szkoda, ze powoli zaczyna sie to sprawdzac...

EX: W123 200 D 1985r. Manual @ White
EX: W123 300 D 1981r. Automatic @ White

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

a) Złom na kółkach jeździ po drogach nie dla tego, że ludzie zapominają przez 10lat, że mieli kupić nowy samochód, tylko dla tego, że nie stać ich na nic lepszego. Dlatego w celu usunięcia złomu z ulic rząd powinien zostawiać jak najwięcej kasy w kieszeni kierowcy łącząc to z dopłatami takimi jak w DE. (Swoją drogą nie widzę potrzeby sztucznego podtrzymywania przemysłu motoryzacyjnego, bo przecież nie mamy w Polsce swoich marek samochodów. Jak jakiś Opel upada, to niech go Niemcy sobie ratują. Procent ludzi zatrudnionych w Polsce w przemyśle motoryzacyjnym to i tak śmiech na sali).

b) Argument Borysa mówiący, iż mam się cieszyć z paliwa po 3.80zł mnie rozbawił bo przecież wiadomo, że litr benzyny nie kosztuje 3.80zł tylko 1.8-2zł. Z tego, że ktoś mnie okrada cieszyć się nie zmierzam.

c) Pytam się co będzie w takim razie ze składakami? Mało jeździ po drogach samochodów, które mają wbitą w dowód datę 10lat późniejszą od zakończenia produkcji?

d) W tej chwili ekoterroryzm się szerzy i trzeba z tym walczyć. Najgorsze jest to, że już nawet nie da się przed tym uciec, bo Obama myśli nad jakimiś sposobami sztucznego ochłodzenia Ziemii (oooo, gdyby Korea coś takiego ogłosiła to dopiero byłby płacz). Wkurza mnie to narzucanie modelu życia ekologicznego, bo powinno to się odbywać na drodze edukacji a nie przymusu. Skąd mam wiedzieć, że te wszystkie teorie które ekolodzy sobie wymyślają są słuszne? W latach 50tych XX wieku lekarze zalecali palenie papierosów jako świetny sposób na zabicie bakterii i wirusów z płuc. Co by było, gdyby wszyscy dostali wtedy nakaz palenia? Nie dajmy zrobić sobie wody z mózgów. Im więcej wolności jednostki tym szczęśliwiej jednostce się żyje.

Pozdrawiam
Piątal

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Przecież w tym podatku ekologicznym z nazwy wcale nie chodzi o ekologię tylko o łatanie dziury budżetowej. Polski rząd ostatnio jest specjalistą o wycierania tyłka szkłem.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 7505845
Piątal pisze:
Skąd mam wiedzieć, że te wszystkie teorie które ekolodzy sobie wymyślają są słuszne?

Najsmieszniejsze jest to, ze 99% z tego co ci pseudo zieloni idioci plota w ogole nie ma pokrycia w rzeczywistosci. Ekologia to maszynka do robienia niesamowitych pieniedzy ot co...

a) emisja CO2 przez czlowieka niszczy nasza planete ? - wierutna bzdura, wystarczy poczytac co bardziej uczone media zeby sie dowiedziec ile CO2 emituje jedna erupcja wulkanu (cala ludzkosc musialaby pracowac co najmniej kilka lat zeby wyrownac ten poziom powstaly podczas jednego wybuchu), ile CO2 oddaja do atmosfery oceany i morza, przede wszystkim ile CO2 emituja organizmy zywe (w tym czlowiek !!! - moze trzeba jeszcze wprowadzic norme Euro5 na ludzkie drogi oddechowe !!!)

b) topnienie lodowcow spowodowane przez czlowieka - bzdura totalna i skompromitowana jakis czas temu, media jednak uparcie bredza swoje a Obama ze swoim pomyslem ochlodzenia planety potwierdzil tylko wrodzony debilizm .............. głupota jest internacjonalna i niezależna od rasy, poza tym to co piszesz jest niesmaczne o ile niezgodne z prawem - lodowce topnieja i powstaja w sposob calkowicie naturalny, naukowcy w ostatnich latach notuja nawet przyrost masy lodowcowej na Arktyce.

Cale te jaja z ocieplaniem i oziebianiem klimatu to jest szereg procesow zachodzacych calkowicie naturalnie od milionow lat, a tylko w ostatnich dziesiecioleciach czlowiek zaczal upadac cyklicznie na glowe ze swoimi programami ratowania ziemi. Jesli faktycznie chce sie cos zrobic dla planety to powinno sie powstrzymywac wybijanie zagrozonych gatunkow, wycinanie lasow lub od razu tworzenia w miejsce wycietych nowych miejsc sadzenia itp. itd. - walka z ociepleniem czy oziebieniem nic nie da bo nikt jeszcze z natura nie wygral. Zreszta co ostatnio rowniez bylo poruszane przez co madrzejszych klimatologow - te wahania zaleza znacznie od cykli slonecznych, ktore zmieniaja sie co kilkanascie/kilkadziesiat lat - wystarczy spytac starszych ludzi albo poczytac jak to w Polsce kilkadziesiat lat temu byl klimat sprzyjajacy uprawom roslin srodziemnomorskich, potem nadszedl czas ochlodzenia, ze mozna bylo zima do Szwecji przejsc po Baltyku i zimy byly siarczyste i sniegu po kolana itp. - i tak bedzie w kolko czy to sie zielonym podoba czy nie. Troche sie rozpisalem poza tematem ale wkurza mnie podatnosc spoleczenstwa na brednie propagowane przez wiekszosc mediow - trzeba uzywac mozgu a wiekszosc bez problemu zobaczy jak pieknie jestesmy robieni w konia i okradani w imie ratowania planety, ktora te wszystkie nasze "wysilki" ma tak naprawde gleboko gdzies...
Przypomina to troche rowniez ostatnio modne jeczenie o koncu swiata w 2012 spowodowanym przez przebiegunowanie ziemi (sic!!!) - czyli wedlug teorii co glupszych ludzi Polska znalazlaby sie nagle na poludniowej polkuli !!! :o [zlosnik]

EX: W123 200 D 1985r. Manual @ White
EX: W123 300 D 1981r. Automatic @ White

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
W rozpatrywanym przypadku, tj. podatku "ekologicznego", mam pewność, że nie o dobro ogółu nawet chodzi, ale o dobro firm produkujących samochody. Kwestie ekologiczne są wprowadzone do dyskursu, nawet jeśli jako zasadnicze, to jedynie po to aby ukryć prawdziwy cel. "Po owocach ich poznacie" powiada Mistrz. W tym przypadku owocem będzie zwiększenie sprzedaży nowych autek, których wyprodukowanie pochłonie tyle zasobów, że podnoszony wątek ekologii jawi się jako przykra hipokryzja.

zgadzam się w 100% :)

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus senior

Niestety nic nie poradzimy na to, że od xx lat krajem rządzą .....................przygłupy. Wkurza mnie to, że jak zwykle uderzy to w najbiedniejszych, oraz to, ze zmusza sie człowieka do jazdy nowym plastikowym padalcem z salonu, który po dodaniu gazu zostawia wiekszą chmure niż moja 30-letnia beczka. Podatki płacimy w paliwie, ciężarowcy płacą za winiety, a forsa i tak idzie ch... wie gdzie. Ja proponuje rozwiazanie: za rozjechanie jednego nieroba posła, senatora, ministra czy innego ch... w nagrode jego miesieczne pobory. Albo odstrzał sezonowy, zeby ograniczyc ich ilosć, to dopiero przyniosłoby oszczędnosci.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cremek popieram w 100% Dodam jeszcze tylko ze stopien CO2 jaki jest emitowany do atmosfery przez motoryzacje jest niewielkim procentem w porownaniu z fabrykami. Niestety tak jak pisaliscie Ekologia to maszynka do robienia pieniedzy...

Tytuł:
wiarus senior

Cremek popieram w 0%. Chyba się trochę zagalopowałeś. Środowiska naukowe całego świata są bardzo podzielone na zwolenników i przeciwników teorii o wpływie człowieka na nasz klimat i Twoje stwierdzenia, żeby zacząć używac mózgu są niepoważne. Możesz wziąć równie liczne prace wszelakich profesorów różnych dziedzin by znaleźć coś na poparcie swoich teorii lub na ich zaprzeczenie. To jest trochę jak z masłem i margaryną. Nie dojdziesz, co tak naprawdę mówi dzisiejsza nauka na temat jedzenia masła i margaryny. Czy rozwiązaniem takich problemów jest statystyka i liczenie, którą teorię popiera więcej naukowców? Ja osobiście nie wiem.

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 512 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00