MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 5:49 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zawsze tak będzie, że część osób jeżdżąca mb za 5tys zł. będzie mówić , że nie kupiłaby koreańczyka czy tym podobnego za 50tys bo to dziadostwo....zaś jeżdżący koreańczykiem za 50 tys zł powie, że nie kupi mb za 5tys zł bo będzie się czuł jak dziad w starociu.

Niby racja, ale to forum klasycznych MB,
to chyba trochę tłumaczy ;)

Tytuł:
swój chłop

majic77 pisze:
hm..chyba się robi trochę gorąco w tym wątku. nie sądziłem, że wywoła to tak ożywioną dyskusje. wszystkim dzięki wielkie za wszystkie wypowiedzi, zarówno te za i te przeciw. wniosek jeden, ci, którzy sie zdecydowali-nie narzekają ale ogromne grono nie wydałoby paru groszy na to autko. chyba ta demokratyczna większość mnie przekonała i zamiast kii będzie vel satis. chyba mozna zamykać i nie podnosić więcej temperatury.
pozdrawiam

Tylko nie to, to już lepiej koreańczyka. ŻADNYCH francuzików, jak to mi ktoś kiedyś napisał i miał rację...Wymiana pierwszych klocków hamulcowych razem z tarczami, wymiana kół napędowych paska wieloklinowego oraz napinającego, łożyska klimy i to wszystko po nawet nie 100 000, po 130 000 w skrzyni biegów było pół szklanki oleju, brrrr tylko nie francuz...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Tylko nie to, to już lepiej koreańczyka. ŻADNYCH francuzików,..., brrrr tylko nie francuz...[/quote]

hm...jakoś ciężko mi się z tym zgodzić. na swoim koncie mogę zapisać posiadanie renault megane i citroena xsary vts i musze przyznać, że nie miałem z nimi żadnych problemów. wręcz przeciwnie, to xsara przekonała mnie do następnego francuza czyli megane. moim zdaniem, wszystko zależy na jaki egzemplarz sie trafi i jak się go traktuje.
pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior

kolego!!! to co robi u ciebie ten 123????
muzeum otwierasz?

W124 E250D 93
W124 230E 85 LPG ex
W201 200E 85 LPG ex
W123 200D 79 ex

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:

Tobie!!!!! To!!!! chyba sie coś zacina??????? W każdym poście to samo!!! Złośliwość!!! i krzyk!!!

Ja świata poza MB nie widze. Ale co kto kupuje to jego osobista i prywatna sprawa. Fakt nie rozumiem, jak można kupić np nowego francuza, ale jak ktoś woli francuza to jego sprawa. A kolega ma w123 bo lubi i nic Tobie do tego.

Tytuł:
wiarus junior

Komornick pisze:
Panowie, po co te emocje.Zawsze tak będzie, że część osób jeżdżąca mb za 5tys zł. będzie mówić , że nie kupiłaby koreańczyka czy tym podobnego za 50tys bo to dziadostwo....zaś jeżdżący koreańczykiem za 50 tys zł powie, że nie kupi mb za 5tys zł bo będzie się czuł jak dziad w starociu. Każdy kupuje według swojego portfela i potrzeb, dobrze że tak jest, bo inaczej wygladałoby to jak 20lat temu w Rosji-głownie WAZy i ZAZy

no nie do konca sie z toba zgodze, wedlug mnie to nie jest tak, moim zdaniem ladny w miare zadbany W123 wyglada duzo lepiej niz kazdy koreanczyk, tak samo w srodku jak i na zewnatrz, nie mowiac o komforcie jazdy, wygodzie, latwosci napraw i serwisowaniu, oraz kosztach i bezpieczenstwie
Jednak gdybym mial wydac 50 tysi na koreanczyka to wolalbym wydac te pieniadze na merca, za taka kwote rowniez merca mozna kupic mlodego nie wygladajacego jak starocie
I nie chodzi o to ze ja jezdzac np mercedesem 123 krytykuje inne samochody, wszystko zaczyna sie od chwili w ktorej podejmuje decyzje ze kupuje samochod, moglbym kupic,cos z "dełu, hundaja kiłe, tojote, nysana, mazde, honde [szalone] " ale tego sie nie dotykam, bo dla mnie mercedes jest pod kazdym wzgledem najlepszy. i mam ten komfort ze nie musze nikomu na sile udowadniac ze moj samochod jest zajebisty, bo jednak mercedes jest klasa sama w sobie, i chcac nie chcac kazdy to wie, a na potwierdzenie moge podac liczne przyklady uzytkownikow lanosow fiatow innych tego typu samochodow ktore poza tandeta niczym sie nie wyrozniaja.
mam znajomego ktory jezdzi suzuki sfift (stary model) wsiadl do mojego W124, przjeechal sie, zapial "kingdona" widzialem ze jazda go uchachala jak dzieciaka. ale po zatrzymaniu komentarze, " to moglby miec, u mnie w sfifcie jest to a u ciebie nie ma itp itd.
naprawde mnie to denerwuje, kazdy moze sobie kupic mercedesa, i to w cenie tych smiesznych niedorobek przypominajcych samochody, wiec po co kupuja szajstwo a pozniej na sile kogos do tego przekonujac, kiedy sami wiedza ze ich samochod jest nic nie warty?

nie jestem snobem i nie jezdze Mercem zeby szapnowac, jednak jakby nie bylo stary samochod i szpan to troche smiechu warte, jezdze nim bo poprostu jazdy tym samochodem sprawie mi przyjemnosc, sylwetka i wnetrze mi sie podoba, diesel w mercedesie ma zajebista kulture pracy i czesto mam wylaczone radio.

nie neguje tych ktorzy jezdza innymi samochodami dla siebie, ale tych ktorzy jezdza jakby nie bylo dziadostwem i sie z tym obnosza i wiedzac ze ich auta to jeden wielki kit, to jednak na sile proboja przekanac do nich inncyh uzytkownikow, ja w kazdym raize wstydzilbym sie porownywac np. lanosa do mercedesa.
a na koniec dodam ze najbardziej rozwala mnie argument uzytkownikow tych plastikow, bo to takie bezawaryjne autko, przejechalo 400tys km i sie nie psuje, a gdzie reszta zalet?

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

[quote="gieniek]
a na koniec dodam ze najbardziej rozwala mnie argument uzytkownikow tych plastikow, bo to takie bezawaryjne autko, przejechalo 400tys km i sie nie psuje, a gdzie reszta zalet?[/quote]

Nie zmienisz tego, że dla wielu ludzi samochód jest tylko narzędziem i taka zaleta niweluje wszystkie inne wady.

Ale to forum maniaków MB i tutaj są sami "skrzywieni", których świat nie zrozumie [zlosnik]
I niech tak zostanie.

Tytuł:
wiarus junior

ghost2255 pisze:
[quote="gieniek]
a na koniec dodam ze najbardziej rozwala mnie argument uzytkownikow tych plastikow, bo to takie bezawaryjne autko, przejechalo 400tys km i sie nie psuje, a gdzie reszta zalet?[/quote]

[quote]Nie zmienisz tego, że dla wielu ludzi samochód jest tylko narzędziem i taka zaleta niweluje wszystkie inne wady.

Ale to forum maniaków MB i tutaj są sami "skrzywieni", których świat nie zrozumie [zlosnik]
I niech tak zostanie.[/quote]

dla mnie tez jest narzedziem, a ja nie jestem na tyle skrzywiony zeby gloryfikowac byle sprochnialego trupa nawet jezeli to jest mercedes, juz wczesniej napisalem ze nie jestem z tych ktorzy sie "spuszczaja" nad samochodem, picujac, glaszczac, pieszczac i wylizujac rurke wydechowa.
Owszem dbam o samochod, ale bez przesady, to tylko samochod, co do W123 to jest ich jeszcze na tyle duzo, ze nie ma jeszcze sensu, staiwac sobie takiego w pokoju na dywanie i wzdychac do niego calymi dniami.

te moje wczensijesze wywody dotycza wlasnie ludzi skrzywionych, bo rozumiem ze ktos kupil sobie samochod zeby miec wola roboczego, ale jezeli ktos sie zachwyca chinslkim czy koreanskim plastikiem i proboje kazdego przekonac ze to cud techniki, przy okazji jezdzac po drogach jakby mu jaja zwiazali zeby tylko pokazac ze taki koles jezdzi lanosem, to niestety ale takie cos mnie skreca

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Mi się marzy srebrna Xantia , no ma cos w sobie takiego , że sam nie wiem [smiech] [smiech] [smiech] [smiech]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Chuck Norris pisze:
muzeum otwierasz?

co robi u mnie 123? biegał tak sam po okolicy, to przygarnąłem sierotkę i wychowuje sobie...idiotyczne pytanie, idiotyczna odpowiedź..
pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Od półtora roku jestem użytkownikiem Kia Picanto. Małe, ciasne, nie jedzie....ale jeżdżę nim, bo jest to moje narzędzie pracy.
Przez to, że ma silnik 1.0 ciąglę muszę go cisnąć, żeby w miarę dynamicznie jechał.
Gdy go dostałem, nie byłem zadowolony, że czymś takim będę się poruszał.
W środku mega plastikowy, głośny przy większych prędkościach, ma mało pożytecznych schowków, które mi się przydają ale przekonałem się do niego. Nie obchodzi mnie to, że plastik jest tandetny, że drzwi mają 3 cm grubości i że to koreaniec. Dla mnie ma dojechać tam gdzie chce, ma mało palić, żebym nie musiał co chwilę go tankować, ma być ciepły kiedy mi zimno, a zimny kiedy mi gorąco. W miarę wygodny, żebym nie musiał chodzić na masaże po każdych 100km. I tak właśnie jest.
Nie narzekam, bo mógłbym trafić na coś gorszego, co nie spełniało by moich oczekiwań.

A czy ktoś woli koreańca, niemca, francuza to tylko jego indywidualna sprawa. Skoro kupił sobie sobie takie auto, to niech nim jeździ. Kogo to tak naprawdę obchodzi? Dla jednych samochód to wyznacznik statusu społecznego, dla innych tylko narzędzie.
Każdy z nas jest inny i inaczej podchodzi do wszystkiego. Spece z marketingu staraja się to wszystko znormalizować i posortować, kombinując produkty które zaspokoją nasze potrzeby.

Każda dyskusja na temat tego czy to jest lepsze od tamtego, bo jest chińskie a tamto niemieckie nie ma żadnego sensu i do niczego innego nie prowadzi jak do konfliktów.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00