MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 5:49 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

kompressor pisze:
A jakie to ma znaczenie?
KIA to KIA. Silniki te same i podzespoły też.
Znam przynajmniej dwie osoby które posiadają Carnivale z tego właśnie rocznika.Nikt nie narzeka.
Rdza-rdza jest w każdym aucie , masz przykład nowego MB.
Gwarancja NA PERFORACJE JEST 10 LAT WIEC CZYM SIĘ PRZEJMOWAĆ-ZGŁASZASZ I NAPRAWIAJĄ.

Gowno prawda ze tak powiem .Gwarancja jest na PERFORACJE :lol: czyli jak bedzie dziura.Jak bedzie rdza to jest ok.Pozatym gwarancja jest pomyslana dla frajerow.Juz widze jak ktos jedzie do ASO przykładowo 5 letnim kia o wartosci 15 tys zł na przeglad typu olej,swiece,klocki za 1000zł bo tyle taki przeglad bedzie kosztowal-jak to ASO...Gwarancja na 7 lat jest zeby producent zarobił a nie dlatego ze auto jest dobre.Poczytaj co masz na gwarancji po 3 roku co masz po 5 itp itd.Zawiecha nie,amory nie,wydech nie .Zostaje Ci gwarancja na silnik i skrzynie czyli to co psuje sie stosunkowo najrzadzeij i co mozna kupic do takich popierdow za 2000zł cały zespoł napedowy :lol: Tez mi atut ta gwarancja przy takim aucie. [zlosnik]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

....nie 1000 tylko 500-600, sama robocizna około 300 reszta to materiały.
KMP maluje całe auta w przypadku wady jaka np. ostatnio była w ceed , łuszczył się klar. Lub całe elementy jak w przypadku klap tylnych gdzie ocierała plastikowa część /nakładka.
Klocków nie musisz zmieniać w aso-nie ma takiego obowiązku.
Olej tez możesz mieć swój.

Nie słyszałem o jakiś zgrzytach co do wywiązywania się z gwarancji.
No oczywiscie są osoby które myślą ze dostana nowe auto bo im klar zszedł.
Znam również przypadki wymiany turbin na nowe w crdi gdzie np. vw miał klienta w doopie.

O czym ty piszesz? -że niby po 5 latach ktoś ci wymieni zużyty amor na nowy-wolne żarty kolego. To chyba zrozumiałe że na elementy zawieszenia jest ograniczona gwarancja podobnie jak na sprzęgło. <br>Dodano po 8 minutach.:<br>
bubson pisze:
Ale wykonanie i własności jezdne do dupy. I zostaje przy swoim... Nigdy więcej koreańca. A to, że chwalisz swoje nowe auto jest dla mnie jak najbardziej zrozumiałe. Psuć się napewno nie będzie, ale niedorobione pozostanie:)

Pozdrawiam.

No oczywiscie masz dużo racji w tym co piszesz bo tak jest.
Wnętrze ładnie pachnie świeża guma, materiały są jakie są -za to płacisz małe pieniądze. Pasowanie jest dobre , nie ma trzasków i skrzypień być może to zaleta produkcji rodem z Korei a nie w Słowacji. Na własności jezdne ja przynajmniej nie narzekam bo jest nawet przyzwoicie ale nie na fabrycznych oponach bo to g..no straszne.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

kompressor pisze:
....nie 1000 tylko 500-600, sama robocizna około 300 reszta to materiały.
KMP maluje całe auta w przypadku wady jaka np. ostatnio była w ceed , łuszczył się klar. Lub całe elementy jak w przypadku klap tylnych gdzie ocierała plastikowa część /nakładka.
Klocków nie musisz zmieniać w aso-nie ma takiego obowiązku.
Olej tez możesz mieć swój.

Nie słyszałem o jakiś zgrzytach co do wywiązywania się z gwarancji.
No oczywiscie są osoby które myślą ze dostana nowe auto bo im klar zszedł.
Znam również przypadki wymiany turbin na nowe w crdi gdzie np. vw miał klienta w doopie.

O czym ty piszesz? -że niby po 5 latach ktoś ci wymieni zużyty amor na nowy-wolne żarty kolego. To chyba zrozumiałe że na elementy zawieszenia jest ograniczona gwarancja podobnie jak na sprzęgło.

no to na co jest ta gwarancja? wydech,sprzegło,amory katalizator tez nie...300zł za wymiane oleju ktory mam przywiesc swoj bo w ASO cena to 200% normalnej? w punktach wymiany oleju wymieniaja wszystkie filtry i płyny ZA FREE jak sie kupi u nich!!!!!!! Takie gwarancje słuzą własnie aby kasowac po 300zł za nic. Wziac auto na poł dnia, pojezdzic sobie autem klijenta po parkingu z piskiem opon i tyle.BTW wcale nietwierdze ze KIA to złe auta czy cos-niech sie psuje jak najmniej i jezdzi.Ale przy aucie ktore lawinowo traci na wartosci w kazdym roku servisowanie go w ASO to nabijanie kabzy producentowi.. :lol:

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior

kompressor pisze:
Ale pier...cie Hipolicie.
Przejechać się a mieć to dwie rożne rzeczy.
To tak jak z MB jak kupisz odpacykowanego kręconego trupa to też będziesz psioczył i narzekał.
Ojciec ma Hyundaia Teracan w dieslu crdi(nawiasem mówiąc to praktycznie to samo co cdi w MB) z automatem ja mam Kia Soul co prawda w benzynie.
I zero problemu. A czemu?
Bo auta kupione w salonie i serwisowane (serwis to nie góra pieniędzy jak niektórzy sugerują). Jakoś skóra wygląda jak nowa, boczki nie są brudne,nic nie odpada i nie skrzypi a głowice - to cud całe.
Wiec niech wypowiadają się osoby co kupiły i maja a nie przejechały się,widziały,słyszały.
Stan techniczny i wizualny wynika tylko i wyłacznie z tego jak dba i szanuje to co ma właściciel. CRDI to nie wyścigówka ale jak ktoś jeździ tym jak benzyna to powinien mieć sam do siebie pretensje jak mu się głowica ocieli.
KIA to nie MB i nie należy oczekiwać za 1/3 ceny MB tego co się dostaje w KIA licząc na to że będzie jak w MB.

slyszales o milosci od pierwszego wejrzenia?
bo mnie to dosiegnelo jak pierwszy raz w zyciu przejechalem sie zlamana sprochniala beczka.
jezeli cos pasuje to podpasuje i styrane, i jezeli takim autem sie dobrze jezdzi, to tylko pomyslec jak bedzie w zadbanym, jezdzilem "kiłami" i dla mnie to syf kiła i mogiła. <br>Dodano po 10 minutach.:<br>
kompressor pisze:
KIA jest robiona w większości w Słowacji. Więc jest to jak najbardziej europejskie auto. W dodatku w moim mniemaniu bezawaryjne. Jeszcze ani razu nie musiałem jechać na lawecie, odwiedzać serwisu. Wszystko działa i funkcjonuje lepiej niż w uznanych markach ja renault [zlosnik] ,pug,cytryna,smierdziwagen. To czy się to komuś podoba czy nie KIA dogoniła i nierzadko PRZEGONIŁA JUŻ EUROPEJSKICH PRODUCENTÓW.
Nie boi się dawać na swoje auta gwarancji 7 letniej a to o czymś świadczy.
Jakie to typowo Polskie krytykować coś czego się nie maiło a zna się tylko z opowiadań.
Czytając forum kia nie widzę tematów "zgasł i nie chce zapalić" albo czy "głowica od 1.9 td pasuje do 1.9 tdi".
Te auta kia są dziś na przyzwoitym poziomie, są tanie w utrzymaniu,bardzo dobrze wyposażone jeśli chodzi o systemy bezpieczeństwa. I jak Trocin zauważył to inna półka niż Logan czy TATA.
Już dzisiaj wiem ze za niecałe dwa lata kupie kolejne auto tej marki MPV które będzie wchodziło do produkcji i będę z niego zadowolony jak dzisiaj z SOUL.

to po co gosciu jestes na forum mercedesa???

nie wiem jak to jest ze ja w jakim kolwiek towarzystwie nie musze zachwalac mercedesa bo kazdy wie co to jest, i dlatego nim jezdze bo dla mnie nie ma nic lepszego. jest tak ze kazdy na beszczela proboje przebic sie ze swoim dziadostwem typu lanos. kija, hundai, i inne azjatyckie badziewie, zachwalajac jaki on jest bezawaryjny, a co z reszta? jaki to ma komfort albo wykonczenie w srodku?

fakt nie ma samochodow doskonalych, nawet mercedes ma mankamenty, ale czy tylko chodzi o bezawaryjnosc? a co z wygladem, prezencja, komfortem, ergonomia, jakoscia wykonczenia, oryginalnoscia itp, itd, ciekawy jestem dlaczego ludzie chca nosic ciuchy od np armaniego skoro mozna kupic chinskie szmaty na stadionie za 10 razy mniejsze pieniadze? z prostego powodu, bo w tych ze stadionu chodzi jak w worku, tak samo jest z samochodami.

na moja opinie wplynely osobiste doswiadczenia, jezdzilem tymi autami osobiscie. i jesli o mnie chodzi to wole VW z padajaca glowica niz "kile"

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ty gienek coś ci się chyba po...ło.
To jest HYDE PARK.
Personalne wycieczki proszę robić w innym kierunku.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

kompressor pisze:
Ty gienek coś ci się chyba po...ło.

Milo Cie bylo poznac Herr kompressor.. Patrz troszke na podpisy skad ludzie stukaja.

A co do tematu, to moze i sie cos teraz zmienilo, ale kiedys mialem "okazje" przejechac sie modelem Pride czy jakos tak. Ledwo z niego wysiadlem, zapach plastikow ma chyba jakies wlasciwosci narkotyczne. W sumie zeby sie wyluzowac weekendowo za jakies marne grosiwo, czemu nie [oczko]

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Milo Cie bylo poznac Herr kompressor.. Patrz troszke na podpisy skad ludzie stukaja.

...no i co mam się bać bo ktoś sobie napisał na czole że z Wołomina?

Krzysztof Jarzyna ze szczecina zjada takich z "wołomina" na śniadanie [zlosnik]

Co do zapachu -tak pachnie pięknie świeża gumą [zlosnik] , taki urok tych aut. I rzeczywiście za"psie" pieniądze.

Tytuł:
wiarus junior

no to jest Hyde Park, ale jakby nie bylo na forum MB

zreszta ja nie mam nerw do takich zakapiorow, ja nie czcze swojego samochodu pomimo ze to jest merc, ale tak czy siak to jest tylko samochod.

Najbardziej smiesza mnie ludzie ktorzy sie za przeproszeniem spuszczaja nad swoimi "autkami" przwaznie, plastikowymi koreancami,japoncami czy innymi chinczykami, moze ktos mnie posadzi o generalizowanie, ale niestety takie mam doswiadczenie ze gdzie kolwiek pojawi sie oszolom jezdzacy dajewem czy innym szajstwem, to bez powodu proboje mnie przekonac do swojek kupy plastiku. nie wiem o co chodzi, kompleksy?

kazdy jezdzi tym co lubi, i mi nic do tego, ale nie lubie ludzi ktorzy pomimo przytlaczajacych argumentow ktore obalaja jego dziwne widzimisie, dalej sie miotaja i pomimo tego ze wiedza ze sie osmieszaja dalej proboja "glowa przebic mur"

tyle odemnie w tym temacie

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

hm..chyba się robi trochę gorąco w tym wątku. nie sądziłem, że wywoła to tak ożywioną dyskusje. wszystkim dzięki wielkie za wszystkie wypowiedzi, zarówno te za i te przeciw. wniosek jeden, ci, którzy sie zdecydowali-nie narzekają ale ogromne grono nie wydałoby paru groszy na to autko. chyba ta demokratyczna większość mnie przekonała i zamiast kii będzie vel satis. chyba mozna zamykać i nie podnosić więcej temperatury.
pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

gieniek pisze:
Najbardziej smiesza mnie ludzie ktorzy sie za przeproszeniem spuszczaja nad swoimi "autkami" przwaznie, plastikowymi koreancami,japoncami czy innymi chinczykami, moze ktos mnie posadzi o generalizowanie, ale niestety takie mam doswiadczenie ze gdzie kolwiek pojawi sie oszolom jezdzacy dajewem czy innym szajstwem, to bez powodu proboje mnie przekonac do swojek kupy plastiku. nie wiem o co chodzi, kompleksy?

Gienek najlepiej pamiętam jedną sytuacje po zakupie Lancii, któa z wypasu nie miała tylko tostera i expressu do kawy w środku. Przyjechał znajomy oglądnąć ją (notabene jeździ Dełu Lanosem po wiejskim tuningu - brewki, czarne szyby, spojlery i super ekstra plastikowa okleina w środku imitująca aluminium).
Wsiada do Lancii ogląda bawi się całą elektryką po czym po 5 minutach dowala tekstem - byłby zajebisty ale nie ma nawiewów z góry ...
Usiadłem (ze śmiechu).

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

majic77 pisze:
... miast kii będzie vel satis...
pozdrawiam

czyli z deszczu pod rynne?

vel satis jest mniejszy od carnivala

i szybko przestali vel satisa produkowac - czemu?

zasada jest prosta - trafisz na dobre wykonanie danej sztuki pojazdu- bedziesz jezdzil - trafisz na pechowe auto, niedorobione, jezdzone w zlych warunkach - bedziesz bulił

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
majic77 pisze:
i szybko przestali vel satisa produkowac - czemu?

Chyba pomylilo ci sie z Avantime bo Vel Satisa to chyba ciagle tłuką w fabrykach...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tak dla rozluznienia atmosfery, bo ciezki tydzien pracy przed nami, trzeba o zdrowie dbac :) ...
Przez 7 lat uzytkowalem Renault Traffic z 91 roku. Kląłem na to auto nieraz gdy sie w nim cos zepsulo. A psulo sie na przestrzeni tych lat niemalo. Swoje oczywiscie Renoweczka napracowala, nie moge narzekac, zawsze byla chetna do wozenia ciezarow. Jakosc wykonania i pomyslowosc inzynierska konstruktorow tego auta doprowadzala czasem na przemian do smiechu i placzu. Z drugiej strony autko mialo bardzo duzo pozytywnych cech, ktorych nie sposob znalezc w obecnym moim Lublinie, chociaz auta pod wzgledem uzytkowym sa porownywalne. Na kanwie doswiadczen wiele razy mowilem sobie, ze nigdy wiecej francuza, bo to syf, kila i mogila... Prawda jest taka, ze teraz bardzo powaznie zastanawiam sie nad innym Francuzem (Berlingo/Partner), o czym w osobnym watku. Wniosek? Tylko krowa nie zmienia pogladow! Nie jestemy krowami.
Obserwuje ten watek i tylko podziwiam zazarta dyskusje inteligentnych badz-co badz ludzi. Jaki to ma sens? Kolege stac na to auto, spelnia w jakims tam stopniu jego oczekiwania, potrzebuje tylko rady czy oby na pewno kupno tego auta nie bedzie wielkim bledem i straconym czasem. Byc moze zdaje sobie sprawe z tego, ze koreanskie auto nie bedzie imitowac Rolls-Royca czy Mercedesa, bedacego dla wielu wzorem w dziedzinie jakosci, ale podobnie jak moja Renowka na pewno posiada tez cechy pozytywne, ktore pozwola koledze uzytkowac to auto z zadowoleniem. Skoro kupi uzywanego, to wiele nie ryzykuje, chocby nawet mial go sprzedac po 2 latach i mowic o nim najgorsze rzeczy.
Panowie, badzmy realistami. Psuja sie wszystkie auta, a najbardziej te stare i zuzyte (nawet Mercedesy). Pompa wody czy paliwa w takim Hyundaiu zacznie cieknac podobnie szybko jak ta w VW czy Fordzie. Co ciekawe, bardzo czesto na przestrzeni lat, ta pompa zostala juz wymieniona w tym VW na chinski zamiennik przez poprzedniego wlasciciela. Podobnie jest z innymi czesciami.
Reasumujac. Kolega poprosil o plusy i minusy rzeczonego auta, a nie o wzajemne obelgi w obronie coraz to mocniejszych argumentow za lub przeciw...
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Borys, nic dodać nic ująć.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
Panowie, po co te emocje.Zawsze tak będzie, że część osób jeżdżąca mb za 5tys zł. będzie mówić , że nie kupiłaby koreańczyka czy tym podobnego za 50tys bo to dziadostwo....zaś jeżdżący koreańczykiem za 50 tys zł powie, że nie kupi mb za 5tys zł bo będzie się czuł jak dziad w starociu. Każdy kupuje według swojego portfela i potrzeb, dobrze że tak jest, bo inaczej wygladałoby to jak 20lat temu w Rosji-głownie WAZy i ZAZy

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00