MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 5:50 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

witam
kupię radio z mp3 , które będzie dobrze wyglądało w w126, ważne aby miało regulacje głośności w pokrętle a nie w przyciskach.

w126 260 SE 86' była
w123 230 E 81' była

wiarus junior
Awatar użytkownika

moonracer pisze:
witam
kupię radio z mp3 , które będzie dobrze wyglądało w w126, ważne aby miało regulacje głośności w pokrętle a nie w przyciskach.

marne szanse, prawde mowiac.
ja poluje na nakamichi CD-400 sprzed 10 lat.
na razie do blaupunkta kasetowego frankfurt RCM82 dorobilem sobie kabelek i zapinam zewnetrzne mp3 - telefon nokia. Po wpieciu w tor sluchawkowy mikrofonu mam od razu zestaw glosnomowiacy, dziala bez zarzutu.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

http://allegro.pl/item565196596_panason ... 1405n.html

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
moonracer pisze:
witam

Moim zdaniem to zwykły Becker + Becker 7928.
Ja tam jestem zachwycony.

Tytuł:
postmajtek

Witam.
mam coś takiego do zbycia http://www.amazon.de/gp/product/B00093G ... e=&seller= posiada wejście na USB/ odtwarzacz CD/MP3/ miejsce na karty SD/MMC RDS....przyjechało razem z moim CLK do którego trafiła ALPIN-A 9812 z poprzedniego autka

pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Toz to szkoda kasy na przesylke tego badziewia.
Lepiej kup cos z Blaupunkta, SD 27 albo SD 48. Radio markowe, w nieduzej cenie, dodatkowo mozna wybrac kolor podswietlenia. Sam sie do takiego przymierzam od jakiegos czasu, ale ciagle sa inne wydatki :)
Wszedzie jak czytam, odradzaja wszelkiej masci Peyingi, Dalco, Firsty i inne wynalazki tego typu zmajstrowane przez biedne i glodne dzieci z Chin. Kusza cena, ale poza atrakcyjnym dla niektorych wygladem, nie maja nic wartosciowego w sobie.
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
postmajtek

jak chcesz konkretne radio to polecam tylko i wyłącznie Alpine ;) u siebie mam 2 modele...w jednym Mesiu 9843 - i gra bardzo ładnie ( można dość tanio wyrwać ) a w CLK jest 9812 - jedno chyba z najlepszych Alpine jeśli chodzi o jakość dźwięku, chociaż bajerów ma sporo do ustawiana, lecz cena już też nie mała.....ogólnie na "kijowej" jakości głośnikach żadne radio nie zagra tak jak powinno...pozdr. <br>Dodano po 2 minutach.:<br> ps. Blaupunkt, Sony itp. hm....raczej wyglądają, mają dużo świecidełek ale grać to nie gra, przynajmniej porównując w tym samym przedziale cenowym do Alpine czy Clariona ( też dobre radia lecz ten wygląd w stylu "retro" nie dla mnie;) )

W124T 2.0 diesel

Ford Probe 2.2 turbo

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dlaczego twierdzisz, że Blaupunkty mają dużo świecidełek? Ja uważam ze jeśli chodzi o stylistyke, to są najwygodniejsze radia w użyciu. Wszystko proste, bez zbędnych fajerwerków. Po oryginalnym Beckerze, to chyba najsłuszniejsza marka do Mercedesów.

Mercedes A208 200Kompressor Avantagrde- wóz na lato

Tytuł:
postmajtek

bez obrazy...nie chce nikogo przekonywać do swoich poglądów, ale posłuchaj na dobrych głośnikach Alpine i Blaupunkta...zobaczysz o czym mówie.....tylko nie rób tego w sklepach typu media mark, bo tam praktycznie każde radio brzmi podobnie patrząc na to w jakim pomieszczeniu i zabudowie są umieszczone głośniki. Od radia nie wymagajmy tylko bassu...a czystości dźwieku, tak by słuchając gitary, bębnów, dźwięk faktycznie brzmiał tak jak powinien, nie mówie tu o hip hopie czy techno, bo przy tym to różnica niby nie wielka, aczkolwiek odczówalna

W124T 2.0 diesel

Ford Probe 2.2 turbo

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jak chcesz cos dobrego i klasycznego ,warto poszukac czegos w oldtimerach (starych beckerach czy alpinach)z wejsciem ,a mp3 sobie po mini-jacku wpinac.w ten sposob zapominasz o calym balaganie plytowym ,masz przyanjmniej spokoj tez ze nikt Ci tego radia nie ukradnie.

Mozna tez dac modulator fm ,ale nie spotkalem sie z takim ktory nie degeraduje dosc powaznie dzwieku.

Ja mam takie rozwizanie w secu, ipoda mam wpietgo po kablu i jestem bardzo zadowolony.Przedtem mialem zmieniarki nie zmieniarki,stacje dokujace i mimo ze mowimy tu o alpine F1 to wszytsko kompletnie sie nie sprawdzalo.Bo albo sie wieszalo ,albo co chwile trzeba bylo wypalac nowe plyty.

Blaupunkty mi sie jedynie kojarza z oplem ;)

A co do cd 400 nie jest zlym stylistycznym rozwiazaniem ,jednak to jest dosc kiepskie radio. Do dzis ich wlasciele sa wysmiewani :), bo posiadanie takiego radia ,w pewnych kregach, swiadczy o posiadanej ogromnej wiedzy czerpanej z forum i kompletnym braku praktyki.( nie napisalem tego obrazliwie,ani zlosliwie) Poza ladnym wygladem ,ma ono straszliwa wade bardzo delikatny mam mechanizm wydawania plyty , te radia sie psuly na potege.Duza wada bylo tez to ze ono popostu nie gralo.Na papierze wszytsko wygladalo lepiej jak w rzeczywistosci.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no to mi niezłego zonka zrobiliście,
wyglądowo skłaniałbym się do blaupunktów - właśnie ze względu na delikatne retro,
a muzycznie wiele nie wymagam, więc tu raczej rolę odegra cana i funkcjonalność,
i tu znowu widziałbym blaupunkta ze wględu na minimum przycisków.
rozwiązanie z wpinaniem różnych peryferiów przez kabel nie przekonuje mnie, w zamierzchłych czasach podpinałem tak CD do kaseciaka i było to wielce irytujące dla mnie.

biorąc pod uwagę niewielkie moje wymagania co powiecie o blaupunkcie san remo mp28?

w126 260 SE 86' była
w123 230 E 81' była

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Powiem tak. Wymienialem w ostatnich czasach radia w aucie, prawie jak komorki w czasach studiow - dochodzilo prawie do maniactwa :) Musialo byc lepsze i koniecznie z plyta CD (nie chcialem kasety). Wszystkie mialy zasadnicza wade - po jakims czasie mechanizm odtwarzania plyty sie wyrabial i powoli przestawal czytac plyte. Zaczynalo sie od przeskakiwania utworow i niemoznosci poprawnego odczytu gorzej nagranych plyt, az po brak mozliwosci odczytu prawie kazdej plyty. Dodatkowo chyba kazdy odtwarzacz wczesniej czy pozniej rysowal plyty, co zmuszalo do kopiowania oryginalow, bo ich zwyczajnie bylo szkoda. Chcac miec kilka plyt w aucie, zmuszony bylem do kupienia futeralu na plyty, co przy dwoch takich komplecikach powodowalo kompletne zapchanie schowka i ogolny balagan.
Wyleczylem sie z plyt CD w aucie. Z racji awarii napedow, slucham teraz tylko radia. Ale chetnie poslucham czegos swojego, tyle ze juz nie na CD..
Koniecznie chce kupic radio bez napedu CD, tylko z odczytem z kart SD i/oraz/albo USB, najchetniej jedno i drugie. Mniejszy klopot, prawie nie ma sie co zepsuc, mniej zajetego miejsca przez nosniki. Komputer kazdy ma w domu, przerobienie CD na pliki mp3 to tez zaden problem, kopiowanie tychze na nosnik trwa sekundy, a spokoj psychiczny, ze nie rysuje sie plyta i nie przeskakuje - bezcenny..
Dlatego powyzszy blaupunkt wydaje mi sie ladny, ale jak dla mnie sporo mniej praktyczny od radia na SD/USB, stanie sie przestarzaly jak pare lat temu radia kasetowe... Rownie dobrze mozesz sobie kupic gramofon :)
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dobrze kolega mówi z tym wyjściem na usb/sd.
Ja posiadam pioneera DEH 4000. Ma pokrętło (którym nawiasem mówiąc można zmienić/ustawić większość funkcji) przydatny port USB i dość przejrzysty interfejs - można łatwo trafić do wybranego przez siebie folderu.
Całość wygląda dość "spokojnie" bez dodatkowych wodotrysków i mnóstwa migoczących punkcików. No i najważniejsze cena jak i jakość są na zadowalającym poziomie.

Kod:
 http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1154795 

Tytuł:
swój chłop

:Borys - szerze mówiąc, to nie potrafię sobie wyobrazić, jak okrutnie musiałeś traktować te radia, skoro już w niedługim czasie miałeś z nimi takie problemy. Poprawnie obsługiwany markowy radioodbiornik z cd działa be zarzutów przez ładnych kilka lat. Z rysowaniem płyty zetknąłem się w zasadzie raz (mechanizm zawsze rysował płytę po dojściu do pewnego momentu) i nie pamiętam, czy było to markowe czy nie, radio. Przeskakiwanie i trudności z odczytem, to już tylko sprawa wieku lasera i brudu, gromadzącego się na soczewkach. Ale to też sprawa lat w markowym sprzęcie. Mechanizm podajnika ma prawo się szybko zepsuć, ale pod warunkiem że mu się w tym pomaga, czyli na chama wciska i wysuwa płyty.

A co do radia do 126, to zamiast podawać od razu konkretne modele, może należało by się zastanowić, co takie radio powinno mieć. Ja mam na przykład takie "skrzywienie", że uznaję jedynie radia, w których regulacja głośności jest gałką. Żadne przyciski!
Dalej - kolor podświetlenia. Akuratnie trudno będzie znaleźć radio kolorystycznie zgrane z żarówkami mercedesa. Chyba, ze jakieś żółte podświetlenie lub przeróbka (w większości do zrobienia). Ale raczej nie będzie pasować radio z wielokolorowym wyświetlaczem, animacjami...
Do tego auta pasować też będzie coś, co ma proste i klasyczne linie, a nie jakiś techno - kosmiczny styl.
Osobiście zaproponowałbym coś w tym stylu:
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DG
(sorki za długaśny link).

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Bohdan86 pisze:
dobrze kolega mówi z tym wyjściem na usb/sd.

a czy zna ktos radio, które odtwarza po USB/SD wav'y (PCM)? mam uczulenie na mp3 i inne formaty zabijajace przestrzeń...

Sorry za OT, sam szukam od roku radia do Smoczki i nie jest to łatwe, po okresie przekonania o jedynym słusznym Beckerze, choć w gre wcodzi niestety używka, biorę pod uwagę Alpine, którez białym wyświetlaczem i czerwonymi guzikami powinny być do przełknięcia...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00