MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 6:29 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Tez chcialem byc kozak i przejezdzic zime na letnich, ale skonczylo sie jak jezdnie przysypala pierwsza warstwa sniegu. Przezylem wtedy najbardziej stresujaca jazde w zyciu. Na mojej trasie bylo zaledwie 500m sniegu ale to wystarczylo bym walczyl ze zsuwaniem sie samochodu z jezdni, problemem z jego zatrzymaniem i zaliczyl zakret w iscie rajdowym stylu jadac niecale 20km/h. 3 dni pozniej mialem juz nowe zimowki. Roznica byla widoczna od razu i teraz nikt mnie nie przekona ze mozna inaczej, bo mercedes jest chyba za ciezki na takie numery.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

rolbas Myślę że mieliście farta. Po prostu niemiecka policja nie wpadła na pomysł że człowiek który przekracza dozwoloną prędkość w górach, w zimie podczas gdy droga jest pokryta śniegiem może nie mieć opon zimowych.

Tytuł:
swój chłop

(me: how) pisze:
rolbas, tu nie ma miescja na czyjeś zdanie i opinie. Naprawdę nikogo nie interesują twoje przygody z niemiecką policją, bo najzwyczajniej nic z nich nie wynika. To, że nie dostałeś manadatu ani nikogo takiego nie znasz jest dla sprawy bez znaczenia

Juz tlumacze jaki to ma znaczenie bo nie wyciagnales Tego wniosku sam: wielu sie przekonalo ( zwlaszcza "nie-Niemcow)" jak rygorystyczna i skurpulatna bywa zawyczaj niemiecka policja w zakresie wykonywania przyznanych ich obowiazkow jak rowniez sami kierowcy niemeiccy w zakresie stsowania sie do regul prawnych.
Podany przyklad z zycia sluzyl zoobrazowaniu, ze istniejacy przepis nie naklada na nikogo w Niemczech obowiazek uzywania opon zimowych i nikt nie dostanie mandatu z marszu za to, ze np w styczniu jedzie na letnich oponach bo jesli obowiazek taki bylby to po pierwsze moj kolega by takie opony zalozyl a po drugie policja by nas na 100% ukarala.

Owszem mozna dostac mandat w wysokosci do 20/ 40 Euro jesli policja uzna ze masz opony niedopasowane/niewlasciwe/niewystrczajce i za wynikajace z tego konsekwecje ale sam mandat jest absolutnie nieobligatoryjny.
Przepis naklada na kierowce odpowiedzialnosc za skutki jego decyzji co do opon zimowych ale nie tylko bo pod ten elastyczny przepis popasc moga kierowcy z oponami zimowymi z bieznikiem ponizej 1,6 mm i jesli taki pojazd spoowduje utrudnienia w ruchu , policja moze uznac takie opony za niedopaswane do warunkow i ukarac mandaten. W pratyce nie slyszalem by ukarala kogos prewecyjnie za uzywanie opon letnich w zimie.

Teraz odnosnie niezrozumialego dla Ciebie "silnego zalecenia" co do uzywania opon zimowych: z racji ze ustwodawca niemiecki slusznie zauwazyl, ze warunki drogowe w Niemczech w poszczegolnych landach diametralnie sie roznia w tym samym okresie , obowiazku jazdy na oponach zimowych nie nalozyl natomiast, policja, ADAC, firmy ubezpieczeniowe zalecaja uzywac opon zimowych jako ze testy opon, analizy wypadkow wyraznie wykazuja wyzszosc opon zimowych w pewnych okreslonych warunkach.
Z racji, ze styczen w Nadrenii Polnocnej Westfalii na ogol diametralnie odbiega np temp i opadami sniegu( co wplywa bezposrednio na warunki drogowe) od np panujacych w Badenii Wirtembergii, obowiazek jazdy na oponach zimowych nie zostal wprowadzny z zasada " rowno dla wszystkich i dla tych co powinni i dla tych co nie powinni" jednakze caly czas trwa kampania uswiadamiajaca korzysci ze stosowania opon zimowych. Zwlaszcza firmy ubezpieczeniowe uswiadamiaja ze jesli stosowanie opon zimowych moglo by uniknac szkody/wypadku firma bedzie miala prawo odmowic wypalty odszkodowania w czesci lub w caloscu wkazujac keirowce jako winnego zaitnialego zdarzenia z powodu . Ot cale tajemnicze "silne zalecenia"

podobnie jak twoje emocje i skojarzenia.

Czy ja wypisuje slowa typy "belkot" "Bzdury"? Kogo tu emocje poniosly? <br>Dodano po 10 minutach.:<br>
piston pisze:
rolbas Myślę że mieliście farta. Po prostu niemiecka policja nie wpadła na pomysł że człowiek który przekracza dozwoloną prędkość w górach, w zimie podczas gdy droga jest pokryta śniegiem może nie mieć opon zimowych.

Calkiem mozliwe, ze mielismy farta ale ten fart po czesci wynikal z faktu, ze policjanci po prostu skoncentrowali sie na wykonaniu ich obowiazkow i byc moze nie byli nadgorliwi.
Czy mieli podstawe do ukarania? I tak i nie. Bo mogliby uznac ze opony byly nieodpowiednie do warunkow choc z drugiej strony jak piszesz jak moga byc nieodpowiednie skoro jedzie sie nawet ponad dopuszczalnej predkosci ( ale lekko bylo 70/50) i tylko przekroczenie predkosci bylo powodem zatrzymania a nie jechalismy wezykiem czy utrudnialismy ruch innym.

Ale zeby nie bylo niejasnosci: JA OSOBISCIE opony zimowe stosuje od mometu uzyskania prawa jazdy i mnie nie trzeba przekonywac o wyzszosci zimowek nad letnimi na sniegu/blocie.

Ostatnio zmieniony pn lis 24, 2008 4:54 pm przez rolbas, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior

Wika pisze:
Wika pisze:
bark opon zimowych.

Słyszałem o tym,że policja niemiecka wlepia mandaty za brak zimowych opon ale jeszcze NIKT nie pokazał mi tego przepisu na papierze ani na ekranie.

Pokazałem to w zeszłym roku na ekranie.

Mogę prosić o replay , bo mi to umknęło . Dzięki

I jak ? Możesz pokazać ten przepis ,bo naprawdę nie pamiętam tego .

Nie dziwi mnie,że policja niemiecka wlepia Polakom mandaty.
Sądze jedank ,że w wielu przypadkach robi to niesłusznie.
Praktycznie każdego dnia jestem w Niemczech i jestem ciekaw jak jest w rzeczywistości.

Poza tym me:how mam szansę odwdzięczyć ci się za nazwanie mnie forumowym Palikotem .
Czytając bowiem twoje posty , gdzie tak bronisz Niemców , można śmiało powiedzieć,że jesteś forumowym Geremkiem .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jeśli Wika uważasz, że moja próba sprowadzenia dyskusji do konkretów, sprzeciw wobec słów, że zimówki się jedynie "silnie zaleca" i przytoczenie niemieckiego taryfikatora, to "obrona Niemców" to chyba nie mamy o czym rozmawiać. I nie mieszaj autorytetów, zwłaszcza wielkich i nieżyjących, do spraw tak przyziemnych jak opona...

Paragraf 2, ust. 3a kodeksu drogowego.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja Pierdziu - normalnie dyskusje sie zaczeły. az zapomnialam co mialam tam komus odpisać - hehe.

i tak wasze "zady i walety" nieprzekonaja mie do zmieniania opon - jakie opony mam na takich jezdze - a ze mam letnie to na takich bede jeździla. ot to - aha - jeszceraz powtórze - niepprzecze ze opona zimowa - na śniegu , błocie - jest opona leprza niz opona letnia . a co do tego że tam mnei bokiem postawi czy cos...? a nawet w lecie na suchym asfalcie mi sie zdazy a w zimie to nawet bezpieczniej bo sie jedzie te 20km/h a nie 80. i mniej paliwa idzie przy lataniu bokiem. hehe! - no to tak chumorystycznie - coby rozładowac troche napięcie!

a tak wogule to uważam ze zima jest zima i niepowinno sie odsniezac - posypywac sola drog - żadnych( no odsnieżanie bez posypki by moglo byc zeby si eneizapadac po lusterka w sniegu ale precz z ta sola! - i w tedy bym sobie pewnie zimówki załozyla i wszyscy byli by zadowoleni! hehe! no ! wszytkim życze miłej wygodnej i w takich warónkach jazdy w jakich lubią!

FSO Polonez caro plus 1.6

Tytuł:
swój chłop

Wracam dziś z pracy drogą z Jugowa do Kamionek (Góry Sowie), śnieżek piękne okoliczności przyrody .
A to na samej górze stoi czerwony TIR z naczepą, co u licha myślę sobie .
Dojeżdżam a tam ratrak przywieźli i składają.
Ciekawe jak on tam wjechał tym tirem??
Jeszcze ciekawsze jak zjedzie?

Tak na marginesie jak zaczęło sypać tak coś koło piątku.
Jadę w sobotę, na około górki śnieżek prószy biało, pięknie , gdzieś tam jakieś promyki słońca przeświecają.
A pan redaktor w radio że brzydka pogoda bo śnieg pada i zimno.
"Pani kierownik jest zima to musi być zimno"

Tytuł:
wiarus senior

Jeśli Wika uważasz, że moja próba sprowadzenia dyskusji do konkretów, sprzeciw wobec słów, że zimówki się jedynie "silnie zaleca" i przytoczenie niemieckiego taryfikatora, to "obrona Niemców" to chyba nie mamy o czym rozmawiać. I nie mieszaj autorytetów, zwłaszcza wielkich i nieżyjących, do spraw tak przyziemnych jak opona...

Paragraf 2, ust. 3a kodeksu drogowego.

Typowe dla ciebie , najpierw obrażasz ( pierwszy mnie nazwałeś Palikotem ) a później obracasz kota ogonem .
Ja dalej twierdze , że nie ma PRAWNEGO OBOWIĄZKU używania w Niemczech zimowych opon i dalej czekam aż ktoś mnie przekona ,że jest inaczej .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

marcinMB123200D pisze:

A pan redaktor w radio że brzydka pogoda bo śnieg pada i zimno.
"Pani kierownik jest zima to musi być zimno"

dokładnie. mnie tez to drażni jak ktos mowi ze jest brzydka pogoda bo śnieg pada - w Zimie - dziwne nie?

syrena 105- nasze wspolne dziecko

CLK208 2.3 kompressor

FSO Polonez caro plus 1.6

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
I jak Wam się lata na letnich oponkach? [zlosnik] ... Bo jeśli nadal dobrze to zapraszam na podmiejskie nie solone rejony....

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Heh, ja dzis wieczorem pojechalem na placyk...nowiotkie zimowki powodowaly ze z wlaczonymi systemami 230 koni w zasadzie nie moglo zerwac przyczepnosci, natomiast jak byly wylaczone to po 2 przejazdach okazalo sie ze jest na placyku 5 cm ubitego sniegu a pod spodem szklanka...i mimo zimowek jak tyl zaczynal wyprzedac przod to mozna tylko bylo zwijac papiery ;)

Wydaje mi sie ze kazda osoba ktora jedna zime przejezdzi na zimowkach juz nigdy nie bedzie kombinowac z letnimi zimą...najgorsze zimówki zimą lepsze od najlepszych letnich!

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

zebda pisze:
Wydaje mi sie ze kazda osoba ktora jedna zime przejezdzi na zimowkach juz nigdy nie bedzie kombinowac z letnimi zimą...najgorsze zimówki zimą lepsze od najlepszych letnich!

Ooo tak.
Sam już 2 dzień bawie się na śniegu... mimo zimowych opon. A jak wyjechałem dla próby samochodem na letnich (i mocą dużo niższą nić ma CE) to ruszyć nie dało rady...
W takich warunkach to po pierwsze trzeba mieć nieco pod kopułą.. ale opony zimowe mimo wszystko potrzebne.

C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus senior

Przy okazji tego śnieżnego tematu , jakie są wasze doświadczenia z łańcuchami na koła ?

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja na zimówkach jeżdżę od 5 lat, i nigdy bym się już nie wybrał na letnich w trasę po śniegu.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Przy okazji tego śnieżnego tematu , jakie są wasze doświadczenia z łańcuchami na koła ?

Zryty wyjazd z garażu, porysowane i rozbite błotniki, ufajdane ubrania [zlosnik]
Ale jednak czasami się nie obędzie bez łańcuchów.
Widziałem ostatnio takie coś zastępujace łańcuchy co zakłąda sie na zasadzie kołpaka bądź jakiejś nakładki na koło. montaż jest mniej problemowy.

C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00