Piątal pisze:
Od kiedy po zakupie jakiegoś przedmiotu mam obowiązek przechowywać dowód zakupu?
Niestety żyjemy w kraju w którym, w razie czego, to my musimy udowodnić swoją niewinność. A fakturę/paragon czy inny dowód zakupu warto trzymać na wypadek reklamacji na przykład.
Cytuj:
Może zaczną rewidować domy i pytać o rachunki za komputer, telewizor, sprzęt hi-fi, żarówki i całą resztę wyposażenia?
Mają prawo sprawdzić legalność oprogramowania. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją kontroli osób fizycznych, ale w firmie miałem osobiście kontrolę. Wielu moich znajomych także - dotyczy biur projektowych, które muszą używać zarobkowo dość drogiego oprogramowania, ajk n.p. AutoCad.
[/quote]
Borys pisze:
W nawiazaniu do powyzszego, wszyscy albo prawie wszyscy jestesmy wlascicielami conajmniej jednego auta i telefonu komorkowego. W jednym i w drugim znajdziemy przeciez radioodbiornik a niezadko tez telewizor (mam na mysli auto). Czy oplacamy z tego tytulu abonament rtv? W zasadzie powinnismy! Nie chcemy? Toz to pachnie mandatem!
Firmy płacą, bo w razie kontroli skarbowej może to być sprawdzane. Poprzednio pracowałem w banku gdzie miałem auto służbowe z radiem i był płacony abonament. Teraz pracuję w grupie EMF (Empik, Smyk itp.) i też dla aut służbowych opłaca się abonament. Bywały kontrole z tego tytułu. Dlatego też wiele firm daje swoim ludziom auta bez radia i z wyraźnym zakazem montażu na własną rękę.