MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 6:28 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 1231765
http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Do- ... zytajdalej

Już to widzę zwykły Policjant i sprawdzenie legalności :evil:
Ciekawe co komuś zrobią jeżeli bedzie woził sobie pda i przed kontrolą wyciągnie kartę z aplikacją i mapami ??

Tytuł:
wiarus senior

Kuzyna złapała kiedyś policja,gdy ...pływał w jeziorze.
Było to ponad 20 lat temu .
Podpłynęli do niego motorówką i poprosili o ... kartę pływacką .
Jak się domyślacie , nie miał jej przy sobie .

Także w tym okresie absurdu i szarości ówczesna władza oskarżyła naszego znajomego o działalność antypaństwową ( działał w związkach czy jakoś tak ) , to było podczas stanu wojennego ale to wiem tylko z opowiadań .
Nic na niego nie mieli jeśli chodzi o to , to zamknęli go na pół roku za ... pędzenie bimbru .

Oni zawsze coś wymyślą . Oczywiście by żyło się nam lepiej :)

Ale dzięki za info. Kierowcy w mojej firmie mają gps'y w ciężarówkach - zrobię im ksero faktur zakupu gps'ów na wypadek kontroli .
Ciekawe tylko jak wytłumaczą się z aktualizacji oprogramowania ?
Robili to via internet ze strony producenta ale nia mają na to żadnego potwierdzenia :o

Ech...

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Moim zdaniem kolejny Polski niewypal. Wyciagniecie karty SD to sekunda, wiec nie widze zadnego realnego problemu. A na PDA przeciez sobie tylko patrzymy, bo lubimy te klasyczne ksztalty chinskich wytworow technicznych.
Piratow drogowych lapac, bezpieczenstwa pilnowac !!! Do cholery z taka milicja!!!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
Czy faktura zakupu na firmę z którą współpracuję Wam wystarczy ?
Zrobię 80 kserokopii i każdemu wyślę albo na zlocie rozdam.
Powinno wystarczyć na następne 2 lata, bo póki co kopia faktury
jest jedynym legalnym dokumentem udowadniającym legalność.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

W zasadzie to chyba bardziej chodzi o udokumentowanie zakupu programu niz samego urzadzenia. Przeciez wielu z nas ma zwyklego palmtopa z Automapa czy innym TomTomem..
Nadal twierdze ze problem kontroli jest marginalny i porownywalny ze sprawdzaniem legalnosci uzytkowania CB-radia.

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 9309000
ciekawe co z użytkownikami którzy mają navi w telefonie, przecież jedno naciśnięcie czerwonej słuchawki i navi pracuje niewidoczna w tle :-) co za absurd

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Albo jak sie ma wbudowana navi w auto...i jak udowodnic ze przegrana plyta nie jest kopia zapasowa ktora moge legalnie wykonac?
Oraz na jakiej podstawie policjant w czasie kontroli drogowej moze zadac odemnie posiadania faktury?

Lada moment dojdzie do tego ze bede musial posiadac rachunek na ubranie zeby udowodnic jego oryginalnosci i pochodzenie z prawego zrodla...kolejny polski idiotyzm!

A pomyslcie o telefonach, o przywracaniu oryginalnego softu jesli wgrany jest soft operatora...lada moment moze i za to zaczna nas scigac? [zlosnik]

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Rozumiem konieczność walki ze złodziejstwem jakim niewątpliwie jest piractwo, tak sprzedaż jak i kupowanie lewego oprogarmowania. Jednak nie podoba mi się pomysł, aby w razie podejrzenia konfiskować sprzęt! To będzie cudowne pole do nadużyć i szykan ze strony policji. Tak na prawdę podejrzenie może pojawić się zawsze. Zatem za chwilę może się okazać, że policyjne magazyny zapełnią się skonfiskowanymi GPS'ami.

Znowu - zamiast walczyć z patologią w postaci handlu, to będzie się szykanować użytkowników. A wszystko przez nadal zbyt wielkie społeczne przyzwolenie na nielegalne procedery.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Od kiedy po zakupie jakiegoś przedmiotu mam obowiązek przechowywać dowód zakupu?
Może zaczną rewidować domy i pytać o rachunki za komputer, telewizor, sprzęt hi-fi, żarówki i całą resztę wyposażenia?

Pamiętaj! Gdy następnym razem będziesz szedł ulicą musisz mieć przy sobie rachunki za:

buty, spodnie, pasek, t-shirt, zegarek, koszulę, płaszcz, okulary, telefon i milion innych rzeczy.

Ma ktoś sprzedać gruby segregator na faktury?

Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Piątal, tylko nie zapomnij paragonu (co najmniej) wziąć na ten segregator.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tak sie zastanawiam w jakim kierunku zmierza ten swiat.
W nawiazaniu do powyzszego, wszyscy albo prawie wszyscy jestesmy wlascicielami conajmniej jednego auta i telefonu komorkowego. W jednym i w drugim znajdziemy przeciez radioodbiornik a niezadko tez telewizor (mam na mysli auto). Czy oplacamy z tego tytulu abonament rtv? W zasadzie powinnismy! Nie chcemy? Toz to pachnie mandatem!
Proponuje wiec przeszkolic obecne bataliony milicyjne w kierunku wywąchiwania i udowadniania uzytkowania odbiornikow rtv w autach i w telefonach komorkowych nam, czyli szarym ulicznym uzytkownikom!
Wiecej! Proponuje zatrzymywanie taksowkarzy, tramwajarzy i kierowcow autobusow, karetek i innego ustrojstwa wozacego towar ludzki, oraz wymaganie od nich zaplaconej tantiemy rtv!!! Stanowczo sie tego domagam! Wszak ich klienci sa w stanie sluchac radioodbiornika zamontowanego w pojezdzie! To niepodwazalne!
Co za kraj! Europa sie z nas smieje i szczerze mowiac... ma powody.
A tak na marginesie, anegdota zaslyszana od dziadka. Jak cwany niemiec planuje spolke z dwoma polakami? Otoz najpierw ich ze soba skloci, a pozniej wyciagnie korzysci z interesu... Cos w tym jest. Do mnie tez sasiedzi wyslali Policje, bo im moj pies za glosno szczeka (na wsi!). Paranoja.

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
Od kiedy po zakupie jakiegoś przedmiotu mam obowiązek przechowywać dowód zakupu?

Niestety żyjemy w kraju w którym, w razie czego, to my musimy udowodnić swoją niewinność. A fakturę/paragon czy inny dowód zakupu warto trzymać na wypadek reklamacji na przykład.

Cytuj:
Może zaczną rewidować domy i pytać o rachunki za komputer, telewizor, sprzęt hi-fi, żarówki i całą resztę wyposażenia?

Mają prawo sprawdzić legalność oprogramowania. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją kontroli osób fizycznych, ale w firmie miałem osobiście kontrolę. Wielu moich znajomych także - dotyczy biur projektowych, które muszą używać zarobkowo dość drogiego oprogramowania, ajk n.p. AutoCad.
[/quote]

Borys pisze:
W nawiazaniu do powyzszego, wszyscy albo prawie wszyscy jestesmy wlascicielami conajmniej jednego auta i telefonu komorkowego. W jednym i w drugim znajdziemy przeciez radioodbiornik a niezadko tez telewizor (mam na mysli auto). Czy oplacamy z tego tytulu abonament rtv? W zasadzie powinnismy! Nie chcemy? Toz to pachnie mandatem!

Firmy płacą, bo w razie kontroli skarbowej może to być sprawdzane. Poprzednio pracowałem w banku gdzie miałem auto służbowe z radiem i był płacony abonament. Teraz pracuję w grupie EMF (Empik, Smyk itp.) i też dla aut służbowych opłaca się abonament. Bywały kontrole z tego tytułu. Dlatego też wiele firm daje swoim ludziom auta bez radia i z wyraźnym zakazem montażu na własną rękę.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
A fakturę/paragon czy inny dowód zakupu warto trzymać na wypadek reklamacji na przykład.

Może i warto, ale to czy faktycznie trzymam czy nie, to moja sprawa. Mogę przecież dostać nawigację pod choinkę w prezencie i nie mieć na nią paragonu.

Jak milicja chce być taka skrupulatna, to niech sprawdza czy przechodnie mają opłacony abonament, za radio w komórce, czy ubrania na pewno nie są podróbką z bazaru itd. A jak ktoś nie ma za nie paragonu, to niech go rozbiorą i oddadzą do analizy!

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dokladnie.. Gdzie tu domniemanie niewinnosci, ktorym rzekomo nasz system prawny sie szczyci?

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wszyscy pisza madrosci roznorakie, niektorzy sie obudzili po czasie...

a ja, poraz kolejny slyszalem, ze bedzie koniec swiata...
wiec po co przeplacac, jesli i tak to nic nie warte

czyli jak zawsze PITOLENIE o niczym

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00