MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 1:32 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior

Co sądzicie o obecnych wydarzeniach - upadek banków, spadki na giełdach itd.
Teorie są różne : od takich,że to normalna ( cykliczna ) sytuacja w gospodarce,że to tego musiało dojść ,aż do teorii spiskowych , traktujących o wprowadzeniu stanu wojennego w USA,rządzie globalnym i nacjonalizacji przemysłu .
Mnie najbardziej zaskoczyła sytuacja w Islandii,gdzie kurs ich waluty wobec euro spadł przez rok o ponad 70 % .
Przecież to praktycznie bankructwo całego kraju !

Jak to się ma do nas Polaków ? Czy możemy się obawiać ?
Co myślicie o tym ?

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior

mam nadzieję że to tylko
Wika pisze:
( cykliczna ) sytuacja w gospodarce

i spowodowana w większości paniką ale to się okaże w ciągu tygodnia lub dwóch.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sprawdziło się chińskie przysłowie "obyś żył w ciekawych czasach"
Chociaż niektórzy twierdzą, że to nie jest przysłowie tylko klątwa ;>

Czy tak czy inaczej, na pewno, mamy bardzo ciekawe czasy.
Bo co to się dzieje? Dla przeciętnego, polskiego zjadacza chleba, który wypłatę dostaje co miesiąc na konto w zasadzie nic się nie dzieje. Oglądam telewizje i słyszę o spadkach na giełdzie ( o niespotykanych spadkach na giełdzie). Słyszę o bankructwie oraz nacjonalizacji niektórych banków w zachodniej europie i USA. W każdym z kanałów medialnych mówi się o kryzysie. Tylko gdzie ten kryzys? :)

W latach trzydziestych (w zasadzie w 1929 ;)) po tzw. czarnym wtorku niektórzy inwestorzy popełniali samobójstwa. A dziś? Nic takiego się nie dzieje, jaki to kryzys? :)

Ale jednak coś się dzieje. Na tzw. zachodzie upadają ponad stuletnie banki. Bankructwa banków są dość istotne i w warstwie propagandowej nie są podobne do bankructwa innych firm. A jednak nie należy zapominać, że banki są zupełnie normalnymi firmami. Nie należy też zapominać, że każda inwestycja niesie ze sobą ryzyko i profity za podjęcie ryzyka. Oznacza to, że tak samo jak każde podjęte ryzyko może się ono nam opłacić, tak samo może się ono nie zwrócić. Słowo ryzyko oznacza niepewność wyniku podjętego wyzwania. Niepewność ta wpisana jest również w filozofię funkcjonowania banków. Nigdy nie należy o tym zapominać. To tak tytułem wstępu, jeszcze do tego wrócimy.

Na czym więc polega obecny kryzys? Na tym, że przez kilka ostatnich lat banki w USA (to jest istotne) udzielały kredytów zagrożonych niespłaceniem. Istnieje nawet, moim zdaniem dość zabawne określenie, grupy osób, które nie posiadają majątku, pracy i zdolności kredytowej: ninja :) (No Income, no Job, no assets). Ludziska tacy są, że jak coś mogą dostać to biorą. Ja osobiście, też stoję na przekonaniu, że w przypadku kredytu nie powinien się martwić ten, który bierze kredyt, tylko ten, którzy udziela kredytu ;)). No to Amerykanie brali te kredyty i kupowali domy.
Banki, które nie są aż takie głupie jakby się wydawało, stosowały jako zabezpieczenie tych kredytów papiery "wartościowe" (nie jestem do końca pewien, ale chyba chodzi o coś w rodzaju weksla). Papiery te funkcjonowały jako forma inwestycji dla innych banków. To znaczy, że bank "Loan", który pożyczył Smithowi 200 tyś$ wyemitował na taką samą kwotę papiery dłużne i sprzedał je innemu bankowi. I tu, uwaga, wchodzimy my, czyli Europa. Były takie banki w Europie, które te papiery skupowały. A bo na przykład papier nominalnie warty 200 tys $ kupowały za 100 tys, i wtedy wydawało się to opłacalne. Opłacalne byłoby, gdyby Smith spłacał kredyt. Ale skoro Smith jest Ninja, to tego kredytu nie mógł spłacać. A kiedy tych Smithów zrobiło się kilka milionów system upadł. Pogrążając kilka Amerykańskich i Europejskich banków.

Kto jest winny stanu rzeczy?
Tak na chłopski rozum, no kto jest winny? Ten co daje czy ten co bierze? Winne są banki, bankierzy czy bankowcy, którzy w pogoni za statystykami sprzedaży kredytów sprzedawali je komu popadnie. To jest pierwszy i najważniejszy winny. Ale musimy wrócić jeszcze do początku postu, w którym opisywałem temat ryzyka i zwrotu z inwestycji w zależności od ryzyka. Jeśli posiadamy gotówkę, którą można zainwestować szukamy sposoby na inwestycje. Każdy nasz wybór jest ograniczony z góry i z dołu dwoma czynnikami zyskiem i ryzykiem. Zasada jest prosta im większy zysk, tym większe ryzyko. Stąd szansa trafienia 6 w lotto jest obarczona bardzo dużym ryzykiem, lokata bankowa bardzo małym. Niemniej, jednak, to ryzyko zawsze istnieje.Nawet w przypadku banków, które mogą zbankrutować. No i teraz wracamy do sedna. W czem jest problem? Ano w tem, że banki nie pożyczały własnych pieniędzy, tylko pieniądze powierzone im przez ludzi, którzy podjęli to najmniejsze ryzyko w zamian za najmniejsze zyski. A tu bank splajtował. I nie ma oszczędności.
W zasadzie nie jest problemem, że jeden czy drugi kowalski straci oszczędności swojego życia. Problem powstanie wtedy, kiedy inni kowalscy i smithowie chcąc uprzedzić stratę oszczędności zaczną wycofywać pieniądze z banków. Wtedy banki będą zmuszone do upłynniania swoich aktywów, które akurat w danym momencie nie pokryją wszystkich zobowiązań banku (wiadomo, jak wiele osób chce sprzedać to samo, to cena spada na łeb na szyję). To dlatego kilka państw podjęło decyzję o nacjonalizacji i gwarancji da wkładów pieniężnych. Po to aby ludzie poczuli się pewniejsi i nie zechcieli na masową skalę wypłacać oszczędności, bo tego nie wytrzyma żaden system bankowy.
I obecnie rządy niektórych państw starają się nie dopuścić do masowej paniki i albo nacjonalizują banki, albo gwarantują wkłady.

Nie wiem czy przybliżyłem sedno obecnych kłopotów, ale starałem się jak mogłem. Co poradzę na to, że mam siermiężny język ;)

Osobiście sądzę, że winni są bankierzy. A obecnie rządy krajów robią jeszcze większe błędy gwarantując wkłady. Tak samo błędem są wszelkie programy naprawcze polegające na wpompowaniu w upadające banki setki miliardów $ (plan paulsona). Jeżeli może zbankrutować Stefan sprzedający Hot Dogi pod bankiem, to może zbankrutować bank. To byłoby o wiele tańsze dla całej gospodarki. Ale nie, amerykański rząd postanowił, że pożyczy bankom 700 mld $ pieniędzy podatników!

Uważam, że należy ukarać banki, które źle ulokowały pieniądze. To znaczy pozwolić im ponieść konsekwencje własnych decyzji. Wiąże się to, niestety z utratą oszczędności pewnej grupy ludzi, ale będzie to tańsze niż pompowanie pieniędzy do nieudaczników.

Jak słyszę głosy, że oto gospodarka rynkowa się nie sprawdza, to mnie aż skręca. Gospodarka rynkowa się nie sprawdza, bo nie pozwala się jej działać. Gospodarka rynkowa tak właśnie działa od wzrostu do recesji. Wszelkie plany pomocowe są wbrew zasadom i tylko oddalają to co nieuchronne. Poza tym są niemoralne. Pozwala się ratować jedne firmy kosztem drugich. Kto o tym ma decydować? Rząd? Według mnie to nieuczciwe i nieetyczne.

Tytuł:
wiarus senior

holyfido pisze:
Jak słyszę głosy, że oto gospodarka rynkowa się nie sprawdza, to mnie aż skręca. Gospodarka rynkowa się nie sprawdza, bo nie pozwala się jej działać. Gospodarka rynkowa tak właśnie działa od wzrostu do recesji. Wszelkie plany pomocowe są wbrew zasadom i tylko oddalają to co nieuchronne. Poza tym są niemoralne. Pozwala się ratować jedne firmy kosztem drugich. Kto o tym ma decydować? Rząd? Według mnie to nieuczciwe i nieetyczne.

Mnie zawsze irytowało i irytuje pomoc państwa np. dla stoczni ,pkp , kopalń itp.
Te firmy mają np. wielomilionowe zaległości wobec zus ale się tym nie przejmują,bo wiedzą,że i tak składki zostaną umorzone .
A prowadząc małą spółkę trzeba uważać pod groźbą prawie kary śmierci by nie spóźnić się ani dnia z zapłatą .
Teraz upadają banki , które przez lata miały wielomilionowe zyski a rządy ,chcą pompować w nie kase .
Trochę to dziwne .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Mnie zawsze irytowało i irytuje pomoc państwa np. dla stoczni ,pkp , kopalń itp.

Nie tylko dla wielkich zakładów! Wystarczy przecież, że rolnicy wyjdą sobie na drogę, rozsypią zboże i robią sobie z rządem co chcą.
Prawo pięści i tyle.

Co do Islandii, to skala kryzysu może wydawać się ogromna, ale nie zapominajcie, że to państwo jest niewiele większe od Białegostoku ;)

Tytuł:
swój chłop

Cały ten tak zwany kryzys, to kolejny sposób cwaniaczków na wyciągnięcie kasy od głupich frajerów , czyli mas pracujących, czyli nas.
Kryzys w USA a dolar drożeje, ropa tanieje i nieruchomości też, hehe śmieszne jak diabli...Takiego kryzysu jeszcze w historii ludzkości nie było!
A wszystko po to żeby cwaniaczki mogli się uwłaszczyć na naszych oszczędnościach i to tych na giełdach jak i w OFE . A miało być jak zawsze! Super, cudownie, bogato na starość...
Kapitalizm opiera się na jednej zasadzie niestety : natnij gościa to będziesz miał kasę...

Z drugiej strony, gdyby pozwolić ludziom na oszczędzanie i te oszczędności nie traciłyby z czasem na wartości, to okazałoby się , że następne pokolenie nie musiałoby pracować wogóle. I co wtedy? Kto by zarabiał na utrzymanie rządzących ?
Wygląda więc na to , że raz na pokolenie trzeba wykombinować jakiś kryzys, co właśnie się dokonuje...

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Witam

Ja tylko czekam aż Leppery i inne Kaczyńskie odszczekały wszystkie inwektywy, które to łaskawie byli uprzejmi wsadzać w tyłek Balcerowiczowi i HGW.

Pozdrawiam

Worek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Worek pisze:
Witam

Ja tylko czekam aż Leppery i inne Kaczyńskie odszczekały wszystkie inwektywy, które to łaskawie byli uprzejmi wsadzać w tyłek Balcerowiczowi i HGW.

Pozdrawiam

Worek

1. Się nie doczekasz bo to nie są ludzie od których jakiegokolwiek odszczekiwania można oczekiwać. W żywe oczy kłamać czy przerabiać porażkę w sukces owszem.
2. Jedyne co się Balcerowiczowi należy to solidny kopniak w rzeczony tyłek bo jego pomysły mimo, że miały jakiś sens zupełnie nie przystawały do polskiej rzeczywistości i doprowadziły do sytuacji z których po dziś dzień się ciężko wygrzebać.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

nie wiem czy to kogoś zainteresuje ale obejrzyjcie to:
http://video.google.pl/videoplay?docid=1100296323191682742&hl=pl

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
swój chłop

Właśnie podali w TV ,że połowa z 48 miliardów PLN z OFE poszła się .....
Ciekawe jakim cudem, jeśli oficjalnie wolno było zarządom OFE na giełdach lokować nie więcej jak 5% aktywów...
Czy są jeszcze chętni do głosowania na PO ???

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

JaKon pisze:
nie wiem czy to kogoś zainteresuje ale obejrzyjcie to:
http://video.google.pl/videoplay?docid=1100296323191682742&hl=pl

dobry film, osobiscie tez polecam ten ZEITGEIST

Ex. MB W124 E250D 93r - skasowany :/ ...... ale wroce do gwiazdy

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Jak dla mnie to Panowie troszkę zbyt agresywnie podchodzicie do sprawy.
Takie są czasy, że państwo jedzie nas jak chce... i robi z nami co chce.
Rolnikom trzeba pomagać, stoczniowcom czy górnikom też, pielęgniarkom też! A dla czego?? Są to podstawowe zawody (przemysł ciężki też jest potrzebny, nie to że jestem komunistą :P ).. bez nich nie będzie słodko (mowa głównie o służbie zdrowia i rolnikach...) A jedni i drudzy przymierają głodem. Cholerne zborze rolnik sprzedaję za grosze (gdzie kiedyś miał stałe zamówienia ze spółdzielni) ... Lekarze zarabiają na wyżywienie kota, jako ludzie z wyższym wykształceniem i nie lada obciążeniem...
Wszystko wina państwa... A banki ratować też trzeba, bo w dzisiejszych czasach banki mogą wiele a ich upadłość prowadzić może do prawdziwego kryzysu (a nie takiego wyimaginowanego jak teraz).
Ja powiem tyle - kryzysu niema...
I jeśli ta sytuacja się nie pogłębi znacznie to nie będzie.
Paliwko tanieje, dolar rośnie ;) wszystko jest jak być powinno :P
p.s A może zamiast robić halo wokół dwóch marionetek wygłupiajacych się na arenie miedzynarodowej, spójrzmy im na ręce, i całej reszcie patałachów. To oni są winni większosci problemów z jakimi się borykamy.

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no jasne wiec nic nie robmy nie miejmy swojego zdania, bo przeciez tak musi byc..... tylko ze ktoregos pieknego dnia obudzimy sie z CHIPEM w du..... tylko ze wtedy juz bedzie za pozno na jakie kolwiek dzialania... jesli w USA juz to zaczynaja stosowc to u nas spodziewajmy sie tego za jakies dwa lata... :evil: :evil:

Ex. MB W124 E250D 93r - skasowany :/ ...... ale wroce do gwiazdy

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Przekreciłęś moją wypowiedź. Właśnie jestem przeciwny nic nie robieniu!! dlatego zamiast robić sobie frajde z show jakie zapodaje nam prezydent i premier... zacznijmy sie zastanawiać nad cała sytuacja i działać.
Zaczyna się od przekretów państwa po boom na branie kredytów na co się da...
Dojdzie do tego problem z surowcami i napięta sytuacja polityczna i wtedy to moze być prawdziwy kryzys..
A, że jesteśmy 20 lat za USA to mamy możliwość nie dopuścić do takich problemów u nas (pod wzgledem ekonomicznym, ekologicznym itp)...
... Chodź problemy w Ameryce napewno przejdą falą przez cały świat, to możemy się uchronić od problemów nie związanych z nami bezpośrednio i nawet tego nie odczuć

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Właśnie podali w TV ,że połowa z 48 miliardów PLN z OFE poszła się .....
Ciekawe jakim cudem, jeśli oficjalnie wolno było zarządom OFE na giełdach lokować nie więcej jak 5% aktywów...
Czy są jeszcze chętni do głosowania na PO ???

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia nie ubrali tego faktu w słowa :P

Jak nie masz wiedzy na temat rynku akcji, nie znasz i nie rozumiesz funkcjonowania OFE, to po jakiego grzyba zabierasz głos w temacie?
Takie komentarze jak Twój można sobie poczytać w komentarzach gazety czy na onecie. Myślałem, że na tym forum kultura wypowiedzi i merytoryczna zawartość będzie wyższa.

Mylisz się pisząc, że OFE zarządza 48 mld PLN. We wrześniu aktywa wszystkich OFE wyniosły: 139,677 mld PLN z czego ulokowane jest średnio (mniej więcej ;)) 65% w obligacjach a w akcjach około 25%.

Mylisz się pisząc, że OFE mogą inwestować w akcje 5% środków. O ile mnie pamięć nie myli (bo nie umiem znaleźć na szybko) pułap ten wynosi 30%. 5% dotyczy inwestycji za granicą.

Mylisz się i to mocno, sugerując, że OFE mogą inwestować "nieoficjalnie" posiadane aktywa. Mechanizmy bezpieczeństwa są tak skonstruowane, że żaden OFE nie wyda złotówki niezgodnie z wymogami ustawy. Nie ma takiej możliwości, żeby OFE posiadało więcej akcji w portfelu niż pozwala na to ustawa. Ale Ty tego nie wiesz.

Mo i zupełnie się mylisz łącząc PO z OFE. Przypominam, że OFE zaczęły funkcjonować w styczniu 1999 roku. Ustawa o reformie ubezpieczeń społecznych została przegłosowana głosami AWS i UW, które wtedy (dokładniej od 1997 roku) tworzyły koalicję rządową. O PO nikt wtedy nie słyszał.

Po co więc komentujesz i siejesz niepotrzebne zamieszanie, jeśli nie masz o tym o czym mówisz, bladego pojęcia? <br>Dodano po 13 minutach.:<br> 2. Jedyne co się Balcerowiczowi należy to solidny kopniak w rzeczony tyłek bo jego pomysły mimo, że miały jakiś sens zupełnie nie przystawały do polskiej rzeczywistości i doprowadziły do sytuacji z których po dziś dzień się ciężko wygrzebać.

Doprowadziły do tego, że jako pierwsi w regionie z podejmujących wysiłek transformacji państw osiągnęliśmy wyższy pułap PKB niż w momencie startu reform wolnorynkowych. Doprowadziły do urynkowienia gospodarki, wymienialności złotego i tego, że nasza waluta i nasze towary są cokolwiek warte.
Działania Balcerowicza jako prezesa NBP doprowadziły do tego, że Polska gospodarka jako jedyna z gospodarek wprowadzających reformy wolnorynkowe może pochwalić się nieprzerwanym, corocznym wzrostem PKB od 1992 roku do dziś (najmniej 1%, najwięcej 6,9). W tym czasie Czesi i Węgrzy przeżywali silne dewaluacje swoich walut i okresy ujemnego wzrostu gospodarczego. Czesi, to chyba nawet dwa razy, a Węgrzy obecnie mają problemy z utrzymaniem płynności na rynku walutowym. To dzięki sławnemu schładzaniu gospodarki (po 1997 roku) udało się obniżyć import i podnieść eksport, to dlatego dziś deficyt handlowy nie jest groźny dla naszej gospodarki (inaczej niż na Węgrzech)
Balcerowicz nie uniknął błędów (nie miał w ogóle pomysłu na polską wieś), ale odbieranie mu zasług jest niesprawiedliwe i świadczy albo o niewiedzy, albo o świadomej manipulacji.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00