MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 2:33 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

Odnośnie jazdy na skuterach mam pewne wątpliwości prawne i praktyczne jeśli chodzi o jazdę z pasażerem .
Zaznaczam,że rozmawiamy o motorowerze czyli pojemność <50 cm3 , ogranicznik prędkości . Skutery mam zarejestrowane na dwie osoby .

1.Czy córka ( 14 lat , karta motorowerowa ) może wozić na skuterze np. swoją koleżankę ? Oczywiście obie w kaskach .
Narazie jej nie pozwalam na wożenie kogokolwiek , bo sama musi się jeszcze uczyć jeździć,choć jej wydaje się ,że już umie .
Poza tym nie chcę ryzykować .

2.Czy ja mogę wozić swojego synka ( ma 5,5 roku ) ?
Rowerem mogę, samochodem mogę a motorowerem ?
Jeśli tak , to gdzie ?
Za mną ? Trochę ryzykowne - może się nie utrzymać ,gdy zbyt szybko ruszę.
Wolałbym z przodu ( tak go woziłem po podwórku i tak uważam ,że jest lepiej ) ale co będzie jak zatrzyma nas policja ?

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
bo sama musi się jeszcze uczyć jeździć,choć jej wydaje się ,że już umie .

ja chciałbym się odnieść do tego fragmentu ponieważ na pozostałe nie znam odpowiedzi:

kiedyś powiedział mi to brat odnośnie jazdy samochodem, ale tyczy się to wszystkich pojazdów: "jeżeli kiedyś za kierownicą wyda Ci się, że -umiesz-, to jesteś pierwszą nogą w grobie"

polecałbym przekształcić to zdanie i powtórzyć córce. Takie młode osoby na skuterach są coraz częściej spotykane na ulicach, ale ich pojęcie o jeździe jest ZEROWE. Sam miałem przypadek, kiedy wyprzedzając grupę takich siurków jeden nagle wyskoczył mi przed samochód i zaczął wyprzedzać ciężarówkę. Zatrąbiłem, aby wiedział, że źle zrobił i co ? Będąc w połowie wyprzedzania wcisnąć hamulec.... ABS, pedał hamulca w podłogę i szybki refleks uratował mnie przed skasowaniem tego durnia :\
"Umią" to kierowcy rajdowi/torowi. Naprawdę polecam poważną rozmowę... (co te studia pedagogiczne robią z człowieka haha :P )

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jesli potrzebujesz kupic skuter to ja mam na sprzedaz taki sprzet mojego mlodszego brata. 2005 lub 2006 rocznik 4 tys przebiegu. CPI popcorn naprawde fajny skuter na podzepołach yamahy (serwisowany w aso) za naprawde grosze bo mlody zbiera na samochod.skuterek godny polecenia jakby co to priv!! pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 1231765
Cytuj:
1.Czy córka ( 14 lat , karta motorowerowa ) może wozić na skuterze np. swoją koleżankę ? Oczywiście obie w kaskach .
Narazie jej nie pozwalam na wożenie kogokolwiek , bo sama musi się jeszcze uczyć jeździć,choć jej wydaje się ,że już umie .
Poza tym nie chcę ryzykować .

W/g Autoświat
Pasażer na skuterze
pyt. Mam 18lat, ale nie mam jeszcze prawa jazdy. Jeżdżę skuterem zarejestrowanym jako motorower. Czy mogę przewozić nim pasażerów? Jak wygląda kwestia przewozu jednośladem dzieci- chciałbym czasem zabierac ze sobą moją młodszą siostrę?
odp. Skuterem, w tym również zarejestrowanym jako motorower, można przewozić pasażerów pod warunkiem, że w dowodzie rejestracyjnym znajduje się wpis o tym, że jest to pojazd dwuosobowy. Polskie przepisy dopuszczają przewożenie dziecka jednośladem pod warunkiem, że ma on kask oraz że w przypadku dzieci do lat 7 prędkość nie przekracza 40km/h.

Myślę, że pomogłem.

Tytuł:
wiarus senior

Skutery ciąg dalszy ...
U mnie wyszło niestety tak,że żonie skuter tak szybko jak się jej spodobał,tak szybko się znudził :)
W związku z tym jeden skuter sprzedałem i został mi tylko jeden,który użytkuje córa.
Zaliczyła wprawdzie jedną glębę podczas wakacji ale całe szczęście nic się jej nie stało .
I może nawet dobrze,bo nabrała trochę pokory .
Teraz jest zimniej , więc jeździ mniej , właściwie tylko w weekendy .
Ale lubi jeździć na skuterze i już wymyśla .
Truje mi ,że jej apka to taki zwykły skuter a ona chcę się wyróźniać na drodze i takie tam .
Ona ma 14 lat i kartę motorowerową ,więc w gre wchodzi tylko motorower <50 cm3 .

Marzy o czymś takim : klik

Nie mówię nie ,choć to temat narazie do przemyślenia do wiosny, zależny jeszcze od jej wyników w nauce , od zachowania itd. ale zastanawiam się czy dziewczyna będzie umiała zmieniać biegi ( w skuterze ma automat ) .
Co o tym myślicie ?

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Marzy o czymś takim : klik

Nie mówię nie ,choć to temat narazie do przemyślenia do wiosny, zależny jeszcze od jej wyników w nauce , od zachowania itd. ale zastanawiam się czy dziewczyna będzie umiała zmieniać biegi ( w skuterze ma automat ) .
Co o tym myślicie ?

Wika pisze:
Truje mi ,że jej apka to taki zwykły skuter a ona chcę się wyróźniać na drodze i takie tam .

przykro mi, jeśli uznasz moją za wypowiedź jako atak, ale... Twoja córka jest próżna ;\ przecież na pierwszy rzut oka widać, że dziewczynie ten skuter nie służy do przemieszczania się czy czerpania przyjemności z jazdy jednośladem, tylko do szpanu. Chce się pokazać przed koleżankami jaka to ona nie jest cool. Zapewne zna Twoje możliwości finansowe i, chociaż często nie spodziewamy się tego po dzieciach, wykorzystuje to bardzo subtelnie swoimi metodami.
Moim zdaniem, gdyby naprawdę czuła miłość do jednego kółka to chciałaby jeździć skuterem wystarczająco długo, aż pozna zasady panujące na drodze (w praktyce często odmienne niż dla samochodów) , zasadę ograniczonego zaufania, ignorancję kierowców 4 kółek itd. . Później zmienić na coś lepszego. (podobnie z motocyklistami na ścigaczach: upraszczając to dzielą się na cwaniaczków bez pojęcia na r1 i pozostałych...) Ta aprilla to praktycznie to samo co skuter, tylko szpanersko wygląda. No oczywiście trzeba mieć większe pojęcie o jeździe, bo biegi trzeba już samemu zmieniać. Przy takich prędkościach to akurat nie martwiłbym się czy zdąży wyhamować skrzynią biegów itd., ale jednak....

co więcej: jeżeli obiecasz córce ten ala' ścigacz za dobre wyniki w nauce i dobre zachowanie to uwierz: oceny będzie miała wzorowe a zachowywać się będzie jak aniołek. Ale dzień po kupnie motorka zapytają ja czy pamięta COKOLWIEK z klasówek z których dostała 6 albo 5... nawet zdania nie powtórzy ;\ do jesieni będzie zapewne stosować metodę ZZZ= zakuć, zaliczyć, zapomnieć. Nie znam jej oczywiście, ale znam kilka przykładów z życia wziętych (między innymi własna retrospekcja) co potrafi dzieciak, kiedy mu się coś obieca. Nauka i zachowanie nabierają wymiaru instrumentalnego ;\ robi to, bo chce dostać swoją nagrodę\zabawkę, a nie po to aby umieć\rozmieć\potrafić.

Moja rada: zapytaj córkę po co tak naprawdę jej ten nowy użytek ? Szczerze porozmawiaj, czy chce się po prostu pokazać, wyjaśnij, że nie jest to najważniejsze w życiu. Jednak jeśli naprawdę lubi jednoślady to droga wolna. Niech zaczyna od rozmiarów mini, bo większe pojemności naprawdę trudno okiełznać i trzeba mieć do tego należyty respekt....

jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy, albo jakbyś potrzebował jeszcze porady to z chęcią podzielę się opinią. Pozdrawiam

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
heh :) tak to jest z małymi pojemnosciami, ze chce je sie przerabiać i doszukiwać fajniejszych.
Sam w moim derbim zrobiłem armagedon przerabiając wszystko co się dało :D
Może chcecie go kupić:D??
A tak serio to RS jest bardzo fajnym sprzętem (mm również do tuningu :D) .. ale nie wiem czy córka sobie poradzi (ile ma wzrostu?) Bo eresa jest prawdziwym ścigantem w małym ciele i z małym serduszkiem a co za tym idzie i siodło jest wysoko i lubi być narowista.
Tu na aukcji jest zbalokowana .. ale po zkaupie oczywiscie pierwsze co to odblokować (tlyko wtedy uwaga - 90km/h na liczniku się pokaże ) .. ale idzie na tych kapciach normlanie tym jeździć (bo jak sunę 130 na 13" to troszke nie przyjemnie an naszych drogach :D)
Jeśli córka ma głowę na miejscu i nie należy do tych co mają 150cm wzrostu to myślę, że można by zaryzykować ;) <br>Dodano po 7 minutach.:<br> Maksio troszke zbytnio przyatakowałeś.
Oczywiste jest to że każdy chce sie pokazać (tym bardziej w młodym wieku - zajebiste buciki, ciuszki, motorek, złoty kajdan o wadze 12kg itd itp ...).
Po części możesz mieć rację... bo Witka córka faktycznie mogła poczuć zbytni wiatr we włosach (tak jak np ja .. majac problemy z utrzymaniem już CE dokupiłem SELa .. a teraz jeszcze zwietrzyłem zakup jeszcze większego potwora i swojego dopnę...) i nie wiem czego to moze być oznaka, rozpieszczenia (przez rodziców czy przez samego siebie) czy dzikiej pogoni za białym królikiem ... ale od filozofowania my tu nie jesteśmy .. a za psychologa się nie uważam. Więc moze wróćmy na tor rozmów na temat wymiany SR na RS

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus senior

Dobra i mądra riposta Maksio .
Wiem ,że córka jest trochę próżna i czasem "wymusza" różne rzeczy .
Tak było z kupnem kompa , snowboardu, konia , skutera , wszystkie wycieczki itd.,itd.
Pewnie masz rację i pewnie nie jest to wychowawcze tak ją rozpieszczać i ulegać jej zachciankom .
Ale po pierwsze to już mała kobietka ( choć nie taka wcale mała,bo już 164 cm :) ) a one tak już mają wszystkie :) a po drugie niech ma jakąś motywacje .
Poza tym czas tak szybko leci i takim motorkiem jeśli ma się cieszyć , to właśnie teraz - za 5 czy 10 lat pewnie już będzie miała inne zainteresowania .
Gdy kupowałem jej skuter miał być w założeniu tylko jako środek przemieszczania się ale jej to już nie wystarcza .
Samo życie :)

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Tak było z kupnem kompa , snowboardu, konia , skutera , wszystkie wycieczki itd.,itd.

a może i Maksio ma racje [zlosnik]
ok nie było tematu.
Osobiscie bym powiedział, że jest już na tyle duża że moze sobie sama zapracować/ zarobic/ uzbierać na wymiane motorku... Bo chyba juz czas na usamodzielnianie ;)
Pozdrawiam

C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wika zacząłem Cię rozumieć w dniu kiedy moja córa przyszła na świat. Ten wzrok, tylko jeden wydany dźwięk w stronę płaczu ... no cóż, kolejna będzie rozpuszczona jak dziadowski bicz [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Osobiscie bym powiedział, że jest już na tyle duża że moze sobie sama zapracować/ zarobic/ uzbierać na wymiane motorku...

heh, a tutaj się akurat nie zgodzę :P wychowanie przez pracę to akurat była moja zmora na drugim roku, wałkowana i oblewana kilka razy... (trochę z tego zostało w głowie ;) ) praca to świetny środek wychowawczy, ale w wieku 14 lat stawianie za cel zarobienie na taki skuter jest troszkę nierealne :roll: dziewczyna musiałaby rzucić naukę, czego nie polecam.
Lepiej czasami zagnać do roboty w ogródku, czy w domu i za to wynagradzać.

No i domyślam się, że jak własne dziecko staje przed nami (ale się wczuwam :D ), mruga oczkami i błagalnym tonem powtarza "tatusiu a..... " to ciężko odmówić. Jednak z pedagogicznego punktu widzenia brak asertywności wobec własnych dzieci może mieć tragiczne skutki.
Co się stanie, kiedy np. po 10 latach nie odmawiania czegokolwiek powie się "NIE" ? nie chcę sobie nawet wyobrażać reakcji poszczególnych typów dzieci :0

tak siak czy owak.... powodzenia i dużo rozmów polecam z dziećmi :)

dlatego tutaj jestem

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Maksio pisze:

Ja o tym włąśnie mówie .. a nie o tym żeby koiła radia z samochodów czy roznosiła ulotki.
Maksio pisze:
o się stanie, kiedy np. po 10 latach nie odmawiania czegokolwiek powie się "NIE" ? nie chcę sobie nawet wyobrażać

Nie trzeba sobie wyobrażać. Właczcie sobie kiedyś na MTV "My sweet 16"
I zobaczcie co świat zrobił z tymi gówniarzami, których zachowanie jak mało co zachęca mnie to wyrzucenia odbiornika TV przez okno :evil:

C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Maksio pisze:
Cytuj:
Osobiscie bym powiedział, że jest już na tyle duża że moze sobie sama zapracować/ zarobic/ uzbierać na wymiane motorku...

heh, a tutaj się akurat nie zgodzę :P wychowanie przez pracę to akurat była moja zmora na drugim roku, wałkowana i oblewana kilka razy... (trochę z tego zostało w głowie ;) ) praca to świetny środek wychowawczy, ale w wieku 14 lat stawianie za cel zarobienie na taki skuter jest troszkę nierealne :roll: dziewczyna musiałaby rzucić naukę, czego nie polecam.

No i domyślam się, że jak własne dziecko staje przed nami (ale się wczuwam :D ), mruga oczkami i błagalnym tonem powtarza "tatusiu a..... " to ciężko odmówić. Jednak z pedagogicznego punktu widzenia brak asertywności wobec własnych dzieci może mieć tragiczne skutki.
Co się stanie, kiedy np. po 10 latach nie odmawiania czegokolwiek powie się "NIE" ? nie chcę sobie nawet wyobrażać reakcji poszczególnych typów dzieci :0

tak siak czy owak.... powodzenia i dużo rozmów polecam z dziećmi :)

Mądrala z Ciebie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Mądrala z Ciebie.

to miała być ironia ?

dlatego tutaj jestem

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Nie rób tego błędu. Ten motorower wyciąga 45 tylko formalnie... W praktyce blisko 130. Odpuść! Dziewczynka sie wyrżnie raz a porządnie. Miałem przykład z kolegi. Yamaha TZR 50. Na papierku 45. WYjechaliśmy na ulice. 135 osiagnięta. Chłopak w wieku 15 lat nie podołał w deszczu. Wbił sie w transita. Szczęście w nieszczęściu że jechali wolno. Motorek niestety sie poskładał. Ale chłopak sie poodzierał solidnie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00