MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 10:45 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ostatnio udało mi się popełnić pierwszy duży artykuł, który pojawił się na stronie www nie będącej żadnym wiesio.prv.pl czy fora.pl więc postanowiłem się (jak to w zwyczaju mają użytkownicy tego forum [zlosnik] ) pochwalić większemu gronu:

http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=1514

Komentarze, pytania, sugestie i deklaracje chęci wpłaty jakichkolwiek środków pieniężnych mile widziane.

Tytuł:
swój chłop

A gdzie Blues Brothers? [zlosnik]
Obrazek
Obrazek

Co prawda to nie film o poscigach, ale bez pościgów nie byloby filmu...
O ile pamietam to trzyma rekord za najwieksza ilosc rozbitych samochodow policyjnych, a to zobowiazuje.

A bedzie Italian Job?
A bedzie Bullitt?
A bedzie LeMans?

Czekam na druga czesc [ok]

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

mMm2 pisze:
A gdzie Blues Brothers? [zlosnik]

Będzie w drugiej części ;)
mMm2 pisze:
A bedzie Italian Job?

j.w
mMm2 pisze:
A bedzie Bullitt?

o tu: http://exoticcars.pl/news/index.php?id=45
mMm2 pisze:
A bedzie LeMans?

Wezmę to pod uwagę.
mMm2 pisze:
Czekam na druga czesc [ok]

Dzięki wielkie. Pojawi się na pewno.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

grindhouse vol1 death proof tez opieral sie na poscigach i kultowych autach ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeszcze bym dodał "Ronin" (gdzie grała nasza ukochana Gwiazdeczka) i "Transporter"

Na temat Mercedesów można znaleźć tutaj

http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=3553&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

W123 240 `83 Lady

Obrazek

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Artykul fajny :) Dobrze sie czyta :) Zgodnie z Daimler'em dodalbym jeszcze Ronin'a :) Boski film ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

I Ronin powinien pojawić się w drugiej części. Ograniczenie sie tylko do czterech tytułów to oczywista konsekwencja braku miejsca i niebezpiecznego wydłużenia się artykułu co mogło by skutecznie zniechęcić leniwego czytelnika.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

mMm2 pisze:
Blues Brothers?

Mój ulubiony film. Pamiętam że miałęm resorka takiego jak ich wóz i był to mój bożek. Niestety zaginął gdzieś w akcji. ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 282401
Kilka powaznych beldow merytorycznych :)

- TheDuel.

- TIR??? Potoczne wyrazenie o zestawach ciezarowych w naszym kraju, ale w USA to po prostu truck. Z naczepa cysterna. Specjalnie dla potrzeb filmu postarzona za pomoca odpowiendiego malowania i wybrudzenia przeporacowanym olejem...
Te role zgral Peterbilt 351 z 1955 roku z silnikiem Caterpilar. Ale ten zaczal sie psuc i przygotowano jego dublera Peterbilta z 1960 roku z silnikeim Cummins.

- kompaktowe auto??? Civic albo Golf to moze i kompakt. Plymuth Valiant to po prostu jeden z najtanszych wowczas aut, mozna powiedziec, zwykle standardowe auto produkowane masowo. W filiem zagralo kilka Plymuthow, kazdy mial silnik V8 (a nie jak sugerujesz V6) i automatyczna skrzynie biegow. Podczas realizacji zniszczono wszystkie egzemplarze aut, kosztujace wowczas 2,800 $ za sztuke.

- Plymouth sie przegrzewal, bo mial przetarty waz od chlodnicy, co zauwazyl pracownik pierwszej stacji benzynowej.

- Film nakrecono w 13 dni jako wersje telewizyjna. Mial 74 minuty. Po entuzjastycznych opiniach krytykow dokrecono kilak scen tak, aby film mial 90 minut i nadawal sie do kin - co mialo miesjce dwa lata pozniej - w 1973. Wtedy to zagral trzeci zestaw, roznicy sie kilkoma detalami od poprzednika (okragly zbiornik paliwa oraz obudowa filtra powietrza) - Peterbilt z 1962 roku.

Filma ma kilka smaczkow, tak charakterystycznych dla Spielberga.
Samochod firmy zwalczajacej insekty ma napsi na drzwiach: Grebleips, co nalezy czytac od tylu, a strasza pani ze stacji benzynowej zagrala te sama role w innym filmie Spielberga - pt. 1941.

Poza tym jest niezle ;)

Pozdroowka ;)

Polski Fiat 125p 1968 1300cc
Opel Olympia-Rekord B 1966 17ooL
o-----------------------------------o

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dzięki za komentarz chociaż pozwolę się nie zgodzić z kilkoma kwestiami [zlosnik]:

KajTan pisze:

- TIR??? Potoczne wyrazenie o zestawach ciezarowych w naszym kraju, ale w USA to po prostu truck. Z naczepa cysterna. Specjalnie dla potrzeb filmu postarzona za pomoca odpowiendiego malowania i wybrudzenia przeporacowanym olejem...

Wiem, że to nie TIR. Często zarzuca mi się używanie tego skrótu ale miałem napisać "truck. Z naczepa cysterna"? TIR to obiegowa, niemal stereotypowa nazwa dlatego została użyta w artykule.
KajTan pisze:
Te role zgral Peterbilt 351 z 1955 roku z silnikiem Caterpilar. Ale ten zaczal sie psuc i przygotowano jego dublera Peterbilta z 1960 roku z silnikeim Cummins.

Wszystkich ciągników było bodaj cztery sztuki. Różniły się wszystkim - silnikami, skrzyniami, rocznikami. Inne były do zbliżeń, inne do nagrywania dźwięków.
KajTan pisze:
- kompaktowe auto??? Civic albo Golf to moze i kompakt. Plymuth Valiant to po prostu jeden z najtanszych wowczas aut, mozna powiedziec, zwykle standardowe auto produkowane masowo.

W amerykańskich warunkach to kompakt -> http://en.wikipedia.org/wiki/Plymouth_Valiant
KajTan pisze:
W filiem zagralo kilka Plymuthow, kazdy mial silnik V8 (a nie jak sugerujesz V6) i automatyczna skrzynie biegow.

Według moich wiadomości nie każdy.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 282401
LiveLetDie pisze:
Wiem, że to nie TIR. Często zarzuca mi się używanie tego skrótu ale miałem napisać "truck. Z naczepa cysterna"? TIR to obiegowa, niemal stereotypowa nazwa dlatego została użyta w artykule.

Wystarczylo napsiac - wielka, zardzewiala ciezarowka. To Ty jestes autorem i Ty odpowiadasz za dobor slow ;)

LiveLetDie pisze:
Wszystkich ciągników było bodaj cztery sztuki. Różniły się wszystkim - silnikami, skrzyniami, rocznikami. Inne były do zbliżeń, inne do nagrywania dźwięków.

Nie zadne bodaj czetry, tylko 3. Pierwszy zestaw zaczal sie psuc, wiec zakupiono drugi. Ten pierwszy zagral jedno ujecie w scenie, kiedy ciezarowka spadla w przepasc. Zestaw numer 2 po latach zostal odkupiony i zyje do dzis.
Zestaw nume r3 - ten z 1962 roku, dokupiono 2 lata pozniej, kiedy tworzono dokretke do wersji kinowej ;)

LiveLetDie pisze:
W amerykańskich warunkach to kompakt -> http://en.wikipedia.org/wiki/Plymouth_Valiant

Zartujesz??? Dziennikarz opierajacy sie na 'faktach' z Wikipedii??? Maly sedan, popularny woz, tani woz, ale nie kompakt. Na litosc...

LiveLetDie pisze:
Według moich wiadomości nie każdy.

Kazdy grajacy w filmie mial V8.

Fajnie, ze miales ochote napisac fajny artykul, ale wiesz co? Dziwnie reagujesz na krytyke, szczegolnie kogos z branzy.. ;)

KajTan

www.fiacik.pl

Polski Fiat 125p 1968 1300cc

Opel Olympia-Rekord B 1966 17ooL

o-----------------------------------o

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Dla mnie człowieka z poza branży, tir wali po oczach i dwie wzmianki o lpg w poldolocie i sec, jakos tak blisko siebie.

Szary Polak mówi że artykuł może być i nie jest zły.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

KajTan pisze:
Nie zadne bodaj czetry, tylko 3. Pierwszy zestaw zaczal sie psuc, wiec zakupiono drugi. Ten pierwszy zagral jedno ujecie w scenie, kiedy ciezarowka spadla w przepasc. Zestaw numer 2 po latach zostal odkupiony i zyje do dzis.
Zestaw nume r3 - ten z 1962 roku, dokupiono 2 lata pozniej, kiedy tworzono dokretke do wersji kinowej ;)

Opierałem się na informacjach z tej strony, której autor podaje się za właściciela ciężarówki nr 2 i inaczej przedstawia tą historię.

KajTan pisze:
Zartujesz??? Dziennikarz opierajacy sie na 'faktach' z Wikipedii??? Maly sedan, popularny woz, tani woz, ale nie kompakt. Na litosc...

Wiki = Zło?

Kompaktem nazywają Valianta także te strony:
http://www.virtual-museum.net/plymouth- ... story.html
oraz
http://www.valiant.org/chron.html

Po za tym nie nazwałbym się dziennikarzem. Jedna jaskółka wiosny nie czyni.
KajTan pisze:
Kazdy grajacy w filmie mial V8.

Gdzieś o tym czytałem, za nic jednak nie potrafię odnaleźć odpowiedniej strony. Tak na szybko: http://www.desoto58.com/filmzone/valiantduel.html
KajTan pisze:
Fajnie, ze miales ochote napisac fajny artykul, ale wiesz co? Dziwnie reagujesz na krytyke, szczegolnie kogos z branzy.. ;)

Jak na razie odnosze wrażenie że się trochę wymądrzasz ale jeśli przedstawisz mi jakieś dowody na to co mówisz to nie widzę problemu by przyznać Ci rację i bić się w pierś.

Co za branże reprezentujesz?

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Klasyczne pościgi
W stulu westernu makaronowego, nieźle jadą
http://www.youtube.com/watch?v=07pUxiaxkP4

A ten:
http://www.youtube.com/watch?v=oZF3W217tQE
Klasyka, legenda, 100% soku z jabłka, 6.9SEL, z podłożonym dźwiękiem ferrari, po premierze do kilku jeszcze lat wstecz uważano, że ten przejazd był wykonany właśnie Ferrari :-)
Trudno się pewnie było przyznać, że to takim tapczanem z automatem ;-) a fuj ;-)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
Ukaniu dzięki za 1 wstawke, ogladałem ten film jako małe dziecko i nigdy nie trafiłem juz na ten film, a zapamietałem właśnie pościg. Tym bardziej że wtedy rodzice mieli fiata 125 (ale to był wtedy szpan, kolor żonkil) a to czerwone cudo to chyba fiat 124, w każdym razie technologicznie podobne do naszego.

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00