MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 6:31 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam. Dnia 29 czerwca 2008r jeżdżąc motocyklem w niedzielny poranek jak co tydzien przydarzył mi sie wypadek. Wyjeżdzając z za łuku (duży łuk w kształcie litery C) w lesie,zakret zarośniety krzakami i drzewami z prędkoscią mysle ,że koło 20km/h uderzyłem w traktor w wyniku czego złamałem noge w dwóch miejscach. Traktor nie posiadał swiateł , słebe hamulce, brak tablic rejestracyjnych i ubezpieczenia.Jechałem przy prawej krawędzi drogi,traktor jechał całą szerokoscią. Nie posiadam prawa jazdy kategori A lecz posiadam B, motocykl był crossówką czyli nie posiadał ubezpieczenia(nie da sie ubezpieczyc ani zarejestowac). Posiadałem kompletny strój kask, motocykl było 100% sprawny, zdażenie miało miejsce na polnej drodze. Uznano mnie winnym z czym sie zupełnie nie zgadzam. Proszę o podpowiedz co w tej sprawie moge zrobić ?? Ponizej wklejam skany opini którą dostałem z prokuratury.

http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... 14_IMG.jpg

http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... G_0001.jpg

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Kolego, po pierwsze jeździłem w motocrossie kupę czasu i warto mieć na crossówke wykupione oc, wtedy miałbyś punkt zaczepienia,w ew walce. po drugie niestety jechałeś bez uprawnień, pojazdem nie przystosowanym do rucu i takie są fakty.... ciesz się że motoru na parking nie zabrali i nie musisz placic za fundusz gwarancyjny.
Mozesz czuc sie poszkodowany ale to nic nie zmienia...
niestety
Zyczę szybkiego powrotu do zdrowia... <br>Dodano po 7 minutach.:<br> moim zdaniem jedye co mozna ugrac na sprawie (teraz doczytalem ze traktor tez byl niezarejestrowany) mysle ze na to postanowienie masz 7dni termin na odwolanie lub zazalenie tej decyzji, i powinienes skorzystac, chcac ustalic sprawce, lub uznac współwine, a ni nie twoja calkowita wine....

dwa niezarejestrowane , nieprzystosowane do ruchu pojazdy... trafił swój na swego.... chyba jedynie sprawa cywilna

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

MateuszPuławy pisze:
w niedzielny poranek jak co tydzien przydarzył mi sie wypadek.
wyrwane z kontestu, ale brzmi zabawnie :)

powodzeinia w walce

Tytuł:
swój chłop

motocykl zabrała lawet , do funduszu gwarancyjnego zostało zgłoszone:(

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Rozumiem dobrze, że ciągnik jechał z naprzeciwka?

Wyjeżdzając z za łuku (duży łuk w kształcie litery C) w lesie

Z Kodeksu Drogowego:
1. Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymagania w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasady kontroli ruchu drogowego.

2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu.

Myślę, że najistotniejszą sprawą to ustalić czy las i droga leśna jest drogą publiczną.
Z tego co na szybko wyczytałem droga leśna może być drogą wewnętrzną (której PoRD też się ima), tylko, że droga wewnetrzna powinna być oznakowana odpowiednio.

Jesli droga lesna nie jest droga, ktora rzadza przepisy PoRD, to nie wiem jak to ugryzc, chyba tylko sprawa cywilna i opierac sie na jakis zasadach wspolzycia czy zdrowego rozsadku. Czyli udowadniać, że jechałeś z prawej strony, a on środkiem.

Jesli sie oprzec na kodeksie drogowym, to masz gorzej. Jechałeś bez uprawnień, bez potwierdzonego stanu technicznego pojazdu. Jazda bez uprawnień od razu obciąża osobe kierującą, Nijak się nie możesz tłumaczyć. Z moich rozmów ze znajomym policjantem (nie omawiałem z nim Twojego przypadku) wynika, że jeśli jeden z uczestników zdarzenia nie ma uprawnień do kierowania pojazdem, to zawsze on zostanie uznany za winnego, nawet jeśli to jemu ktoś w dupe wjechał.

Ale, najlepiej będzie jeśli pójdziesz do kogoś kto się zna tochę na przepisach drogowych i dokładnie sobie to wytłumaczycie.

Tytuł:
swój chłop

Niestety policja uznała droge jako publiczną , tłumaczą ze jest to dojazd do pola dla rolników.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MateuszPuławy pisze:
...uznała droge jako publiczną...

Art. 2.
2) droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej, brukowcowej, tłuczniowej lub żwirowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są drogami gruntowymi,

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
swój chłop

Znam ten przepis dlatego dziwiłem sie ze tak zostało to zaliczone. Droga po ktorej sie poruszałem nie mowiąc juz o żadnej nawierzchni twardej nawet nie ma połączenia z drogą twardą.Jest to po prostu droga miedzy polami i lasem ,wąska na której ciągnik z osprzetem który wiozł zajmował całą szerokosc drogi.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00