Rozumiem dobrze, że ciągnik jechał z naprzeciwka?
Wyjeżdzając z za łuku (duży łuk w kształcie litery C) w lesie
Z Kodeksu Drogowego:
1. Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymagania w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasady kontroli ruchu drogowego.
2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu.
Myślę, że najistotniejszą sprawą to ustalić czy las i droga leśna jest drogą publiczną.
Z tego co na szybko wyczytałem droga leśna może być drogą wewnętrzną (której PoRD też się ima), tylko, że droga wewnetrzna powinna być oznakowana odpowiednio.
Jesli droga lesna nie jest droga, ktora rzadza przepisy PoRD, to nie wiem jak to ugryzc, chyba tylko sprawa cywilna i opierac sie na jakis zasadach wspolzycia czy zdrowego rozsadku. Czyli udowadniać, że jechałeś z prawej strony, a on środkiem.
Jesli sie oprzec na kodeksie drogowym, to masz gorzej. Jechałeś bez uprawnień, bez potwierdzonego stanu technicznego pojazdu. Jazda bez uprawnień od razu obciąża osobe kierującą, Nijak się nie możesz tłumaczyć. Z moich rozmów ze znajomym policjantem (nie omawiałem z nim Twojego przypadku) wynika, że jeśli jeden z uczestników zdarzenia nie ma uprawnień do kierowania pojazdem, to zawsze on zostanie uznany za winnego, nawet jeśli to jemu ktoś w dupe wjechał.
Ale, najlepiej będzie jeśli pójdziesz do kogoś kto się zna tochę na przepisach drogowych i dokładnie sobie to wytłumaczycie.
_________________ MB 123 200D '81, wersja taxi, podłokietnik, elektryczne lusterko - najsympatyczniejszy dieselek.
MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca
Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.
|