barthezman pisze:
Bukol pisze:
Znaleść wspólnika nie będzie tak ciężko, jeżeli temat będzie aktualny za 10-15 msc to może ja się podłączę (???????).
Na dzień dzisiejszy taki termin tez by mi pasowal. Musze jednak dowiedziec sie wiecej na temat am. wersji, bo to 4ro miejscowe nadwozie mi zle pachnie. Nie podobają mi sie am wersje innych MB i cos czuje, ze i ta mi sie nie spodoba.
Zabieram sie do zbierania informacji.
Dopiero wlazłem na forum

No proszę - jednak sa osoby, których nie kręci snobistyczna wersja SL, czyli W107. A W113 to istne dzieło sztuki. Powiem, że jesli naprawdę dobrze by mi poszo w przyszłym roku, to może poszukamy kontenera na 3 autka? Co do amerykańskiej wersji W113 - mnie osobiscie się nie podoba, i tu nawet nie chodzi o zderzaki, tylko o przednie reflektory. O ile W107 czy W116 ociekające chromami wyglądaja naprawdę ładnie, to W113 w wydaniu amerykańskim mi nie leży. Na szczęście w USA mozna z powodzeniem znaleźć 230SL w wersji europejskiej, zatem nie ma problemu. Faktycznie 280SL było rarytasem w Europie. Do tego 280SL wyjątkowo rocznikiem pasuje do pierwszych modeli "/8". Zarówno jedne jak i drugie zaczęto produkowac już 1967 roku. 280SL wyprodukowano nieco ponad 5000. Osobiście, jesli będę miał kupic Pagode, to będę szukał 230SL, ale jesli się trafi 280SL, to niewykluczone, że zostanie zakupione. Natomiast jakos nie interesuje mnie 250SL. Ale to jeszcze kwestia sporej furmanki czasu i pieniędzy. Jakby to nie było, to 20 kEURO wypadałoby mieć. Czasem trafiają się okazje, ale trwa to chwilę i zdarza się niezmiernie rzadko. Warto śledzić mobile.de, ebay.de, ebay.com, ze szczególnym uwzględnieniem tego ostatniego. Najczęsciej oferowane na ebay auta mają wliczony w cenę transport do portów w Hamburgu lub Amsterdamie. W sumie teraz w Stanach mam jakis tam kontakt - kolega z MBKP wyemigrował z 2 miechy temu, a co do transportu, to tez mam jakieś świeże wtyczki, które moga mnie skierować do właściwych osób w politycznie poprawnych firmach. A póki co kolekcjonuję wszystko, co związane z W113 i wpada mi w ręce. Bo to najpiękniejszy model klanu SL, jaki ujrzał światło dzienne
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)