MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 7:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

A nie można pobrać kaucji ?
We Francji i w Niemczech jest to na przykład często praktykowane i zawsze w jakiś sposób zabezpiecza interes właściciela mieszkania .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 34862
Crazy_Russian pisze:
Ja, a w zasadzie osoba z mojej rodziny, jestesmy z drugiej strony "barykady".
Dla mnie nowy wynajmujacy to od razu informacja, ze "mam" co najmniej jeden miesiac w plecy. Przyjelo sie wsrod wynajmujacych, ze ostatniego miesiaca sie nie placi za wynajem. Ot czlowiek sie pakuje i mowi "do widzenia".

Wynajmowałem mieszkanie w czechach (w sumie przez 1,5 roku 2 mieszkania, ale od tego samego gościa).
I skutecznym zabezpieczeniem przed "nie płaceniem" była kaucja w wysokości czynszu za jeden miesiąc. W momencie najmu sporządzany był protokół stanu mieszkania.

Może powinieneś pomyśleć nad takim zabezpieczeniem ??

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kaucja to swoja droga, ale i tak najemca placi z opoznieniem, wiec generalnie caly czas zalega. Czyli jak sie wyprowadzi to kaucja pokryje tylko biezacy czynsz za wynajem.
A jesli cos bedzie zniszczone, splyna oplaty za media, to juz nie ma sily wyegzekwowania oprocz sprawy sadowej.

http://www.supermoto.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

nieprawdopodobnych historii ciąg dalszy...

Właśnie przyszedł do mnie klient z notebookiem na gwarancji i mówi że mu się matryca uszkodziła. Poprosiłem o zaprezentowanie uszkodzanie, na co klient otwarł matrycę a tam dwa ślady po uderzeniach czymś tępym w odstępach jakieś 6 cm od siebie, wokół tego ładne pajęczynki, a klient patrząc na mnie mówi: "jakieś ciśnienie powstało wewnątrz matrycy i rozszadziło" :lol: :lol: :lol: dawno się tak nie ubawiłem [zlosnik] [zlosnik]

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Crazy_Russian pisze:
Kaucja to swoja droga, ale i tak najemca placi z opoznieniem, wiec generalnie caly czas zalega. Czyli jak sie wyprowadzi to kaucja pokryje tylko biezacy czynsz za wynajem.
A jesli cos bedzie zniszczone, splyna oplaty za media, to juz nie ma sily wyegzekwowania oprocz sprawy sadowej.

Kaucja za 2miesiace - w CH jest taki zwyczaj + obowiazkowe ubezpieczenie mieszkania (zapisane w umowie - oczywiscie wynajemca je oplaca).
W ten sposob masz podwojne zabezpieczenie.

Z innej beczki;
Mialem problem z akumulatorem, z jakiegos powodu stracil pojemnosc i mial spory prad samorozladowujacy - po 3-4 dniach stania samochodu juz sie nie dalo odpalic (oczywiscie sprawdzilem pradp boierany na postoju przez samochod ~40mA). Po naladowaniu aku pieknie krecil. Napiecie ladowania w samochodzie tez bylo odpowiednie ~14V. Przetestowalem akumulator rozladowujac go stalym obciazeniem - pojemnosc po przeliczeniu wyszla ~20Ah (nominalna 65Ah). No wiec wzialem aku do sklepu i zglosilem uszkodzenie, jako, ze byl na gwarancji i mowie, ze akumulator stracil pojemnosc. Sprzedawca wzial tester zdolnosci obciazeniowej (cos takigo, zmierzyl napiecie bez obicazenia i pod obicazeniem i mowi mi, ze akumulator jest sprawny i ma wlasciwa pojemnosc... rece mi opadly, do tej pory zachodze w glowe w jaki sposob on to wywnioskowal?!
Oczywiscie nie uznali mojego zgloszenia, mimo, ze akumulator przyjeli i robili pomiary prze ponad tydzien - ciekawe jakie...

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00