MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 12:45 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 726 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A ja powiem tak - W Szwajcari juz nie chodzi o bezpieczenstwo, w kwestii radarow, tylko o kase. Niedawno wprowadzili radary, ktore maja tolerancje 3km i jasno przyznali, ze to przyniesie kilka milionow rocznie miastu, pewnie teraz szukaja producenta, ktory zbuduje dokladniejsze urzadzenia... przeginanie i w jedna i w druga strone jest niewlasciwe.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
.. przeginanie i w jedna i w druga strone jest niewlasciwe.

...oj zapewne. Czytalem tu i owdzie ze Szwajcaria stala sie wynaturzonym panstwem jesli chodzi o komunikacje samochodowa, ekologie i przepisy utrudniajace zycie ludziom.
Ja tylko podalem przyklad ruchu ulicznego w Szwajcarii jako bardzo bezpiecznego, niestresujacego i przewidywalnego. Pierwszy raz sam prowadzilem auto po tym malowniczym kraju i ani razu nie przydazyla mi sie sytuacja stresujaca, jakich codziennie doswiadczamy na naszym kochanym kraju. Zapewne tak byc musi bo co kraj to obyczaj, ale drodzy koledzy, nie takim kosztem jak wczoraj w nocy..

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zgoda - gdyby tam byl rarad i czesto stali policjanci na patrolu, to by pewnie tych wypadkow nie bylo. Ale radar ma "lapac" ludzi nieodpowiedzialnych - nalezy go ustawic na +20km/h a nie na +3km/h. Dlaczego mamy karac Bogu ducha winnego kierowce, ktory akurat uwaznie sledzil ruch innych samochodow, a nie wlepial wzrok w licznik, i akurat przyspieszyl bezwolnie do 55km/h.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
nalezy go ustawic na +20km/h a nie na +3km/h

no tak, tutaj sie z Toba zgodze w calej rozciaglosci ;-)
Przy takich ustawieniach radarow, bezpieczna dla kierowcy nie chcacego wpasc na radar predkoscia bedzie wiec 40-45km/h, wiec zmienia sie nam tutaj perspektywa postrzegania ograniczenia do 50km/h. Tymbardziej ze kazdy wie, jak malo precyzyjny jest predkosciomierz analogowy zwlaszcza w starych autach w tym zakresie predkosci. Ale to juz na prawde temat na calkiem inny watek...
Czy sa jjuz akies nowe wiadomosci odnosnie stanu zdrowia Macieja Zientarskiego?

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Z radia 94FM

POTRZEBNA KREW DLA MAĆKA ZIENTARSKIEGO

Nasz radiowy kolega, Maciej Zientarski przeszedl juz dwie operacje.
Jego stan jest ciężki, ale na tyle stabilny,
że lekarze zdecydowali się na zdecie go z oddziału intensywnej terapii.
To najnownowsze informacje jakie dochodzą do nas ze szpitala przy Lindleya w Warszawie,
do którego po wczorajszym wypadku trafił Maciek.

UWAGA! Potrzebna jest dla Maćka krew.

ARh +

Najlepiej zgłaszać się do:

Regionalnego Centrum Krwiodastwa
ul. Saska 63/75, Warszawa
od 7.00 do 17.00

Szpital na Lindleya (od Nowogrodzkiej)
wydłużył godziny, do których należy oddawać krew
do piątku będzie czynny od 7.00 do 17.00

'02 Seat Ibiza 1.9SDI 6k2 - ex
'94 MB W124 E300DT- ex
W poszukiwaniu swojej gwiazdy!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Borys pisze:
Wybaczcie, ale teraz mnie lekko poniesie...
Jakim trzeba byc kretynem, debilem i ogolnie bezmozgim idiota zeby gonic w terenie zabudowanym z taka predkoscia???

Nie znasz realiów pracy dziennikarzy motoryzacyjnych, tyle tylko mogę Ci powiedzieć.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
nikt nic nie robi ,aby było lepiej w Naszym pięknym kraju.

Ja robię. Nie przekraczam dopuszczalnej prędkości,
w podziękowaniu mam tuż za zderzakiem
40 tonowego potwora i czasem błysk długich w lusterku,
a i co dowcipniejszy pochwali się jaki to ma głośny klakson.

Z ust mi to wyjąłeś,kiedy nasze społeczeństwo w końcu dojrzeje i zrozumie po co są przepisy... na pewno nie po to żeby je łamać! Myślę że nasza władza ustawodawcza,sądy,a szczególnie policja powinni bardziej się przyłożyć w zakresie surowszego karania i być może zwiększenie stawek za mandaty dałoby odpowiedni rezultat,za jazdę 200km/h po mieście powinno się leżeć na ziemi z rękami za głową,a u nas dostaje się 500zł,kilka punktów i luzik,taka osoba to już potencjalny zabójca i nie widzę tu powodu łagodnego traktowania!

Proponowałbym jeszcze puszczać po dzienniku tak jak jest sport i pogoda,drastyczne zdjecia z wypadków,może niektórzy by oprzytomnieli

Ostatnio zmieniony czw lut 28, 2008 4:20 pm przez Grzesiek87, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
Borys pisze:
Jakim trzeba byc kretynem, debilem i ogolnie bezmozgim idiota zeby gonic w terenie zabudowanym z taka predkoscia???

Nie znasz realiów pracy dziennikarzy motoryzacyjnych, tyle tylko mogę Ci powiedzieć.

Rzeczywiście, trzeba znać te realia aby jeździć zgodnie z przepisami....
Co to ma do rzeczy? Facet przegiął pałe, jadąc 200 km/h w terenie zabudowanym i nic go nie usprawiedliwia.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

class pisze:
nic go nie usprawiedliwia.

głupich nie sieją sami się rodzą :roll:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Grzesiek87 pisze:
holyfido pisze:
nikt nic nie robi ,aby było lepiej w Naszym pięknym kraju.

Ja robię. Nie przekraczam dopuszczalnej prędkości,
w podziękowaniu mam tuż za zderzakiem
40 tonowego potwora i czasem błysk długich w lusterku,
a i co dowcipniejszy pochwali się jaki to ma głośny klakson.

Z ust mi to wyjąłeś,kiedy nasze społeczeństwo w końcu dojrzeje i zrozumie po co są przepisy... na pewno nie po to żeby je łamać! Myślę że nasza władza ustawodawcza,sądy,a szczególnie policja powinni bardziej się przyłożyć w zakresie surowszego karania i być może zwiększenie stawek za mandaty dałoby odpowiedni rezultat,za jazdę 200km/h po mieście powinno się leżeć na ziemi z rękami za głową,a u nas dostaje się 500zł,kilka punktów i luzik,taka osoba to już potencjalny zabójca i nie widzę tu powodu łagodnego traktowania!

Stosunkowo niewielki procent ludzi jeździ autami zbierającymi się w mieście do 200 km/h, aczkolwiek napewno takie rzeczy się dzieją w każdym dużym mieście przynajmniej raz na tydzień, jeśli nie częściej. Gdy kończy się to dzwonem, to widać to w TV. Jak widać, bardzo niewielki odsetek takich szarż kończy się tragicznie. Dziennie na drogach w Polsce ginie około 20 osób, w większości w powodu tego, że z miasta A do miasta B nie ma autostrady, a przejechanie 300 Km zgodnie z przepisami trwałoby pół doby. <br>Dodano po 4 minutach.:<br>
class pisze:
TrickyKid pisze:
Borys pisze:

Rzeczywiście, trzeba znać te realia aby jeździć zgodnie z przepisami....
Co to ma do rzeczy? Facet przegiął pałe, jadąc 200 km/h w terenie zabudowanym i nic go nie usprawiedliwia.

Oczywiście, że z punktu widzenia prawa nic go nie usprawiedliwa. Aczkolwiek nie zgodzę się, żeby to był powód, by obrzucać go inwektywami, bo dziennikarze [zwłaszcza z takim stażem jak Maciek] dużo lepiej wiedzą co robią za kierownicą niż przeciętny forumowy krzykacz. Błędy się zdarzają każdemu, a efekty tych bardziej spektakularnych gawiedź może obejrzeć w TV.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:

Oczywiście, że z punktu widzenia prawa nic go nie usprawiedliwa.

Z moralnego punktu widzenia, też nic go nie usprawiedliwia.
Nie mam zamiaru piętnowac tego człowieka, ale też nie widze sensu medialnego szumu który się od rana pojawił w TV i na necie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

class pisze:
Cytuj:
ale też nie widze sensu medialnego szumu który się od rana pojawił w TV i na necie.

Medialny szum wynika z tego, że po pierwsze jest to bardzo spektakularny [medialny] wypadek, co pozwala werbalnie się wyżywać w stylu "rany, 200 w mieście, wariat, debil] ludziom, którzy gdyby choć raz w życiu wsiedli do szybkiego auta, to skończyliby po minucie w identyczny sposób.
Po drugie chodzi o osobę publicznie znaną, w dodatku z kręgu mediów motoryzacyjnych, co tylko zagrzewa temat.
Dla przeciętnego człowieka to sensacja jak każda inna - na początku nawet ktoś wymyślił sobie, że to Enzo było, tak dla doprawienia sensacji. 200 km/h też jest dywagacją wyssaną z palca, bo równie dobrze mogło być 150 jak i 250.

Tytuł:
wiarus senior

Jeśli kierowcy zaczeliby jeździć zgodnie z przepisami w 100 % ( osobówki i ciężarówki ) , to nastąpiłby paraliż komunikacyjny kraju.
Wystarczy zrobić 1 dniową taką akcję by się o tym przekonać .

Był okres ( za Gierka ) ,że w Polsce powstawały nowe drogi,wiadukty,obwodnice a później nastąpiła przerwa i dopiero od niedawna buduje się więcej .
Ten okres zaniedbania mści się teraz okrutnie tym bardziej ,że po zmianie ustroju , zniesieniu granic i zapoczątkowanym dzięki temu procesie "bogacenia się" społeczeństwa ilość aut wzrosła znacząco .
Teraz właściwie każdy , kto ma stałą pracę może kupić sobie auto a nie jak w PRL-u jedynie wybrańcy .
Długo można by dyskutować na ten temat i już to nie jeden raz na forum czyniliśmy ( pasy , światła etc. ) .
Ja powtórze jeszcze raz ,że moim zdaniem podnoszenie stanu bezpieczeństwa powinno odbywać się na wielu płaszczyznach ( np. lepsze drogi ) a nie jedynie na ograniczaniu dopuszczalnej prędkości .

P.S. Jakby nie było widać,że ferrari budzi emocje .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kolega napisal w odniesieniu do powyzszej tragedii ze:
TrickyKid pisze:
Jak widać, bardzo niewielki odsetek takich szarż kończy się tragicznie

, oraz
TrickyKid pisze:
Dziennie na drogach w Polsce ginie około 20 osób, w większości w powodu tego, że z miasta A do miasta B nie ma autostrady, a przejechanie 300 Km zgodnie z przepisami trwałoby pół doby.

, a ponadto
TrickyKid pisze:
Oczywiście, że z punktu widzenia prawa nic go nie usprawiedliwa. Aczkolwiek nie zgodzę się, żeby to był powód, by obrzucać go inwektywami, bo dziennikarze [zwłaszcza z takim stażem jak Maciek] dużo lepiej wiedzą co robią za kierownicą niż przeciętny forumowy krzykacz.

Mamy z tego rozumiec ze takie wyskoki naleza do procentowych rzadkosci a wiec nie ma czym sobie zaprzatac glowy? A na prawde realnym zagrozeniem jest brak autostrad, na ktorych nasi kierowcy beda mogli w koncu bezpiecznie w pelni rozwinac i wykorzystac swoje umiejetnosci wyscigowe?
Powiedz mi kolego, zacytuj mi prosze, jakich inwektyw uzyje przecietny forumowy krzykacz, jesli taki pozbawiony wyobrazni operator pojazdu kolowego (celowo nie uzywam nazwy kierowca) rozjedzie mu np. dziecko na pasach? Myslisz ze bedzie go glaskal po glowce, sprawe uzna za malo istotna bo przeciez nie mamy autostrad, a tam tez gina ludzie?? Myslisz, ze bedzie patrzyl na to, czy ten delikwent z ogromnym wkladem dziennikarskim wiedzial co robi? Co to w ogole za okreslenie, ze wiedzial co robi???
Nie mam zamiaru ukrywac tutaj skrajnego oburzenia! Takie sytuacje powinno sie pietnowac, naglasniac i uswiadamiac ludziom skutki bezmyslnosci, brawury i w zasadzie glupoty! Wlasnie po to, zeby przecietnym forumowym krzykaczom, jak i innym nizszym formom spolecznym nie ginely dzieci na ulicach, zeby przecietny krzykacz nie utrzymywal ze swoich podatkow takiej ilosci inwalidow po wypadkach samochodowych, zeby mozna bylo spokojnie chodzic po ulicach. Moze sie w koncu ludzie opamietaja. Podalem wczesniej przyklady, ze jednak jest to mozliwe...
Szanuje Pana Macieja jak i Jego ojca za wklad pracy dziennikarskiej, zawsze czekalem na ich programy i z pewnoscia to sie nie zmieni.
Jednak nie mam najmniejszych podstaw nie krytykowac czynu jakiego dokonal. <br>Dodano po 8 minutach.:<br> Przy okazji... Nie chcialbym wiedziec, jakich inwektyw uzywa rodzina i najblizsci zmarlego pasazera... Szczerze im wspolczuje tragedii...

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wika pisze:
jeśli kierowcy zaczeliby jeździć zgodnie z przepisami w 100 % ( osobówki i ciężarówki ) , to nastąpiłby paraliż komunikacyjny kraju.

Czyli przychylasz się do twierdzenia,że lepiej nie przestrzegać przepisów,jakby wszyscy tak myśleli to dopiero byłby paraliż,w szczególności w szpitalach
[totalszok]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 726 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00